YK:n turvallisuusneuvosto harkitsee päätöslauselmaa yksipuolisten Jerusalem-päätösten hylkäämisestä iltalehti 00:55 17.12

YK:n turvallisuusneuvosto punnitsee vastausta Yhdysvaltain yksipuoliseen Jerusalem-päätökseen. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP. YK:n turvallisuusneuvoston harkitsee luonnosta päätöslauselmasta, jonka mukaan millään yksipuolisella päätöksellä Jerusalemin asemasta ei ole lainvoimaa ja se täytyy mitätöidä.


Israelin pääministeri vetosi EU:hun Jerusalemista – EU kieltäytyy tunnustamasta MTV 20:01 11.12

EU:n ulkoministerit ovat torjuneet Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun toiveen siitä, että EU tunnustaisi Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.


Näkökulma: Miten Israel-Palestiina-rauhanprosessia saataisiin vietyä eteenpäin? iltalehti 13:57 11.12

Rauhan rakentaminen edellyttää laajoja kompromisseja sekä molemmilta osapuolilta itseltään, että myös kansainväliseltä yhteisöltä, kirjoittaa Lähi-idän tutkija Alan Salehzadeh. Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12. presidentti Donald Trump ilmoitti Yhdysvaltojen tunnustavan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi Tel Avivin sijaan, ja siirtävänsä sinne Yhdysvaltojen suurlähetystön. Trumpin lausunnon myötä monissa islamilaisissa maissa on nähty runsain mitoin mielenilmauksia, joissa Trump-nuket ovat roihunneet. Vahvin vastarinta on odotetusti ollut palestiinalaisten keskuudessa. He pitävät Itä-Jerusalemia omana pääkaupunkinaan. Maltillinen Fatah-puolue kutsui Trumpin lausuntojen myötä koolle valtavat mielenosoitukset kaduille, kun radikaalimpi Hamas ampui raketteja Israeliin ja vaatii intifada-kansannousua.


Netanjahu odottaa EU:nkin tunnustavan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi iltalehti 10:00 11.12

Brysselissä vieraileva Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ylisti presidentti Donald Trumpin päätöstä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Netanjahu sanoi samaan hengenvetoon odottavansa eurooppalaisten seuraavan Trumpin esimerkkiä ja tunnustavan Jerusalemin pääkaupungiksi. Netanjahun mukaan Trumpin tunnustuspäätös edistäisi rauhaa Lähi-idässä. Eurooppalaiset hallitukset ja palestiinalaiset ovat tuominneet Jerusalemin tunnustamisen Israelin pääkaupungiksi.


Arabimaiden ulkoministerit: Trumpin peruttava Jerusalemin julistaminen Israelin pääkaupungiksi iltalehti 04:21 10.12

Arabiliiton maiden ulkoministerit julkaisivat vastineensa Yhdysvalloille Kairossa pidetyn hätäkokouksen jälkeen. Arabiliiton jäsenmaiden ministerit ilmoittivat lauantaina, että Yhdysvaltojen päätös julistaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi sulkee liittovaltion ulos "sponsorin ja meklarin" roolista Lähi-idän rauhanprosessissa. Arabliiton pääsihteeri, egyptiläinen diplomaatti Ahmed Abul Gheitin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin antama julistus on "parjaava ja tuomittava".


Paine kasvaa Israel-Palestiinan ruuti­tynnyrissä: 4 kuollut, yli 300 loukkaantunut – mielenosoitukset silti odotettua rauhallisempia iltasanomat 17:37 09.12

”Yhdysvallat on ylittänyt kaikki punaiset viivat Jerusalemin päätöksellään”, palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas sanoi ja peruutti tapaamisen varapresidentti Mike Pencen kanssa.


Israelin ilmaiskut tappoivat kaksi Gazassa - Palestiinan johtajat pitävät hätäkokouksen iltalehti 16:23 09.12

Israelin ilmaiskut ovat tappaneet kaksi Hamasin jäsentä Gazassa varhain lauantaina. Kahden viime päivän aikana Israel on tappanut neljä palestiinalaista. Perjantaina Israelin armeija ampui kaksi miestä Gazassa. Kyseessä ovat ensimmäiset kuolonuhrit sen jälkeen, kun Donald Trump ilmoitti Yhdysvaltojen tunnustavan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.


Israelin armeijan sotilaat ampuneet kaksi palestiinalaista Gazan rajalla iltalehti 17:08 08.12

Palestiinalaiset ovat ensimmäisiä kuolonuhreja Trumpin keskiviikkoisen Jerusalem-ilmoituksen jälkeen. Israelin armeijan sotilas ampui perjantaina palestiinalaismiehen lähellä Gazan rajaa. Asiasta kertovat kansainväliset uutistoimistot, joiden tiedot perustuvat terveysviranomaisten tietoihin. Israelin armeija on vahvistanut tappamiset ja syyttää palestiinalaisia väkivaltaisesta mellakoinnista, muun muassa kivien heittelystä sotilaiden päälle. Mellakoita on ollut viime päivinä muun muassa Gazan kaistalla ja Länsirannalla. Loukkaantuneita on ainakin yli 200. Palestiinalaiset on tämänhetkisten tietojen mukaan ensimmäiset kuolonuhrit Donald Trumpin keskiviikkoisen Jerusalem-julistuksen jälkeen. Trump ilmoitti keskiviikkona, että Yhdysvallat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Yhdysvallat siirtää lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin. Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson kertoi perjantaina, että virallinen tunnustaminen tapahtunee vasta parin vuoden päästä.


Trump-nuket ja USA:n liput palavat Aasiassa, Istanbulissa tuhannet osoittavat jälleen mieltään iltalehti 14:25 08.12

Trumpin keskiviikkona nostattama myrsky ei osoita laantumisen merkkejä. Video: Trumpin ulkoministeriö on surkeassa jamassa. Tärkeistä Lähi-idän lähetystöistä puuttuvat suurlähettiläät. Muslimimaailma on alkanut osoittaa toden teolla mieltään Donald Trumpin kiistanalaista päätöstä kohtaan. Trump ilmoitti keskiviikkona, että Yhdysvallat tunnustaa ensimmäisenä valtiona maailmassa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja siirtää lähetystönsä sinne. Muun muassa YK, EU, Venäjä, muslimimaat ja paavi tuomitsivat päätöksen.


Trump sammalsi Jerusalem-julistuksensa lopussa - USA:ssa heräsi huoli presidentin terveydentilasta iltalehti 11:04 08.12

Valkoisen talon mukaan presidentti Donald Trumpin kurkkua vain kuivasi. Valkoinen talo lupailee uutta lääkärintodistusta. Trump ilmoitti keskiviikkona Yhdysvaltain tunnustavan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Kiistanalainen päätös herätti laajasti huomiota, mutta niin teki myös presidentin tapa puhua. Trump alkoi sammaltaa pahasti puheensa loppupuolella, ja hänellä oli selkeästi vaikeuksia lausua joitakin sanoja. Kyseessä oli jo toinen kerta kuukauden sisään, kun presidentillä on ollut vaikeuksia puheilmaisunsa kanssa. Marraskuussa palatessaan Aasian-kiertueeltaan Trumpilla oli puhevaikeuksia, ja hän joutui korkkaamaan vesipullon kesken puheensa.


Tuleeko Jerusalemin perjantaista vihan päivä? Asiantuntija: ”Trump ei tunnusta millään lailla palestiinalaisten oikeuksia” iltasanomat 10:06 08.12

Presidentti Trumpin päätös julistaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi uhkaa sytyttää väkivallan lieskat Lähi-idässä.


YK:n turvallisuusneuvosto pui tänään Trumpin Jerusalem-päätöstä MTV 05:30 08.12

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään hätäkokoukseen keskustelemaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Jerusalem-päätöksestä. Trump vahvisti keskiviikkona tunnustavansa virallisesti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, mikä odotetusti synnytti kiivasta vastustusta eri puolilla maailmaa.


Israel syyttää Hamasia tulituksesta - iski Gazaan iltalehti 23:55 07.12

Israelin armeijan mukaan Gazan alueella on tulitettu. Yksi ammuksista osui Israelin puolelle. Israel vastasi tulitukseen iskemällä kahteen kohteeseen Gazassa. Israel syyttää tulituksesta Hamasia. Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan palestiinalaismielenosoittajat ovat ottaneet torstain aikana yhteen israelilaissotilaiden kanssa Jerusalemissa, Länsirannalla ja Gazassa. Alueen jännitteet kiristyivät sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.


Israelin pääministeri uskoo muidenkin valtioiden tunnustavan Jerusalemin pääkaupungiksi: ”On sen aika” iltalehti 22:25 07.12

Myös Tšekki totesi ensin Jerusalemin olevan Israelin ”tosiasiallinen” pääkaupunki, mutta pehmensi sitten lausuntoaan. Israelin pääministerin Benjamin Netanjahu on tyytyväinen presidentti Donald Trumpin aikomuksista tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja siirtää Yhdysvaltain suurlähetystö sinne. Netanjahu kertoi torstaina Israelin ulkoministeriössä ulkomaalaisdiplomaateille pitämässä puheessaan uskovansa, että monet muutkin valtiot seuraavat asiassa Trumpin esimerkkiä.


USA:n YK-lähettiläs CNN:lle: Jerusalem-päätös ei ota kantaa kaupungin rajoihin iltasanomat 22:13 07.12

Yhdysvalloilla ei ole Haleyn mukaan kantaa myöskään siihen, kenelle Jerusalemin vanhakaupunki kuuluu.


MTV Uutisten kirjeenvaihtaja: "Trumpin päätös julistaa Jerusalem pääkaupungiksi on poliittinen peliliike" MTV 19:36 07.12

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin politiikka Lähi-idässä on tuomittu jyrkästi maailmalla. Trumpin päätös Jerusalemin julistamisesta Israelin pääkaupungiksi muuttaa merkittävästi Yhdysvaltojen politiikkaa.


MTV Uutisten kirjeenvaihtaja: "Trumpin päätös julistaa Jerusalm pääkaupungiksi on poliittinen peliliike" MTV 19:36 07.12

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin politiikka Lähi-idässä on tuomittu jyrkästi maailmalla. Trumpin päätös Jerusalemin julistamisesta Israelin pääkaupungiksi muuttaa merkittävästi Yhdysvaltojen politiikkaa.


Kansanedustaja kysyi, voisiko Suomi liittyä USA:n Jerusalem-linjaukseen? Sipilä: ”Suomen linja tässä on muuttumaton” iltasanomat 19:25 07.12

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti keskiviikkona, että Yhdysvallat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja siirtää lähetystönsä sinne Tel Avivista.


Mogherini: Jerusalemin oltava sekä Israelin että Palestiinan pääkaupunki MTV 14:04 07.12

Jerusalamin on oltava sekä Israelin että tulevaisuudessa muodostettavan Palestiinan valtion pääkaupunki, sanoi EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini tänään.


Hamas vaatii uutta kansannousua iltalehti 11:04 07.12

Hamasin johtaja vaati käynnistämään uuden kansannousun Donald Trumpin Jerusalem-päätöksen takia. Yhdysvaltain presidentti ilmoitti keskiviikkona maansa tunnustavan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi huolimatta kotimaisista ja ulkomaisista varoituksista. Trumpin ilmoitusta on pidetty sodanjulistuksena muslimeille. Hamasin johtaja Ismail Haniya vaatikin heti torstaina uutta palestiinalaisten kansannousua Trumpin päätöksen takia.


Uutiset