Onko Nato-ovi Suomelle auki? Soini: ”Olisi ikävä ajatus, jos Nato päättäisi, ettei klubiin otettaisi enää uusia jäseniä” iltalehti 12:19 07.12

Keskiviikkona Brysselissä pidetyssä Naton ulkoministerikokouksessa pohdittiin myös Suomelle tärkeää Naton avoimien ovien politiikkaa. Naton ulkoministerikokouksen päätteeksi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg totesi keskiviikkona Naton avointen ovien politiikan jatkuvan ja muistutti, että Naton laajentumiskierrokset ovat turvanneet rauhaa Euroopassa. Tällä hetkellä Natoon kuuluu 29 maata. Myös suurin osa EU-maista kuuluu Natoon, mutta Suomi ja Ruotsi kuuluvat ainoastaan Naton laajennettujen kumppanuusetujen piiriin, jolloin ne eivät saa Natolta turvatakuita, kuten varsinaiset jäsenmaat.


Suomi sitoutui EU:n puolustusyhteistyön tiivistämiseen - Mukana 23 maata iltalehti 19:42 13.11

23 EU-maata on allekirjoittanut osallistumisilmoituksen, joka syventää unionin puolustusyhteistyötä. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters. Suomi on yksi ilmoituksen allekirjoittaneista maista. EU-maista ainoastaan unionin jättävä Britannia sekä Tanska, Irlanti, Portugali ja Malta jättivät ilmoituksen allekirjoittamatta. Allekirjoittajamaat sitoutuvat yhteisiin puolustushankkeisiin. EU-johtajat allekirjoittavat lopullisen asetuksen joulukuussa.


EU:n uusi puolustusyhteistyö ottaa askeleen – mukaan yli 20 maata iltasanomat 01:18 13.11

EU:n uusi puolustusyhteistyö ottaa tänään merkittävän askeleen, kun valtaosa EU-maista ilmoittaa osallistumisestaan pysyvään rakenteelliseen yhteistyöhön.


Brexitiin perehtynyt ekonomisti IL:lle: Maahanmuuton rajoituksessa piilee iso riski Skotlannille - monet alat riippuvaisia ulkomaalaisista työntekijöistä iltalehti 11:56 30.10

Skotlannin hallitusta Brexit-asioissa neuvova Anton Muscatelli kertoo, että Skotlannin kannalta yksi suurimmista brexitiin liittyvistä riskeistä olisi vapaan liikkuvuuden rajoittaminen. Anton Muscatellin mukaan maahanmuutto EU-maista on erityisesti Skotlannille tärkeä kysymys, koska vuosia jatkunut negatiivinen väestökehitys on saatu taittumaan. Tämä on hyvin suurelta osin EU-maahanmuuton ansiota. - Tärkeintä tässä on se, että valtaosa näistä EU-maahanmuuttajista on aktiivisia, työssäkäyviä ihmisiä 16-35 vuoden iässä, Muscatelli sanoo.


EU:n uusi puolustusyhteistyö kiinnostaa lähes kaikkia iltalehti 21:22 19.10

Väännettävää riittää vielä siitä, mitä osallistuvilta mailta vaaditaan. Valtaosa EU-maista haluaa näillä näkymin tiivistää EU:n puolustusyhteistyötä ja lähteä mukaan pysyvään rakenteelliseen yhteistyöhön. Torstain huippukokouksessa EU-johtajat kiittelivät yhteistyön etenemistä, josta on tarkoitus päättää joulukuun huippukokouksessa. EU-maat tasapainottelevat vielä liittymisehtojen ja avoimuuden välillä. Yhteistyön halutaan olevan kaikille avoin, mutta jäsenmaille asetetaan ehtoja, jotka pitää ensin täyttää. Keskustelua käydään rahallisista investoinneista ja kapasiteetista.


Uutiset