Juhannuksen sää näyttää todella kurjalta – "Jos tämä toteutuisi, olisi aika hurja" MTV 10:49 17.06

Ensi viikolla on luvassa epävakaata ja sateista säätä. Viikon loppua kohden sää viilenee ja tuulet voimistuvat, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen kertoo STT:lle. Lisäksi luvassa on ukkoskuuroja ainakin Pohjois- ja Itä-Suomessa.


Auringon uv-säteily oli toukokuussa ennätyksellisen voimakasta iltasanomat 23:48 14.06

Uv-säteilyn keskimääräinen päiväannos oli toukokuussa ennätyksellisen korkea Etelä-Suomessa, kertoo Ilmatieteen laitos.


UV-säteily oli poikkeuksellisen voimakasta toukokuussa MTV 20:44 14.06

UV-säteilyn keskimääräinen päiväannos oli toukokuussa ennätyksellisen korkea Etelä-Suomessa, kertoo Ilmatieteen laitos.


Merivesi ennätysmatalalla Merenkurkussa: ”Enpä ole tällaista nähnyt koskaan aikaisemmin" MTV 22:31 12.06

Jo maaliskuun alussa Ilmatieteen laitos varoitteli matalista meriveden pinnoista. Merenkurkussa ja Perämerellä tilanne on jatkunut samanlaisena koko alkukevään ja kesän: vedenpinta on ollut koko ajan 30-60 senttiä miinuksella.


32,5 astetta! Muistatko vielä tulikuumimman juhannuksen 1999, kun kansa läkähtyi kokon äärellä? MTV 06:32 12.06

Mittaushistorian helteisinä juhannusta vietettiin lähes 20 vuotta sitten vuonna 1999, selviää Ilmatieteen laitoksen tilastoista.


Eurooppalaisen ilmakehänmittausjärjestön päämaja Suomeen – "Meillä on erinomaiset valmiudet" MTV 12:37 11.06

Eurooppalaisen ilmakehän mittausjärjestön ACTRIS:in päämaja siirretään Suomeen, tiedotti Ilmatieteen laitos maanantaina.


Viikonlopusta tulossa mukavan kesäinen ja lämmin – viime yönä oli kuitenkin pakkasta MTV 08:49 09.06

Lauantaina on luvassa poutasäätä koko maahan, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Länsi-Lapissa ja Pohjanmaalla saattaa olla sadekuuroja. Lounais-Suomessa saatetaan päivän aikana päästä lähelle 20 astetta. Sunnuntaina sää lämpenee hieman lauantaista.


Sää lämpenee: Helleraja voi ylittyä maanantaina iltasanomat 21:44 08.06

Viikonlopuksi on luvassa poutaista säätä, mutta hellerajaa lähestytään Ilmatieteen laitoksen mukaan vasta maanantaina eteläisessä Suomessa. Isompia sateita ei viikonvaihteeksi ole luvassa.


Lämmin ilmamassa saapuu takaisin Suomeen – meteorologi: ”Maanantaissa on eniten potentiaalia helteelle” iltasanomat 22:34 06.06

Ilmatieteen laitoksen meteorologin mukaan hellerajat voivat mennä rikki ensi viikon maanantaina


Tuulenpuuskat rauhoittumaan päin – sähköverkkojen tuhot enimmäkseen korjattu MTV 20:19 05.06

Tuuli jatkui puuskaisena tiistaina ja aiheutti vahinkoja Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta oli rauhoittumassa iltaa kohden, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi.


Kaisaniemen asemalla uusi kuivuusennätys – peräti 30 päivää sateetta MTV 13:58 05.06

Helsingin Kaisaniemessä on mitattu 30 päivän kuivuusputki, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäki. Tämä on aseman historiassa ennätys.


Tuuli aiheuttaa edelleen vahinkoja eri puolilla Suomea – 8 000 vailla sähköjä iltasanomat 08:52 05.06

Tuuli jatkuu puuskaisena tänään ja aiheuttaa vahinkoja Etelä- ja Keski-Suomessa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi.


Tuuli yltyy huomenna myrskylukemiin, metsäpalovaroitus voimassa lähes koko maassa – "Tilanne on todella vaarallinen" MTV 18:09 03.06

Ilmatieteen laitos varoittaa huomenna yltyvistä myrskypuuskista. Samaan aikaan lähes koko Suomessa on voimassa metsäpalovaroitus.


Ilmatieteen laitos varoittaa: Tuuli yltyy myrskyisäksi iltasanomat 17:05 03.06

Ilmatieteen laitos varoittaa tuulen yltyvän maanantaina myrskypuuskiksi maan keskivaiheilla sekä länsirannikolla. Puuskat voivat aiheuttaa maa-alueilla tuulivahinkoja. Lisäksi voimakas tuuli lisää metsäpalojen leviämisherkkyyttä.


Lähes koko Suomessa juhlitaan lämpimässä säässä – juhlakansa kiittää, viranomaiset varautuvat valtavaan kiireeseen MTV 10:41 02.06

Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpimät säät suosivat koko maata tänä viikonloppuna valmistujaisia ja  juhlittaessa.


Supertoukokuu 2018 rikkoi kasan ennätyksiä: Helteisin, aurinkoisin, lämpimin... MTV 11:42 01.06

Toukokuu oli Suomessa ennätyksellisen lämmin ja aurinkoinen, kertoo Ilmatieteen laitos. Ennätyksiä rikottiin niin keskilämpötilojen, helteiden kuin auringonpaisteen osalta.


Suursäätilan käänne jää tussahdukseksi – Ilmatieteen laitos myöntää: Helle istuu sitkeässä iltasanomat 10:24 31.05

Läntinen helle ja Jäämeren koleus käyvät taistelua Suomen ilmaherruudesta.


Metsäpalovaaran asteikko loppuu jo kesken - neljä yllättävää neuvoa: ”Bileet on ok, mutta tämän vuoden menu on kylmä” iltalehti 10:10 30.05

Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala ei muista, että 33 vuoden aikana olisi annettu yhtä tiukkaa avotulikieltoa. Kuivaakin kuivempi toukokuu ja helteinen sää ovat nostaneet maastopalojen riskin poikkeuksellisen korkeaksi koko maassa. Ilmatieteen laitoksen metsäpaloindeksi on paikoin maksimilukemassa 6,0. Asteikko uhkaa loppua kesken, sillä helpotusta kuivuuteen ei ole ennusteiden mukaan näköpiirissä. Sääkartoilla sadepilvet lähinnä loistavat poissaolollaan, aivan pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta.


Ensimmäinen kerta mittaushistoriassa: toukokuussa ennätykselliset 13 hellepäivää - helleraja ylittyi maanantaina viidellä paikkakunnalla iltalehti 18:42 28.05

Helteet jatkuvat vielä tiistainakin. Myös viikonlopusta on tulossa lämmin. Tänään maanantaina mitattiin ensimmäistä kertaa Suomen mittaushistoriassa toukokuussa ennätykselliset 13 hellepäivää, kertoo Ilmatieteen laitos. Mittaushistoria alkaa vuodesta 1959. Vuonna 1984 hellepäiviä oli 12. Ennätyksellinen 13 päivän helleputki ei kuitenkaan ollut yhtäjaksoinen.


hellyttävän kuvan emoonsa loukkaantunut, useiden pelätään luvassa –

Uutiset