Eduskunnan kanslia käynnisti tutkimuksen: Miten sukupuolten tasa-arvo toteutuu kansanedustajien työssä? iltalehti 09:31 12.03

Eduskunnan kanslia on käynnistänyt tutkimuksen tasa-arvon toteutumisesta eduskunnassa. Tutkimuksessa selvitetään, miten kansanedustajat kokevat eduskuntatyön sukupuolisen tasa-arvon näkökulmasta. Tavoitteena on tuottaa arvio, joka auttaa vahvistamaan tasa-arvoa eduskuntatyössä. Tutkimus liittyy itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaan kuuluneeseen 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen. Kyselytutkimus tehdään eduskuntaryhmissä torstaina 15. maaliskuuta. Kyselyn keskeisiä tuloksia syvennetään myöhemmin haastattelemalla 34 kansanedustajaa. Eduskunnan tasa-arvotutkimuksesta pyritään saamaan hyvin kattava.


Espanjan kuninkaan vierailu Barcelonassa herättää raivoa - mielenosoituksia viikonlopusta lähtien iltalehti 10:44 26.02

Kaupunkiin on kerääntynyt satoja mielenosoittajia. Espanjan kuningas Felipe VI ei ole Barcelonassa toivottu vieras. Barcelonassa matkapuhelinalan isoon Mobile-konferenssiin osallistuvan kuninkaan vierailua on vastustamassa satoja mielenosoittajia. He ovat olleet osoittaneet mieltä viikonlopusta lähtien. Kaduilla on sekä Katalonian itsenäisyyden kannattajia että Espanjan keskushallinnon toimien puolustajia. Kuningas on puhunut itsenäisyysliikehdinnän aikana voimakkaasti vahvan keskushallinnon puolesta.


Pääkirjoitus: Kansanvaltaa ei korjata vain rahalla iltasanomat 21:00 25.02

Kansanvallan peruskorjaus on komea nimi, jonka entiset ministerit Liisa Hyssälä (kesk) ja Jouni Backman (sd) antoivat Suomen itsenäisyyden juhlarahastolle Sitralle tekemälleen raportille, jossa etsitään lääkkeitä Suomen uudistamiselle.


Mannerheimille huivi, Hesarille uusi nimi, Ylen tornin valot: Näin Suomessa osallistutaan Viron satavuotisjuhlintaan MTV 10:58 24.02

Suomalaislehdistä ainakin Helsingin Sanomat ja Maaseudun Tulevaisuus ovat ilmestyneet poikkeuksellisesti vironkielisillä nimillä. Tällä lehdet kunnioittavat Viron itsenäisyyden satavuotispäivää, jota vietetään tänään.


Maaseudun tulevaisuus oli tänään Maaelu tulevik: Viron 100-vuotispäivää onnittelivat videolla myös presidentti Niinistö ja pääministeri Sipilä MTV 10:42 23.02

Viron lauantaista itsenäisyyden 100-vuotispäivää on Suomessa muistettu jo monin tavoin. Yksi kekseliäimmistä oli sanomalehti Maaseudun tulevaisuus, jonka nimi oli tänään printtilehden kannessa viroksi: Maaelu tulevik.


MTV Uutiset listasi kymmenen konkreettista ehdotusta – näin tuore selvitys uudistaisi maamme demokratiaa MTV 04:00 23.02

Yli 100-vuotiaan suomalaisen demokratian rakenteet ja toimintatavat eivät enää vastaa nykyajan ja tulevaisuuden tarpeita. Tämä käy ilmi Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran tuoreesta Kansanvallan peruskorjaus -selvityksestä. 


Viro itsenäistyi 100 vuotta sitten tyhjän päälle: Kun sisällissota jakoi Suomen, Viron kansa yhdistyi vapaussotaan Venäjää vastaan MTV 03:00 18.02

Suomi juhli satavuotiasta itsenäisyyttään viime vuonna, Viro juhlii omaansa tänä vuonna. Molemmat irtautuivat emämaasta Venäjästä ja joutuivat sodan kurimukseen, mutta siitä huolimatta niiden itsenäisyyden alkutaipaleet poikkesivat toisistaan.


Baltian maat täyttävät 100 vuotta – Suomi juhlii liputtamalla MTV 18:22 31.01

Sisäministeriö suosittaa järjestettäväksi yleistä liputusta Baltian maiden itsenäisyyden satavuotispäivinä. Liettuan kansallispäivä on 16. helmikuuta, Viron 24. helmikuuta ja Latvian 18. marraskuuta.


Eduskunnan alainen Sitra vaikenee johtoryhmänsä palkoista: vain yliasiamiehen 267 000 euroa paljastettiin - ”Pyrimme mahdollisimman avoimeen toimintaan” iltalehti 07:01 25.01

Iltalehti yritti selvittää, mitä eduskunnan alainen Sitra maksaa johtoryhmänsä jäsenille. Avoimuuden nimiin vannova rahasto kieltäytyi luovuttamasta pyydettyjä tietoja - kahdesti. Eduskunnan alaisen Sitran verkkosivuilta löytyvää lukiessa meinaa tulla hiki: vuonna 1967 perustetun Suomen itsenäisyyden juhlarahaston palkkalistoilla on 159 henkilöä. Vuoden 2015 lopussa vastaava luku oli 139.


Jukka Tennilän kolumni: Haavat arpeutuvat hitaasti iltasanomat 08:08 22.01

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi 2017 oli ja meni, mutta isoista asioista tulee alkaneenakin vuonna kuluneeksi sata vuotta.


Näkökulma: Vuoden 1918 katastrofi oli tuhota itsenäisyyden iltalehti 07:22 15.01

Vasta maaliskuussa 1919 pidettyjen eduskuntavaalien jälkeen tasavaltalaisuuteen ja uuteen ulkopoliittiseen linjaan nojautuneen hallituksen ansiosta Suomen itsenäisyys vakautui, kirjoittaa Alpo Rusi. Suomelle avautui historiallinen tilaisuus itsenäistyä Venäjän romahduksen seurauksena marras-joulukuussa 1917. Tapahtumat etenivät nopeammin kuin poliittisissa puolueissa oli edes uneksittu. Vielä ennen marraskuuta vain ani harva otti julkisesti esille täyden itsenäisyyden. Rohkeimmat puhuivat Suomen oikeusaseman radikaalista vahvistamisesta Venäjän valtiorakenteessa. Bolshevikkien väkivaltainen valtaannousu - ”lokakuun vallankumous” - pakotti suomalaiset ottamaan itsenäisyysaloitteen omiin käsiinsä. Arvioitaessa kaikkia niitä tekijöitä, jotka johtivat vuoden 1918 tammikuussa Suomessa alkaneeseen sotilaalliseen konfliktiin, jälkipolvet ovat saaneet vaikutelman, että syyt löytyivät ennen muuta maan sisäisistä yhteiskunnallisista epäoikeudenmukaisuuksista, ”luokkavastakohdista”. Todellisuudessa kyse ei ollut niinkään yhteiskunnallisesta konfliktista, jota vaikkapa Väinö Linnan vaikuttava Täällä Pohjantähden alla -trilogia kuvaa, vaan poliittisen vasemmiston radikalisoitumisesta sekä maailmansodan käänteistä.


Varkauden perussuomalaiset liittivät Suomi 100 -logon Laura Huhtasaaren mainokseen iltalehti 13:26 08.01

Varkauden perussuomalaiset ovat ottaneet Suomen 100-vuotisjuhlavuoden virallisen Suomi 100 -logon poliittiseen käyttöön. Suomi 100 -logo on yhdistetty yhdistyksen Facebook-sivulla olevaan ilmoitukseen, jossa mainostetaan presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren vierailua Varkaudessa 18. tammikuuta. Valtioneuvoston kanslian mukaan Suomi 100 -tunnus on juhlavuoden ohjelmaan hyväksyttyjen ohjelmahankkeiden käytössä ja Suomi 100 -aineistojen käyttö on sallittu ainoastaan Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoteen liittyvissä yhteyksissä.


Valtio lahjoitti lastensäätiölle 50 miljoonaa euroa osakkeina MTV 17:28 04.01

Valtio lahjoitti tänään Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiölle Itlalle valtion omistamia Nesteen osakkeita lähes 50 miljoonan euron arvosta. Päätöksen lahjoituksesta teki eduskunta.


Tutkija ihmettelee: Miksi Suomessa ei järjestetä valtakunnallista sisällissodan muistotapahtumaa? "Vastuun pakoilua" MTV 16:51 04.01

Suomalaiset ovat hädin tuskin selvinneet itsenäisyyden 100-vuotisjuhlahumusta, kun taas on kulunut sata vuotta Suomen historian merkittävästä, joskin syvät haavat kansakuntaan iskeneestä tapahtumasta, sisällissodasta.


Eduskunnalta 50 miljoonan lahjoitus Lastensäätiölle: Koko potti Nesteen osakkeina iltalehti 13:56 04.01

Eduskunta päätti 100-vuotisjuhlaistunnossaan lahjoittaa 50 miljoonan euron arvosta osakkeita Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiölle. Säätiö käyttää lahjoitetun pääoman tuottoa Suomessa asuvien lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin ja yhdenvertaisuuden edistämiseen. Säätiön nimi on sittemmin muutettu Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiöksi (Itla).


Eduskunnalta 50 miljoonan lahjoitus Lastensäätiölle: Koko potti Neste Oilin osakkeina iltalehti 13:56 04.01

Eduskunta päätti 100-vuotisjuhlaistunnossaan lahjoittaa 50 miljoonan euron arvosta osakkeita Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiölle. Säätiö käyttää lahjoitetun pääoman tuottoa Suomessa asuvien lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin ja yhdenvertaisuuden edistämiseen. Säätiön nimi on sittemmin muutettu Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiöksi (Itla).


50 milj. euron osakelahjoitus lapsille – Valtiolta lähti enemmistö Nesteessä uusisuomi 13:53 04.01

Valtio on luovuttanut noin 50 miljoonan euron edestä Nesteen osakkeita Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiölle. Asiasta kertoi omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk.).


Niinistö sisällissodan opetuksista: ”Ihmisillä on oikeus olla eri mieltä” iltalehti 13:07 01.01

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puuttui uudenvuodenpuheessaan myös Suomen sisällissodan opetuksiin. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö huomautti heti puheensa alkupuolella, että historiallisissa merkkivuosissa olemme siirtymässä Suomi100-juhlahumusta toisenlaisiin tunnelmiin. - Tämä alkanut vuosi kuitenkin pysäyttää heti itsetutkiskeluun. Vuosien 1917 ja 1918 muistot ovat liki vastakkaiset. Ensin tapahtui parasta ja sitä seurasi pahinta, mitä kansakunta voi kohdata. Itsenäisyyden vuosi vaihtui sisällissodan vuodeksi, eikä edes pitkä aika ole kaikkia sen arpia peittänyt.


Presidenttiehdokas Haavisto uudenvuodenpuheessaan: ”Itsenäisyyteen on tarvittu myös toisenlaista ruutia” iltalehti 10:58 01.01

Pekka Haaviston mukaan ilman ensimmäisiä vaalien naisehdokkaita ”Suomi ei olisi se sivistyksen, koulutuksen ja tasa-arvon maa, joista meidät nyt maailmalla tunnetaan”. Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haaviston mukaan Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi sisälsi paljon muistoja siitä, miten Suomea on ase kädessä puolustettu. - Täällä meidänkin koulussamme oli aikanaan lasikaapissa esillä Suomi-konepistooli.


Uutiset