IL selvitti: Mitä kohuttu Viestikoekeskus tekee? Se kertoo presidentille, miten Suomeen hyökätään iltalehti 06:30 18.12

Iltalehti selvitti julkisia lähteitä hyödyntäen, mitä Helsingin Sanomien uutisen myötä kohun keskelle noussut Tikkakosken Viestikoekeskus oikein tekee. Mauno Koivisto vieraili presidenttikaudellaan Viestikoelaitoksella Tikkakoskella. Ylipäällikkö oli tyytyväinen näkemäänsä ja kuulemaansa. Vierailun isäntänä toimineelle puolustusvoimien komentajalle Jaakko Valtaselle Koivisto sanoi olleensa erityisen hyvillään siihen, että Viestikoelaitos seuraa paitsi itäistä naapuria Neuvostoliittoa myös länsinaapureita Ruotsia ja Norjaa.


Mitä maata vastaan Paolo Rossi teki ikimuistoisen hattutempun MM-kisojen jatkosarjassa kesällä 1982? iltalehti 05:55 13.12

Iltalehden perinteinen urheiluvisa on myös verkossa. Montako tiedät? 1) Michel Platini on ranskalaislegenda, mutta mitä maata hän edusti uransa viimeisessä ottelussa Neuvostoliittoa vastaan marraskuussa 1988? 2) Missä lajissa Riitta Salin voitti Euroopan mestaruuden vuonna 1974?


Arvostetulta brittilehdeltä käsittämätöntä Suomen lyttäämistä: Sibelius ei ole suomalainen, Neuvostoliitto miehitti Suomen iltalehti 17:30 09.12

The Guardian -lehti tylyttää omituisella tavalla erityisesti Jean Sibeliusta. Kolmunisti Martin Kettlen kirjoitus satavuotiaan Suomen kansallissäveltäjästä Jean Sibeliuksesta hämmentää. Kettlen koko kirjoituksen ydin vaikuttaa olevan Jean Sibeliuksen suomalaisuuden vähättely. Kettle kirjoittaa Sibeliuksen eläneen suurimman osan elämästään Venäjän autonomisessa suuriruhtinaskunnassa, ja että tämä myös kuuluisi hänen musiikissaan.


Pentti Matikainen vei Leijonat ensi kertaa mitaleille: ”Neuvostoliitto pelasi tosissaan” uusisuomi 16:19 06.12

Leijonat on nykyään jääkiekon arvoturnausten kestomenestyjä. Varsinkin nuoremmista suomalaisista tuntuu vaikealta uskoa, että ensimmäisestä Suomen jääkiekon arvokisamitalista tulee ensi helmikuussa kuluneeksi vasta 30 vuotta.


Sverigesradio: Väinö Linna kopioi Rokan hahmon - oikea Antti joutui pelkäämään kuolemaa: ”Nyt venäläiset tulevat tappamaan minut” iltalehti 18:53 05.12

Sirkka Granestadin isän nimi päätyi miehen tahdosta huolimatta Väinö Linnan teokseen. Asiasta kertoo Sverigesradio. Sirkka Granestadin isä Antti Rokka taisteli Suomen armeijassa Neuvostoliittoa vastaan, aivan kuten Väinö Linnan klassikkoteoksen Antti Rokka. Tosielämässä tarina meni kuitenkin toisin kuin kirjassa, kertoo Sverigesradio. Tosielämän Antti Rokka joutui pakenemaan sodan jälkeen ensin Suomen sisällä ja sitten Suomesta Ruotsin puolelle, sillä hän oli inkerinmaalaisena vaihtanut puolta Neuvostoliiton riveistä Suomen riveihin. Sodan päätyttyä Neuvostoliitto vaati Suomen joukoissa taistelleita inkeriläisiä takaisin.


Neuvostoliitto tiesi Suomen porvarien salaisesta sopimuksesta iltasanomat 14:00 05.12

Neuvostodiplomaatit seurasivat tarkasti vuoden 1987 kohusuunnitelmaa porvarihallituksesta Suomeen ja ”kassakaappisopimusta”.


Kansanedustaja vaatii: Asekätkentätuomiot purettava iltalehti 15:08 04.12

Kansanedustaja Mika Raatikaisen (ps) mielestä 1488 suomalaisen saamat tuomiot asekätkennästä tulisi kumota. Jatkosodan jälkeen Suomessa suoritettiin korkeiden upseerien johdolla salainen aseiden hajavarastointi erilaisiin kätköihin. Operaation tarkoituksena oli varautua sissisotaan, jos Neuvostoliitto miehittäisi Suomen. Kaiken kaikkiaan tarkoitus oli kerätä ja piilottaa materiaalia niin paljon, että niillä pystyttäisiin varustamaan noin 8000 sotilasta. Toimintaan osallistui kaikkiaan 5000-10 000 henkilöä. Tarkkaa määrää ei tiedetä, koska läheskään kaikkien osallisuus ei koskaan selvinnyt.


Huhtasaari rinnasti EU:n ja Neuvostoliiton - Stubb tuohtui Twitterissä: ”Sairas, vastenmielinen, käsittämätön vertaus” iltalehti 19:10 03.12

Stubbin mukaan vertaus on mauttomuudessaan vastenmielinen. Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari rinnasti kampanja-avauksessaan Neuvostoliiton ja Euroopan unionin. - EU on alkanut pahasti muistuttaa Neuvostoliittoa. Neuvostoliitossa oli ideologia, dogmi, jossa ei ollut mitään väärää. Piti pitää suu kiinni epäkohdista ja sosialismi toimi. Vaihtakaa sanan sosialismi tilalle esimerkiksi monikulttuurisuus, Huhtasaari ironisoi.


Huhtasaari moitti EU:ta kampanja-avauksessaan: ”Alkanut muistuttaa pahasti Neuvostoliittoa” iltasanomat 16:45 03.12

Perussuomalaisten presidenttiehdokas sanoi, että jatkaisi ulkopolitiikassa Sauli Niinistön linjaa.


Eila pääsi Siperiasta kotiin Nivalaan - 58 vuoden jälkeen iltalehti 09:12 26.11

Eila Tölli-Kalinina muutti pakon edessä pikkutyttönä Suomesta Neuvostoliittoon vuonna 1933. Stalinin aikana isä teloitettiin, ja Eila joutui Siperiaan. Matka takaisin juurille Nivalaan kesti 58 vuotta. Lue koko juttu IL-Plus-palvelusta. Töllin Matti oli pätevä sähkömies. Kun Sodankylä Osakeyhtiö tarjosi vuonna 1926 työtä sahanasettajana, Matti otti haasteen vastaan. Matti rakenteli myös radioita ja korjaili kelloja. Puuhaa oli niin paljon, että sivuhommille piti saada oma paja. Kun Matti sitten perusti Sodankylän ensimmäisen elokuvateatterinkin, piti hakea lainaa.


”Erityinen hehku tähtitaivaalla…” Valeuutinen vuodelta 1957 paljastaa, kuinka Neuvostoliitto selitti Majakin tuhoisan ydinonnettomuuden mahtaviksi revontuliksi iltasanomat 06:55 26.11

Paljastava leike Tsheljabinskin työläinen -lehdestä osoittaa, kuinka Neuvostoliitto käytti valeuutista apunaan salatakseen tuhoisan ydinonnettomuuden omalta kansaltaan yli 30 vuodeksi.


Minkä maalaisia puolisoita suomalainen suosii? - Katso naisten ja miesten TOP 20 -maalistat iltalehti 20:20 24.11

Suomalaismiehet suosivat itänaapurista, naiset puolestaan länsi-naapurista kotoisin olevia. Suomalaisten miesten ja naisten ulkomailla syntyneet puolisot ovat lähtöisin eri maista. Miesten puolisot ovat lähinnä naapurimaissa ja Itä-Aasiassa syntyneitä, kertoo Tilastokeskuksen tänään julkistettu Perheet 2016 -tutkimus. - Entisen Neuvostoliiton alueella syntyneitä ei voida erotella virolaisiksi tai venäläisiksi (tai muissa entisissä neuvostotasavalloissa syntyneiksi), koska virolaisillakin on syntymämaana usein Neuvostoliitto, ja suuri osa sieltä tulleista puolisoista on muuttanut Suomeen jo ennen Neuvostoliiton hajoamista, tutkimuksessa todetaan.


Saksan lähettiläs savusti ulos ulkoministeri Rudolf Holstin - oliko tällä merkitystä Talvisodan kannalta? iltalehti 20:34 22.11

Suomen lähihistoriasta löytyy esimerkkejä, miten Neuvostoliitto hämmensi maan sisäpolitiikkaa ja valitsi ulkopolitiikan hoitajia. Toisen maailmansodan alla silloisen ”Tehtaankadun" Saksan lähetystön onnistui myös menestyksellisesti raivaamaan Suomen ulkopolitiikan johdosta ulkoministeri Rudolf Holstin. Max Jakobson on Diplomaattien Talvisodassa pohtinut, veikö Holstin 16.11.1938 tapahtunut erottaminen viimeisen oljenkorren, jolla olisi voitu diplomatialla estää Talvisota. Itsenäisyyden juhlavuonna tämän seikan merkitystä tuskin voidaan aliarvioida, vaikka tietenkin on selvää, ettei koskaan saada asiaan varmuutta. Holstin eron syistä levisi epämääräisiä tietoja, joiden mukaan ministeri oli alkoholin vaikutuksen alaisena solvannut Saksan johtajaa Adolf Hitleriä, mitä pidettiin sekä sopimattomana käytöksenä ja ennen muuta poliittisena virheenä, pienen valtion tarpeettomana suurvaltajohtajan tölvintänä. A.K. Cajanderin punamultahallituksessa oli edistyspuoluetta edustaneen Holstin yrityksiä parannella huonoja neuvostosuhteita karsastettu tosin jo pitempään.


Lokakuun vallankumouksesta on kulunut tänään 100 vuotta - näin kyseenalaista merkkipäivää yhä juhlistetaan maailmalla iltalehti 15:01 07.11

Merkkipäivää juhlistetaan ainakin muutamissa Kaakkois-Aasian ja Latinalaisen Amerikan maissa. Tänään tiistaina on tullut kuluneeksi päivälleen 100 vuotta lokakuun vallankumouksesta, jolloin Vladimir Leninin johtamat bolševikit kaappasivat Pietarissa vallan tsaarin syrjäyttäneeltä väliaikaishallitukselta. Vallankumouksesta alkusysäyksen saaneesta pitkästä sisällissodasta kuoriutui lopulta suuri ja mahtava Neuvostoliitto. Maailmanlaajuisten kommunististen liikkeiden esikuvana toiminut lokakuun vallankumous ei enää edes 100-vuotisjuhlapäivänään herätä kovin laajoja intohimoja. Siitä huolimatta etenkin joissakin Kaakkois-Aasian ja Latinalaisen Amerikan sosialismia liputtavissa maissa vuosipäivä on tänään huomioitu suurillakin tapahtumilla.


60 vuotta Laika-koiran avaruuslennosta – Moskovasta löydetyllä kulkukoiralla oli karmea kohtalo iltasanomat 09:37 03.11

Perjantaina tuli kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun Neuvostoliitto lähetti Moskovasta löydetyn kulkukoiran Laikan avaruuteen.


Tutkija muistelee avaruuteen lähetettyä Laika-koiraa: ”Pyysin sitä antamaan meille anteeksi ja itkin” iltalehti 16:32 02.11

Neuvostoliittolaisen sankarikoira Laikan lähettämisestä Maan kiertoradalle tulee perjantaina kuluneeksi 60 vuotta. - Pyysin sitä antamaan meille anteeksi ja jopa itkin, kun silitin sitä viimeisen kerran, venäläinen biologi Adilja Kotovskaja, 90, sanoi Phys.org-sivustolla muistellessaan Laika-koiraa, jonka Neuvostoliitto lähetti Maan kiertoradalle maailman ensimmäisenä elävänä olentona. Kotovskaja hyvästeli Laikan, entisen kulkukoiran, henkilökohtaisesti. Laika teki historiaa yksisuuntaisella matkallaan, jolta se ei palannut elävänä. Sputnik 2 -satelliitin laukaisusta marraskuun 3. päivänä 1957 tulee perjantaina kuluneeksi tasan 60 vuotta. Neuvostoliitto oli edellisessä kuussa laukaissut ensimmäisen Sputnik 1 -satelliitin, ja avaruuskisa Yhdysvaltoja vastaan oli kovimmillaan.


Palkintoehdokaskirja: Suomen sotilassalaisuuden paljastanut tähtivakooja oli kyltymätön seksiaddikti iltalehti 07:36 31.10

Kanava-tietokirjapalkinnosta kilpaileva Martti Backmanin kirja murskaa myyttejä mestarivakooja Vilho Pentikäisestä. Katala luutnantti pakeni Neuvostoliittoon naisseikkailujaan, jotka uhkasivat käryttää hänet. Suomen kaikkien aikojen suurimman vakoilujutun tähti, reservin luutnantti ja sotilaskuvaaja Vilho Pentikäinen ei kärähtänyt "rysän päältä" yleisesikunnan salaisten asiakirjojen holvista, kuten on tähän asti uskottu. Lokakuussa 1933 Neuvosto-Venäjälle salatein loikannut Pentikäinen ei siis paennut rikospaikalta hyppäämällä sankarillisesti ikkunasta ulos, sillä aikaa kun vartiopäällikkö muka nouti konepistoolipartiota pidättämään Pentikäistä.


Neuvostoliitto julisti hälytystilan Kennedyn murhan jälkeen iltasanomat 07:58 27.10

JFK-papereissa on J. Edgar Hooverin muistio, joka kertoo Moskovan reaktioista Kennedyn murhaan.


Media: Venäjä vastaa, jos Yhdysvallat eroaa ohjussopimuksesta iltasanomat 22:35 19.10

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto allekirjoittivat INF-sopimuksen loppuvuodesta 1987.


Vuorineuvos Kokkila kertaa kirjassa idänkaupan kommelluksia: Kostea kalareissu, kuumottava kuulustelu, kohu lahjasuksista iltalehti 20:00 19.10

Vuorineuvos Ilpo Kokkila kertaa uutuuskirjassa idänkaupan värikkäitä kommelluksia. Neuvostoliiton kanssa käyty idänkauppa on synnyttänyt Suomeen eräänlaisen kansanperinteen alalajin tuhansine kertomuksineen. Niitä tarjoaa myös toimittaja Jukka Saastamoisen vuorineuvos Ilpo Kokkilasta tekemä uutuuskirja Rakentajan jälki - Ilpo Kokkila Kalmarin kylätieltä kauppatorille (Docendo). Iltalehti poimi Kokkilan muisteloista joitain esimerkkejä siitä, mitä kaikkea saattoi tapahtua, kun suomalaiset rakentajat tekivät yhteistyötä neuvostoliittolaisten kanssa. Siteeraukset ovat Kokkilan kertomaa. Railakas kalareissu


Uutiset