Isännän suuret vahtikoirat ahdistelivat naapurin rouvaa tämän kotipihalla - oikeus totesi vaarallisiksi, mutta hylkäsi silti syytteet iltalehti 00:06 16.03

Murisevista koirista järkyttyneen naapurin rouvan piti tilata ambulanssi. Kihlakunnansyyttäjän mukaan maatilanisännän kaksi koiraa karkasivat toistuvasti ulos omalta pihaltaan. Koirat juoksivat tilustiellä ja ilmestyivät naapurin rouvan tontille. Koirat lähestyivät naista muristen.


Sarjakuristajan syyte on vaikea pala: Istuntoihin joudutaan pystymetsästä, syyttäjä toivoisi pykälään tarkennusta iltalehti 19:00 13.03

Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski pohtii, onko niin kutsutun sarjakuristajan tuorein rikosnimike juridisesti tarpeeksi helppotajuinen. Velitski ajaa Helsingin hovioikeudessa syytettä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Vastaajana on Michael Penttilä, joka lähetti teini-ikäiselle naiselle treffikirjeen ja joka syyttäjän mukaan myös pyrki asianomistajan asuntoon sisälle. Rikosnimike on ollut Suomen rikoslaissa vain muutaman vuoden. Lyhyen voimassaoloajan lisäksi tapauksia on tullut esille harvoin, ja niitä on puitu useassa oikeusasteessa.


Avustaja kuittasi sarjakuristajan BDSM-sivuhistorian: ”Siellä on paljon muutakin pornografista” iltalehti 10:38 13.03

Hovioikeuden istunnon alkupuolella ei paljastunut merkittävää uutta näyttöä Michael Penttilän valmistelurikoksesta. Syyttäjä ja avustaja joutuivat vuorotellen tekemään oletuksia. ---Kolmeen henkirikokseen syyllistynyt Michael Penttilä on syytettynä törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. ---Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitskin mukaan Penttilä yritti pyrkiä nuoren naisen asuntoon alkuvuodesta 2017.


Syyttäjä: Sarjahukuttaja ymmärsi tekonsa seuraukset ja on erittäin vaarallinen MTV 10:54 20.02

Sarjahukutuksista käräjäoikeudessa tuomittu mies oli mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa seuraukset, kertoo kihlakunnansyyttäjä Seppo Tiittanen STT:lle. Lisäksi mies todettiin hänelle tehdyn vaarallisuusarvion mukaan erittäin vaaralliseksi. Hovioikeus antaa tuomionsa myöhemmin.


Parikymppistä miestä syytetään Paraisten raa’asta taposta: tajutonta uhria kuristettiin mustekalaremmillä iltalehti 20:58 08.02

Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta taposta ja paikalla olleelle naiselle pelastustoimen laiminlyönnistä. Henkirikos tapahtui elokuussa Paraisilla. Paraislaista, vuonna 1991 syntynyttä miestä syytetään taposta Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Kihlakunnansyyttäjä Venla Stång vaatii miehelle 10 vuoden ehdotonta vankeutta. Uhri, paraislainen vuonna 1978 syntynyt mies, tapettiin syyttäjän mukaan julmalla tavalla. Tajutonta uhria muun muassa kuristettiin polkupyörän mustekalaremmillä ja hakattiin nyrkeillä rintaan ja kasvoihin. Uhri menehtyi vakaviin vammoihinsa.


Syyte: Kiristäjä uhkasi potkia uhrinsa ”kivekset kurkkuun” ja lähettää liivijengin perään - ”Se homma lähti käsistä” iltalehti 10:36 08.02

Törkeästä kiristyksestä syytetty mies totesi oikeudessa, että hänellä on aina ollut hyvä mielikuvitus. Keski-Suomen käräjäoikeudessa on luettu jyväskyläläiselle miehelle syytteet törkeästä kiristyksestä, useista pahoinpitelyistä, pakottamisesta ja kotirauhan rikkomisesta. Keskiviikkona käräjillä olleen jutun päärikoksena on törkeä kiristys, joka on harvinainen rikosnimike. Kihlakunnansyyttäjä Marika Visakorpi vaatii jyväskyläläiselle miehelle vähintään kahden vuoden vankeusrangaistusta. Syyttäjän mukaan mies on kiristänyt kaveriltaan uhkailemalla ja väkivaltaa käyttäen noin 37 000 euroa.


United Brotherhoodin miehet syytteessä törkeästä huumekaupasta - tatuointi todisteena jäsenyydestä iltalehti 20:11 03.02

Poliisi pääsi televalvonnalla tekojen jäljille. Kihlakunnansyyttäjä vaatii Helsingin käräjäoikeudessa neljälle miehelle vankeusrangaistuksia yhdeksän eri syytekohdan vyyhdissä. Rikoksista osa on törkeitä. Rikoskokonaisuuteen liittyy suuria määriä monia eri huumeita ja ampuma-aseita.


Syyte: Velkainen ravintoloitsija sytytti kerrostalon - palokoirien hajuaisti paljasti juonen iltalehti 12:38 26.01

Kihlakunnansyyttäjä esitti tänään nuorelle ravintolayrittäjälle syytteen törkeästä tuhotyöstä. Tulipalo vaaransi nukkumassa olleiden asukkaiden hengen ja terveyden. Nuori vantaalainen on kiistänyt rikoksen poliisikuulusteluissa. Syytteiden puolesta puhuu se, että palokoirat merkitsivät paikkoja joissa olisi käytetty palavaa nestettä. Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa on perjantaina alkanut oikeudenkäynti, jossa 23-vuotiasta vantaalaista yrittäjää syytetään kerrostalopalon tahallisesta sytyttämisestä.


Syyte: Huumecocktailin pökerryttämä nainen jyräsi hirviaidasta läpi ja aiheutti matkustajan kuoleman - kiistää kaiken, kun ei muista mitään iltalehti 19:23 24.01

Mies paiskautui ulos autosta ja kuoli vammoihinsa joitakin päiviä myöhemmin sairaalassa. Syyttäjä vaatii kuljettajalle ehdollista vankeusrangaistusta. Kihlakunnansyyttäjä vaatii Etelä-Savon käräjäoikeudessa naiselle ehdollista vankeusrangaistusta törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta. Nainen oli syytteen mukaan kolaroinut valtatie viidellä Juvalla huhtikuussa 2016. Syyttäjän näkemys on, että naisen toiminta oli aiheuttanut matkustajan paikalla olleen miehen kuoleman.


Mies puhui lasten ”kylmäksi” laittamisesta ja vältti tuomion polttosurman yrityksistä - perusteluista pöyristynyt syyttäjä vei jutun hoviin iltalehti 08:15 24.01

Kihlakunnansyyttäjä Sanna Kangas vaatii painavampaa tuomiota miehelle, jota hän syyttää perhesurman yrityksestä Viitasaarella. Keski-Suomen käräjäoikeus vapautti huhtikuussa 2017 uusperheen isän tapon yritystä koskeneista syytteistä. Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta tahallisesta tuhopoltosta syksyllä 2016, kun tuli tuhosi omakotitalon Viitasaarella ja aiheutti vaaran äidille ja neljälle lapselle. Mies oli uhannut aiemmin vaimoaan, että tämän ex-mies ja lapsen isä saa puhelun, jossa kerrotaan, että "hänen lapsensa ovat kylmänä".


Epäillyn HIV-murhaajan oikeudenkäynti siirtyy - olisi saattanut päästä vapaaksi: ”Ei tule tässä tapauksessa kuuloonkaan” iltalehti 16:46 22.01

Oman äidin ja nuoren naisen surmat kuohuttivat Raahessa syksyllä. Kihlakunnansyyttäjä on hakenut lisäaikaa syytteiden nostolle Raahen viime syksyn murhatapauksissa. - Syytteennoston määräpäivälle on haettu jatkoja, ja se on tällä hetkellä 12.4. Eli siellä on edelleen ne kaksi henkirikosta tutkinnan alla. Tutkinta on hyvällä mallilla, mutta oli sen verran kesken joulun alla, että hain jatkoja, kertoo kihlakunnansyyttäjä Iltalehdelle.


Epäily ennakkoasenteesta: Tutkintapyyntö myös Aarnio-vyyhdin tutkinnanjohtajasta iltalehti 21:00 14.01

Poliisihallitukselle jätettiin perjantaina myös Aarnio-vyyhdin tutkinnanjohtajana toimineeseen syyttäjään kohdistuva tutkintapyyntö. Lakimies Juhani Tamminen katsoo, että Aarnio-vyyhdin tutkinnanjohtajana toiminut kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto on voinut olla jäävi tehtäväänsä. Tamminen viittaa muun muassa Haaviston vuonna 2009 käräjäoikeudessa lausumaan Helsingin huumepoliisista. "Tämä huumepoliisien joukko on kuin rikollisryhmä ja Aarnio on heidän johtajansa", Tamminen kertoo Haaviston todenneen.


Kaksinkertainen tappaja syytteessä törkeästä raiskauksesta - toinen kanssasyytetty on nainen iltalehti 13:34 10.01

Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus käsittelee asiaa ensi viikolla kolmen päivän ajan. Pohjanmaan kihlakunnansyyttäjä on esittänyt 34-vuotiaalle taparikolliselle syytteet törkeästä raiskauksesta. Muitakin syytteitä on olemassa, sillä syyteotsikko kuuluu "törkeä raiskaus ynnä muuta". Syytteet eivät vielä ole julkisia, eivätkä ne varsinaisesti tulekaan julkisiksi, sillä asiaa käsitellään maanantaista alkaen suljettujen ovien takana Kokkolan oikeustalossa.


Syyte nostettu: teinipojat suunnittelivat henkirikosta iltalehti 16:02 08.01

Helsingin käräjäoikeudessa on ensi keskiviikkona poikkeuksellinen rikoskäsittely. Kahta teini-ikäistä poikaa syytetään törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Kihlakunnansyyttäjä Elina Hyppönen kertoo Iltalehdelle, että hän nosti 15- ja 16-vuotiaita poikia kohtaan syytteet perjantai-iltapäivällä. Molempien osalta rikosnimike on törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu.


Uutiset