Espanjan pääministeri vieraili Kataloniassa - vetosi äänestäjiin yhtenäisen Espanjan puolesta iltalehti 22:50 12.11

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy vieraili sunnuntaina Kataloniassa ensimmäisen kerran alueen itsenäistymisjulistuksen jälkeen. Rajoy vieraili alueella kosiskelemassa ihmisiä äänestämään yhtenäisen Espanjan puolesta Katalonian aluevaaleissa joulukuussa. Pääministeri ilmoitti haluavansa Katalonian palaavan ”vapaaksi ja demokraattiseksi”.


Espanjan pääministeri kosiskeli Barcelonassa ”hiljaista enemmistöä” äänestämään yhtenäisen Espanjan puolesta iltasanomat 19:34 12.11

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy toivoo "hiljaisen enemmistön" äänestävän yhtenäisen Espanjan puolesta joulukuun alueparlamenttivaaleissa.


Espanjan pääministeri kehottaa kotipaikkansa vaihtaneita yrityksiä palaamaan Kataloniaan iltasanomat 14:42 12.11

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy vetoaa kotipaikkansa Kataloniasta muualle siirtäneitä yrityksiä palaamaan Kataloniaan, kertoo muun muassa El Mundo -sanomalehti.


Espanjan pää­ministeri uskaltautuu Kata­loniaan – ensi kerta alue­hallituksen hajottamisen jälkeen iltasanomat 09:52 12.11

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy vierailee tänään Kataloniassa.


Espanjan mahtavin nainen Soraya Saenz de Santamaria, 46, on Rajoyn oikea käsi - palauttaako hän Espanjan takaisin raiteilleen? iltalehti 12:30 30.10

Katalonian johtoon nimetty Soraya Saenz de Santamaria on työnarkomaani. Hän palasi äitiyslomaltaankin 11 päivän jälkeen. Espanjan keskushallinto antoi viikonloppuna potkut Katalonian aluehallinnolle ja nimitti 46-vuotiaan varapääministeri Soraya Saenz de Santamarian alueen johtoon. Hänen tehtävänään on palauttaa Katalonia Espanjan hallinnon alle. Soraya Saenz de Santamaria on ollut Espanjan hallituksen kasvot koko Katalonian syyskuussa alkaneen kriisin aikana. Häntä pidetään Espanjan mahtavimpana naisena, ja poliittiset vastustajat ovat antaneet varapääministerille lempinimen ”kuolettaja”, koska tämä ei epäröi käyttää tiukkoja otteita. Uskollinen työrukkanen


Espanjan pääministeri: Katalonian nykyhallinto syrjään, uudet vaalit joulukuussa iltalehti 21:56 27.10

Espanjan hallitus on määrännyt Katalonian aluehallituksen ja -parlamentin hajotettavaksi. Espanjan hallitus on määrännyt Katalonian aluehallituksen ja -parlamentin hajotettavaksi. Espanjan pääministeri Mariano Rajoy sanoo, että Kataloniassa järjestetään uudet aluevaalit 21. joulukuuta. Espanjan senaatti päätti tänään, että Katalonian itsehallintoon puuttumisen mahdollistava perustuslain artikla 155 otetaan käyttöön. Ennen senaatin äänestystä Katalonian alueparlamentti hyväksyi alueen yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen.


Espanjan pääministeri: ”Laillisuus palautetaan Kataloniaan” iltasanomat 16:52 27.10

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy kehotti perjantaina kansaa pysymään rauhallisina Katalonian itsenäisyysjulistuksen jälkeen.


Espanjan pääministeri: Katalonian johtaja erotettava iltasanomat 12:03 27.10

Espanjan pääministeri Rajoy on pyytänyt senaattia hyväksymään ehdotuksen Katalonian johtajan ja aluehallituksen erottamisesta.


Espanjan senaatti kertoo tänään kantansa - joutuuko Katalonia luopumaan autonomiastaan? iltalehti 11:02 27.10

Senaatti aloitti kokouksensa noin kello 11.00 Suomen aikaa. Espanjan senaatti päättää perjantaina, aikoo se ottaa käyttöön artikla 155:n. Tämä tarkoittaa sitä, että Katalonian itsehallinto alistettaisiin Espanjan keskushallinnon alle. Asian käsittely alkoi Espanjan senaatissa kello 11.00, ja senaatti äänestää asiasta iltapäivällä. Senaatille puhunut Espanjan pääministeri Mariano Rajoy puhui Katalonian aluehallinnon viimeaikaisesta käytöksestä kovin sanoin.


Espanjan umpikuja syvenee: Senaatti haluaa neuvotella Katalonian aluejohtajan kanssa - toive uusista aluevaaleista elää iltalehti 21:17 24.10

Uusista vaaleista toivotaan ratkaisua tilanteeseen, jossa kumpikaan osapuoli ei anna periksi. Espanjan sisäpoliittisen kriisin tuoksinnassa on väläytelty monia vaihtoehtoja kriisin ratkaisemiseksi. Tähän asti keskusteluyhteys Katalonian aluehallinnon ja Espanjan hallituksen välillä on ollut surkea ja kireä. Nyt Espanjan senaatti kuitenkin ehdottaa, että Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont keskustelisi Katalonian tilanteesta suoraan Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn ja maan hallituksen kanssa. Keskustelu voitaisiin käydä tällä viikolla, joka on muutoinkin ratkaiseva Espanjan lähitulevaisuuden kannalta. Katalonian itsenäisyysäänestyksen jälkeen Espanja on ajautunut yhä vaikeampaan poliittiseen umpikujaan. Viikot lokakuun 1. päivästä lähtien ovat olleet Espanjalle erittäin tuskaisia.


Video: Tässä katalonialaiskaupungissa vastustetaan itsenäisyyttä - kirkossa rukoillaan, ettei Katalonia irtaudu Espanjasta iltalehti 19:28 23.10

Pieni Badia del Vallèsin kaupunki Kataloniassa ei puolla Katalonian itsenäisyyttä. Espanjassa eletään myrskyisiä aikoja, kun osa maasta haluaa itsenäiseksi. Vaikka itsenäistymishalut Katalonian alueella ovat verrattain suuret, herättää itsenäisyys joissain kaupungeissa vastarintaa. Noin 13 000 tuhannen asukkaan Badia del Vallèsissa rukoillaan, ettei Katalonia irtaudu Espanjasta. Jotkut asukkaista pitävät ongelmana nykyistä Katalonian aluehallituksen johtoa, jotkut toivovat uusia vaaleja. Vaikka Katalonian itsenäistymisestä asukkaat ovat montaa mieltä, Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn kovia toimia asukkaat pitävät kohtuuttomina.


Espanja haluaa viedä Katalonialta väliaikaisesti autonomian - näin asiat etenevät tällä viikolla iltalehti 05:32 23.10

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ilmoitti lauantaina aikeistaan Katalonian itsenäistymispyrkimysten lopettamiseksi. Rajoy antoi lauantaina Espanjan hallituksen esityksen Katalonian itsehallinnon rajoittamisesta. Hallitus haluaa erottaa Katalonian aluehallinnon johtajan Carles Puigdemontin, ottaa Katalonian ministeriöt toistaiseksi valvontaansa ja järjestää uudet vaalit.


Katalonian johtaja vertaa Espanjan toimia Francon diktatuuriin - liki puoli miljoonaa osoitti mieltään Barcelonassa iltalehti 00:10 22.10

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont esitti rajuja syytöksiä Espanjan hallitusta vastaan lauantai-iltana pitämässä puheessaan. Puigdemontin mukaan Espanjan hallitus ja pääministeri Mariano Rajoy ovat epäonnistuneet oikeusvaltioperiaatteiden kunnioittamisessa. Hän kommentoi Espanjan kriisiä sen jälkeen, kun Rajoy oli ilmoittanut haluavansa erottaa Puigdemontin ja muut Katalonian aluehallituksen jäsenet, jotka Espanjan keskushallinnon mukaan rikkoivat lakia Katalonian itsenäisyysäänestyksen yhteydessä.


Liki puoli miljoonaa osoitti mieltään Barcelonassa - Katalonian johtaja vertaa Espanjan toimia Francon diktatuuriin iltalehti 00:10 22.10

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont esitti rajuja syytöksiä Espanjan hallitusta vastaan lauantai-iltana pitämässä puheessaan. Puigdemontin mukaan Espanjan hallitus ja pääministeri Mariano Rajoy ovat epäonnistuneet oikeusvaltioperiaatteiden kunnioittamisessa. Hän kommentoi Espanjan kriisiä sen jälkeen, kun Rajoy oli ilmoittanut haluavansa erottaa Puigdemontin ja muut Katalonian aluehallituksen jäsenet, jotka Espanjan keskushallinnon mukaan rikkoivat lakia Katalonian itsenäisyysäänestyksen yhteydessä.


IL Barcelonassa: "Ennen en välittänyt itsenäisyydestä, mutta nyt Espanja pakotti minut kadulle" iltalehti 23:42 21.10

Poliisi ei puuttunut Barcelonan jättimielenosoituksen kulkuun. Katalonian itsenäisyyden kannattajat vastasivat tuoreeltaan Espanjan pääministeri Mariano Rajoylle kerääntymällä Barcelonassa mielenosoitukseen, jonka osallistujamäärä yllätti järjestäjätkin. Mielenosoittajat täyttivät 1,3 kilometriä pitkän puistokadun Paseo de Gracian ja sen sivukadut niin tiiviisti, että suunnitellusta marssista läheiselle Gran Vialle piti luopua. Marssin sijaan mielensoittajat pysyttelivät parin tunnin ajan paikoillaan huutaen Kataloniaa puolustavia ja Madridin keskushallintoa moittivia iskulauseita.


IL Barcelonassa: ”Ennen en välittänyt itsenäisyydestä, mutta nyt Espanja pakotti minut kadulle” iltalehti 22:03 21.10

Espanjan poliisi ei puuttunut Barcelonan jättimielenosoituksen kulkuun. Katalonian itsenäisyyden kannattajat vastasivat tuoreeltaan Espanjan pääministeri Mariano Rajoylle kerääntymällä Barcelonassa mielenosoitukseen, jonka osallistujamäärä yllätti järjestäjätkin. Mielenosoittajat täyttivät 1,3 kilometriä pitkän puistokadun Paseo de Grazian ja sen sivukadut niin tiiviisti, että suunnitellusta marssista läheiselle Gran Vialle piti luopua. Marssin sijaan mielensoittajat pysyttelivät parin tunnin ajan paikoillaan huutaen Kataloniaa puolustavia ja Madridin keskushallintoa moittivia iskulauseita.


Jättimielenosoitus Barcelonassa - jopa puoli miljoonaa ihmistä kaduilla iltalehti 21:35 21.10

Espanjan hallitus haluaa eroon Katalonian kapinoivista johtajista ja uudet aluevaalit Katalonian itsehallinnon purkaminen lähti liikkeelle lauantaina, kun Espanjan hallitus julkisti listan aikeistaan. Hallitus ilmoitti, että se haluaa Kataloniaan uudet vaalit ja eroon alueen nykyisestä johdosta. Pääministeri Mariano Rajoyn mukaan aluevaalit järjestetään "heti, kun instituutioiden toiminta on palautunut normaaliksi", mutta viimeistään puolen vuoden sisällä.


Espanjan pääministeri Rajoy ehdottaa Katalonian aluehallituksen erottamista iltalehti 16:03 21.10

Hallitus haluaa myös uudet aluevaalit. Rajoy ehdottaa myös, että Katalonian aluehallitus erotetaan. Pääministerin mukaan Katalonian johto on vaatinut Espanjalta mahdottomia eikä ole antanut pyydettyjä selvityksiä. Hallitus hätäkokouksessa aamupäivällä


Uutiset