Asema-aukion pahoinpitely hovioikeudessa: syyttäjä vaatii hyppypotkusta kuuden vuoden rangaistusta iltasanomat 09:43 15.12

Syyttäjä vaatii Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenelle tuntuvasti kovempaa rangaistusta Helsingin Asema-aukion pahoinpitelystä.


Varusmies osallistui uusnatsien mielenosoitukseen sotilaspuvussa - YLE: tuomittiin sakkoihin palvelusrikkomuksesta iltalehti 19:05 14.12

Lapin Jääkäriprikaatissa palvellut varusmies sai sakot palvelusrikoksesta, kertoo Yle. Varusmies osallistui uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitukseen lokakuussa Tampereella. Mies sai kurinpitosakon, koska hän piti mielenosoituksessa yllään sotilaspukua. Sotilaspuvun käyttö mielenosoituksissa on kielletty puolustusvoimien palvelusohjesäännössä.


Yle: Uusnatsien mielenosoitukseen osallistuneelle varusmiehelle sakkoja MTV 16:31 14.12

Viime lokakuussa uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitukseen sotilaspuvussa osallistunut varusmies on tuomittu sakkoihin, kertoo Yle. Mielenosoitus järjestettiin Tampereella.


Sotaveteraaniliitto kritisoi Twitterissä äärioikeistoa - uusnatsit masinoivat häirintäkampanjan tiedottajaa vastaan iltalehti 15:21 12.12

Liitto sanoo IL:lle, että demokratia ja suvaitsevaisuus ovat veteraanien puolustamia arvoja, mutta tviiteissä on ollut liian vahvoja poliittisia kannanottoja. Uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) verkkosivuilla julkaistiin tiistaina teksti, jossa Sotaveteraaniliiton väitetään tulleen "kaapatuksi monikulttuurisuuspropagandaan". Tekstissä viitataan Sotaveteraaniliiton Twitter-tilillä marraskuussa ja joulukuussa julkaistuun muutamaan kannanottoon, joissa kritisoidaan suomalaisessa yhteiskunnassa nykypäivänä esiintyviä äärioikeistolaisia kansanliikkeitä.


Uusnatsijärjestö määrättiin lakkautettavaksi - Huhtasaari haluaisi kieltää myös antifasistien toiminnan iltalehti 18:13 08.12

Poliisihallituksen mukaan vasemmistoradikaalit eivät ole yhtä järjestäytyneitä kuln uusnatsit. Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi marraskuun lopussa lakkautettavaksi kaksi uusnatsijärjestöä eli Pohjoismaisen vastarintaliikkeen sekä Pohjoinen perinne ry:n. Käräjäoikeuden mukaan PVL on yhdistys, joka ajaa demokraattisten arvojen kanssa yhteen sopimattomia tavoitteitaan laittomin ja räikeästi hyvän tavan vastaisin keinoin. Oikeuden mukaan yhdistys lisäksi panettelee ja solvaa kansanryhmiä ja levittää vihapuhetta.


Journalistiliitto kauhistui Pohjoismaisen vastarintaliikkeen valereportterista: "Todella hurja tilanne, jos yleistyy" MTV 12:21 07.12

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho pitää hurjana tapausta, jossa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen NTV-kanavalle kuvaava mies esiintyi ruotsalaisena toimittajana eilisessä natsien vastaisessa mielenosoituksessa. Hän ei ole aiemmin kuullut vastaavasta Suomessa.


Viking Line perustelee: Tämän vuoksi 24 uusnatsia jätettiin satamaan Tukholmassa iltasanomat 14:38 06.12

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenet olivat matkalla Suomeen itsenäisyyspäivänä järjestettävälle marssille, mutta heidät käännytettiin turvallisuussyistä laivaterminaalissa Ruotsissa.


Näkökulma: Alpakat nostivat mielenosoitusten jännitteet uudelle tasolle iltalehti 14:34 06.12

Lasten tapahtuman siirtämispäätös 612-soihtukulkueen alta kiristää mielenosoitusten tunnelmaa entisestään, mikä voi lisätä myös väkivaltaisuuksien riskiä, kirjoittaa Iltalehden toimittaja Antti Halonen. Mielenosoitukset tuntuvat olevan nykyisin yhtä olennainen osa itsenäisyyspäivän perinteitä kuin Linnan juhlat, Tuntemattoman sotilaan esitykset ja kynttilät. Mielenosoitukset ovat olleet satavuotisen itsenäisyytemme juhlavuotena tavallistakin suuremman huomion kohteena merkkipäivää edeltävän viikon aikana. Siihen on kaksi syytä. Ensimmäinen syy on se, että Pirkanmaan käräjäoikeus päätti marraskuun lopussa lakkauttaa uusnatsien Pohjoismaisen vastarintaliikkeen järjestötoiminnan. PVL mainostaa avoimesti Kohti vapautta! -marssia, ja mielenosoitus mielletään PVL:n toiminnaksi. Tapahtuma on avoimesti kansallissosialistien eli uusnatsien järjestämä, ja siihen on kutsuttu väkeä eri järjestöistä niin Suomesta kuin ulkomailtakin.


Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenten ei annettu nousta Viking Linen matkustajalautalle iltalehti 12:58 06.12

Jäseniä ei päästetty laivaan turvallisuussyistä. 24 Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) jäsenen matka Suomeen estettiin turvallisuussyistä tiistai-iltana. PVL:n jäsenet olivat olleet matkalla Helsingissä järjestettävään mielenilmaukseen, kun heidän nousunsa Viking Line Amorellan kyytiin kiellettiin.


Svenska Yle: Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenten ei annettu nousta Viking Linen matkustajalautalle - ”Turvallisuutta aluksella ei voitu taata” iltalehti 12:55 06.12

Jäseniä ei päästetty laivaan turvallisuussyistä. mukaan 24 Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) jäsenen matka Suomeen estettiin turvallisuussyistä tiistai-iltana. PVL:n jäsenet olivat olleet matkalla Helsingissä järjestettävään mielenilmaukseen, kun heidän nousunsa Viking Line Amorellan kyytiin kiellettiin.


Poliisi: Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kokoontumisia itsenäisyyspäivänä ei voi kieltää ennakkoon MTV 13:36 05.12

Poliisi ei voi estää ennakolta Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) kokoontumisia, mielenilmaisuja tai tunnusten käyttöä itsenäisyyspäivänä, koska päätös järjestön Suomen osaston sekä alueosastojen lakkauttamisesta ei ole vielä lainvoimainen. Poliisihallitus kertoo asiasta tiedotteessaan.


Poliisi ei voi estää uusnatsien kokoontumista itsenäisyyspäivänä - käräjäoikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen iltalehti 13:10 05.12

Pirkanmaan käräjäoikeus päätti viime viikolla lakkauttaa Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Suomen osaston ja sen alaosastot. Toistaiseksi poliisi ei kuitenkaan voi estää uusnatsien kokoontumisia, mielenilmauksia tai tunnusten käyttöä itsenäisyyspäivän tapahtumissa, koska oikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen. Asiasta kertoo Poliisihallitus tiedotteessaan. - Muuten poliisilla on oikeus puuttua niiden, kuten muidenkin tahojen kokoontumisiin ja mielenilmauksiin, mikäli yleinen järjestys ja turvallisuus vaarantuvat tai lakia muutoin rikotaan, tiedotteessa todetaan.


Itsenäisyyspäivänä useita mielenosoituksia - myös uusnatsien marssi toteutumassa iltalehti 15:35 04.12

Käräjäoikeuden päätös Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan lakkauttamisesta herätti keskustelua siitä, järjestetäänkö Kohti vapautta! -marssia ensinkään. Helsingin poliisin mukaan se on toteutumassa normaalisti. Helsingissä järjestetään itsenäisyyspäivänä isompia ja pienempiä mielenosoituksia ja kokoontumisia. Merkittävimmät ovat Kohti vapautta!,-marssi, Helsinki ilman natseja sekä 612-soihtukulkue. Itsenäinen Suomi täyttää keskiviikkona sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi monet haluavat jalkautua kaduille ilmaisemaan mielipiteensä maan tilanteesta ja suunnasta. Helsingissä järjestetään tänäkin vuonna useita mielenosoituksia ja vastamielenosoituksia.


Uusnatsit osoittivat mieltään Suomen suurlähetystöllä Tukholmassa – protestoivat Pirkanmaan käräjäoikeuden päätöstä iltasanomat 22:52 30.11

Pirkanmaan käräjäoikeus päätti torstaina lakkauttaa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan Suomessa.


Natsijärjestön liput saavat liehua itsenäisyyspäivänä iltasanomat 20:01 30.11

Asiantuntijan mukaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kulkuetta ei voi estää ennen tuomion lainvoimaa, mutta talousasiat järjestöltä otettiin pois jo nyt.


Lakkautettavaksi määrätty Pohjoismainen Vastarintaliike aikoo marssia itsenäisyyspäivänä - poliisiylijohtaja ei vielä tiedä, miten virkavalta reagoi asiaan iltalehti 18:14 30.11

Uusnatsit voivat hakea Pirkanmaan käräjäoikeuden päätökseen muutosta Turun hovioikeudesta. Suomessa poikkeuksellinen, yli vuoden kestänyt oikeusprosessi tuli torstaina päätökseensä. Pirkanmaan käräjäoikeus hyväksyi Poliisihallituksen kanteen uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osaston sekä siihen suoraan tai välillisesti kuuluvien alaosastojen lakkauttamisesta.


Uusnatseilla on takaportti toimintansa jatkamiseksi - lakiasiantuntija: ”Mitään tarkistusmenettelyä ei ole olemassa” iltalehti 15:47 30.11

Laittomaksi tuomitun uusnatsijärjestön jäsenet voivat yhä kokoontua yksityisesti, sanoo yhdistysoikeuden asiantuntija Lauri Tarasti. Liput, logot ja kokouskutsut käräjäoikeus sen sijaan kielsi päätöksessään. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen tunnukset ovat jatkossa kiellettyjä Suomessa, jos uusnatsit eivät hae asiassa valituslupaa hovioikeuteen. Oikeus katsoi, että uusnatsit levittivät vihapuhetta ja vastustivat avoimesti demokraattista yhteiskuntaa. Järjestö julistettiin lakkautettavaksi yhdistyslain perusteella, koska se rikkoi olennaisesti lakia ja hyviä tapoja.


Uutiset