Näin Xi Jinping onnistui saamaan Kiinan ja sen armeijan tiukkaan otteeseensa: ”Pelaa valtapeliä menestyksekkäästi” iltalehti 14:02 13.03

Xi Jinping on Kiinan presidentti, kun Sauli Niinistö ei enää ole Suomen presidentti, tulkitsee kansainvälisen politiikan professori Juha Vuori. Kiinassa on viime vuosina tehty taloudellisia uudistuksia, mutta ei poliittisia uudistuksia. Epämääräisyyksillä vallanvaihdossa on ollut verinen historia.


Kiinassa on 3 000 kongressiedustajaa - vain kaksi äänesti presidentin virkakausien rajoituksen puolesta iltalehti 22:36 11.03

Kiinan kansankongressi päätti presidentin virkakausien aikarajoituksen poistamisesta sunnuntaina. Rohkeus on sitä, kun äänestää Kiinan kongressin edustajana presidentin virkakausien rajoituksen puolesta. Kiinan kansankongressi päätti tänään olla rajoittamatta presidentin virkakausien määrää. Asiasta järjestettiin äänestys tänään sunnuntaina. Äänestyksessä vain kaksi noin 3 000 kongressiedustajasta äänesti virkakausien rajoittamisen puolesta, muun muassa Kolme edustajaa äänesti tyhjää.


Kiinassa on 3 000 kongressiedustajaa - vain kaksi äänesti presidentin virkakausien rajoitusta vastaan iltalehti 22:36 11.03

Kiinan kansankongressi päätti presidentin virkakausien aikarajoituksen poistamisesta sunnuntaina. Rohkeus on sitä, kun äänestää Kiinan kongressin edustajana presidentin virkakausien rajoittamista vastaan. Kiinan kansankongressi päätti tänään olla rajoittamatta presidentin virkakausien määrää. Asiasta järjestettiin äänestys tänään sunnuntaina. Äänestyksessä vain kaksi noin 3 000 kongressiedustajasta äänesti virkakausien rajoittamisen puolesta, muun muassa Kolme edustajaa äänesti tyhjää.


Suomen kehittämä kauhumiina on noteerattu maailmalla - presidentti Niinistö kutsuu tappomasiinaa hyppykaveriksi iltalehti 16:14 11.03

Hyppykaveri on henkilömiinat korvaava lentävä räjähde. Ne kiinnostavat jopa Kiinassa saakka. Suomen kehittämä etälaukaistava räjähde on herättänyt kiinnostusta maamme rajojen ulkopuolella. Miinoista on uutisoinut muun muassa sekä .


Itänaapuri vyöryttää etupiiriään energiahankkeilla, myös Suomi kohteena - ”Venäjä on Euroopassa nyt aggressori” iltalehti 07:01 11.03

Venäjä on osallinen useissa Suomelle tärkeissä energiahankkeissa, tärkeimpänä ydinvoimalan rakentaminen Pyhäjoelle. Käytännössä Suomeen toimittaa ydinvoimalaa Venäjän entinen atomienergiaministeriö eli valtionyhtiö Rosatom. Yhtiö saa rahoituksensa Venäjän valtion budjetista. Yhtiön johdon nimittää Venäjän presidentti eli ainakin seuraavat kuusi vuotta Vladimir Putin. Rosatom rakentaa ja operoi ydinvoimaloita useissa maissa, joiden voidaan katsoa kuuluvan Venäjän etupiiriin. Venäjä on viime vuosina korostanut haluavansa paluuta kylmän sodan aikaiseen etupiirijakoon. Tästä viimeisimpänä esimerkkinä on Ukraina. Rosatomilla on Suomen lisäksi ydinvoimahankkeita muun muassa Valko-Venäjällä, Armeniassa, Turkissa, Iranissa, Kiinassa ja Egyptissä.


Itänaapuri vyöryttään etupiiriään energiahankkeilla, myös Suomi kohteena - ”Venäjä on Euroopassa nyt aggressori” iltalehti 07:01 11.03

Venäjä on osallinen useissa Suomelle tärkeissä energiahankkeissa, tärkeimpänä ydinvoimalan rakentaminen Pyhäjoelle. Käytännössä Suomeen toimittaa ydinvoimalaa Venäjän entinen atomienergiaministeriö eli valtionyhtiö Rosatom. Yhtiö saa rahoituksensa Venäjän valtion budjetista. Yhtiön johdon nimittää Venäjän presidentti eli ainakin seuraavat kuusi vuotta Vladimir Putin. Rosatom rakentaa ja operoi ydinvoimaloita useissa maissa, joiden voidaan katsoa kuuluvan Venäjän etupiiriin. Venäjä on viime vuosina korostanut haluavansa paluuta kylmän sodan aikaiseen etupiirijakoon. Tästä viimeisimpänä esimerkkinä on Ukraina. Rosatomilla on Suomen lisäksi ydinvoimahankkeita muun muassa Valko-Venäjällä, Armeniassa, Turkissa, Iranissa, Kiinassa ja Egyptissä.


Ministerin huoli Trumpin tulleista: Kiinalaista terästä tulvii Eurooppaan ja suomalaisyritysten ”kilpailukyky menee totaalisesti” iltalehti 09:07 09.03

Ulkomaankauppaministeri Virolainen: ”Jos ne tullit tulevat, se tarkoittaa sitä, että kun ylituotantoa on erityisesti Kiinassa, niin silloinhan Kiina alkaa hakea uusia markkinoita ja luonnollinen kohde on Eurooppa” Yhdysvaltojen teräs- ja alumiinitullit saattavat nopeasti katsottuna näyttää vähäpätöiseltä asialta Suomen kannalta. Yhdysvaltojen osuus Suomen teräksen viennistä oli viime vuonna 2,4 prosenttia. Alumiinitavaroiden osalta vastaava luku oli 0,5 prosenttia. Ongelma on kuitenkin paljon laajempi. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok) pelkää, että Trumpin tullipäätöksen epäsuorat vaikutukset tulevat olemaan paljon suuremmat.


AL: Suomeen myönnettävien viisumien määrä hurjassa kasvussa - pandat kasvattaneet näkyvyyttä kiinalaisten talvimatkaajien keskuudessa iltalehti 06:03 07.03

Kiinassa Suomi on profiloitunut hyvin talvimatkailumaana, eikä pandoistakaan ole ollut haittaa näkyvyyden kannalta. Suomeen myönnettävien viisumien määrä näyttää olevan kovassa kasvussa, kertoo . Viime vuonna viisumeita myönnettiin yhteensä 817 000 kappaletta, kun vastaava luku vuonna 2016 oli 541 000.


Kiinalaisnainen tarjosi blogissaan ilmaista seksiä hotellihuoneessa - satoja miehiä tuli paikalle iltalehti 12:40 06.03

19-vuotias bloggari on nyt pidätetty. Nimellä Qianjin Yeye esiintyvä 19-vuotias kiinalaisnainen tarjosi Twitteria vastaavassa Weibossa ilmaista seksiä hotellihuoneessaan Sanya Hiltonissa Kiinassa Hainanin saarella. Kirjoituksessa oli huoneen numero ja hotellin tarkka osoite. Mukana oli myös video, jossa nainen poseerasi bikineissä hotellihuoneensa sängyllä.


Zimbabwe valittaa: Kiinassa valmistetut kondomit liian pieniä – "Kiinalaisille ohuus on tärkeää eikä niinkään koko" MTV 20:05 05.03

Nyt se on virallista: Kiinassa valmistetut kondomit ovat osoittautuneet turhan pieniksi afrikkalaisille miehille. Asiasta kertoo South China Morning Post.


Myrsky romahdutti lentokentän katon Kiinassa iltalehti 12:58 05.03

Tuuli puhalsi 30 metriä sekunnissa. Video: Henkilövahingoilta vältyttiin, vaikka tilanne näytti hurjalta. Voimakas myrskytuuli sai osan Nanchang Changbein kansainvälisen lentokentän katosta romahtamaan.


Kiina pullistelee 142 miljardin euron sotilasbudjetillaan iltalehti 09:46 05.03

Myös talouskasvu jatkuu vahvana. Kiinassa on parhaillaan koolla maan 3 000-jäseninen parlamenttia vastaava kansankongressi. Puheessaan pääministeri Li Keqiang kertoi, että tälle vuodella sotilasbudjettia nostetaan reilusti, noin kahdeksan prosenttia. Sotilasbudjetti on korotuksen jälkeen noin 142 miljardia euroa.


Taas niin lähellä - Mika Poutala jäi niukasti mitaleilta sprinttereiden MM-kisassa iltalehti 13:37 04.03

Mika Poutala on sijoittunut viidenneksi sprinttereiden MM-kisoissa Kiinassa. Poutala luisteli erittäin tasaiset neljä starttia. Hän oli porukan viidenneksi nopein kahdessa 500 metrin lähdössä ja yhdessä 1000 metrin startissa. Lauantain tonnilla hän oli ryhmän kuudes. Kultamitalin otti Norjan Håvard Lorentzen. Kakkonen oli Hollannin Kjeld Nuis, kolmas hänen maanmiehensä Kai Verbij. Poutala jäi yhteisajoissa mitalista reilut neljä sekunnin kymmenystä.


Lumi voi Suomessa paremmin kuin koti-Kiinassa – Pyryä ovat taas alkaneet jo tytöt kiinnostaa, ja juuri siksi pari eristetään nyt toisistaan MTV 17:04 03.03

Lumi- ja Pyry-pandojen elo Ähtärissä vaikuttaa jo vakiintuneen. Samalla karvakorvista on tullut ilmi uusia luonteenpiirteitä.


Lumi ja Pyry esillä myös Kiinassa – Lähettiläs: pörröinen pandadiplomatia jäi 70-luvulle MTV 08:16 02.03

Pandat Pyry ja Lumi asustavat tyytyväisenä Ähtärin pandatalossa. Huomenta Suomessa vieraillut Suomen Kiinan-suurlähettiläs Jarno Syrjälä sanoo, että Ähtäriin saapuneet pandat on noteerattu hyvin Kiinassa.


Kiinalaispoika pissasi hissin nappuloihin - oikosulku sai hissin sekoamaan iltalehti 09:44 27.02

Netissä levinnyt video on saanut viranomaiset vaatiman lapsille parempaa kasvatusta. Pikkupoika pissaa kurkottaen hissin nappuloihin Chongqingissa Kiinassa. Hissi menee oikosulkuun, valot sammuvat ja syttyvät. Ovet aukeavat ja sulkeutuvat. Poika selvästi pelästyy. Yleisen turvallisuuden ministeriö on jakanut hissin valvontakameran videon Twitteriä vastaavassa kiinalaisessa Weibossa. Tekstinä on "kouluttakaa lapsianne ja pitäkää heistä huolta".


Käsimatkatavara syttyi tuleen - urhea stuertti sammutti tuoremehulla Kiinassa iltalehti 14:29 26.02

Palon aiheutti laukussa ollut litiumioni-akku. China Southern Airlinesin kone oli lähdössä Shanghaista Guangzhouhun, kun yhtäkkiä käsimatkatavara syttyi räjähdysmäisesti palamaan. Kone alkoi täyttyä savusta. Nopeasti ajatteleva stuertti sai palon sammumaan heittämällä laukun päälle mineraalivettä ja tuoremehua.


Kiinalaiset varmoja Pekingin ympäristöongelmista huolimatta – "Vuoden 2022 talviolympialaiset ovat vihreät ja puhtaat" MTV 22:00 24.02

Seuraavat talviolympiakisat järjestetään 2022 Kiinassa. Jäälajit järjestetään Pekingissä ja lumilajit Yanqingissa sekä Zhangjiakoussa.


Naisleijonien tähti Noora Räty ei koskaan uskonut, mitä Kiinassa kokisi: ”Pyörittelen silmiäni, että onko tämä todellista” iltalehti 23:44 22.02

Naisleijonien ykkösmolari Noora Räty elää absurdia unelmaa Kiinassa - ainakin naisjääkiekkoilijan vinkkelistä. Suomessa, ja oikeastaan kaikkialla paitsi Pohjois-Amerikassa, on totuttu siihen että naisen on liki mahdoton tehdä elantonsa jääkiekkoa pelaamalla. Käytännössä jokainen joutuu itse asiassa maksamaan pelaamisestaan. Tuore kaksinkertainen olympiapronssimitalisti Räty on erittäin harvinainen poikkeus. Räty tahkoaa nykyisin Kunlun Red Starissa Kiinassa - ammattilaisena!


Uutiset