Ulkopoliittisen instituutin Aaltola: Kavanaugh'n valinta oli Trumpille pitkän aikavälin voitto – voi kuitenkin tietää häviötä välivaaleissa MTV 05:20 07.10

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että Brett Kavanaugh'n valinta oli pitkän aikavälin voitto Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille ja republikaaneille.


Luulitko väkivallan lisääntyneen Suomessa? Tutkimus paljastaa harhaluulon – 70 prosenttia suomalaisista väärässä MTV 05:00 05.10

Moni arvioi väkivallan lisääntyneen, vaikka rikollisuus vähenee. Tieto selviää Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin ja Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskuksen tutkimuksesta.


Mika Aaltolan kolumni: Rahanpesuverkosto luo haavoittuvuuksia iltasanomat 08:08 01.10

Nyt käsillä olevassa Airiston Helmi -tapauksessa pitäisi pysytellä vain siinä, mitä tiedetään tutkittavan, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kirjoittaa.


Kuolemaan johtavia tieliikenneonnettomuuksia ennätyksellisen vähän tänä vuonna – lämmin kesä ei tuonutkaan onnettomuuspiikkiä MTV 10:19 19.09

Helteinen kesä ei aiheuttanut pelättyä piikkiä tieliikennekuolemissa. Helteiset säät näkyvät usein Onnettomuustietoinstituutin (OTI) mukaan kuolemaan johtavien onnettomuuksien lisääntymisenä, mutta tänä vuonna näin ei käynyt.


Kirjoittiko varapresidentti sittenkin kohutekstin Donald Trumpista? Tutkija: ”Monella tapaa mahdollista voittaa jotain” uusisuomi 11:08 09.09

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola pitää mahdollisena, että Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence paljastuu lopulta The New York Timesissa julkaistun kohutun tekstin kirjoittajaksi. 


Henkirikokset vähentyneet, raiskaukset lisäätyneet – viranomaisten tietoon tulleiden rikosten määrä väheni MTV 09:21 07.09

Viranomaisten tietoon tuli vuonna 2017 noin 456 000 rikosta, mikä on seitsemän prosenttia vähemmän kuin edeltävänä vuonna, kertoo tänään julkaistu Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin (Krimo) vuosikatsaus.


Mika Aaltolan kolumni: Maailmankauppa on Trumpin karttakeppi iltasanomat 08:08 03.09

Yhä useammalla maalla on motiivi vastustaa dollaritalouden valtapolitiikkaa, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.


Tutkija Suomen ja Ranskan julkilausumasta: "Ehkä ensiaskeleita kahdenvälisen yhteistyön välillä" MTV 21:38 30.08

Suomi ja Ranska ilmoittivat tänään syventävänsä keskinäistä puolustusyhteistyötään ja rooliaan EU:n yhteisessä puolustuksessa. Ulkopoliittisen instituutin tutkija arvioi, että Suomen ja Ranskan yhteinen julkilausuma koskee ensisjiaisesti EU:n puolustusyhteistyötä.


Professori Ylellä: Pahin skenaario olisi Putinin oma sotilasliitto – ”Askel pimeään” uusisuomi 14:15 23.08

Venäjä on todennäköisesti jo ryhtynyt toimenpiteisiin vastauksena Naton joukkojen ja kaluston siirroille, arvioi Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja, professori Markku Kangaspuro Ylen Aamu-tv:ssä tänään. Hän viittasi keskiviikon tiedotustilaisuuteen.


Venäläistutkija: Näin Venäjä hyötyy Suomen diplomatiasta – ”Onneksi meillä on edes Suomi” iltasanomat 21:12 22.08

Ulkopoliittisen instituutin seminaarissa keskiviikkona puhuneen Viktorija Zhuravlevan mukaan Suomella voi olla tärkeä rooli lännen ja Venäjän välisen konfliktin ratkaisussa, jos se vain haluaa ottaa sen.


Niinistö tapaa Putinin Sotshissa: Nousevatko keskusteluissa esiin Niinistön lempilapset? MTV 08:14 22.08

Presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään Venäjän presidentti Vladimir Putinin Sotshissa. Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuron mukaan keskustelulista saattaa olla pitkä.


Tutkijan jäätävä huomio Vladimir Putinin lausunnosta: ”Ohuesti verhottu uhkaus” uusisuomi 18:41 19.08

Ruotsin Kokonaispuolustuksen instituutin FOIn tutkimusjohtaja Robert Dalsjö ja Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt ovat kiinnittäneet huomiota Venäjän presidentin Vladimir Putinin lausuntoon, jonka mukaan Euroopan maiden on osallistuttava Syyrian jälleenrakentamiseen.


Sauli Niinistön sanat nousivat esiin – Tutkija: Suomi on sotilaallisesti liittoutunut uusisuomi 20:15 14.08

Suomi on käytännössä sotilaallisesti liittoutunut, katsoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak. Hän tarkentaa, että englanniksi termi on ”militarily aligned”, sotilaallisesti suuntautunut. Tähän tyyliin Suomea asemoi tutkijan mielestä myös presidentti Sauli Niinistö.


Etenkin maahanmuutosta tai Venäjästä kirjoittaminen voi johtaa toimittajan verkkohäirintään – kohdistuu raaimmin naistoimittajiin MTV 12:00 10.08

Turvapaikanhakijat, maahanmuutto ja Venäjä ovat aiheita, joista uutisointi voi laukaista verkkohäirintäkampanjan toimittajaa vastaan Suomessa, selviää Kansainvälisen lehdistöinstituutin (IPI) selvityksestä.


Nobelistin tyly arvio kauppasodasta: ”Silloin Donald Trump on muuttanut maailmaa pysyvästi huonompaan suuntaan” uusisuomi 19:40 05.08

Talouden nobelisti, Columbian yliopiston professori ja Roosevelt Instituutin pääekonomisti Joseph E. Stiglitz arvioi, että Yhdysvalloilla on suuri riski hävitä kauppasota Kiinaa vastaan.


Miksi veden löytyminen Marsista on niin iso juttu? Tutkija vastaa MTV 15:05 28.07

Tutkijat ilmoittivat aiemmin tällä viikolla löytäneensä vahvoja todisteita veden olemassaolosta Marsissa. Italian Astrofysiikan instituutin johtamassa tutkimuksessa selvisi, että Marsin etelänavan jääkuoren alla on kenties maanalainen järvi.


Mika Aaltolan kommentti: Trumpin luonne paljastui – ison kouristuksen merkit ovat ilmassa iltasanomat 22:12 23.07

Helsinki paljasti poliittisen luisun tosiasioita, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola. Trump ei ole konservatiivi vaan antiliberaali.


Naton tulevaisuus puhuttaa: ”Donald Trumpin outo mieltymys Vladimir Putiniin on vakava uhka Euroopalle” uusisuomi 18:22 22.07

Sekä Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt että Viron Ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik linjaavat, että Naton on muututtava eurooppalaisemmaksi.


Mika Aaltolan kommentti: Kylmän sodan jälkeen vakiintunut aika on murtumassa – ei ole hyvä laittaa päätä pensaaseen iltasanomat 09:02 18.07

Helsinki saattoi aloittaa uuden vaiheen USA:n ja Venäjän suhteissa, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.


Mika Aaltolan kommentti: Kylmän sodan vakiintunut aika on murtumassa – ei ole hyvä laittaa päätä pensaaseen iltasanomat 09:02 18.07

Helsinki saattoi aloittaa uuden vaiheen USA:n ja Venäjän suhteissa, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.


huippuohjastaja Lentopallon olympiakarsinta­järjestelmä muuttuu, osto Putinin ehdoilla tulee ensimmäinen kannabiksen

Uutiset