Näkökulma: Presidenttiehdokkaat, haloo! Suomen Nato-jäsenyys Ruotsin demarien käsissä iltalehti 19:34 17.01

Suomalaispoliitikkojen turvallisuuspoliittinen visio kaipaa päivitystä. Ruotsissa Nato-jäsenyys näyttää nousevan syksyn valtiopäivävaalien keskeiseksi teemaksi. Oppositiosta takaisin vallankahvaan pyrkivän porvariallianssin puolueet kannattavat Nato-jäsenyyttä turvallisuuspoliittiseksi perusratkaisuksi. Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson katsoo, että Ruotsi hakee Nato-jäsenyyttä kymmenen vuoden kuluessa. Vaikka porvaripuolueet voittaisivatkin enemmistön vaaleissa, se ei automaattisesti merkitse Nato-jäsenyyshakemuksen tekemistä. Ruotsissa on perinteisen blokkijaon molemmin puolin todettu, että Nato-jäsenyyden kaltainen perusratkaisu edellyttää laajaa kansallista yhteisymmärrystä. Niinpä ratkaisevaa onkin millaisen kannatuksen Nato-jäsenyys saa ruotsalaisten sosiaalidemokraattien parissa.


Kuolleen The Cranberries -laulajan viimeinen somepäivitys: ”Bye bye Gio” stara 20:40 15.01

Traagisesti ja täysin yllättäen Lontoossa menehtyneen The Cranberries -laulaja Dolores


Tällainen oli kuolleen Cranberries-laulaja Dolores O'Riordanin viimeinen somepäivitys iltalehti 20:33 15.01

BBC uutisoi maanantaina irlantilaismuusikko Dolores O'Riordanin kuolleen 46-vuotiaana. Kuolemasta ei toistaiseksi ole kerrottu lisätietoja. Irlantilaisen The Cranberries -yhtyeen laulajana tunnetun Dolores O'Riordanin kuoleman on vahvistanut hänen edustajansa. 46-vuotias O'Riordan on kertonut julkisuudessa kärsineensä selkäkivuista. Niiden vuoksi yhtye joutui perumaan viime heinäkuussa kaikki loput kesän keikkansa. Yhtye tiedotti keikkaperuutuksista sosiaalisessa mediassa ja viittasi tiedonannossaan O'Riordanin selkävaivoihin. - Dolores on paranemaan päin, mutta ymmärrettävästi emme halua vaarantaa täyttä paranemista. Olemme olleet tosi innoissamme paluusta rundille ja musiikkimme jakamisesta kaikkien kanssa. Odotamme innolla, että näemme teitä kaikkia niin pian kuin mahdollista, yhtye kirjoitti.


Lapin poliisilaitokselta hätkähdyttävä Facebook-päivitys: Ikävä haju sai pelkäämään pahinta, mutta ”vainaja” olikin elossa iltalehti 20:29 12.01

Päivityksen tarkoituksena on saada ihmiset huolehtimaan toisistaan silloinkin, kun he eivät osaa tai halua pyytää apua. Viime vuosina medioissa on tullut ilmi tapauksia, joissa vanhus on jätetty pitkäksi aikaa yksin kotiinsa. Esimerkiksi viime kesänä vanhus jätettiin kolmeksi päiväksi heitteille kotiinsa Kangasalla. Mikäli huonokuntoinen vanhus asuu yksin kotonaan, hän pääsee ulos yleensä vain silloin, kun kotihoito järjestää hänelle ulkoilua tai virkistystä - jos järjestää. Lapin poliisilaitos julkaisi aiheeseen liittyen tänään perjantaina Facebookissa päivityksen, joka antaa ajattelemisen aihetta niin nuorille kuin vanhoillekin. Päivitys on saanut kymmenessä tunnissa yli 1 800 reaktiota Facebookissa ja sitä on jaettu jo 217 kertaa. Hirveä haju rappukäytävässä


Maailman turvallisimpia maita ovatkin Alankomaat ja Norja - Suomi sijoittui vertailussa vasta sijalle 14. iltalehti 17:33 12.01

Mukana oli myös osatekijöitä, joissa Suomi oli jopa vertailun heikoimpia maita. Kun etsitään maailman turvallisinta maata, Suomi on sijalla 14., esittää turvallisuustutkimusyritys Underwriters Laboratoriesin (UL) tuore päivitys UL Safety Index -mittaristoon. UL Safety Index kuvaa 190 maan suhteellista turvallisuutta ja maiden kansalaisten suojaa tapaturmilta. Suhteellisen turvallisuuden käsite perustuu erilaisiin osatekijöihin, jotka on lajiteltu kolmeen pääkategoriaan: yleisiin institutionaalisiin tekijöihin, turvallisuutta lisäävään lainsäädäntöön, normeihin, valvontaan ja infrastruktuuriin sekä tapaturmien hoitotuloksiin. Vertailu keskittyy tapaturmiin eli tahattomiin vammoihin ja kuolemantapauksiin, eikä ota huomioon maiden alueella mahdollisesti vallitsevia konflikteja.


Edis Tatlilta iloinen päivitys: Lapsi syntyi! iltalehti 16:40 12.01

Joulukuussa EM-tittelin voittanut nyrkkeilijä Edis Tatli ilmoitti perheenlisäyksestä Instagramissa. Tatli kertoo kuvatekstissä pojan syntyneen terveenä viime lauantaina. Mikäli kuva ei näy alla, voit katsoa sen .


Kimi Räikköseltä hauska somepäivitys: ”I master this selfie-thing now too” stara 13:00 12.01

Suomalainen formulatähti Kimi Räikkönen pysytteli poikkeuksellisen pitkään poissa sosiaalisesta mediasta,


Poliisi kirjoittaa avoimesti seksuaalisesta häirinnästä: ”En ole kiinnostunut ulkopuolisen kommenteista siitä, että pyllyni on miellyttävän kokoinen” iltalehti 20:57 11.01

Poliisin kirjoittama päivitys on julkaistu Itä-Suomen Poliisin Facebook-sivulla. Tekstistä ei selviä, mitä sukupuolta sen kirjoittaja edustaa. Vuoden 2017 loppupuolella yhä useammat uutiset liittyivät #metoo-kampanjaan, joka liittyy erityisesti naisten kohtaamaan seksuaaliseen häirintään. Tänään 11. tammikuuta metoo-keskusteluun osallistui myös Itä-Suomen poliisilaitos, jonka poliisi on kirjoittanut laitoksen Facebook-sivulle kokemuksiaan työajalla tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä.


Yllätysveto: Maisa Torpasta tulee sairaanhoitaja! iltalehti 07:25 10.01

Maisa Torppa kertoo opinnoistaan Facebookissa. Kohukaunotar Maisa Torppa ilmoitti Facebookissa aloittaneensa koulunkäynnin ammattikorkeakoulu Laureassa. - Ettei vaan tulisi turhaa vapaa-aikaa, hän itse kommentoi päivitystään.


Helsingin poliisin alkoholikeikkapäivitysten saldoa: rattijuoppoja ja salamannopea selviäminen iltalehti 01:02 07.01

Helsingin poliisia työllisti lauantaina myös yhteistyöstä kieltäytynyt taksiasiakas. Helsingin poliisi jatkoi lauantaina alkoholiin liittyvien poliisitehtävien raportointia Twitterissä tipattoman tammikuun hengessä. Lauantaina illalla Helsingin poliisilla riitti työsarkaa muun muassa rattijuoppojen kanssa. Poliisin mukaan kaksi rattijuoppoa jäi kiinni puolen tunnin ratsian saldona Malminkartanontiellä.


Helsingin poliisin alkoholikeikkapäivitysten saldoa lauantailta: rattijuoppoja ja salamannopea selviäminen iltalehti 00:50 07.01

Helsingin poliisia työllisti lauantaina myös yhteistyöstä kieltäytynyt taksiasiakas. Helsingin poliisi jatkoi lauantaina alkoholiin liittyvien poliisitehtävien raportointia Twitterissä tipattoman tammikuun hengessä. Lauantaina illalla Helsingin poliisilla riitti työsarkaa muun muassa rattijuoppojen kanssa. Poliisin mukaan kaksi rattijuoppoa jäi kiinni puolen tunnin ratsian saldona Malminkartanontiellä.


Arttu Lindemanin koskettava päivitys huolestutti fanit: ”Voi raukkaa, pärjäile” iltalehti 16:11 04.01

Arttu Lindemanille sataa tukea hänen Instagram-päivityksen myötä. Artisti ja Tube-tähti Arttu Lindeman on riimitellyt koskettavasti Instagramiin. - Ennen aamut oli kauniit, mut ne on vaan sumusii, me olitiin hukkumassa ja seon mun syy et me hukuttii/, Arttu kirjoittaa.


Coloradossa on ammuttu useita poliiseja - selvittivät ilmoitusta kotiväkivallasta iltalehti 18:20 31.12

Yhdysvalloissa Coloradon osavaltiossa sijaitsevan Douglasin piirikunnassa on tapahtunut ampumavälikohtaus. Viranomaiset kehottavat välttämään aluetta. Douglasin piirikunnan sheriffi tiedottaa Facebook-sivuillaan aamulla hieman viiden jälkeen tapahtuneesta ampumavälikohtauksesta. Sheriffitoimistosta oli lähetetty poliiseja County Line Roadille, josta oli tullut ilmoitus kotiväkivaltatapauksesta. Tehtävälle mennessään poliisit joutuivat tulituksen kohteeksi. Facebook-päivitys kertoo useiden poliisien haavoittuneen ampumavälikohtauksessa, mutta heidän terveydentilastaan ei ole tarkempaa tietoa. Siviiliuhreista ei myöskään ole tietoa, eikä sheriffitoimisto tiedota asiasta enempää.


Kirjastovirkailijan omatoiminen kirjapoisto herätti raivoa - ”Tapaus on äärimmäisen harvinainen” iltalehti 16:03 26.12

Turkulainen kirjastovirkailija poisti kirjastosta suositun teoksen oman käden oikeudella. Turun kaupunginkirjaston virkailija kertoi joulun alla Facebookissa poistaneensa kirjaston kokoelmasta Henry Laasasen teoksen Naisen seksuaalinen valta. Päivityksessään virkailija kertoi poistaneensa kirjan, vaikka se oli hyväkuntoinen ja asiakkaiden keskuudessa suosittu. Kirjaston virkailijan Facebook-päivitys aiheesta lähti nopeasti leviämään internetissä ja herätti kiukkua. Turun kaupunki vakuuttaa, että virkailijan toiminta ei ole yhteisesti hyväksyttyjen periaatteiden mukaista.


Virkailija lähetti suositun kirjastokirjan tuhottavaksi Turussa – somekohu laittoi kirjaston ja kaupungin pahoittelemaan MTV 15:25 26.12

Turun kaupungin työntekijöille on tiedossa opastusta sosiaalisen median käytöstä. Syynä on joulunpyhinä syntynyt somekohu, jonka laittoi liikkeelle yksittäisen kirjastovirkailijan aatonaattona tekemä Facebook-päivitys. Virkailija oli kertonut poistaneensa Turun kirjaston kokoelmasta Henry Laasasen teoksen Naisten seksuaalinen valta.


Upseeri julkaisi Facebookissa Game of Thrones -faneille aukeavan uhkaavan viestin - STT: Puolustusvoimat selvittää iltalehti 22:07 22.12

- Tämä ei ollut hyvä vitsi, kommentoidaan Pääesikunnan viestinnästä STT:lle. Puolustusvoimat selvittää Merivoimien komentajakapteenin Facebook-päivitystä, kertoo STT. Upseeri päivitti tililleen suositusta fantasiakirjoihin pohjaavasta tv-sarjasta Game of Thronesista tutun hahmon tappolistalla olevia nimiä ja ujutti listalle lisäyksen ”Helsingin Sanomien toimittajat”.


STT: Upseeri julkaisi Facebookissa Game of Thrones -faneille aukeavan uhkaavan viestin - Puolustusvoimat selvittää iltalehti 21:48 22.12

- Tämä ei ollut hyvä vitsi, kommentoidaan Pääesikunnan viestinnästä Ylelle. Puolustusvoimat selvittää Merivoimien komentajakapteenin Facebook-päivitystä, kertoo STT. Upseeri päivitti tililleen suositusta fantasiakirjoihin pohjaavasta tv-sarjasta Game of Thronesista tutun hahmon tappolistalla olevia nimiä ja ujutti listalle lisäyksen ”Helsingin Sanomien toimittajat”.


Uutiset