Vääntö perhevapaista jatkuu – Annika Saarikko: ”Täsmätoimiin mahdollisuus ilman muuta” uusisuomi 18:51 18.02

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) pitää ”täsmätoimia” edelleen mahdollisina, vaikka perhevapaauudistus kaatui.


Seuraa livenä: Eduskunnassa väitellään perhevapaauudistuksen kaatumisesta iltalehti 16:05 15.02

Seuraa livenä IL-TV:stä: Eduskunnan kyselytunnilla käydään tänään keskustelua tunteita herättävästä perhevapaauudistuksesta. Eduskunnassa on odotettavissa värikäs keskustelu, kun puolueet iskevät yhteen perhevapaauudistuksesta ja sen kaatumisesta. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) ilmoitettua, että perhevapaaudistus ei tällä hallituskaudella enää etene, alkoi hallituspuolueiden kesken raivoisa syyttely.


Ministeri Saarikko, oliko perhevapaauudistuksen torppaaminen puoluepolitiikkaa vaalien alla? iltalehti 20:57 13.02

Kotihoidontuki on pääministeripuolue keskustalle iso asia. Kriitikot sanovat, että kotihoidontuki on niin iso ja periaatteellisesti merkittävä asia keskustalle, ettei kannatuksen laskusta ja sisäisistä paineista kärsivällä puolueella ollut eduskuntavaalien alla kanttia lähtemään kaventamaan etuutta perhevapaauudistuksen yhteydessä. Peruspalveluministeri Annika Saarikko löi jarrut pohjaan viime perjantaina keskusteltuaan sitä ennen keskustan puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän kanssa asiasta. Keskustelu käytiin torstaina, samana päivänä, kun keskustan puoluehallitus kokoontui hätäkokoukseen keskustelemaan Paavo Väyrysen puheenjohtajahankkeesta, joka järkyttää keskustaa. Väyrynen pyrkii hajoittamaan keskustaa korostamalla keskustan perinteisiä arvoja ja saavutuksia, joihin kotihoidontukikin eittämättä kuuluu.


Ministeri Saarikko Facebookissa perhevapaa­uudistuksen romuttumisesta: ”Melkein nolottaa” iltasanomat 15:18 13.02

Peruspalveluministeri purkaa sydäntään Facebook-kirjoituksessaan.


Löytyikö nyt perhevapaauudistuksen käsijarru? Saarikko: Tämän perheen kotihoidontuelle olisi tullut -384 e/kk uusisuomi 11:55 13.02

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on avannut blogissaan hallituksen käsittelemän perhevapaauudistuksen vaikutuksia kotihoidontukeen ja pienituloisille perheille.


Juha Sipilä kaatuneesta perhevapaauudistuksesta: ”Oli päätetty luopua automaattisesti, jos ei ole sopua tammikuussa” uusisuomi 08:22 13.02

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) avautuu perhevapaauudistuksen kaatumisesta blogissaan. Hänen mukaansa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) johtama työryhmä teki perusteellista valmistelutyötä lyhyessä ajassa.


Ministeri Saarikko tilittää tuntojaan perhevapaauudistuksen kaatumista: ”Melkein nolottaa - mutta sydämessä tuntuu oikealta” iltalehti 00:06 13.02

Keskustaministerin mielestä kotihoidontuen nimi pitäisi muuttaa. Maanantaina lopullisesti ainakin tällä vaalikaudella kaatuneen perhevapaauudistuksen vastuuministeri, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) tilitti tuntojaan tapahtuneesta pitkässä Facebook-päivityksessään myöhään maanantai-iltana. - Tässä on nyt käynnissä semmoinen mielikuvien taisto. Paljon vilisee tasa-arvoa, joustoja, arkea, lapsen etua, naisten asemaa ja parempaa työelämää. Toki hyvä, että perheistä ja tasa-arvosta puhutaan. Mutta sen pohjalta tarvitaan ratkaisu, joka toimii oikeasti perheille paremmin kuin nykyinen malli. Erilaisille perheille, kaikenlaisille perheille, Saarikko aloittaa kirjoituksensa.


Hallituksen johtotrio pui perhevapaakiistaa – MTV:n toimittaja Kesärannassa: "Kiista voi hyvinkin olla niin hankala, ettei kompromissia löydetä" MTV 19:48 12.02

Hallituspuolueiden johtokolmikko yrittää tänään illalla löytää perhevapaista syntyneeseen kiistaan. Uudistus torpattiin jo kertaalleen viime perjantaina, kun keskustan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko totesi, ettei uudistusta pystytä toteuttamaan.


Näkökulma: Lapset ja tasa-arvo jäävät perhevapaapolitikoinnin jalkoihin iltalehti 19:31 12.02

Hallituksen pitäisi miettiä kaatumisuhan alla olevaa perhevapaauudistusta myös lasten hyvinvoinnin kannalta. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) ilmoitti perjantaina, että hallituksen pitkään valmistelema perhevapaiden uudistus kaatuu. Syyksi hän ilmoitti rahapulan, koska uudistus piti tehdä kustannusneutraalisti. Uudistuksen valmistelussa mukana ollut opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) riensi heti korjaamaan, että uudistuksen ei pitänyt alun alkaenkaan olla julkisen talouden kannalta kustannusneutraali, vaan ainoastaan etuusmuutoksien kannalta. Jos esimerkiksi isille kohdennettuja vapaita pidennettäisiin, ne pitäisi ottaa äidin tai yhteisesti jaettavasta osuudesta.


Hallitus koolla Kesärannassa - miten käy keskustaministerin torppaaman perhevapaauudistuksen? iltalehti 17:33 12.02

Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) keskeytti uudistuksen valmistelun perjantaina. Ratkaisuun pettynyt opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) vaati oitis uudistuksen nostamista vielä trion pöydälle. Juha Sipilän (kesk) hallitus on kokoontunut pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan. Pääministerin esikunnasta kerrotaan, että hallituksella on edessään työntäyteinen ilta. Eduskunnassa keskiviikkona pidettävässä täysistunnossa käydään valtiopäivien avauskeskustelu pääministerin ilmoituksen johdosta. Valtiopäivien avauskeskustelun aiheena on "Hallituksen politiikka vuonna 2018 ja keskeisimmät eduskunnalle annettavat esitykset". Hallituksen on tänään määrä käydä läpi keskiviikkoon liittyviä asioita.


Ministeri Saarikko väittää nyt: Perhevapaauudistus kaatui työmarkkinajärjestöjen vastustukseen - ”Emme saaneet vihreää valoa” iltalehti 20:06 11.02

Annika Saarikko on avannut blogissaan syitä sille, miksi hän päätti kaataa perhevapaauudistuksen. Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) valottaa alkuillasta julkaisemassaan blogikirjoituksessa, mihin perhevapaauudistus hänen mukaansa tarkkaan ottaen tyssäsi. Saarikko kertoo ensin, että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) painotti uudistukseen lähdettäessä sitä, että uudistus ei saa maksaa mitään.


Nyt puhuu perhevapaauudistuksen torpannut Annika Saarikko: ”Keittiön pöydän ääressä lasketaan euroja” uusisuomi 19:20 11.02

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo, että perhevapaauudistuksen vaikutusarviot käänsivät hänen päänsä uudistuksen suhteen. Saarikko ilmoitti perjantaina, ettei perhevapaauudistusta pystytä toteuttamaan.


Riita perhevapaauudistuksesta ei ota rauhoittuakseen - Timo Soinikin astuu kehään: ”Tämä hallitus ei tee punavihreätä perhepolitiikkaa” iltalehti 16:59 11.02

Ulkoasianministeri Timo Soini kommentoi kiistanalaista perhevapaauudistusta blogissaan. Hänen mielestään Saarikon tekemä ratkaisu perhevapaauudistuksen kaatamisesta oli oikea. Ulkoasianministeri Timo Soini (sin) ottaa kantaa tänään julkaistussa blogitekstissään hallituspuolueita repineeseen perheuudistuskiistaan. Plokissaan Soini puoltaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) tekemää ratkaisua ja ottaa kärkkäästi kantaa hankkeen kaatumista koskeneeseen kritiikkiin. - Perhevapaauudistus voidaan pelastaa vain turvaamalla kotihoidontuki. Tämä hallitus ei tee punavihreätä perhepolitiikkaa, Soini kirjoittaa.


Grahn-Laasosen kritiikki keskustaa kohtaan kovenee: ”Perhevapaauudistus ei kaatunut rahaan, vaan vanhanaikaisiin asenteisiin” iltalehti 15:43 11.02

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) pitää kantansa siitä, että keskustan Annika Saarikko teki väärin kaataessaan perhevapaauudistuksen. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kritisoi edelleen voimakkaasti perhevapaauudistuksen kaatumista. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) ilmoitti hankkeen kaatumisesta perjantaina. Saarikon ilmoitus sai välittömästi aikaan riidan keskustan ja kokoomuksen välillä, sillä kokoomus ajaa edelleen voimakkaasti perhevapaauudistuksen toteutumista.


Näkökulma: Perhevapaista tuli keskustan manööveri iltalehti 12:16 11.02

Perhevapaat on keskustalle oiva pelimerkki, kirjoittaa Iltalehden toimittaja Juha Keskinen. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko lyö jarrut pohjaan perhevapaauudistuksen valmistelussa. Perhevapaauudistus on hänen osaltaan tässä, ja seuraava hallitus saa ottaa homman hoitaakseen, jos lystää. Kokoomus nousee takajaloilleen ja työmarkkinajärjestöt samoin: Perheuudistus on välttämätön niin tasa-arvon etenemisen kuin työllisyysasteen nostamisenkin kannalta. Pääministeri Juha Sipilä ilmoittaa lyhyesti, että hallituspuolueiden puheenjohtajat, niin kutsuttu trio, ottaa perhevapaauudistuksen pöydälleen. Samalla Saarikko lypsää lisärahaa perhevapaauudistukselle työmarkkinajärjestöiltä. Saarikko kertoo myös keskustelleensa Sipilän kanssa ratkaisustaan lopettaa perhevapaauudistuksen valmistelu. Saarikko pohtii pääministerin kanssa hallituskumppaneiden toivetta käydä pöydällä olevat mallit läpi.


Saarikko STT:lle: Perhevapaauudistuksen jatko puheenjohtajien käsissä iltalehti 12:11 11.02

Perhevapaauudistuksen jatko on trion eli hallituspuolueiden puheenjohtajien käsissä. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) pesee kätensä perhevapaauudistuksesta. Saarikon osalta valmistelu on ohi ja hän antaa hallituspuolueiden puheenjohtajien ratkaista asian jatkon. Saarikko katsoo STT:n haastattelussa, että perhevapaauudistuksen eteenpäin vieminen vaatisi lisää rahaa työmarkkinajärjestöiltä. Lisäraha käytettäisiin isille kiintiöidyn ansiosidonnaisen perhevapaan pidentämiseen. Tähän työmarkkinajärjestöillä ei, Saarikon mukaan, ole ollut halua. Työmarkkinajärjestöt osalistuvat ansiosidonnaisten vanhempainpäivärahojen rahoittamiseen.


Uutiset