Kukinta voi jatkua vielä pari viikkoa – Suomenlahden sinilevätilanne on nyt pahin 20 vuoteen MTV 22:44 18.07

Yhtä pahaa sinilevätilannetta ei koko Suomenlahdella ole ollut sitten 2000-luvun alkuvuosien. Tyyni ja helteinen sää on saanut sinilevät kukkimaan laajoilla alueilla Suomenlahdella ja eteläisellä Saaristomerellä. Säätilan lisäksi paha levätilanne johtuu siitä, että levillä on ollut runsaasti kasvua ruokkivaa fosforia käytössään.


Luvassa helteinen päivä – lämpötila kohoaa 32 asteen tuntumaan iltasanomat 07:23 17.07

Tiistaina sää on aurinkoinen ja enimmäkseen poutainen. Pilvisyys vaihtelee paikoin.


Tällainen on tunnelma Tallinnassa ennen Guns n’ Rosesin keikkaa – erikoinen anniskelutyyli saa aikaan syviä huokauksia iltasanomat 20:33 16.07

Megayhtye Guns n’ Roses konsertoi tänä iltana Tallinnan Laululavalla, jonka vehreille nurmille on tullut yleisöä yli 60?000. Helteinen sää ja legendaarinen yhtye ovat houkutelleet paikalle myös 13?000 suomalaista.


Yli 12 000 alokkaalla on heti luvassa helteinen viikko – MTV Uutiset vieraili rajavartiostossa MTV 21:03 09.07

Yli 12 000 alokasta on aloittanut tänään varusmiespalveluksen. Heistä lähes 600 on vapaaehtoisen asepalveluksen aloittaneita naisia.


Helteet houkuttelivat pyörän selkään – pyöräilyennätykset paukkuivat rikki MTV 15:08 04.06

Helteinen toukokuu näkyi ruuhkina pyöräteillä. Pyöräilyliikenteen vuorokausiennätykset rikkoutuivat Helsingissä, HSL kertoo.


Mistä johtuvat Suomen supersäät? Meteorologi kertoo, miksi helle jämähti Suomen ylle MTV 13:57 01.06

Kesä on tullut Suomeen vauhdilla. Toukokuu on ollut ennätyshelteinen, ja myös kesäkuu näyttää jatkuvan pientä notkahdusta lukuunottamatta samanlaiselta. 


Helteinen toukokuu helli myös uimareita – paikoin polskittiin ennätyslämpimissä vesissä MTV 11:19 01.06

Järvien vedet olivat toukokuussa paikoin ennätyslämpimiä. Erityisesti Etelä-Suomessa vesien lämpötila nousi osin toukokuun ennätyslukemiin, tiedottaa Suomen ympäristökeskus Syke.


Metsäpalovaaran asteikko loppuu jo kesken - neljä yllättävää neuvoa: ”Bileet on ok, mutta tämän vuoden menu on kylmä” iltalehti 10:10 30.05

Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala ei muista, että 33 vuoden aikana olisi annettu yhtä tiukkaa avotulikieltoa. Kuivaakin kuivempi toukokuu ja helteinen sää ovat nostaneet maastopalojen riskin poikkeuksellisen korkeaksi koko maassa. Ilmatieteen laitoksen metsäpaloindeksi on paikoin maksimilukemassa 6,0. Asteikko uhkaa loppua kesken, sillä helpotusta kuivuuteen ei ole ennusteiden mukaan näköpiirissä. Sääkartoilla sadepilvet lähinnä loistavat poissaolollaan, aivan pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta.


Helteinen sää jatkuu - tiistaina lämpötila nousee jopa 28 asteeseen iltasanomat 07:37 28.05

Maanantaina sää on aurinkoinen ja poutainen valtaosassa maata.


Auringonpaahde rikkomassa taas uutta ennätystä, samalla maastoa ja ihoa uhkaa korventuminen - ”Sää pysyy ihan rutikuivana” iltalehti 13:43 27.05

Helteinen sää johdattaa Suomen ensi viikolla kesäkuun puolelle, mutta sen jälkeen viilenemistä on odotettavissa. Ainakin vielä koko ensi viikko saadaan nauttia jo viikkoja jatkuneesta poikkeuksellisen kesäisestä toukosäästä. Valitettavasti vielä muutama päivä sitten suhteellisen varmalta näyttänyt 30 lämpöasteen rajapyykin ylittyminen näyttää nyt epätodennäköiseltä.


Pääskyskannat romahtivat huolestuttavasti, ja nyt ne ovat pahassa pulassa helteen kanssa - jos haluat auttaa lintusia, toimi näin iltalehti 07:30 26.05

Suomen kaikki pääskylajit ovat vähentyneet merkittävästi. Pitkä helteinen jakso tuottaa vähentyneille pääskyille haasteita. Sopivaa pesänrakennussavea on huonosti saatavilla, kun lätäköt ja savikot ovat kuivuneet. Birdlife muistuttaa, että pääskyjä voi auttaa yksinkertaisesti kastelemalla eli tekemällä lätäköitä sopiviin avoimiin savisiin paikkoihin tai tuomalla pihapiiriin pesänrakennusaineeksi savea, joka pidetään kosteana.


Hellekeli sen kun hurjistuu! Ensi viikolla jopa +30 asteen paahtosää - luvassa kuumat valmistujaiset iltalehti 19:31 24.05

Ennätyksellisen helteinen toukokuu jatkunee vielä lukiolaisten ja ammattikoululaisten valmistujaispäivään asti. Meteorologi Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta kertoo, että perjantaina ja lauantaina liikutaan hellelukemissa maan etelä- ja keskiosissa, tosin Lappiin virtaa pohjoisesta samanaikaisesti kylmempää ilmaa. Sunnuntaina lämpötila notkahtaa hiukan viileämmäksi Etelä-Suomessakin, mutta vain tilapäisesti.


Tärkeä viesti ei ollut mennyt perille: 13 koiraa löytyi kuumasta autosta Missourissa iltalehti 18:45 24.05

Koirat selvisivät hengissä. Niiden omistajia odottanee syyte eläinrääkkäyksestä. Yhdysvaltojen Missourissa, parkkeeratusta autosta löytyi 13 koiraa. Koirat oli hylätty kuumaan autoon, jonka ovi oli lukittu. Sää oli helteinen. Parkkipaikan lähellä on paljon työpaikkoja, ja yhden yrityksen työntekijä soitti koirista poliisille. Kun koirat saatiin ulos autosta, kaksi niistä oli niin heikossa kunnossa, että tarvitsivat eläinlääkärin hoitoa. Kaikki koirat selvisivät kuitenkin hengissä.


Helle karkaa Suomen yltä – luvassa kesän ensimmäiset ukkoset: "Ei nyt joka pilvi salamoi" MTV 14:47 16.05

Helteinen ilmamassa karkaa Suomen yltä huomenna ja vaihtuu viileämpään. Auringonpaahteen sijaan luvassa on jopa ukkosiksi yltyviä kuurosateita.


Helteinen sää jatkuu koko maassa iltasanomat 07:27 15.05

Sää on tiistaina aurinkoista, poutaista ja helteistä.


Sää suosii vielä tiistainakin - aurinkoa ja helteistä säätä luvassa iltalehti 05:57 15.05

Aurinkoinen ja helteinen sää jatkuu suuressa osassa Suomea myös tiistaina. Koko maassa on tiistaina luvassa selkeää ja poutaa, kertoo Ilmatieteen laitos verkkosivuillaan. Lapissa sää on tosin paikoin pilvisempää ja alueella saattaa päivän aikana tulla yksittäisiä sadekuuroja.


Kuka kehtasi varastaa 2- ja 4-vuotiaiden istuttamat äitienpäiväorvokit kotiovelta? Äiti: "Isommalla tuli tippa linssiin" MTV 17:19 14.05

Eilen helteinen äitienpäiväaurinko lämmitti pienten tyttöjen hartioita, kun he istuttivat kotipihaansa orvokkeja äitinsä iloksi Mikkelissä. Kaksi- ja neljävuotiaat tytöt innostuivat niin, että istuttivat kukkia myös isovanhempia varten. Aamulla ovella kuitenkin oli vastassa iso harmi: Orvokit ruukkuineen olivat tipotiessään.


Kuka varasti 2- ja 4-vuotiaiden istuttamat äitienpäiväorvokit kotiovelta? Äiti: "Isommalla tuli tippa linssiin" MTV 17:19 14.05

Eilen helteinen äitienpäiväaurinko lämmitti pienten tyttöjen hartioita, kun he istuttivat kotipihaansa orvokkeja äitinsä iloksi Mikkelissä. Kaksi- ja neljävuotiaat tytöt innostuivat niin, että istuttivat kukkia myös isovanhempia varten. Aamulla ovella kuitenkin oli vastassa iso harmi: Orvokit ruukkuineen olivat tipotiessään.


Punkit hivuttautuvat aina vain pohjoisemmaksi, ja niiden levittämiä tauteja todetaan vuosi vuodelta enemmän - ”Mikrobit eivät noudata rajamuodollisuuksia” iltalehti 11:01 14.05

Ilmastonmuutoksen tuoma pidempi kasvukausi suosii paitsi punkkeja, myös taudinaiheuttajien leviämistä niiden keskuudessa. Kuiva ja helteinen sää eivät ole olosuhteista otollisimmat puutiaisille. Tästä huolimatta niitä näyttäisi olevan liikkeellä runsaasti tänäkin vuonna. Lisäksi vakavia tauteja levittävät otukset hivuttautuvat aina vain pohjoisempiin osiin Suomea. Vahvoja viitteitä on myös siitä, että puutiaisia todella on aiempaa enemmän, arvioi Turun yliopiston biologian laitoksen yliopistonlehtori Tero Klemola, joka on mukana puutiaistutkimushankkeessa.


Huh, nyt on kesä! - Maanantaista tulossa lämpimin päivä, 30 astetta voi mennä rikki iltalehti 10:03 13.05

Lämpimintä on maan eteläosissa sisämaan puolella. Hellerajoja hätyytellään kuitenkin Etelä-Lappia myöten. Katso sääkartasta, missä helleraja rikkoutuu sunnuntain ja maanantain aikana Helteinen sää jatkuu vielä muutaman päivän ensi viikolla. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Nina Karusto kertoo, että maanantaista on tulossa lämpimin päivä. Silloin jopa 30 asteen rikkoutuminen on yksittäisissä paikoissa mahdollista.


euroa Porvoossa ja Kemillä Kimi ei niellyt kolari Padasjoella lähdössä, ehtiikö vähän hämmensi” – PS Kemillä

Uutiset