Hornetit lensivät komeassa Suomi 100 -muodostelmassa Kuopiossa - herätti kansainvälisen kiinnostuksen iltalehti 11:14 07.12

Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjien lentomuodostelma oli Puolustusvoimien itsenäisyysparaatin kohokohta. Suomen satavuotista itsenäisyyttä juhlittiin keskiviikkona niin kotimaassa kuin maailmalla. Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän paraati järjestettiin tänä vuonna Kuopiossa. Puolustusvoimien mukaan paraatia oli seuraamassa yli 25 000 ihmistä. Itsenäisyyspäivän paraatin ohimarssiin osallistui muun muassa yli tuhat ihmistä ja kymmenittäin ajoneuvoja, mutta sen todellisina vetonauloina toimivat Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät. 15 Hornettia piirsi komean 100-kuvion taivaalle. Hävittäjät lensivät vakaassa muodostelmassa ja pitivät vaikuttavaa ääntä.


Suomi sai kolme uutta kenraalia - katso ylennettyjen nimet iltalehti 09:35 06.12

Itsenäisyyspäivänä kenraalikunnassa on tehty useita ylennyksiä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on itsenäisyyspäivänä ylentänyt prikaatikenraali Markku Myllykankaan kenraalimajuriksi, prikaatikenraali Timo Kakkolan kenraalimajuriksi, eversti Antti Lehtisalon prikaatikenraaliksi, eversti Janne Jaakkolan prikaatikenraaliksi ja eversti Tuomo Revon prikaatikenraaliksi. Eversteiksi on ylennetty everstiluutnantit Tero Ylitalo Pääesikunnasta, Jukka Seppä Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rainer Kuosmanen Kaartin jääkärirykmentistä, Mika Holma Porin prikaatista, Jaro Kesänen Utin jääkärirykmentistä ja Tommi Heikkala Ilmavoimien esikunnasta.


Korean niemimaalla käynnissä ilmavoimaharjoitus – Pohjois-Korea pitää harjoitusta provokaationa MTV 16:48 05.12

Yhdysvallat ja Etelä-Korea harjoittelevat parhaillaan Vigilant Ace -ilmavoimien harjoituksessa Korean niemimaalla.


Ilmavoimien Blenheim-pommikone joutui raskaaseen it-tuleen, tähystäjän silmissä pimeni – ”Lentäjällä oli tässä iso reikä” iltasanomat 15:37 01.12

Juhani Eskolan Blenheim joutui kovaan tehtävään saksalaisia vastaan. Ilmatorjuntatuli oli murhaavaa. Tämä on 100 tarinaa sodasta -sarjan 83. jakso.


Zimbabwen uusi presidentti nimitti uuden hallituksen - Mugaben syrjäyttäneet sotaveteraanit palkittiin iltalehti 02:17 01.12

Zimbabwen uusi ministeri Emmerson Mnangagwa on nimittänyt uuden hallituksen. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP. Uutena hallitukseen nousee kenraali Sibusiso Moyo, joka ilmoitti maan televisiossa armeijan kaapanneen vallan. Tapahtumat johtivat vain viikkoa myöhemmin presidentti Robert Mugaben eroon. Pitkäaikainen ilmavoimien komentaja Perence Shiri nimitettiin Zimbabwen maatalousministeriksi. Valtiovarainministeriksi nousee Patrick Chinamas, joka toimi samassa virassa viimeksi lokakuussa, jolloin Mugabe erotti hänet tehtävästä.


Tällaisella lentokoneella prinssi William poistui - seurasi vielä ennen lähtöään ilmavoimien kalustoesittelyä iltalehti 16:25 30.11

Prinssi William vieraili Suomessa keskiviikon ja torstain. Molemmat päivät sisälsivät valtavasti ohjelmaa. Prinssi Williamin Suomen vierailu on tulossa päätökseen. Viimeisenä osuutena prinssin vierailua on ilmavoimien kaluston esittelyä ja lentokoulutusjärjestelmään tutustumista. Prinssi pääsi esimerkiksi itse lentokoneen sisään. Prinssin vierailuun on kuulunut esimerkiksi Iceheartsin toimintaan tutustumista Salmisaaressa, vastaanotto Britannian suurlähetystössä, illallinen Niinistön ja rouva Haukion seurassa Mäntyniemessä ja tietysti prinssi Georgen kirjeen välitys joulupukille Esplanadilla.


Egyptin armeija moukaroi moskeijaiskun tekijöitä – tuhosi ajoneuvoja ja asevarastoja iltasanomat 01:25 25.11

Egyptin ilmavoimien lentokoneet ovat tuhonneet ajoneuvot, joita käytettiin Siinain niemimaan moskeijaiskussa, kertoo armeijan edustaja.


Egyptin armeija tuhosi moskeijaiskussa käytettyjä ajoneuvoja ja asevarastoja iltasanomat 01:25 25.11

Egyptin ilmavoimien lentokoneet ovat tuhonneet ajoneuvot, joita käytettiin Siinain niemimaan moskeijaiskussa, kertoo armeijan edustaja.


Yhdysvaltalaiskenraali lupaa vastustella, jos Trump määrää ”laittoman” ydiniskun iltalehti 07:36 19.11

Yhdysvaltojen armeijan strategisen komentokeskuksen (USSTRATCOM) komentaja, kenraali John Hyten, kertoi yleisölle, miten hän reagoisi mahdolliseen presidentin käskyyn. Komentokeskuksen johtaja Hytenin vastuualueisiin kuuluu Yhdysvaltain ydinasearsenaalin valvominen. Ilmavoimien kenraali osallistui Kanadassa järjestettävään Halifax International Security Forumiin, jossa häneltä kysyttiin, miten hän toimisi, mikäli presidentti Donald Trump antaisi hänelle käskyn käyttää ydinaseita, jota hän pitäisi laittomana. Hyten vastasi, että hän yrittäisi löytää asiaan toisen ratkaisun. - Jos se on laitonta, arvatkaa mitä aion sanoa. Minä sanon: "Herra presidentti, se on laitonta." Arvatkaa mitä hän tekee? Hän kysyy: "Mikä olisi laillista?" Ja sitten me kehitämme vaihtoehtoja, hän kertoi.


F35-hävittäjien saapumista juhlitaan Norjassa - seuraa suoraa lähetystä IL-TV:stä iltalehti 14:16 10.11

Norjassa juhlitaan tänään ensimmäisten kolmen amerikkalaisen F-35-hävittäjän saapumista. Norja on tilannut yhtensä 52 F-35 hävittäjää. Yhdysvaltalaiset F-35-hävittjät saapuivat Örlandin saarella olevaan Norjan ilmavoimien tukikohtaan Trondheimin lähistöllä jo viikko sitten perjantaina. Kolmen hävittäjän lento Forth Worthista Texasista Norjaan kesti reilut yhdeksän tuntia. Lennon aikana koneet tekivät ilmatankkauksen myös yöllä. Koneita lensivät kokeneet amerikkalaispilotit.


Tällaisella koneella USA:n puolustusministeri Mattis lentää - E-4B Yövartio on suunniteltu ydinsotaa varten iltalehti 23:24 07.11

James Mattis on poistunut Suomesta ja hän on tehnyt sen samalla tyylillä kuin sotatilanteessa: niin sanotulla ”Tuomiopäivän koneella”. Yhdysvaltojen puolustusministeri lentää muokatulla nelimoottorisella Boeing 747-200 -koneella, jonka mallityyppi on nykyään nimeltään E-4B. Kyseisiä E-4B-koneita on olemassa vain neljä kappaletta ja ne kaikki ovat USA:n ilmavoimien omistuksessa. Rauhan aikana kone tarjoaa puolustusministerille liikennevälineen, josta hän voi salattujen yhteyksien ansiosta jatkaa työntekoa ilmasta käsin. Koneita käytetään myös liittovaltion katastrofiviraston FEMA:n tukena esimerkiksi hurrikaaneissa.


Ilmavoimien moka salli Texasin kirkkoampujan hankkia aseita - tekijän rikostausta jäi piiloon iltalehti 02:12 07.11

Yhdysvaltain ilmavoimat tutkii, miksi tieto Texasin kirkkoampuja Devin Kelleyn perheväkivaltatuomiosta ei päätynyt valtakunnalliseen rikollistietokantaan. Yhdysvaltain puolustusministeriön ohjeistuksen mukaan tuomiosta olisi pitänyt ilmoittaa liittovaltion poliisille FBI:lle. Jos Kelleyn nimi olisi kirjattu asiaankuuluvasti tietokantaan, se olisi estänyt häntä ostamasta laillisesti aseita ja luotiliivejä.


Ilmavoimien moka salli Texasin kirkkoampujan hankkia aseita iltalehti 02:12 07.11

Yhdysvaltain ilmavoimat tutkii, miksi tieto Texasin kirkkoampuja Devin Kelleyn perheväkivaltatuomio ei päätynyt valtakunnalliseen rikollistietokantaan. Jos Kelleyn nimi olisi kirjattu asiaankuuluvasti tietokantaan, se olisi estänyt häntä ostamasta laillisesti aseita ja luotiliivejä. Ilmavoimissa palvellut Kelley oli saanut sotaoikeudessa tuomion vaimonsa ja lapsensa pahoinpitelystä.


WP: Texasin ampuja sai aseita laillisesti ilmavoimien virheen vuoksi iltasanomat 02:11 07.11

Ilmavoimat ei syöttänyt tietoa tuomiosta valtakunnalliseen rikollistietokantaan.


Saab panostamassa teolliseen yhteistyöhön Suomessa: ”Lennetty aika korkealla, aika pitkälle” iltalehti 21:26 18.10

Saab konserni on mukana Suomen ilmavoimien lisäksi useissa maa- ja merivoimille suunnatuissa hankkeissa. - Uudella JAS Gripen E -versiolla on lennetty aika korkealla ja aika pitkälle, sanoi Gripenin koelentäjä, majuri Mikael Ohlsson lehdistötilaisuudessa Helsingissä. Ohlsson ei lentokorkeudesta ja -matkasta kysyttäessä halunnut antaa mitään täsmällisempiä lukuja.


40 vuotta sitten kadonnut ilmavoimien sotilas löytyi – eli kaksoiselämää Floridassa uuden henkilöllisyyden turvin iltasanomat 09:51 18.10

64-vuotias mies joutuu oikeuden eteen epäiltynä sotilaskarkuruudesta.


Uutiset