Maahanmuutto, talous ja taakanjako - näistä asioista EU-huippukokouksessa riidellään iltalehti 12:56 14.12

Iltalehti listasi asiat, jotka aiheuttavat riitaa torstaina ja perjantaina kokoontuvien EU-maiden päättäjien huippukokouksessa. EU-maiden johtajien tapaamisessa on luvassa riitaa ja hammasten kiristystä. EU-maiden huippukokouksessa närää aiheuttavat erityisesti maahanmuutto, josta on väännetty kättä tuloksettomasti jo pari vuotta. Oman lisämausteensa kokoukseen tuo EU-instituutioiden eli päämiehistä koostuvan Eurooppa-neuvoston ja EU-komission välinen valtataistelu, sillä komissio julkaisi juuri ennen kokousta omat kunnianhimoiset suunnitelmansa sekä Euroopan talous- ja rahaliiton kehittämisestä että maahanmuuton hallinnasta. Maahanmuuttokriisiin varauduttava EU-maiden keskenään erimieliset johtajat pohtivat torstaina, mitä tehdään seuraavan kerran, jos ja kun Eurooppaan tulee kerralla satoja tuhansia turvapaikanhakijoita. Osan mielestä tulijat pitäisi käsitellä niissä maissa, joihin he saapuvat, toisten mielestä heidät pitäisi jakaa nykyistä tasaisemmin kaikkien EU-jäsenmaiden kesken.


Bryssel ja Lontoo "läpimurtoon" brexit-väännössä – jatkoneuvotteluista odotetaan paljon ankarampia MTV 19:41 08.12

Britannian ja EU:n maaliskuun lopulla aloittama neuvotteluväännössä Britannian ehdoista EU:sta eroamiseksi on saavutettu "läpimurto". Ilmaisua käytti EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tänään Brysselissä tavattuaan Britannian pääministerin Theresa Mayn.


Juncker ja May: Brexit-neuvotteluissa läpimurto - ei kovaa rajaa Irlantiin iltalehti 10:23 08.12

EU-komission puheenjohtaja kertoo, että Brexit-neuvotteluissa on saatu aikaan toivottu läpimurto. Junckerin mukaan nyt saavutettu sopu on riittävä, että neuvotteluissa voidaan edetä toiseen vaiheeseen. Tämä tarkoittaa, että vapaakauppaneuvottelut Britannian ja EU:n välillä voidaan aloittaa. - Komissio on virallisesti päättänyt suositella Eurooppa-neuvostolle, että riittävää edistystä on saatu eron tarkoista ehdoista, Juncker sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessa Britannian pääministerin Theresa Mayn kanssa.


Juncker: Brexit-neuvotteluissa läpimurto iltalehti 08:53 08.12

EU-komission puheenjohtaja kertoo, että Brexit-neuvotteluissa on saatu aikaan toivottu läpimurto. Junckerin mukaan nyt saavutettu sopu on riittävä, että neuvotteluissa voidaan edetä toiseen vaiheeseen. Tämä tarkoittaa sitä, että vapaakauppaneuvottelut Britannian ja EU:n välillä voidaan aloittaa. Juncker kertoi, että sopu on vaikeiden neuvotteluiden jälkeen aikaansaatu kompromissi.


50 000 uutta pakolaista EU-maihin ja kapinoitsijat oikeuteen - IL vertaili komission ja Suomen maahanmuuttolinjauksia iltalehti 20:58 07.12

Iltalehti vertasi EU-komission torstaina julkistamia turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan linjauksia Suomen hallituksen vastaaviin linjauksiin. Ensi viikolla (14.12.) EU-maiden johtajien on määrä keskustella EU:n yhteisestä turvapaikka- ja muuttoliikennepolitiikasta. Torstaina EU:n komissio esitti oman etenemissuunnitelmansa samasta teemasta. Komissio haluaa patistaa EU-maiden johtoa nykyistä tarmokkaampiin toimiin turvapaikka- ja muuttoliikennepolitiikan uudistamiseksi.


EU haastaa oikeuteen kolme Itä-Euroopan maata iltasanomat 15:41 07.12

EU-komissio haastaa oikeuteen unionin sisäistä pakolaisten siirtojärjestelmää vastaan niskoittelevat Tshekin, Unkarin ja Puolan.


Komissio vie Suomen EU:n tuomioistuimeen – Ahvenanmaa ongelmana iltasanomat 13:12 07.12

EU-komissio on päättänyt nostaa kanteen Suomea, Bulgariaa ja Kreikkaa vastaan EU:n tuomioistuimessa.


MT: Jyrki Katainen ei aio palata Suomen politiikkaan: ”Jos pitäisi veikata, niin joissain muissa tehtävissä” iltalehti 04:58 04.12

Ex-pääministeri Jyrki Kataista ei kotimaan politiikka kiinnosta, kertoo Maaseudun Tulevaisuus. Maaseudun Tulevaisuus kertoo julkaisemassaan artikkelissa EU-komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen olevan luottavainen, että Suomelle löytyy neuvotteluissa hyvä ratkaisu metsien käyttöön. Asiasta neuvottelevat EU-parlamentti, komissio ja neuvosto. MT:n mukaan Jyrki Katainen ei vielä tiedä, mihin hän aikoo toimikautensa päätyttyä kahden vuoden päästä.


Ruotsi haalii opettajia Suomesta, ja täkyyn myös tartutaan - ”Ilmeisesti on niin, että palkka on parempi” iltalehti 09:02 22.11

Työvoiman houkuttelu toisesta EU- tai Eta-maasta toiseen on osa EU-komission Euroopan ammatillisen liikkuvuuden EURES-ohjelmaa. Ruotsalaiset Eskilstunan ja Boråsin kaupungit ovat jo käyneet Suomessa houkuttelemassa opettajia. Nyt asialla ovat Malmö, Helsingborg ja Gotlanti. Varsinais-Suomen TE-toimisto järjestämään rekrytointi-infoon odotettiin opettajia Turun alueen lisäksi muun muassa Helsingistä ja Tampereelta.


Aura Salla IL-blogissa: EU:n vastatoimet Venäjän info-vaikuttamiseen ovat ”harvinaisen naiivit” iltalehti 16:06 19.11

EU-komission Political Strategy Centressä neuvonantajana työskentelevä Aura Salla vertaa IL-blogissaan Venäjän infovaikuttamista Mainilan laukauksiin. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin erityisneuvonantajatiimissä European Political Strategy Centressä (EPSC) neuvonantajana sekä viestinnän tiiminvetäjänä työskentelevä Aura Salla kirjoittaa tuoreessa Iltalehden blogissaan (19.11.), että Venäjän info-sotajoukot eli trolliarmeija on nykyisin nopeammassa valmiudessa kuin joukot itärajalla ennen talvisodan aloittaneita Mainilan laukauksia. Salla perää sekä Suomea, että muita EU-maita ryhtymään pikaisiin vastatoimiin erityisesti Venäjän harjoittamaa informaatiosodankäyntiä vastaan.


EU haluaa parantaa junamatkustajien oikeuksia iltalehti 14:19 09.11

Suomessa uudistukset koskisivat lähinnä vammaisia ja liikuntarahoitteisia matkustajia. EU-komission syyskuussa tehdyn ehdotuksen mukaan junamatkustajien oikeuksia halutaan EU:ssa vahvistaa samalla, kun rautatiealan kilpailukykyä parannetaan. Uudistuksen jälkeen esimerkiksi hinnoittelussa ei saisi enää syrjiä matkustajia kansalaisuuden tai asuinpaikan perusteella. Myös matkustajien tiedonsaantia matkasta sekä oikeuksia esimerkiksi matkaketjutilanteessa parannettaisiin. Lisäksi vammaisten ja liikuntarajoitteisten henkilöiden oikeuksia parannettaisiin.


EU-komissiolta tiukka ehdotus: Uusien henkilöautojen päästöjä vähennettävä yli 30 prosenttia iltalehti 13:17 08.11

Euroopan komission mukaan henkilö- ja pakettiautojen keskimääräisten hiilidioksidipäästöjen on oltava 30 prosenttia alhaisemmat vuonna 2030 kuin vuonna 2021. Asiasta lisää hetken kuluttua.


Orpo ajaa Kataista EPP:n kärkiehdokkaaksi Euroopan komission puheenjohtajaksi iltalehti 20:16 07.11

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ajaa EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataista EPP:n kärkiehdokkaaksi Euroopan komission seuraavaksi puheenjohtajaksi. - Minun mielestäni Katainen tekee komission varapuheenjohtajana erinomaista työtä, ja häntä arvostetaan paljon. Jos hän olisi käytettävissä ja jos EPP (Euroopan kansanpuolue) häneen kärkiehdokkaana päätyy, olisi se Suomen kannalta erinomainen asia, Orpo totesi tiistaina Iltalehdelle Brysselissä. Kataisen kärkiehdokkuuden lisäksi kokoomuksen puheenjohtaja haluaa saada Suomen ja Helsingin EPP-kongressin pitopaikaksi ensi vuonna, eli 18.11.2018.


EU-komissio esittää 2,5 miljoonan euron tukipakettia Anttilan ja Stockmannin irtisanotuille työntekijöille iltalehti 20:28 23.10

Euroopan komissio esittää 2,5 miljoonan euron tukea entisille Anttilan ja Stockmannin työntekijöille Suomessa. Suomi haki globalisaatiorahaston tukea, kun vähittäiskaupan yritykset olivat irtisanoneet Suomessa 1 660 työntekijää. Anttila hakeutui konkurssiin vuonna 2016 ja lopetti toimintansa kokonaan alkuvuodesta 2017. Myös Oy Vallila Collectionin henkilöstö menetti työpaikkansa. Se on Vallila Interiorin tytäryhtiö. Yhtiön mukaan 25 työntekijää irtisanottiin, mutta Vallila on tarjonnut töitä heistä 15:lle.


Uutiset