Kemiallisten aseiden tarkastaja ihmettelee LM:lle: Miksi Syyrian hermokaasuiskun pelastajat työskentelivät ilman suojaimia? iltalehti 13:01 21.04

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö on vasta nyt aloittanut puolueettomat tutkimukset väitetyllä hermokaasualueella. Entinen asetarkastaja Asko Aalto kertoo Lännen Medialle pelkäävänsä, että todisteita on tässä ajassa tuhoutunut. Syyrian Douman kaupungissa tapahtuneesta väitetystä hermokaasuiskusta on kulunut kaksi viikkoa, ja länsiliittouma on Yhdysvaltojen johdolla jo tehnyt vastaiskun syylliseksi epäillyn Syyrian hallinnon sotilaskohteisiin Damaskoksessa ja Homsissa. Länsivallat ovat varmoja kaasuiskusta, jonka Syyria ja sen liittolainen Venäjä kieltävät tapahtuneen. Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on kuitenkin päästetty vasta nyt aloittamaan puolueettoman tutkimuksen väitetystä hermokaasusta, jonka käytön kansainväliset lait kieltävät.


USA:n puolustusministeri halusi Syyrian ilmaiskuille kongressin hyväksynnän - Trump kielsi iltalehti 15:57 18.04

New York Timesin mukaan Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis kehotti presidentti Donald Trumpia hakemaan Syyrian ilmaiskuille kongressin hyväksynnän, mutta presidentti halusi ”nopeita ja dramaattisia toimia”. Syyrian murheellinen ja sekava sota sai viime viikonloppuna uuden käänteen, kun Yhdysvallat teki yhdessä Britannian ja Ranskan kanssa ilmaiskuja Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukkoja vastaan. Kyseessä oli kostoisku Itä-Ghoutan huhtikuisesta kaasuiskusta, jossa kuoli ainakin 70 ihmistä. Länsi syyttää Assadin hallintoa kemiallisten aseiden käytöstä, mutta Assad ja hänen tärkein liittolaisensa Venäjä ovat kiistäneet kaiken. Yhdistyneet kansakunnat ei ole pystynyt tekemään Syyrian tilanteelle juuri mitään, koska Venäjällä on veto-oikeus. Venäjä on torpannut Syyriaan kohdistettavat rangaistustoimet yli kymmenen kertaa. Vastaavasti Venäjän tekemät vastaehdotukset eivät ole kelvanneet lännelle.


Syyria: OPCW:n tarkastajat ovat päässeet Doumaan iltalehti 16:20 17.04

Kemiallisten aseiden kieltojärjestön asiantuntijat ovat pyrkineet kaupunkiin lauantaista lähtien. Syyrian valtiollinen media SANA kertoo, että Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW;n tarkastajat ovat päässeet Doumaan. OPCW:n asiantuntijat saapuivat keräämään todistusaineistoa väitetystä kaasuiskusta, joka kapinalliskaupunkiin tehtiin toissa viikonloppuna.


Syyrian kaasuiskusta selvinnyt Masa, 7, kuvailee tynnyripommin lentoa: "Se ei räjähtänyt, mutta sanoi psshhh – he käskivät meidän juosta" MTV 16:45 16.04

BBC on julkaissut syyrialaisen tytön haastattelun verkkosivuillaan. Sama tyttö esiintyy Syyrian opposition julkaisemalla videolla, jossa väitetyn kaasuiskun uhreja hoidetaan.


Britannia: Venäjä ja Syyria eivät ole päästäneet kemiallisten aseiden kieltojärjestön tarkastajia Doumaan iltalehti 16:08 16.04

OPCW:n on määrä kerätä aineistoa väitetystä kaasuiskusta. Venäjä ja Syyria eivät toistaiseksi ole päästäneet kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) tarkastajia Syyrian Doumaan, kertoi Britannian Hollannin-suurlähetystö maanantaina. Doumassa tehtiin epäilyjen mukaan kaasuisku toissa lauantaina 7. huhtikuuta. Väitetyssä iskussa kuoli kymmeniä ihmisiä ja noin 500 sai sairaalahoitoa oireisiinsa. Kaasuiskusta epäillään Syyrian hallintoa.


Järkyttävällä videolla esiintynyt Masa-tyttö, 7, kuvailee Syyrian kaasuiskua – ”Tynnyri ei räjähtänyt vaan sanoi ”hsssss” iltasanomat 03:21 16.04

Brittimedia haastatteli Syyrian Doumassa tehdystä kaasuiskusta selvinnyttä tyttöä.


Trumpin käsky iskeä Syyriaan herätti närää omienkin piirissä - näin Trump ohitti kongressin iltalehti 22:55 15.04

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätös iskeä Syyriaan on saanut aikaan kritiikkiä. Asiantuntijoiden mukaan hänellä kuitenkin oli oikeus päättää iskuista ilman kongressia. Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska tekivät kolme iskua lauantaina Syyriassa vastalauseena epäillylle kemiallisten aseiden käytölle Itä-Ghoutassa 7. huhtikuuta. Yhdysvaltojen mukaan heillä on todisteita siitä, että Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallitus on vastuussa epäillystä kaasuiskusta, jossa kuoli ainakin 40 ihmistä. Lännen iskut tehtiin kemiallisten ja biologisten aseiden tutkimuskeskukseen, kemiallisten aineiden säilytyslaitokseen ja kemiallisten aseisiin liittyvän kaluston varastoon. Tällä haluttiin vaikeuttaa kemiallisten aseiden tuottamista Syyriassa.


Syyrian kaasuiskusta selvinneet kaksostytöt kaivavat nyt luolia muurahaisille: ”Jotta ne eivät tukehtuisi” MTV 20:02 15.04

Uutiskanava CNN:n toimittaja on haastatellut Douman kaupungissa tapahtuneen, epäillyn kaasuiskun uhreja.


Video näyttää kohteen täystuhon - Tämä Syyrian iskuista tiedetään nyt iltalehti 22:42 14.04

Yhdysvallat liittolaisineen iskivät lauantaina kolmeen kohteeseen Syyriassa. Iltalehti koosti olennaisimmat tiedot iskuista ja niistä seuranneista reaktioista. Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska tekivät kolme iskua lauantaina Syyriassa vastalauseena epäillylle kemiallisten aseiden käytölle Itä-Ghoutassa 7. huhtikuuta. Yhdysvaltojen mukaan heillä on todisteita siitä, että Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallitus on vastuussa epäillystä kaasuiskusta, jossa kuoli ainakin 40 ihmistä. Käskyn iskujen tekemisestä antoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoitti viiden jälkeen Suomen aikaan, että operaatio on ohi.


Trump hehkuttaa Syyrian iskua Twitterissä: ”Tehtävä suoritettu - tulos ei voisi olla parempi” iltalehti 21:00 14.04

Presidentti Trump ja Pentagon kertovat iskujen onnistuneen erinomaisesti. CNN:n videolla uutisoidaan USAn, Iso-Britannian ja Ranskan pommittaneen Syyriaa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kommentoinut Twitterissä lauantain iskuja, jotka Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska tekivät Syyriassa vastalauseena epäillystä kemiallisten aseiden käytöstä Itä-Ghoutassa viime viikolla. Yhdysvaltojen mukaan heillä on todisteita siitä, että al-Assadin hallinto on vastuussa epäillystä kaasuiskusta, jossa kuoli kymmeniä ihmisiä.


Venäjän vaatimus hylättiin: YK:n turvallisuusneuvosto ei tuomitse lännen iskuja Syyriassa iltalehti 20:36 14.04

Venäjä katsoi, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat rikkoneet kansainvälistä oikeutta tekemillään vastaiskuilla. Venäjän näkemys ei kuitenkaan saanut riittävästi kannatusta turvallisuusneuvostossa. Venäjän pyynnöstä YK:n turvallisuusneuvosto äänesti lauantaina siitä, tuleeko neuvoston tuomita Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Ranskan tekemät iskut Syyriassa. Yhdysvallat liittolaisineen ovat pitäneet iskuja välttämättömänä vastauksena kemiallisten aseiden käytölle. Yhdysvaltojen mukaan heillä on todisteita siitä, että Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinto on vastuussa epäillystä kaasuiskusta, jossa kuoli kymmeniä ihmisiä viime viikolla.


Venäjä pyytää YK:n turvallisuusneuvostoa tuomitsemaan lännen iskut Syyriassa iltalehti 18:10 14.04

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään. Venäjä haluaa neuvoston tuomitsevan lännen iskut. Venäjä on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa tuomitsemaan "hyökkäyksen" Syyriaa vastaan, kertoo AFP, joka on nähnyt asiasta luonnoksen. Venäjä viittaa Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Ranskan tekemiin kolmeen iskuun. Länsimaiden mukaan iskut olivat vastalause epäillylle kemiallisten aseiden käytölle Itä-Ghoutassa viime viikolla. Yhdysvaltojen mukaan heillä on todisteita siitä, että Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinto on vastuussa epäillystä kaasuiskusta, jossa kuoli kymmeniä ihmisiä.


on huijattu useasti veitsellä –

Uutiset