Näkökulma: Miksi suurmoskeijaa ei kannata rakentaa Suomeen? iltalehti 11:58 14.12

Oma näkemykseni on, että EU:ssa ja Suomessa lähes kaikilla toiminnassa olevilla moskeijoilla on kytköksiä poliittisen islamin kanssa, kirjoittaa Lähi-idän tutkija Alan Salehzadeh. Kaikki me suurmoskeijan vastustajat huokaisimme eilen helpotuksesta, kun Helsingin kaupunkiympäristölautakunta esitti, ettei suurmoskeijahankkeelle varata tonttia. Asia menee vielä kaupunginhallituksen käsittelyyn, mutta toivottavasti hekin tekevät samanlaisen järkipäätöksen. Edelleen on kuitenkin olemassa se riski, että suurmoskeijahanke saadaan runnottua läpi Helsingissä tai jossain muualla Suomessa. Iltalehden tietojen mukaan suurmoskeijan ja sen kylkeen kaavaillun muslimien monitoimikeskus-hankkeen kokonaiskustannukset kohoavat 110-140 miljoonaan euroon. Päälle tulevat usean miljoonan vuosittaiset käyttökustannukset. Tämä on huomattavasti kalliimpi hanke kuin muut pohjoismaiset moskeijat siitä huolimatta, että Suomessa islamin harjoittajien lukumäärä on huomattavasti muita Pohjoismaita pienempi. Kustannukset eivät kuitenkaan ole tässä se huolestuttavin osa.


Palestiina: Yhdysvallat ei voi osallistua Lähi-Idän rauhanneuvotteluihin Trumpin "rikoksen" takia MTV 13:13 13.12

Yhdysvaltoja ei tulisi ottaa jatkossa mukaan Lähi-Idän rauhanneuvotteluihin, linjasi palestiinalaishallinto muslimimaiden johtajien kokouksessa keskiviikkona. Taustalla on Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätös tunnistaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.


Näkökulma: Miten Israel-Palestiina-rauhanprosessia saataisiin vietyä eteenpäin? iltalehti 13:57 11.12

Rauhan rakentaminen edellyttää laajoja kompromisseja sekä molemmilta osapuolilta itseltään, että myös kansainväliseltä yhteisöltä, kirjoittaa Lähi-idän tutkija Alan Salehzadeh. Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12. presidentti Donald Trump ilmoitti Yhdysvaltojen tunnustavan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi Tel Avivin sijaan, ja siirtävänsä sinne Yhdysvaltojen suurlähetystön. Trumpin lausunnon myötä monissa islamilaisissa maissa on nähty runsain mitoin mielenilmauksia, joissa Trump-nuket ovat roihunneet. Vahvin vastarinta on odotetusti ollut palestiinalaisten keskuudessa. He pitävät Itä-Jerusalemia omana pääkaupunkinaan. Maltillinen Fatah-puolue kutsui Trumpin lausuntojen myötä koolle valtavat mielenosoitukset kaduille, kun radikaalimpi Hamas ampui raketteja Israeliin ja vaatii intifada-kansannousua.


Arabimaiden ulkoministerit: Trumpin peruttava Jerusalemin julistaminen Israelin pääkaupungiksi iltalehti 04:21 10.12

Arabiliiton maiden ulkoministerit julkaisivat vastineensa Yhdysvalloille Kairossa pidetyn hätäkokouksen jälkeen. Arabiliiton jäsenmaiden ministerit ilmoittivat lauantaina, että Yhdysvaltojen päätös julistaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi sulkee liittovaltion ulos "sponsorin ja meklarin" roolista Lähi-idän rauhanprosessissa. Arabliiton pääsihteeri, egyptiläinen diplomaatti Ahmed Abul Gheitin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin antama julistus on "parjaava ja tuomittava".


Myös Egyptin koptien paavi kieltäytyi tapaamasta Mike Penceä iltasanomat 16:10 09.12

Kirkko kertoi lausunnossaan toivovansa viisautta Lähi-idän kansan rauhaan vaikuttavien asioiden käsittelyyn.


Tutkijat epäilevät suurmoskeijahanketta: ”Näyttää siltä, ettei Helsinki halua oppia muun Euroopan kokemuksista” uusisuomi 16:09 09.12

Ulkopoliittisen instituutin tutkijat Charly Salenius-Pasternak ja Toni Alaranta sekä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh suhtautuvat epäillen suurmoskeijahankkeeseen Helsingissä.


Tutkijat epäilevät suurmoskeijahanketta: "Näyttää siltä, ettei Helsinki halua oppia muun Euroopan kokemuksista" uusisuomi 16:09 09.12

Ulkopoliittisen instituutin tutkijat Charly Salenius-Pasternak ja Toni Alaranta sekä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh suhtautuvat epäillen suurmoskeijahankkeeseen Helsingissä.


Trumpin Lähi-idän neuvonantaja eroaa MTV 05:37 09.12

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin Lähi-itään erikoistunut kansallisen turvallisuuden apulaisneuvonantaja Dina Powell on ilmoittanut eroavansa tehtävästään.


Trumpin Lähi-idän neuvonantaja eroaa – Valkoinen talo: ei liity Jerusalem-päätökseen iltasanomat 02:28 09.12

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin Lähi-itään erikoistunut kansallisen turvallisuuden apulaisneuvonantaja Dina Powell on ilmoittanut eroavansa tehtävästään.


Ovi käy taas: Trumpin kansallisen turvallisuuden varaneuvonantaja Dina Powell eroaa tehtävästään vuodenvaihteessa iltalehti 22:05 08.12

Powellilla on ollut merkittävä rooli Yhdysvaltojen Lähi-idän suhteiden hoitamisessa. Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kansallisen turvallisuuden varaneuvonantaja Dina Powell lähtee tehtävästään vuodenvaihteessa. Valkoisen talon mukaan Powell muuttaa Washingtonista takaisin New Yorkiin perheensä luo. Trumpin kabinetti on vaihtunut tiuhaan, mutta Powellin kohdalla eron syy on Valkoisen talon mukaan tehtävän määräaikaisuus. Lehdistösihteeri Sarah Sandersin mukaan Powellin oli alun perinkin tarkoitus viipyä Valkoisessa talossa vain vuodenvaihteeseen asti.


YK-lähettiläs: Yhdysvallat voi edelleen toimia Lähi-idän rauhanvälittäjänä MTV 22:04 08.12

Yhdysvaltain YK-lähettilään Nikki Haleyn mukaan Yhdysvallat voi edelleen toimia Lähi-idän rauhanvälittäjänä. Hänen mukaansa sekä Israel että palestiinalaiset voivat luottaa Yhdysvaltoihin.


Macron varoitti sekaantumasta Libanonin tilanteeseen MTV 15:16 08.12

Ranskan presidentti Emmanuel Macron varoitti tänään perjantaina Lähi-idän alueellisia mahtivaltioita Saudi-Arabiaa ja Irania sekaantumasta Libanonin haavoittuvaan tilanteeseen.


Trump-nuket ja USA:n liput palavat Aasiassa, Istanbulissa tuhannet osoittavat jälleen mieltään iltalehti 14:25 08.12

Trumpin keskiviikkona nostattama myrsky ei osoita laantumisen merkkejä. Video: Trumpin ulkoministeriö on surkeassa jamassa. Tärkeistä Lähi-idän lähetystöistä puuttuvat suurlähettiläät. Muslimimaailma on alkanut osoittaa toden teolla mieltään Donald Trumpin kiistanalaista päätöstä kohtaan. Trump ilmoitti keskiviikkona, että Yhdysvallat tunnustaa ensimmäisenä valtiona maailmassa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja siirtää lähetystönsä sinne. Muun muassa YK, EU, Venäjä, muslimimaat ja paavi tuomitsivat päätöksen.


Tästä on kyse: Miksi Jerusalem on Lähi-idän rauhan kohtalonkysymys iltasanomat 10:09 08.12

Jerusalem, jaettu kaupunki: yksi Lähi-idän rauhan vaikeimmista kiistakysymyksistä.


Saudi-Arabia tuomitsee Trumpin päätöksen – YK:n turvallisuusneuvosto hätäkokoukseen uusisuomi 10:09 07.12

Lähi-idän mahtivaltio Saudi-Arabia tuomitsee Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätöksen tunnustaa virallisesti Jerusalemin asema Israelin pääkaupunkina.


Asiantuntija: Trumpin Jerusalem-päätös heikentää Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten asemaa – voi aiheuttaa levottomuuksia MTV 09:16 07.12

Trumpin päätös Jerusalemin julistamisesta Israelin pääkaupungiksi muuttaa merkittävästi Yhdysvaltojen politiikkaa, arvioi Lähi-idän asiantuntija ja professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.


Rauhanneuvottelijoilta vakava varoitus Donald Trumpille: "Jerusalem on ruutitynnyri" uusisuomi 10:49 06.12

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aikomus julistaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja siirtää USA:n suurlähetystö sinne saattaa johtaa uusiin väkivaltaisuuksiin alueella. Näin arvioi kaksi Yhdysvaltoja Lähi-idän rauhanneuvotteluissa edustanutta asiantuntijaa.


Näkökulma: Jos Lähi-idässä olisi sananvapaus, millaisia #MeToo-tarinoita musliminaiset kertoisivat? iltalehti 17:16 04.12

Seksuaalinen häirintä on aina vinoutuneen, patriarkaalisen kulttuurin ilmentymä, kirjoittaa Lähi-idän tutkija Alan Salehzadeh. Jenkeistä rantautunut #MeToo-kampanja täytti vikkelään meidän jokaisen some-virrat hämmentävällä uutisoinnilla. Näinkö yleistä se on? Onko seksuaalinen häirintä todella näin tuttua lähes jokaiselle naiselle, Suomessakin? Lähi-idästä tänne muuttaneena kampanja on järkyttänyt minua. Kun kasvoin Iranissa, inhottavan patriarkaalisen systeemin puristuksissa, Pohjoismaat ja Suomi edustivat minulle tasa-arvon ja naisten oikeuksien luvattua maata. Pettymys oli suuri kun valkeni, miten laajalle levinnyt ilmiö täälläkin on naisiin kohdistuva häirintä.


Tunnustaako Trump Jerusalemin pian Israelin pää­kaupungiksi? Arabi­maat varoittavat päätöksen tuhoisista seurauksista iltasanomat 11:25 04.12

Jos Yhdysvaltain presidentti tekee historiallisen päätöksensä, saattaa tulenarka kysymys Jerusalemin asemasta kärjistyä väkivaltaisuuksiksi. Myös Lähi-idän rauhanprosessin pelätään vaarantuvan.


YK: Yli 11 miljoonaa lasta kipeästi avun tarpeessa Jemenissä - ”maailman pahimpia paikkoja lapsille” iltalehti 17:39 26.11

YK:n lastenapujärjestö Unicefin mukaan yli 11 miljoonaa jemeniläislasta tarvitsee humanitaarista apua. Video: Lapset nääntyvät nälkään Jemenissä, sairaalat pullollaan ihmisiä. - Nykyään on perusteltua sanoa, että Jemen on yksi maailman pahimmista paikoista ola lapsi, Unicefin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluejohtaja Geert Cappelaere sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, kun järjestö kertoi lehdistötilaisuudessa sunnuntaina synkän arvionsa.


Uutiset