Työministeri Lindström somalijärjestöjen tukien poistosta: En ole painostanut tai kokenut painostusta iltalehti 15:37 26.06

Työministeri Jari Lindström (uv) sanoo ihmettelevänsä julkisuuteen noussutta pöyristymistä ja väitteitä painostamisesta liittyen somalijärjestöjen avustusten poistamiseen. - Minä en ainakaan ole kokenut sellaista, enkä minä ole sellaista painostusta käyttänyt, Lindström sanoi eduskunnassa. Hänen mukaansa erityisavustaja Sakari Puisto (ps) teki erityisavustajalle kuuluvaa työtään käydessään virkamiesten kanssa läpi esityksiä tarveharkintaisista järjestötuista.


Vanhaselta rajua ryöpytystä Risikolle - syyttää perustuslakivaliokunnan painostamisesta iltalehti 13:35 26.06

Kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk) syyttää sisäministeri Paula Risikkoa (kok) perustuslakivaliokunnan painostamisesta. Kokoomuksen sote-neuvottelija Paula Risikko kertoi Lännen Medialle, että maakuntalain käsittely on keskeytettävä eduskunnassa, jos perustuslakivaliokunta vaatii muutoksia valinnanvapauteen. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan odotetaan antavan lausuntonsa sote-esityksestä tällä viikolla. Vanhasen mukaan Risikon ehdotus on käsittämätön, koska maakuntalain kohdalla ei tiettävästi ole perustuslaillisia ongelmia.


Löytyykö Uudesta vaihtoehdosta lisää katujia? Asiantuntija nostaa esiin yhden esimerkin: ”Kova työ selittää äänestäjilleen” iltasanomat 20:53 22.06

Hallituksessa pääministeri Juha Sipilällä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpolla (kok) on täysi työ pitää silmällä Uuden vaihtoehdon mahdollisia heikkoja lenkkejä, jottei enemmistö eduskunnassa lipsahda oppositiolle, sanotaan Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.


HS: Alkoholiuudistuksella enemmän vastustajia kuin kannattajia iltalehti 20:36 22.06

Helsingin Sanomat selvitti, että kansanedustajien enemmistö vastustaa hallituksen esitystä, joka toisi 5,5-prosenttiset juomat kauppoihin. Alkoholilain uudistuksesta äänestetään syksyllä. Helsingin Sanomien selvityksen mukaan enemmistö kansanedustajista ei hyväksy 5,5-prosenttisten juomien myyntiä kaupoissa. Se tarkoittaisi hallituksen esityksen kaatumista syksyllä eduskunnassa. Tällä hetkellä kaupoissa saa myydä enintään 4,7-prosenttisia alkoholijuomia. Hallituspuolueissa on tällä hetkellä 105 äänivaltaista kansanedustajaa äänestämässä alkoholilaista, mutta ainakin keskusta on tehnyt asiasta omantunnon kysymyksen. Keväällä keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen keräsi 28 hallituspuolueen kansanedustajan nimen kapinakirjeeseen, jossa vastustettiin 5,5 prosenttisten juomien tuloa kauppoihin. Kirjeen allekirjoittaneista 15 oli keskustalaisia.


5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan hs 19:28 22.06


Sininen tulevaisuus tehtaillut kannattajakorttejaan eduskunnassa iltalehti 18:08 22.06

Hallintojohtaja: "Eduskunnan kustannuksella pitäisi tehdä vain eduskunnan töitä". Perussuomalaisista loikanneet Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän kansanedustajat ilmoittivat maanantaina perustaneensa Sininen tulevaisuus -nimisen yhdistyksen, josta on tarkoitus muodostaa myös uusi puolue. Jotta yhdistys voidaan merkitä puoluerekisteriin, sen on saatava kerättyä vähintään 5 000 kannattajakorttia.


Kansanedustajat kommentoivat hallituksen enemmistön kutistumista eduskunnassa: "Todella kapealla polulla" iltalehti 18:05 22.06

Hallituksen jo entuudestaan niukka enemmistö kutistui torstaina entisestään, kun kansanedustaja Ritva "Kike" Elomaa ilmoitti vaihtavansa takaisin perussuomalaisten eduskuntaryhmään. Hän ehti olla reilun viikon verran perussuomalaisista irronneessa Uusi vaihtoehto -ryhmässä. Elomaan loikkauksen jälkeen kolmella hallitusryhmällä on yhteensä 105 paikkaa eduskunnan 200:sta. Käytännössä hallituksella on äänestyksissä riveissään vain 104 edustajaa, kun puhemies Maria Lohela (uv) ei osallistu äänestyksiin.


Juha Sipilä ymmärtää Ritva Elomaan paluuloikkausta perussuomalaisiin – pääministerin mukaan eduskunnassa tarvitaan nyt tiukempaa ryhmäkuria hs 16:33 22.06


Mäntylän tilalle eduskuntaan nouseva Torvinen siirtyy perussuomalaisista Uuteen vaihtoehtoon iltalehti 19:21 21.06

Perussuomalaisten Lapin piirin puheenjohtaja Matti Torvinen aikoo hakea Uusi vaihtoehto -ryhmän jäsenyyttä, kun hän nousee kansanedustajaksi Hanna Mäntylän tilalle. Mäntylä kuuluu Uusi vaihtoehto -ryhmään siirtyneisiin kansanedustajiin. Hän on jättämässä eduskunnan, koska menee töihin Euroopan neuvoston sihteeristöön. Torvisen päätös merkitsee, että hallitusrintaman ja opposition välinen voimasuhde eduskunnassa ei Mäntylän lähdön myötä muutu.


Uusi viinalaki mahdollistaa oluen valmistuksen kotona ja Alkossa käymisen myöhään illalla - tämä kaikki on muuttumassa iltalehti 09:17 21.06

Alkoholilain muutokset vaikuttavat alkoholijuomien myynnin lisäksi niiden anniskeluun ja mainontaan. Hallitus pääsi tiistaina sopuun alkoholilain uudistuksesta. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoi aiemmin päivällä Iltalehdelle, että lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta. Lakia on väännetty eduskunnassa jo useamman vuoden ajan. Suurin ongelma on koskenut nelosoluen ja väkevistä alkoholijuomista sekoitettujen long drink -juomien, eli limuviinojen, saamista kauppoihin. Nyt hallituspuolueet ovat päässeet sopuun ja esittävät pohjaratkaisuksi 5,5-prosenttisten alkoholijuomien tuloa kauppaan.


23 asiaa, jotka mullistuvat uudessa alkoholilaissa – kapakoiden aukioloajat, neloskalja kauppoihin... iltasanomat 19:11 20.06

Kaupassa voi myydä 5,5-prosenttisia alkoholijuomia ja ravintolat saavat anniskella aamuneljään, jos hallituspuolueiden neuvotteluratkaisu hyväksytään eduskunnassa.


Näyttikö Päivi Räsänen keskisormea Huhtasaarelle? -"Tahaton juttu, keskisormi oli nenän päällä" iltalehti 13:55 20.06

Katsoja epäili Päivi Räsäsen näyttäneen kansainvälistä käsimerkkiä, Räsänen kiistää tahallisuuden. -Eduskunnassa käytiin maanantaina värikäs keskustelu valtioneuvoston tiedonannosta koskien hallituspohjan muutosta. -Etenkin hallituksesta ulos heitetyn ryhmän, perussuomalaisten, puheenvuoro herätti tunteita.


Eduskunnassa mitataan tänään hallituksen luottamus - äänestys uudesta hallituksesta iltalehti 07:35 20.06

Eduskunta äänestää tänään hallituksen luottamuksesta. Äänestys seuraa valtioneuvoston tiedonantoa, jonka pääministeri Juha Sipilä (kesk) antoi muutoksesta hallituspohjassa. Hallituksen riveistä lähti viime viikolla iso joukko kansanedustajia, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi kahtia. 20 kansanedustajaa lähti ryhmästä ja perusti uuden eduskuntaryhmän. Kaikki entiset perussuomalaisten ministerit kuuluvat uuteen ryhmään, joten hallitus jatkaa entisellä kokoonpanolla.


Uutiset