Yle: EU aikoo leikata maataloustukia - Suomen luonto joutumassa kärsijäksi iltalehti 10:01 22.05

EU-komission ehdottomat maataloustukien leikkaukset osuvat selvästi enemmän ympäristötukiin kuin maatalouden saamiin suoriin tukiin, kertoo Yle. Britannian EU-eron vuoksi Euroopan komissio etsii nyt säästökohteita. Komissio on esittänyt viiden prosentin leikkausta maataloustukiin vuosina 2021-2027. mukaan maatalouden kehittämis- ja ympäristöohjelmilta aiotaan leikata enemmän kuin maatalouden suorista tuista. - Jos tällainen viiden prosentin leikkaus nimellishinnoista tehdään ja vielä niin, että leikkausten painopiste olisi maaseudun kehittämisohjelmassa jopa 15 prosentin tasoa, niin se tarkoittaisi käytännössä sitä, että meidän tulisi tinkiä merkittävästi maatalouden ympäristönsuojelu- ja ilmastotavoitteista, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila toteaa Ylelle.


Julkisten alojen työntekijät järkyttyivät lomarahaleikkauksista, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta” iltalehti 07:34 22.05

JHL:n jäseniltä on tullut paljon järkyttynyttä palautetta siitä, miten iso lomarahojen leikkaus on käytännössä ollut. Jutun lopussa on kysely, jossa pyydämme lukijoilta kokemuksia aiheesta. Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kertoo liiton saaneen paljon järkyttynyttä palautetta siitä, kuinka suuret lomarahaleikkaukset olivat. Kilpailukykysopimuksen mukaan julkisten alojen työntekijöiden lomarahoja leikataan 30 prosenttia vuosina 2017-2019. - Leikkaus on ollut yllättävänkin iso. Lomarahojen leikkaus on ollut tulotasosta riippuen joissain tapauksissa noin 250, joissain jopa 700 euroa. Jäsenkuntamme on ollut todella pöllämystynyt ja ihan raivona siitä, miten paljon 30 prosenttia lomarahasta on ollut. Meille on tullut todella ikäviä viestejä siitä, että näin isoja satasia on leikattu. Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta kesälomamatkamahdollisuutta.


Vielä kerran: Pokka pitää tekee tänään paluun! iltalehti 06:01 22.05

Hyacinth Bucket kuuluu kesäohjelmistoon joka arki-ilta. Jos kukkien asettelu, nykyajan etiketti ja kotitöistä täydellisesti suoriutuminen ovat kunnia-asia, Moyra Bremner, Don Aslett ja muut tuskin esittelyä kaipaavat. Hengenheimolainen Hyacinth Bucketkin tuntee heidän kirjalliset tuotoksensa hyvin. Opukset Modern Etiquette ja How to Win at Housework löytyvät tietysti hänen kirjahyllystään. Siellä on myös seikkaperäinen selvitys siitä, kuka kukin (merkittävä) on ja kuinka kirjoittaa tilanteeseen kuin tilanteeseen sopiva kirje. Tulevat kesäviikot saadaan seurata, kuinka Hyacinth noudattaa ammentamiaan oppeja käytännössä. Aina vain Suomessakin suosittua Pokka pitää -brittikomediaa esitetään arki-iltaisin samaan aikaan kello 18.30 25. heinäkuuta saakka. Yhdeksässä viikossa on esitetty kaikki Pokka pitää -jaksot.


Ministeri Niinistö KSML:lle: ”Täytyy löytää motivaatio, jos aikoo vielä olla ehdolla valtakunnallisissa vaaleissa” iltalehti 13:12 21.05

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) sanoo Keskisuomalaiselle, että ”voisihan sitä kenties muutakin tehdä” kuin jatkaa politiikassa. Puolustusministeri Jussi Niinistö vihjailee haastattelussa, että jatko politiikassa ei ole varmaa. - Elämässä on muutakin kuin politiikkaa. Varsinkin nyt, kun olen saavuttanut käytännössä kaiken, mitä meikäläisen kaltainen, puolustuspolitiikasta kiinnostunut poliitikko voi ylipäänsä Suomessa saavuttaa. Täytyy löytää motivaatio, jos aikoo vielä olla ehdolla valtakunnallisissa vaaleissa.


Tutkimus: Puolueita lähellä olevissa säätiöissä miljardiomaisuus - ”piiloon jää yhä suuri määrä puolueiden omaisuusjärjestelyjä ja tukilähteitä” iltalehti 12:31 21.05

Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaiseman, VTT Tomi Venhon tutkimuksen mukaan viime vuosikymmenen taitteessa tehty vaalirahauudistus jäi keskeneräiseksi. Tutkimuksen mukaan puolueiden rahoituksessa ja vaaliavustuksissa yksi pimentoon jäävä osa-alue liittyy puolueiden hallitsemiin noin sataan säätiöön. Joidenkin puolueiden suurin omaisuus on siirretty säätiöihin. - Säätiöt osallistuvat vaihtelevasti puoluejärjestöjen vuosibudjettien kokoamiseen. Käytännössä kuitenkin puolue- ja vaalirahoituksessa säätiöiden merkitys on vähäinen, vaikka isoimmat tuet kulkevat toisinaan juuri säätiöiden kautta, tutkimuksessa todetaan.


Tekstari kesken kylpyhetken oli liikaa toimitusjohtajalle: riepotteli vaimoaan helsinkiläisessä luksushotellissa - yli kuuden tonnin sakot iltalehti 05:00 18.05

Helsinkiläinen toimitusjohtaja tuomittiin pahoinpitelystä sekä käräjäoikeudessa että hovioikeudessa. 60-vuotias mies ja hänen 50-vuotias vaimonsa olivat tapahtumahetkellä vielä muodollisesti avioliitossa. Käytännössä he asuivat jo erillään. Tuon yön he viettivät kuitenkin yhdessä ylellisessä hotelli Havenissa Helsingin keskustassa.


STTK:n Palola hajautetuista palkkaneuvotteluista: "Keskitetympi kuin tupo" MTV 16:52 17.05

Yhdeksän kuukautta sitten alkaneet liitokohtaiset palkkaneuvottelut valmistuivat käytännössä viime yönä, kun sähköasentajat hyväksyivät palkkasopimuksensa.


Puolalaissäätiön vaatimus: Nord Stream 2 -kaasuputken lupa peruttava - putki ympäristölle haitallinen ja taloudellisesti kannattamaton iltalehti 12:37 17.05

Puolalainen ClientEarth -säätiö on toimittanut Vaasan hallinto-oikeuteen valituksen, jossa se vaatii Nord Stream 2 -kaasuputken lupaa peruttavaksi. Puolalainen ympäristösäätiö ClientEarth pitää Nord Stream 2 -kaasuputkihanketta käytännössä tarpeettomana. ”Se on ympäristölle haitallinen sekä taloudellisesti kannattamaton." Näin säätiö kuvailee hanketta valituksessaan. Sen esittää valituksessa ja aiemmin viime vuonna Vaasan hallinto-oikeudelle toimittamassaan kirjelmässä yksityiskohtaiset perustelut, miksi Nord Stream 2 -kaasuputken lupa on peruttava.


Kolumni: Palkkakierros on ohi, mutta naisalat valmistautuvat jo seuraavaan työtaisteluun MTV 18:08 16.05

Se meni käsikirjoituksen mukaan. Ei tullut Suomen-mallia, mutta tuli kurinalainen vientivetoinen palkkakierros. Näin voi summata puoli vuotta kestäneiden palkkaneuvotteluiden lopputuloksen. Käytännössä se tarkoitti, että vientiteollisuus päätti jo alkusyksystä 2017, että palkkoja on varaa nostaa vähän yli kolme prosenttia ja muut seurasivat kiltisti perässä, kirjoittaa toimittaja Eeva Lehtimäki kolumnissaan.


Meneekö hääkrääsä jo mauttomaksi? Prinssi Harryn ja Meghan Marklen kasvot iskettiin uimapukuun - parta luo härskin vaikutelman iltalehti 17:00 16.05

Britanniasta kajahtaa. Kuninkaallisen häähumun keskellä voi nyt hankkia itselleen hääparin kasvoilla koristellun uimapuvun. Prinssi Harry ja Meghan Markle menevät naimisiin Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelissa. Brittiläinen verkkokauppa on noussut omintakeisella tuotteellaan brittimediassa esiin osuvasti juuri ennen kuninkaallisia häitä. Muun muassa uutisoi -nimisen yrityksen myyvän kokouimapukuja, jotka on koristeltu prinssi Harryn ja Meghan Marklen kasvokuvilla. Käytännössä yritys kaupittelee palvelua, jossa asiakas saa itse kustomoida uimapukuun millaisen kuvan vain haluaa. Mutta yritys on häiden alla vaihtanut verkkokaupassa uimapukumallikuvaan prinssi Harryn ja Meghanin kasvot.


Näkökulma: Ja voittaja on Iran! iltalehti 10:32 16.05

Käytännössä Iran voitti parlamenttivaalit Irakissa, vaikka yllätysykköseksi tullut al-Sadr vaikuttaakin ottaneen etäisyyttä Iraniin, kirjoittaa toimittaja Nina Järvenkylä. Irakissa järjestettiin parlamenttivaalit lauantaina 12. toukokuuta.. Yllätyin ja niin yllättyi varmasti moni muukin Lähi-idän tilannetta lähemmin seuraava henkilö, kun Irakin parlamenttivaalien tulokset alkoivat hahmottua. Vaalivoittoon näyttäisi kiitävän uskonnollisen johtajan Moqtada al-Sadrin luotsaama liittouma, ja toiseksi Fateh-liittouma, jolla on tiukka kytkös Isisiä vastaan taistelleeseen, Iranin tukemaan shiiamilitiaryhmä Hashed al-Shaabiin. Istuva pääministeri Haider al-Abadi on jäämässä kolmanneksi.


Kikkareriesa on täällä taas: Ympäriinsä ulostavien valkoposkihanhien häätö on herkkää puuhaa - Helsingissä ne saavat nyt koirat peräänsä iltalehti 08:52 15.05

Helsingin Viikissä valkoposkihanhia karkotetaan koirien avulla. Valkoposkihanhien häätäminen nurmikoilta ja rannoilta on erittäin hankalaa. Linnut ulostavat usein ja niiden valloittamat alueet ovat käytännössä täynnä ruohosta muodostuneita ulostepötkylöitä, ja käyttökelvottomiakin ihmiselle. Usein hanhien hallussa ovat hyvin hoidetut virkistysalueet. Ongelma on jokakesäinen. Lintu jakaa mielipiteet. Osa ei siedä sitä sen aiheuttamien harmien takia, osa ei koe linnun hankaloittavan elämää.


Tupakoitsijat joutuvat yhä ahtaammalle - uudet säännökset voimaan jo viikonvaihteessa iltalehti 08:35 14.05

Sisätiloissa tupakointi on jatkossa entistä rajoitetumpaa. Yhä useammista paikoista joutuu jatkossa siirtymään ulkotiloihin, mikäli haluaa päästä sauhuttelemaan. Tämän viikon sunnuntaina eli 20. toukokuuta osa vuoden 2016 tupakkalain kieltoja ja rajoituksia koskevasta säännöstelystä tulee voimaan, kun lain siirtymäajat päättyvät. Nämä sääntelyt koskevat muun muassa tupakointitilojen uutta sääntelyä, joka esimerkiksi laajentaa tupakointitilojen tekniset vaatimuksen koskemaan kaikkea tupakointia julkisissa sisätiloissa. Käytännössä uudet sääntelyt johtavat siihen, että sisätiloissa tupakoinnista tulee entistä rajatumpaa. Aiemmin vanhan tupakkalain nojalla on voinut tietyin edellytyksin yhä sallia tupakoinnin kyseiseen tarkoitukseen varatussa huoneessa tai huoneiston osassa. Sunnuntaina päättyvän siirtymäajan päätyttyä julkisten sisätilojen tupakointitilojen tulee täyttää uuden tupakkalain mukaiset vaatimukset. Vaatimuksiin kuuluu muun muassa se, että tupakointitilassa on oltava alipaine ja tupakointitilan oven yläosan ja tupakointitilan katon välisen etäisyyden on oltava vähintään 40 senttimetriä.


Murskaavaa ylivoimaa! Real Madrid ei antanut mitään mahdollisuutta Celta Vigolle iltalehti 23:36 12.05

Real Madrid murskasi Celta Vigon 6-0 Santiago Bernabéulla. Ottelu oli käytännössä kättelyitä vaille valmis jo reilun puolen tunnin kohdalla, kun taululla komeilivat 3-0-lukemat. Realin kaksi ensimmäistä maalia pyssytti Gareth Bale. Walesilainen avasi maalihanat 13. minuutilla läpiajonsa päätteeksi. Upean läpisyötön maaliin tarjoili Luka Modrić.


Leijonilta täystyrmäys! Kanadan tähtinippu murskattiin täydellisesti MTV 23:31 12.05

Suomi kuritti ennakkosuosikki Kanadaa peräti maalein 5-1 jääkiekon MM-kisojen alkulohkon kohtaamisessa. Murskavoitolla Leijonat käytännössä varmisti paikkansa puolivälierissä ja ilmoittautui taisteluun jopa lohkovoitosta.


Simo Laaksonen harmitteli karmaisevaa virhettä – GP3-kisa piloille jo ennen lähtöä MTV 18:39 12.05

Simo Laaksosen kausi GP3-luokassa sai surkean alun, kun Barcelonan lauantainen kilpailu meni käytännössä piloille jo ennen starttia. Laaksonen sijoittui lopulta 20 auton joukossa 15:nneksi.


IL seurasi livenä: Ferrari vaikeuksissa pehmeimmällä seoksella - Mercedes vei eturivin nimiinsä iltalehti 17:12 12.05

Katalonian moottoriradalla lähtöruudulla on poikkeuksellisen iso merkitys. Se johtuu siitä, ettei teknisellä ja täysin läpitreenatulla radalla ole käytännössä hyviä ohituspaikkoja lainkaan. Sen takia kaikki haluavat maksimoida oman menestyksensä juuri aika-ajossa. Lähtöjärjestys ratkottiin tutusti lauantai-iltapäivän aika-ajoissa, joita Iltalehti seurasi hetki hetkeltä.


IL seuraa livenä: Paalupaikkataistelu ratkeaa - miten käy Räikkösen ja Bottaksen? iltalehti 16:53 12.05

Katalonian moottoriradalla lähtöruudulla on poikkeuksellisen iso merkitys. Se johtuu siitä, ettei teknisellä ja täysin läpitreenatulla radalla ole käytännössä hyviä ohituspaikkoja lainkaan. Sen takia kaikki haluavat maksimoida oman menestyksensä juuri aika-ajossa. Kirkkaimmin se näkyy taistelussa paalupaikasta. Perjantain harjoitusten perusteella Mercedeksellä pitäisi olla pieni niskalenkki muista, mutta toki esimerkiksi Lewis Hamilton epäili Ferrarin hidastelleen tahallisesti. Joka tapauksessa sekä Valtteri Bottas että Kimi Räikkönen lähtevät hakemaan paalupaikkaa huomiseen kisaan.


IL seuraa livenä: Ferrarit taas huimassa vauhdissa - Espanjan GP:n aika-ajo huipentuu iltalehti 16:41 12.05

Katalonian moottoriradalla lähtöruudulla on poikkeuksellisen iso merkitys. Se johtuu siitä, ettei teknisellä ja täysin läpitreenatulla radalla ole käytännössä hyviä ohituspaikkoja lainkaan. Sen takia kaikki haluavat maksimoida oman menestyksensä juuri aika-ajossa. Kirkkaimmin se näkyy taistelussa paalupaikasta. Perjantain harjoitusten perusteella Mercedeksellä pitäisi olla pieni niskalenkki muista, mutta toki esimerkiksi Lewis Hamilton epäili Ferrarin hidastelleen tahallisesti. Joka tapauksessa sekä Valtteri Bottas että Kimi Räikkönen lähtevät hakemaan paalupaikkaa huomiseen kisaan.


- ”tuntee 70 prosenttia kuolee jälleen Suomessa järkyttyivät lomarahaleikkauksista, maalivahtiosastolle - Ruusu MM-finaalin sankari monta lomamatkamahdollisuutta” piinaava hyttyskesä puolisonsa ja anoppinsa ryöpytetään härskistä lyönnistä saada apua väkivaltaisuuteensa Sallinen palaa Ruotsiin täydennystä maalivahtiosastolle - tuloa Rovaniemelle - väistämätön - ”Hoikka poika voi

Uutiset