Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma on syrjäytetty puolueensa johdosta iltalehti 20:07 18.12

Äänestyksen voittaneesta uudesta johtajasta povataan suurella todennäköisyydellä maan seuraavaa presidenttiä vuoden 2019 vaaleissa. Etelä-Afrikan ANC-puoluetta kymmenen vuotta johtanut Jacob Zuma on syrjäytetty äänestyksessä tänään maanantaina. Puolueen johtoon nousee liikemies ja ammattiyhdistysjohtaja Cyril Ramaphosa. Ramaphosa voitti vain niukasti vastaehdokkaansa, Jacob Zuman ex-vaimon Nkosazana Dlamini-Zuman.


USA esti turvallisuusneuvoston päätöslauselman – kaikki muut maat halusivat tuomita Jerusalem-päätöksen MTV 20:00 18.12

Yhdysvallat on käyttänyt veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa ja estänyt päätöslauselman läpimenon, jolla olisi tuomittu presidentti Donald Trumpin Jerusalem-päätös.


YK:n turvaneuvosto halusi kumota Trumpin Jerusalem-päätöksen - USA käytti veto-oikeuttaan iltalehti 19:53 18.12

Yhdysvallat on estänyt YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen, jolla Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi olisi kumottu. Yhdysvallat käytti veto-oikeuttaan maanantaina, kun YK:n turvaneuvosto äänesti USA:n päätöksen kumoamisesta. Kyseessä oli vahvasti kritisoitu presidentti Donald Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja siirtää lähetystönsä sinne. Yksikään muu valtio ei ole näin tehnyt. Turvallisuusneuvoston äänestämässä lauselmassa vaadittiin, ettei yksikään YK:n jäsenvaltio toimi YK:n Jerusalemin tilaa koskevien lauselmien vastaisesti.


Cyril Ramaphosa valittiin ANC:n johtoon Etelä-Afrikassa iltasanomat 19:36 18.12

Etelä-Afrikan valtapuolueen ANC:n johtajaksi on valittu varapresidentti Cyril Ramaphosa, kertovat puolueviranomaiset.


IS:n Vaalikone: Tiedustelulain kiireellinen käsittely jakaa presidenttiehdokkaat – Vanhanen myötämielisin iltasanomat 17:05 18.12

Tiedustelulaki nousi jälleen tapetille HS:n tietovuodon myötä – näin presidenttiehdokkaat suhtautuvat uudistuksen ajamiseen läpi kiireellisellä aikataululla.


Tutkija oudoksuu Sauli Niinistön reaktiota tietovuotoon: ”Karkeasti ylimitoitettu ja epätavallinen” uusisuomi 16:29 18.12

Tutkija ihmettelee presidentti Sauli Niinistön reaktiota Helsingin Sanomien (HS) jutusta nousseessa tietovuotokohussa, kertoo Kauppalehti.


Hallitus ja presidentti saavat tietovuodosta raportin huomenna MTV 14:10 18.12

Hallitus kokoontuu huomenna käsittelemään tietovuotoa, johon liittyen Helsingin Sanomissa julkaistiin osia kaikkein korkeimman salausluokituksen asiakirjoista. Hallitus saa asiasta raportin, joka menee myös presidentin ja muun ulkopoliitisen johdon tietoon.


Trumpin uusi turvallisuusstrategia: Venäjä ja Kiina Yhdysvaltain kilpailijoita MTV 13:20 18.12

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on muuttamassa kansallista turvallisuusstrategiaa nimittämällä Kiinan ja Venäjän Yhdysvaltain kilpailijoiksi.


Trumpit julkaisivat virallisen joulutervehdyksensä - Barron puuttuu kuvasta iltalehti 13:19 18.12

Presidentti Trump toivotti Twitterissä juutalaisille hyvää hanukkajuhlaa. Yhdysvaltain ykkösrouva Melania Trump julkaisi viime viikolla Twitterissä Valkoisen talon virallisen joulutervehdyksen. Joulukortissa Melania Trump ja presidentti Donald Trump seisovat elegantisti koristellussa Valkoisessa talossa tähtilipun ja joulukuusten vieressä. Presidenttiparin pojan Barron Trumpin, 11, puuttuminen kuvasta on ihmetyttänyt ihmisiä. Aiemmin istuva presidentti on usein - ei kuitenkaan aina - ottanut joulukortin perhepotrettiin mukaan myös Valkoisessa talossa asuvat lapsensa.


Turvallisuussalaisuuden paljastaminen tuli lakiin Sauli Niinistön oikeusministeriaikana MTV 12:18 18.12

Turvallisuussalaisuuden paljastaminen kirjattiin lakiin Suomessa vuonna 1995, Paavo Lipposen (sd.) ensimmäisen hallituksen aikana. Pykälä on presidentti Sauli Niinistölle hyvin tuttu, koska hän toimi lain säätämisen aikaan oikeusministerinä.


MTV:n päätoimittajan kommentti: Luottamus on tärkeintä sekä tiedustelussa että mediassa   MTV 11:29 18.12

Viikonloppuna kuulimme uutisissa, kuinka Venäjän presidentti Vladimir Putin kiitteli Yhdysvaltain-virkaveljeään Donald Trumpia tiedustelutiedoista, joiden avulla estettiin viikonloppuna terrori-iskut aivan lähistöllämme Pietarissa.


Näkökulma: Paljastiko ”Hesari-gate” yksittäisiä tietovuotoja vai peräti vieraan vallan suomalaisen operatiivin? iltalehti 09:07 18.12

Onko kansallisen turvallisuuden kannalta oikein, että lehden toimituskunnalla on tieto vuodon taustasta ja asiakirjoja, joita ei ole edes maan hallituksen jäsenillä, kysyy Alpo Rusi. Voitaisiinko Helsingin Sanomien 16.12.2017 tekemää erittäin salaisen asiakirja-aineiston paljastumista verrata lokakuussa 1972 tapahtuneeseen niin sanottuun Zavidovo-vuotoon? Tuskin suoraan, koska 31.10.1972 kolmen lehden kautta tapahtuneessa vuodossa oli kyse tuoreesta salaiseksi luokitellun muistion tietojen vuotamisesta. Vuodolla pyrittiin horjuttamaan Suomen ja EEC:n välisen vapaakauppasopimuksen lopullista hyväksyntää. Toisena tavoitteena oli presidentti Urho Kekkosen aseman heikentäminen, jopa kaataminen, koska tämä oli tukenut sopimuksen solmimista. Kolmas mahdollinen tavoite liittyikin ehkä presidentin vaihdokseen. Mikäli Kekkonen olisi eronnut, vt. presidentiksi olisi noussut, ja vaalin paalupaikalle, uusi politiikan raikas voima ja pääministeri Kalevi Sorsa (sd). Vanha valta olisi saanut kyytiä.


Hondurasin istuva presidentti julistettiin kiisteltyjen vaalien voittajaksi – oppositio kehottaa kansaa kadulle iltasanomat 07:12 18.12

Keski-Amerikan Hondurasissa istuva presidentti Juan Orlando Hernandez on julistettu kolme viikkoa sitten järjestettyjen presidentinvaalien voittajaksi.


IL selvitti: Mitä kohuttu Viestikoekeskus tekee? Se kertoo presidentille, miten Suomeen hyökätään iltalehti 06:30 18.12

Iltalehti selvitti julkisia lähteitä hyödyntäen, mitä Helsingin Sanomien uutisen myötä kohun keskelle noussut Tikkakosken Viestikoekeskus oikein tekee. Mauno Koivisto vieraili presidenttikaudellaan Viestikoelaitoksella Tikkakoskella. Ylipäällikkö oli tyytyväinen näkemäänsä ja kuulemaansa. Vierailun isäntänä toimineelle puolustusvoimien komentajalle Jaakko Valtaselle Koivisto sanoi olleensa erityisen hyvillään siihen, että Viestikoelaitos seuraa paitsi itäistä naapuria Neuvostoliittoa myös länsinaapureita Ruotsia ja Norjaa.


Hondurasin istuva presidentti julistettiin viimein vaalien voittajaksi MTV 06:27 18.12

Keski-Amerikan Hondurasissa istuva presidentti Juan Orlando Hernandez on julistettu kolme viikkoa sitten järjestettyjen presidentinvaalien voittajaksi.


Hondurasissa pelätään mielenosoituksia - presidentinvaaleja epäillään vilpillisiksi iltalehti 04:37 18.12

Hondurasissa istuva presidentti Juan Orlando Hernandez on julistettu vaalivoittajaksi pitkällisen ääntenlaskennan jälkeen. Presidentti Juan Orlando Hernandez on julistettu vaalivoittajaksi 1,53 prosentin äänierolla. Hänen vastustajansa oli keskustavasemmistolainen Salvador Nasralla. Entinen Hondurasin presidentti Manuel Zelaya, joka tuki vaalissa Nasrallaa, kyseenalaisti vaalituloksen ja kehotti Twitterissä kansalaisia osoittamaan mieltään. Zelaya syrjäytettiin vallasta sotilasvallankaappauksessa vuonna 2009.


Trump: En harkitse erikoissyyttäjä Muellerin erottamista iltalehti 03:13 18.12

Yhdysvaltain presidentti kommentoi asiaa toimittajille sunnuntaina. Viime päivinä maan demokraattipoliitikot ovat ilmaisseet huolensa siitä, että presidentti Donald Trump aikoo erottaa erikoissyyttäjä Robert Muellerin. Kun toimittajat sunnuntaina kysyivät Trumpilta, harkitseeko hän Muellerin erottamista, Trumpin vastaus oli yksiselitteinen. - Ei. En harkitse.


Vaalituomioistuin julisti Hernandezin Hondurasin presidentiksi – ex-presidentti heti Twitterissä: ”Hän ei ole meidän presidenttimme” iltasanomat 02:46 18.12

Juan Orlando Hernandez julistettiin marraskuun vaalien voittajaksi.


Trump ei harkitse erikoissyyttäjä Muellerin erottamista iltasanomat 00:26 18.12

Presidentti palasi sunnuntaina Valkoiseen taloon Camp Davidista.


Uutiset