Katalonialla 24 tuntia aikaa - Espanja muistutti taas seurauksista iltalehti 12:24 18.10

Espanja lakkauttaa Katalonian itsehallinnon, jos itsenäisyyshankkeesta ei luovuta. Kello käy Katalonialle. Aluejohtaja Carles Puigdemontilla on enää vajaat 24 tuntia aikaa ilmoittaa Katalonian perääntyvän itsenäisyyshankkeesta. - Jos näin ei tapahdu, Espanja aikoo ryhtyä toimiin Katalonian itsehallinnon lopettamiseksi, Espanjan apulaispääministeri Soraya Saenz de Santamaria muistutti keskiviikkona uutistoimisto AFP:n mukaan.


Torstain aikaraja lähestyy – Espanja uhkasi taas ottaa Katalonian suoraan alaisuuteensa iltasanomat 11:37 18.10

Espanja haluaa Katalonialta selkeän vastauksen kysymykseen itsenäistymisestä viimeistään torstaina.


Kymmeniä tiedotteita ja tviittejä lähes kellon ympäri - enontekiöläinen kansanedustaja on Katalonian itsenäisyystaistelun suurimpia puolustajia iltalehti 07:00 18.10

Keskustan Mikko Kärnä on eduskunnan aktiivisin kansanedustaja Twitterissä. Alkuun tilastofaktaa. Pelkästään viime viikolla maanantain ja perjantain välisenä aikana Twitterissä 89 tviittiä - omia tai jatkotviittauksia - joista 55 liittyi Katalonian itsenäisyyshankkeeseen. Lisäksi syyskuun alusta laskien lähes 40 tiedotetta, joista yli kymmenen käsittelee Kataloniaa.


AFP: Kymmenet tuhannet katalonialaiset osoittavat mieltään vangittujen johtajien puolesta iltalehti 02:09 18.10

Kymmenet tuhannet ihmiset osoittivat tiistaina mieltään Espanjan Barcelonassa, kun oikeus määräsi kaksi katalaaniseparatistijohtajaa pidätettäviksi. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP. Pidätykset ovat kärjistäneet jo entuudestaan tunnelmaan Katalonian itsenäistymisäänestyksen jakamassa Espanjassa. Kynttilöitä kantavat mielenosoittajat huusivat iskulauseita kuten ”vapaus” ja ”itsenäisyys”. Kaupungin poliisin mukaan mielenosoitukseen osallistui jopa 200 000 ihmistä. Vastaavia kynttilämielenosoituksia järjestettiin myös Gironassa, Reusissa ja muissa katalaanikaupungeissa.


Katalonian hallinto: Vastaus itsenäisyydestä ei muutu torstaiksi iltasanomat 15:37 17.10

Espanjan mukaan Katalonian johtaja ei antanut maanantaina selkeää vastausta siihen, onko alue itsenäistynyt vai ei.


Katalonian vastaus ei muutu torstaina iltalehti 15:27 17.10

Katalonian hallitus ei aio luopua itsenäisyyshankkeestaan ja antaa torstaina keskushallinnolle saman vastauksen kuin maanantaina. Asiasta kertoi tiistaina Katalonian hallinnon edustaja. Espanjan hallitus antoi maanantaina Katalonian johtajalle Carles Puigdemontille torstaihin aikaa vastata, julistautuiko Katalonia itsenäiseksi vai ei 10. lokakuuta. Carles Puigdemont ei antanut maanantaina selkeää vastausta Espanjalle kysymykseen, vaan ehdotti neuvottelujen aloittamista kahden kuukauden sisällä.


Katalonia inspiroi Balkanilla – ”Onnea. Me olemme seuraavat” iltasanomat 15:06 17.10

Katalonian itsenäistymispyrkimyksiä seurataan tarkoin eri osissa Balkania.


Katalonian johtaja katalaanivaikuttajien vangitsemisesta: ”Surullista kyllä, meillä on jälleen poliittisia vankeja” iltasanomat 10:37 17.10

Aluehallinto tuomitsee kahden itsenäisyysliikkeen johtohahmon vangitsemiset.


Espanja laski kasvuennustettaan Katalonian kriisin aiheuttaman epävarmuuden takia iltalehti 05:16 17.10

Espanja on laskenut talouden kasvuennustettaan Katalonian kriisin aiheuttaman epävarmuuden takia. Espanja laski ensivuoden ennustetta 2,6 prosentista 2,3 prosenttiin. Espanja kertoi ennusteen laskemisesta Brysseliin maanantaina lähettämässään talousarviosuunnitelmassaan. Washington Postin mukaan suunnitelmassa Espanja sanoo uskovansa, että kriisin takia kotimaassa kulutetaan vähemmän. Espanjan talousministeri Luis de Guindos varoitti viime viikolla, että maa saattaa laskea ennustettaan, jos maassa vallitseva tilanne ei ratkea.


Katalonian aluehallinto tuomitsee kahden katalaanivaikuttajan vangitsemisen - pitää määräystä Espanjan provokaationa iltalehti 01:14 17.10

Vangittuja odottavat syytteet kansankiihotuksesta Katalonian aluehallinto pitää kahden katalaanien itsenäisyysliikkeen johtohahmon vangitsemismääräystä provokaationa. Aluehallinnon tiedottajan mukaan aluehallinto tuomitsee vangitsemiset. Espanja määräsi eilen vangittavaksi itsenäisyyttä ajavan ANC-liikkeen johtajan Jordi Sanchezin ja katalaanien kulttuuria edistävän järjestön Omnium Culturalin johtajan Jordi Cuixartin.


Katalonian aluehallinto tuomitsee kahden katalaanivaikuttajan vangitsemisen – pitää määräystä Espanjan provokaationa iltasanomat 01:05 17.10

Vangittuja odottavat syytteet kansankiihotuksesta.


Espanja: Katalonialla torstaihin aikaa iltalehti 12:47 16.10

Espanjan varapääministeri vaatii Katalonian johtajaa antamaan vastauksensa itsenäistymisestä torstaihin mennessä. Espanjan hallitus ottaa Katalonian hallintaansa, jos Carles Puigdemont ei vastaa Espanjan kysymykseen itsenäistymisestä torstaihin kello 11.00 mennessä Suomen aikaa. -Puigdemontilla on vielä tilaisuus ratkaista tilanne. Hänen pitää vastata kyllä tai ei itsenäisyysjulistukseen .


Espanjan ulkoministeri: Katalonia ei vastannut kysymykseen iltasanomat 11:53 16.10

Katalonian aluejohtaja ei antanut selkeää vastausta kysymykseen, onko hän julistanut alueelle itsenäisyyden vai ei, sanoo Espanjan ulkoministeri.


Katalonian johtaja ehdottaa neuvotteluja Espanjalle – ei vastaa kysymykseen itsenäistymisestä iltasanomat 09:58 16.10

Katalonian johtaja ehdottaa Espanjan keskushallinnolle neuvotteluja.


Katalonian "vastaus" Espanjalle: Puigdemont ehdotti neuvotteluja iltalehti 09:36 16.10

Katalonian johtaja Carles Puigdemont ei selventänyt maanantaina, oliko hän julistanut Katalonian itsenäiseksi viime viikolla. Pääministeri Mariano Rajoy oli antanut Katalonian johtajalle aikaa maanantaihin kello 10.00 saakka aikaa selventää viimeviikkoista lausuntoaan Katalonian alueparlamentissa ja pyörtää itsenäisyysjulistuksensa torstaihin mennessä. Jos näin ei tapahdu, Espanjan on uhannut ottaa Katalonian hallintaansa. Kirjeessään pääministeri Rajoylle Puigdemont ei vastaa suoraan pääministerin kysymykseen, vaan sanoo, että miesten pitäisi tavata mahdollisimman pian ja aloittaa neuvottelut kahden kuukauden sisällä. Uutistoimisto Reutersin mukaan kirjeen sisältö oli vuodatettu katalonialaislehtiin.


Katalonian itsenäistymisen kohtalonhetket käsillä? Espanjan antama aikaraja umpeutuu iltasanomat 08:32 16.10

Itsenäisyysjulistus allekirjoitettiin viime viikolla, mutta se pantiin jäihin.


Katalonian johtajan odotetaan selventävän itsenäistymisjulistustaan - Espanjan asettama takaraja umpeutuu tänään iltalehti 04:35 16.10

Espanjan Katalonialle asettama itsenäistymisjulistuksen selvennystä koskeva takaraja umpeutuu tänään aamupäivällä. Katalonian johtajan Carles Puigdemontin on viimeistään kello 10 aamupäivällä ilmoitettava, julistautuiko Katalonia itsenäiseksi viime maanantaina. Katalonian johtajan itsenäistymisjulistus viime tiistaina oli monitulkintainen. Hän ilmoitti ottavansa vastaan tehtävän Katalonian tasavallan perustamiseksi, mutta sanoi sitten lykkäävänsä itsenäisyysjulistuksen toimeenpanoa.


Uutiset