Tämä taulukko paljastaa: Keskustassa kytee kapina iltalehti 07:19 23.06

Viime eduskuntavaalien voittajapuolueen keskustan syvissä riveissä kytee kapina, kertoo Iltalehden kyselytutkimuksen tausta- aineisto. Merkittävä osa keskustaa viime eduskuntavaaleissa äänestäneistä on siirtynyt kilpailevien puolueiden kannattajiksi tai arpoo mielessään muun puolueen äänestämistä taikka on aikeissa jättää seuraavat vaalit väliin.


Löytyykö Uudesta vaihtoehdosta lisää katujia? Asiantuntija nostaa esiin yhden esimerkin: ”Kova työ selittää äänestäjilleen” iltasanomat 20:53 22.06

Hallituksessa pääministeri Juha Sipilällä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpolla (kok) on täysi työ pitää silmällä Uuden vaihtoehdon mahdollisia heikkoja lenkkejä, jottei enemmistö eduskunnassa lipsahda oppositiolle, sanotaan Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.


Sininen tulevaisuus tehtaillut kannattajakorttejaan eduskunnassa iltalehti 18:08 22.06

Hallintojohtaja: "Eduskunnan kustannuksella pitäisi tehdä vain eduskunnan töitä". Perussuomalaisista loikanneet Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän kansanedustajat ilmoittivat maanantaina perustaneensa Sininen tulevaisuus -nimisen yhdistyksen, josta on tarkoitus muodostaa myös uusi puolue. Jotta yhdistys voidaan merkitä puoluerekisteriin, sen on saatava kerättyä vähintään 5 000 kannattajakorttia.


Kansanedustajat kommentoivat hallituksen enemmistön kutistumista eduskunnassa: "Todella kapealla polulla" iltalehti 18:05 22.06

Hallituksen jo entuudestaan niukka enemmistö kutistui torstaina entisestään, kun kansanedustaja Ritva "Kike" Elomaa ilmoitti vaihtavansa takaisin perussuomalaisten eduskuntaryhmään. Hän ehti olla reilun viikon verran perussuomalaisista irronneessa Uusi vaihtoehto -ryhmässä. Elomaan loikkauksen jälkeen kolmella hallitusryhmällä on yhteensä 105 paikkaa eduskunnan 200:sta. Käytännössä hallituksella on äänestyksissä riveissään vain 104 edustajaa, kun puhemies Maria Lohela (uv) ei osallistu äänestyksiin.


Alexander Stubb sai vapautuksen kansanedustajan toimesta iltalehti 11:53 22.06

Eduskunta on myöntänyt kansanedustaja Alexander Stubbille (kok) vapautuksen kansanedustajan tehtävästä. Stubb on siirtymässä eduskunnasta Euroopan investointipankin varapääjohtajan tehtävään. Varapääjohtajana Stubb korvaa Jan Vapaavuoren, joka tämän kuun alussa valittiin Helsingin pormestariksi. Stubb nimettiin Suomen ehdokkaaksi varapääjohtajan tehtävään viime viikolla. Varsinaisen nimityspäätöksen tekee Euroopan investointipankin valtuusto. Toimikausi kestää elokuun 2019 loppuun.


Alexander Stubb sai vapautuksen kansanedustajan toimesta iltasanomat 11:48 22.06

Eduskunta on myöntänyt kansanedustaja Alexander Stubbille (kok) vapautuksen kansanedustajan tehtävästä.


Simon Elo kertoo, miksi puolustaa yhä Jussi Halla-ahoa tämän saamaa tuomiota vastaan - kehuu Halla-ahon kirjoituksia muutenkin iltalehti 11:40 22.06

Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo oli vieraana IL-TV:n Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa. Elo loikkasi 19 muun kansanedustajan kanssa perussuomalaisista uuteen ryhmään Jussi Halla-ahon valinnan jälkeen. Vaikka Elo halusi eri leiriin Halla-ahon kanssa, hän on aiemmin puolustanut tätä muun muassa silloin, kun Halla-aho sai tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. - Olen edelleen sitä mieltä, ja jos haluat, niin perustelen, Elo sanoi lähetyksessä.


Kike Elomaa taipui palauteryöpyn alla ja palasi PS:n leiriin: "Minun on oltava lojaali äänestäjilleni" iltalehti 11:30 22.06

Elomaa sai "järjettömät määrät" palautetta loikatessaan Uusi vaihtoehto -ryhmään. Hän kertoo olevansa surullinen puolueen jakaantumisesta. Perussuomalaisten puheenjohtajavaihdoksen aikaansaama saaga sai torstaina uuden käänteen. Kansanedustaja Ritva "Kike" Elomaa ehti Jussi Halla-ahon puheenjohtajavalinnan jälkeen irtaantua puolueen eduskuntaryhmästä. Hän loikkasi puolueen soinilaisen siiven muodostamaan Uusi Vaihtoehto -ryhmään reilu viikko sitten.


Näkökulma: Halla-aho aikoo viedä hallitukselta enemmistön iltalehti 10:09 22.06

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vierittää nyt Sipilän hallituksen enemmistöä. Perussuomalaisista lähteneitä Uuden vaihtoehdon tai nykyisin Sinisen tulevaisuuden kansanedustajia houkutellaan nyt väellä ja voimalla takaisin perussuomalaisten eduskuntaryhmään. Ensimmäinen takaisinmuuttaja on Ritva "Kike" Elomaa, joka ilmoitti harkinneensa asian huonosti ja siirtyvänsä takaisin perussuomalaisten ryhmään. Elomaa seisoi tiedotustilaisuudessa perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon rinnalla, mutta ei suostunut vastaamaan kysymyksiin tai perustelemaan laajemmin loikkiaan.


Kike Elomaa palaa perussuomalaisten eduskuntaryhmään iltalehti 09:47 22.06

Kike Elomaa palaa perussuomalaisten eduskuntaryhmään. Ritva "Kike" Elomaa vaihtaa takaisin perussuomalaisten eduskuntaryhmään. Hän oli hetken perussuomalaisista irronneessa Uusi vaihtoehto -ryhmässä.


Simon Elo paljasti: perheelle uhkauksia - "Ihan tavallisilta suomalaisilta" iltalehti 07:27 22.06

Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo kertoi IL-TV:n Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa perheeseensä kohdistuneesta uhkailusta. Elon mukaan reaktiot lähtivät käsistä, kun 20 kansanedustajan ryhmä jätti perussuomalaiset. - Ratkaisu oli kova, sen sanon suoraan. Sitä kaikki eivät hyväksyneet. Ymmärrän pettymyksen ja ymmärrän kiukun, mutta se mitä en ymmärrä, on sanoin kuvaamaton viha, jota joiltakin on tullut, Elo sanoi IL-TV:lle.


Salailu jatkuu - Simon Elo väisti Tiina Elovaaran tavoin saman kysymyksen Uuden vaihtoehdon perustajasta iltalehti 21:11 21.06

Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo vieraili IL-TV:n Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa. Jo viime viikolla ohjelmassamme kysyttiin ryhmän ensimmäiseltä varapuheenjohtajalta Tiina Elovaaralta, kuka oli ryhmän kokoamisessa aloitteellinen henkilö. Elovaara ei suostunut kysymykseen vastaamaan, vaan sysäsi vastuuta Elolle, joka on ryhmän puheenjohtaja. - Myöhään sunnuntai-iltana sain tiedon, että tällainen vaihtoehto on olemassa. Minullekin se tuli yllätyksenä. En ollut osannut odottaa, että vaihtoehtoa ylipäätään olisi. Ajattelin vilpittömästi vaalin jälkeen, että voisimme mennä yhtenäisenä eteenpäin.


Uusi kansanedustaja pakeni Eurooppaan perussuomalaisten painostusta – ”Vaino on ollut tuskainen” iltasanomat 19:59 21.06

Lapin piiristä perussuomalaisten edustajana eduskuntaan nouseva Matti Torvisen mukaan eduskuntaryhmän valinta oli vaikea päätös.


Eduskuntaan nouseva Matti Torvinen on valinnut ryhmänsä iltasanomat 19:29 21.06

Perussuomalaisten Lapin piirin puheenjohtaja Matti Torvinen aikoo hakea Uusi vaihtoehto -ryhmän jäsenyyttä.


Mäntylän tilalle eduskuntaan nouseva Torvinen siirtyy perussuomalaisista Uuteen vaihtoehtoon iltalehti 19:21 21.06

Perussuomalaisten Lapin piirin puheenjohtaja Matti Torvinen aikoo hakea Uusi vaihtoehto -ryhmän jäsenyyttä, kun hän nousee kansanedustajaksi Hanna Mäntylän tilalle. Mäntylä kuuluu Uusi vaihtoehto -ryhmään siirtyneisiin kansanedustajiin. Hän on jättämässä eduskunnan, koska menee töihin Euroopan neuvoston sihteeristöön. Torvisen päätös merkitsee, että hallitusrintaman ja opposition välinen voimasuhde eduskunnassa ei Mäntylän lähdön myötä muutu.


Hanna Mäntylä jättää eduskunnan: "En minä sinne rahan takia lähde" iltalehti 19:20 21.06

Ex-ministeri kertoo elämäntilanteensa muuttuneen, joten hän voi muuttaa Strasbourgiin. Entinen perussuomalainen sosiaali- ja terveysministeri, nykyinen Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän kansanedustaja Hanna Mäntylä siirtyy Euroopan neuvoston palvelukseen. Ulkoministeriön tiedotteen mukaan kyseessä on erityisneuvonantajan tehtävä, jossa "tehtäväalueena on radikalisaation estäminen painottuen nuorisokysymyksiin sekä syrjinnän ja syrjäytymisen estäminen". - Suomeksi sanottuna se on monipuolista käytännön työtä radikalisoitumista vastaan. Hyviä käytäntöjä jaetaan eri jäsenmaiden kesken, Mäntylä kuvailee Iltalehdelle.


Uutiset