Kommentti: Tyyntä myrskyn edellä – puolueet ajavat nyt tykistöä asemiin iltasanomat 06:38 13.08

Ensi kevään eduskuntavaalit alkavat kuumentaa politiikan syksyä, kirjoittaa politiikan toimittaja Mika Lehto.


Ministeriltä erikoinen idea: Seuraavissa hallitusneuvotteluissa pitäisi käyttää tekoälyä uusisuomi 07:47 19.07

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) väläyttää mahdollisuutta käyttää tekoälyä apuna seuraavissa hallitusneuvotteluissa. Suomessa pidetään eduskuntavaalit ensi huhtikuussa.


Ministeriltä yllättävä idea: Seuraavissa hallitusneuvotteluissa pitäisi käyttää tekoälyä uusisuomi 07:47 19.07

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) väläyttää mahdollisuutta käyttää tekoälyä apuna seuraavissa hallitusneuvotteluissa. Suomessa pidetään eduskuntavaalit ensi huhtikuussa.


Tutkimus: Sipilän hallitus sitoi opposition yhteen – SDP suosituin hallitukseen uusisuomi 18:24 11.07

Uudet eduskuntavaalit järjestetään ensi keväänä, mutta suomalaisilla ei ole yhtä vahvoja suosikkeja hallituspuolueiksi kuin neljä vuotta sitten, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön tänään julkistamasta tutkimuksesta.


Kiirehdityt tiedustelulait jäivät soten jalkoihin – oikeusministeri esitti toiveen eduskunnalle iltasanomat 10:54 14.06

Tiedustelulakien kiireellisen menettelyn perustelut heikkenevät, mitä lähemmäs eduskuntavaalit tulevat.


HS-gallup: SDP:n asema kärjessä yhä vahvempi – ainoa puolue, jonka kannatus on yli 20 prosentissa MTV 05:31 14.06

SDP on Helsingin Sanomien tuoreen gallupin mukaan nyt ainoa puolue, jonka kannatus on yli 20 prosentissa. Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, puolue keräisi gallupin mukaan 21,6 prosenttia äänistä.


EK linjasi vaalitavoitteitaan: Irtisanomista helpotettava, perintö- ja lahjaveroa kevennettävä, ulkomaista työvoimaa koskevasta tarveharkinnasta luovuttava iltalehti 12:40 30.05

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämies väläyttää työntekijöiden koeajan pidentämistä. EK linjasi keskiviikkona eduskuntavaalitavoitteensa, joita ovat muun muassa henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen, ulkomaista työvoimaa koskevasta tarveharkinnasta luopuminen ja perintö- ja lahjaveron keventäminen vuoden 2011 tasolle. Pitkällä aikavälillä perintö- ja lahjaverosta tulisi työnantajajärjestön mukaan luopua kokonaan.


Kommentti: Kenestä syntipukki, jos Sipilän hallitus kaatuu? Kokoomuslaisten kannattaa miettiä vielä kerran MTV 11:36 28.05

Suomessa järjestetään kohtapuoliin vaalit, mutta vielä ei ole tietoa, ovatko ne maakunta- vai eduskuntavaalit. Kokoomuslaiset kansanedustajat ovat maalintekijän roolissa, mutta pallo voi lipsahtaa myös omaan maaliin, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.


Pääkirjoitus: Kummat ensin, maakunta- vai eduskuntavaalit? iltasanomat 21:08 27.05

Sote- ja maakuntauudistusten kaatuminen tietäisi saman tien hallituksen kaatumista.


Halla-aho kritisoi SDP:n vaalilupauksia: "En pidä epärehellisyydestä" MTV 19:43 19.05

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mielestä maakunta- ja eduskuntavaalit pitäisi yhdistää, jotta äänestäjät saataisiin maakuntavaaleissa liikkeelle.


Petteri Orpolta tyly viesti Halla-aholle, perussuomalaisilla ei asiaa hallitukseen kokoomuksen kanssa - vielä kovemman raipan saa Antti Rinne iltalehti 19:29 16.05

SDP on tuoreimpien galluplukujen mukaan Suomen suosituin puolue yhdessä kokoomuksen kanssa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kyseenalaistaa ILTV:n Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa demarien edellytykset luoda hallituspohja. Katso videolta, miten Petteri Orpo kommentoi yhteistyömahdollisuuksia perussuomalaisten ja SDP:n kanssa. Nykyisen eduskunnan toimikausi lähenee loppuaan. Eduskuntavaalit ovat edessä ensi keväänä, ja oppositiopuolueiden puheissa on alkanut näkyä viitteitä selkeistäkin vaalilupauksista. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne närkästytti hallituspuolueet vappuna, kun lupasi puolueensa nostavan eläkkeiden vähimmäismäärää kategorisesti.


Näkökulma: Minna Helteestä tuli maalitaulu uusisuomi 13:22 07.05

Kuumaksi mennyt rakennusalan tilanne, sote-uudistuksen sekava tila ja lähestyvät eduskuntavaalit ovat luoneet jännitteisen poliittisen tilanteen, joka henkilöityy päivän keskustelussa valtakunnansovittelijan tehtävistä työnantajaleiriin siirtyvään Minna Helteeseen.


Soten vaikutus veroihin puhuttaa – Tutkija: ”Eduskuntavaalit entistä selvemmin tärkeimmät” uusisuomi 18:49 06.05

Sote-ja maakuntauudistuksen vaikutus verotukseen on noussut puheenaiheeksi viikonloppuna, kun Åbo Akdemin valtiotieteiden professori Kimmo Grönlund ihmetteli asiaa Twitterissä. Sunnuntaina hän tiivisti asian korostamalla ensi vuoden eduskuntavaalien merkitystä.


Orpo ei ole huolissaan SDP:n galluplukujen kasvusta - ”On vastuutonta antaa sellaisia vaalilupauksia, jotka eivät ole mahdollisia” iltalehti 14:36 05.05

Ensi vuoden keväällä on edessä eduskuntavaalit ja Orpo on luottavaisin mielin luotsaamassa joukkojaan eteenpäin. Iltalehden ja Uuden Suomen teettämän tuoreen gallup-tukimuksen mukaan SDP on kirinyt suosiossaan kokoomuksen ohi. Tämä tilanne ei tällä hetkellä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpoa huoleta. - En ole yhtään huolissani, olemme kuitenkin yhä siellä kärkikahinoissa, ja nautitaan laajaa kansan luottamusta, kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Orpo toteaa lauantaina Seinäjoella.


Halla-aho Hakkaraisen syytteistä: ”Sanotaan nyt niin, että Suomessa on eduskuntavaalit vajaan vuoden kuluttua” iltasanomat 20:23 23.04

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri toteaa, että Hakkaraiselle annetussa vakavassa varoituksessa varauduttiin myös siihen, että asia etenee oikeuskäsittelyyn.


Sipilä paljasti keinot, joilla keskusta aikoo voittaa tulevat eduskuntavaalit - ”Keskusta on maakuntien äiti” iltalehti 11:58 21.04

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä käynnisti keskustan vaalikamppailun lauantaina Lahdessa keskustan puoluevaltuuston kokouksessa. Keskustan kannatus on viime aikoina jämähtänyt noin 16 prosenttiin, mutta keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä ei suostu lähtemään vuoden sisällä pidettäviin maakunta-, eduskunta-, ja eurovaaleihin lokakampanjalla. - Voisimme rakennella julkisia riitoja hallituksen sisälle samaan tapaan kuin silloiset hallituspuolueet tekivät ennen viime vaaleja, mutta minä en tähän usko, Sipilä sanoi.


Pääkirjoitus: Ääniharavat kaikkoavat Uudeltamaalta – satatuhatta ääntä etsii uutta kotia iltasanomat 21:00 13.04

Seuraavat eduskuntavaalit järjestään vuoden kuluttua. Se on lyhyt aika, kirjoittaa Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Timo Haapala.


Jan Vapaavuori uskoo maakuntien vallanhimon kasvavan: ”Tämä ei tietenkään jää tähän, kohta alkaa vyörytys” MTV 08:58 09.04

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori jatkaa maakuntauudistuksen ankaraa arvostelua. Vapaavuori toisti kantansa siitä uudistus haittaa kaupunkien kasvumahdollisuuksia. Vapaavuoren mielestä ennenaikaiset eduskuntavaalit 


ja 47 listasi He miljoonaperijä luopui palokunta löysi vakavia pöytään – nyt ravintolaan jäi kamala taas kohdalle – hätkähdyttävät

Uutiset