Poliisin kiihdyttää toimiaan Filippiinien huumesodassa – ratsioissa kuollut parissa päivässä noin 50 ihmistä hs 08:25 17.08


Uutistoimisto: Koreoiden ulkoministerit tapasivat Manilassa iltalehti 08:03 07.08

Etelä-Korean uutistoimisto Yonhapin tietojen mukaan Etelä-Korean ja Pohjois-Korean ulkoministerit ovat tavanneet toisensa Filippiinien pääkaupungissa Manilassa. Etelä-Korean ulkoministeriölähteen mukaan ministerit tapasivat toisensa lyhyesti sunnuntaina ennen Asean-yhteistyöjärjestön turvallisuusfoorumin illallista. Lähteen mukaan Etelä-Korean ministeri Kang Kyung-wha kehotti virkaveljeään hyväksymään Etelä-Korean ehdotukset vuoropuhelusta. Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-ho vastasi kehotukseen sanomalla, että Etelä-Korean ehdotukset eivät ole vilpittömiä, lähde kertoo.


Filippiinien presidentti muutti korkeakoulutuksen ilmaiseksi iltalehti 16:50 04.08

Filippiineillä opetus valtion yliopistoissa muuttuu maksuttomaksi. Maan presidentti Rodrigo Duterte on allekirjoittanut lain, joka poistaa opiskelijoilta lukukausimaksut ja muut maksut valtion korkeakouluissa. Populistisista linjauksistaan tunnettu Duterte hyväksyi lain, vaikka monien hänen talousneuvonantajiensa mielestä Filippiineillä ei olisi varaa siihen.


Poliisi ampui pormestarin ja tämän vaimon kuoliaaksi huumeratsiassa Filippiineillä iltalehti 17:10 30.07

Presidentti Rodrigo Duterte oli aiemmin yhdistänyt Ozamizin pormestarin huumerikollisuuteen. Filippiinien poliisi on ampunut kuoliaaksi Ozamizin kaupungin pormestarin, tämän vaimon sekä kymmenen muuta ihmistä yöllisissä huumeratsioissa maan eteläosassa. Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte julisti reilu vuosi sitten valtaan noustuaan sodan huumerikollisuutta vastaan ja antoi poliisille luvan ampua epäiltyjä pidätystilanteessa, jos nämä vastustavat pidätystä. Ainakin 3 200 ihmistä on tämän jälkeen tapettu hämärissä olosuhteissa.


Duterte uhkailee alkuperäisväestöä: "Pommitan koulujanne" iltalehti 09:15 26.07

Filippiinien presidentti syyttää heimokouluja kommunistikapinallisuuden opettamisesta. Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on saanut ihmisoikeusjärjestöt takajaloilleen uhattuaan pommittaa alkuperäisväestön kouluja. Duterte tuomitsi televisioidussa tiedotustilaisuudessa kapinalliset siltojen tuhoamisesta ja koulujen polttamisesta maaseudulla mutta lisäsi, että alkuperäisväestö lumadien koulut oli säästetty. Presidentti väitti, että lumadit toimivat kapinallisten vaikutuspiirissä ilman hallituksen lupaa. - Lähtekää pois sieltä, sanon lumadeille nyt. Pommitan niitä, myös teidän rakennuksianne. Käytän asevoimia, Filippiinien asevoimia. Todellakin pommitan heitä... koska te toimitte laittomasti ja opetatte lapsianne kapinoimaan hallitusta vastaan, Duterte sanoi.


Filippiinien presidentti vannoi jatkavansa huumesotaa: "Huumekauppiaiden vaihtoehdot joko vankila tai helvetti" iltalehti 14:24 24.07

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte vannoi jatkavansa huumeidenvastaista sotaansa maanantaina maan parlamentille pitämässään puheessa. Duterte omisti ison osan vuosittaisesta valtion tilaa käsittelevästä puheestaan armottomille oikeusnäkemyksilleen, jotka ovat tehneet presidentistä suositun kansan keskuudessa, mutta keränneet kritiikkiä muun muassa ihmisoikeusjärjestöiltä. -   Ei väliä, kuinka kauan siinä kestää, taistelu huumeita vastaan jatkuu, koska ne aiheuttavat niin paljon pahaa ja kärsimystä, Duterte totesi puheessaan.


Poikkeustila jatkuu Filippiinien eteläosissa vuoden loppuun asti hs 10:50 23.07


Sotatilalakia jatkettiin vuoden loppuun Filippiinien eteläosissa iltasanomat 00:46 23.07

Filippiinien kongressi päätti lauantaisessa äänestyksessä jatkaa maan eteläosissa voimassa olevaa sotatilalakia vuoden loppuun saakka.


Sotatilalaki jatkuu Filippiinien eteläosassa - taistelu Isisiä vastaan Marawissa kestänyt jo kaksi kuukautta iltalehti 18:03 22.07

Uusi selvitys pelkää kaupungin pitkittyneen taistelun vahvistavan Isisin otetta koko Kaakkois-Aasiassa. Filippiinien parlamentti on äänestänyt toukokuun 23. päivä voimaan tulleen sotatilalain jatkumisen puolesta. 60 päivän poikkeustila oli voimassa vain Marawin kaupungissa, mutta on nyt laajentunut käsittämään koko eteläisen Mindanaon saaren. Uusi sotatilalaki on voimassa tämän vuoden loppuun asti.


Filippiinien presidentti uhkaa keskeyttää rauhanneuvottelut iltalehti 13:16 19.07

Filippiinien presidentti uhkaa keskeyttää rauhanneuvottelut kommunistikapinallisten kanssa, jos hallinnon joukkoihin kohdistettuja hyökkäyksiä ei lopeteta. Presidentti Rodrigo Duterte antoi uhkauksen sen jälkeen, kun presidentin turvallisuuspalvelun autosaattuetta ammuttiin. Kahden henkivartijan kerrotaan haavoittuneen ammuskelussa. Hallinto epäilee kapinallisten olleen iskun takana. Lähteiden mukaan Duterte ei itse ollut kyseisessä autosaattueessa.


Filippiinien presidentti haluaa pidentää poikkeustilaa estääkseen Isisin leviämisen maassa iltalehti 10:21 19.07

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte haluaa pidentää maan eteläosien poikkeustilaa vuoden loppuun. Rodrigo Duterten mukaan jatkoaika on tarpeen muslimisissien nujertamiseksi alueella, jossa nämä ovat vallanneet merkittävän Marawin kaupungin. Presidentin julistama 60 päivän poikkeustila päättyy Filippiinien eteläosassa 22. heinäkuuta. Jatkolle hän tarvitsisi kongressin hyväksynnän. Duterten liittolaisilla on enemmistö kongressissa.


Presidentti Duterten lääke Isisiä vastaan: itsehallinto Filippiinien muslimi­vähemmistölle hs 18:09 17.07


Duterte uhoaa syövänsä kapinalliset elävältä iltalehti 10:19 06.07

Filippiinien presidentti on uhonnut syövänsä kahden vietnamilaismerimiehen sieppauksista ja teloituksista vastuussa olevat islamistikapinalliset elävältä. Duterten uhkaus oli vastaus vietnamilaismerimiesten tappoihin. Viime vuoden marraskuussa neljän muun merimiehen kanssa siepatun kahden panttivangin jäännökset löytyivät Mindanaon alueelta keskiviikkona.


Filippiinien kohupresidentti Duterte kylpee kansansuosiossa – huumesodassa on kuollut tuhansia ja islamisteja häädetään, mutta talous kasvaa ja välit Kiinaan lämpenevät hs 12:42 02.07


Isis pakottaa loukkuun jääneitä siviilejä Filippiineillä – naisista seksiorjia ja miehistä taistelijoita iltasanomat 19:52 27.06

Filippiinien hallituksen joukot ovat taistelleet jo viikkokausia ääri-islamisteja vastaan Marawissa maan eteläosissa.


IL-raportti Filippiineiltä: Näin karussa vankilassa suomalaismissi on pidätettynä - katso video iltalehti 07:39 25.06

Filippiinien poliisi kertoo Iltalehdelle, että suomalaismissin pidätyksen taustalla on vakava rikosepäily. Suomen ja Filippiinien kansalainen, 27-vuotias nainen pidätettiin perjantaina kesäkuun 9. päivä kello 21.30 paikallista aikaa Trion Towers -luksuskerrostalon asuinhuoneistosta. Trion Towers on varakkaille ihmisille tarkoitettu asuintalo, joka sijaitsee Filippiinien pääkaupungin Manilan suurkaupunkialueella Bonifacio Global Cityssä Taguigin kaupungissa. Pelkästään Taguigissa asuu yli puoli miljoonaa ihmistä, ja Manilan suurkaupunkialueen väkiluku on yli kymmenen miljoonaa ihmistä.


Uutiset