Maria ompelee häämekoista enkelipukuja kuolleille vauvoille - menetti oman esikoistyttärensä reilut kymmenen vuotta sitten iltalehti 07:01 23.10

Yhdestä hääpuvusta saa tehtyä jopa kaksikymmentä pientä mekkoa. Haukiputaalaisen Maria Perätalon esikoinen menehtyi kohtuun ennen syntymäänsä. Nyt Maria ompelee vapaaehtoistyönä menehtyneille vauvoille enkelipukuja vanhoista hääpuvuista. Idean enkelipukujen valmistukseen Maria sai reilu vuosi sitten, kun hän huomasi lehtijutun Michelle Matthewsta, joka oli aloittanut Yhdysvalloissa enkelipukujen ompelemisen ja organisoinut siellä toimintaa useiden ompelijoiden kanssa.


Päivän ravivihje: Toto4, Kuopio 23.10. iltalehti 06:54 23.10

Kuopion Sorsasalon maanantairavien Toto4-vihjesysteemi rakennetaan avauskohteen Hello Garfieldin varaan. Yhdeksänvuotias ruuna palasi viimeksi yli puolen vuoden tauolta hirmuvireessä. Olli Innasen ajokki juoksi johtaneen Hot Beerin rinnalla ja hyvästeli lopussa muut 13-vauhtisella kirillään. Nappisarjassa kilpailevaa ruunaa ei haitanne edes takarivin lähtöpaikka. Toto4-vihjerivi:


Max Verstappenin kohurangaistus nosti Kimi Räikkösen palkintopallille, Niki Lauda raivostui: "Surkein päätös ikinä" iltalehti 06:39 23.10

Yhdysvaltain F1-osakilpailun kohauttavin tilanne nähtiin kisan viimeisellä kierroksella. Kolmantena ajanut Kimi Räikkönen joutui taipumaan Max Verstappenin ahdistelun edessä. Hollantilaisnuorukainen kuittasi ohi ja ylitti maalilinjan kolmantena. Tuomaristo kuitenkin katsoi Verstappenin oikaisseen sääntöjenvastaisesti ohituksen yhteydessä ja lätkäisi hollantilaiselle viiden sekunnin aikasakon. Rangaistuksen turvin suomalainen nousi lopputuloksissa jälleen kolmanneksi. Räväkkäpuheisena tunnetulla F1-legendalla Niki Laudalla oli mielipide myös tästä kohutilanteesta - eikä se ole suomalaisittain miellyttävää lukemistoa.


Yhdysvaltain tukemat SDF-joukot valtasivat Syyrian suurimman öljykentän Isisiltä iltalehti 06:30 23.10

Yhdysvaltain tukemat kurdien ja arabien muodostamat SDF-joukot ovat vallanneet Syyrian suurimman öljykentän sunnuntaina. Yhdysvaltain armeijan ja SDF:n edustajat kertovat asiasta Washington Postille. Joukot valtasivat öljykentän vain kaksi päivää sen jälkeen, kun SDF virallisesti ilmoitti vallanneensa Raqqan kaupungin takaisin äärijärjestö Isisiltä. Isis oli pitänyt Raqqaa pääkaupunkinaan Syyriassa.


MT: Kansa jakautuu melko tasan liha- ja kasvisruoan suosijoihin - moni lisännyt kasvisten syömistä iltalehti 06:16 23.10

Joka toinen mies sanoo olevansa valmis kokeilemaan hyönteisistä valmistettua ruokaa Suomalaiset jakautuvat melko tasan liha- ja kasvisruokaa suosiviin, ilmenee Maaseudun Tulevaisuuden teettämästä kyselystä. Lihan suosijat perustelivat valintaansa sillä, että liha täyttää vatsan parhaiten ja on hyvä valkuaisen lähde. Kasvisruokaa suosivat vetosivat ympäristösyihin ja terveellisyyteen. Suositukset kasvisten lisäämisestä on kuultu, sillä kyselyyn vastanneista useampi kuin joka kolmas arvioi lisänneensä kasvisten syömistä vuoden aikana. Lisäksi kolmannes vastaajista ilmoitti vähentäneensä lihan syöntiä, joskin kokonaiskulutuksesta kertovat tilastot eivät tue kerrottua. Suomalaiset syövät vuodessa keskimäärin noin 80 kiloa lihaa.


Amerikkalaisasiantuntija: Joukkojensiirtoja nopeutettava Euroopassa - "Venäjä liikkuu nopeasti" iltalehti 06:01 23.10

Sotilasasiantuntijan mukaan Venäjän joukot liikkuvat ja reagoivat huomattavasti ketterämmin kuin Naton ja EU-maiden joukot. Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Leo Michel pitää haasteellisena etenkin Nato-joukkojen siirtämistä maasta toiseen Euroopassa. Michelin mukaan Venäjän joukot liikkuvat ja reagoivat muuttuviin tilanteisiin nopeasti, mutta länsieurooppalaiset ja Naton joukot eivät samaan suoritukseen kykene.


Mikä on Viktor Anin laji? iltalehti 05:54 23.10

Iltalehden perinteinen urheiluvisa myös verkossa. Montako tiedät? 1) Kuka kovana tunnettu pelaaja teki HIFK:lle mestaruuden ratkaisseen maalin Ässien verkkoon keväällä 1980? 2) Viktor An on kuusinkertainen olympiavoittaja 2000-luvulta. Mikä on hänen lajinsa?


Yhdysvalloissa vanki kärsi 91 tuntia kestäneestä erektiosta - vaatii vankilalta miljoonakorvauksia iltalehti 05:48 23.10

Yhdysvalloissa Oklahoman osavaltiossa 32-vuotias vanki on nostanut kanteen vankilaa ja sen johtoa vastaan hoitamatta jääneen pitkittyneen erektion vuoksi. The Independent -lehden mukaan 32-vuotias Dustin Lance syyttää vankilaa hänen kansalaisoikeuksiensa polkemisesta, koska hän ei saanut tarvitsemaansa hoitoa kivuliaaseen vaivaansa. Miehen mukaan vankilan työntekijöiden laiminlyönnin vuoksi hänellä oli 91 tuntia kestänyt erektio, mikä aiheutti hänelle pysyvän vamman.


Espanja haluaa viedä Katalonialta väliaikaisesti autonomian - näin asiat etenevät tällä viikolla iltalehti 05:32 23.10

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ilmoitti lauantaina aikeistaan Katalonian itsenäistymispyrkimysten lopettamiseksi. Rajoy antoi lauantaina Espanjan hallituksen esityksen Katalonian itsehallinnon rajoittamisesta. Hallitus haluaa erottaa Katalonian aluehallinnon johtajan Carles Puigdemontin, ottaa Katalonian ministeriöt toistaiseksi valvontaansa ja järjestää uudet vaalit.


Voimakas taifuuni saavutti Japanin - kahden kerrottu kuolleen iltalehti 04:11 23.10

Voimakas Lan-niminen taifuuni on saavuttanut Japanin, kertovat meteorologit. Taifuuni saavutti rannikon varhain maanantaina paikallista aikaa Shizuokassa lounaaseen Tokiosta. Taifuuni toi Japaniin jo sunnuntaina rankkasateita ja myrskytuulia, joiden takia on kerrottu kuolleen kaksi ihmistä. Lisäksi ainakin kymmenen ihmisen on kerrottu loukkaantuneen.


Kolme naista teki sarjan itsemurhaiskuja Nigeriassa - ainakin 13 kuollut, useita loukkaantuneita iltalehti 03:59 23.10

Kolme naista on tehnyt itsemurhaiskut Nigerian koillisosassa. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP turvallisuuslähteisiin vedoten. Itsemurhapommittajat tappoivat tämänhetkisten tietojen mukaan 13 ihmistä. Lisäksi iskuissa haavoittui yhteensä 16 ihmistä.


Voimakas taifuuni saavutti Japanin – kahden kerrottu kuolleen iltasanomat 03:43 23.10

Myrsky toi maahan jo sunnuntaina rankkasateita ja myrskytuulia.


Räikkösen ja Verstappenin kohutilanteesta iso meteli – nyt puhuu F1-kisatuomari Mika Salo: ”Ei ollut mitään epäilystä” iltasanomat 03:07 23.10

Kisatuomari Mika Salo kertoi Max Verstappenille annetun rangaistuksen olleen helppo tehtävä.


Jokelan koulusurmista kymmenen vuotta - hoitoon pääsyssä edelleen valtavat erot iltalehti 03:00 23.10

Jokelan koulusurmat nostivat nuorten mielenterveyspalvelut pöydälle kymmenen vuotta sitten. Nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuus ja sinne pääsy on helpottunut kymmenessä vuodessa, arvioivat STT:n haastattelemat asiantuntijat. Palveluiden laatu ja tarjonta kuitenkin vaihtelevat kunnittain ja sairaanhoitopiireittäin. Toisaalta erikoissairaanhoitoon, eli esimerkiksi psykiatrin pakeille pääsyn ei koeta helpottuneen. - Vaikka ongelmaan on pyritty tarttumaan, en usko, että tilanne on tästä näkökulmasta nuorten mielenterveyspalveluissa kymmenessä vuodessa kovin paljon parantunut, yli 40 vuotta nuorten mielenterveyspalveluiden parissa toiminut kriisipsykologi ja Helsingin yliopiston dosentti Salli Saari sanoo.


Pohjois-Italian vauraat alueet äänestivät laajemman itsehallinnon puolesta - yli 90 prosentin kannatus iltalehti 02:17 23.10

Italiassa Lombardian ja Veneton alueiden asukkaat äänestivät laajemman itsehallinnon puolesta sunnuntaina järjestyissä kansanäänestyksissä. Tulokset ovat vielä alustavia. Molemmilla alueilla äänestäjät kannattivat neuvoa-antavissa äänestyksissä laajempaa itsehallintoa Italian keskushallinnosta.


Latvialainen teinipoika iski kahdesti kirveen kera Sveitsissä - useita ihmisiä loukkaantunut iltalehti 01:49 23.10

Latvialainen 17-vuotias poika hyökkäsi kirveen kera ihmisten kimppuun Flumsin kylässä Sveitsissä. Brittiläisen Telegraph-lehden mukaan Sveitsin poliisi on pidättänyt nuorukaisen. Viranomaistietojen mukaan useita ihmisiä loukkaantui Flumsin kylän torilla sunnuntai-iltana tapahtuneessa välikohtauksessa, kun 17-vuotias poika riehui kirveen kera.


Yhdysvaltain tukemat joukot vallanneet Syyrian suurimman öljykentän Isisiltä iltasanomat 01:48 23.10

Al-Omarin öljykenttä sijaitsee Deir Ezzorin maakunnassa.


17-vuotias nuorukainen hyökkäsi kirveen kanssa ihmisten kimppuun Sveitsissä – useita loukkaantui iltasanomat 01:26 23.10

Telegraphin mukaan epäilty tekijä on pidätetty.


Max Verstappenin isä raivostui tuomariston päätöksestä - jakoi härskin kuvan Twitterissä: "Tämä on hevonpaskaa" iltalehti 01:07 23.10

Max Verstappen teki upean nousun Austinissa. 20-vuotias rattimies lähti kisaan vasta 16:nnesta lähtöruudusta. Maalin hän tuli kuitenkin komeasti kolmantena. Mahtava nousu huipentui viimeisellä kierroksella, kun Verstappen ohitti kolmantena olleen Kimi Räikkösen. Kisan jälkeen Verstappen pudotettiin kuitenkin takaisin neljänneksi, sillä kisan tuomaristo antoi Red Bull -kuskille viiden sekunnin aikarangaistuksen. Syynä oli radan rajojen ulkopuolella ajaminen.


Verstappen ei sulattanut Mika Salon ja kumppanien antamaa rangaistusta - “Ne tappavat tämän urheilun” iltalehti 00:58 23.10

Max Verstappen kritisoi kovin sanoin Mika Saloa ja muuta USA:n GP:n tuomaristoa. Verstappen nousi viimeisellä kierroksella kisan kolmanneksi, mutta hän menetti sijan tuomariston antaman viiden sekunnin aikarangaistuksen takia. - Meillä oli upea kisa, mutta tällaiset typerät rangaistukset tappavat tämän urheilun. Toivottavasti fanit eivät pitäneet tästä päätöksestä ja jäävät ensi vuonna pois kisasta, Verstappen aloitti Sky Sportsilla.


Uutiset