Puolustusvoimat tilaa testikäyttöön uusia Misuja - ”Hieno juttu, että on kotimainen vaihtoehto” iltalehti 16:21 15.12

Uudet Misu-panssariajoneuvot ovat rakenteensa vuoksi erityisen tehokkaita suojautumisessa miinoja vastaan. Puolustusvoimat on tilannut koekäyttöön uusia kotimaisia miina-, sirpale- ja luotisuojattuja Misu-miehistönkuljetusajoneuvoja. Testisarja käsittää neljä PMPV 6X6 -ajoneuvoa, joita testataan puolustusvoimissa kenttäolosuhteissa vuosina 2018-2020. Puolustusministeriön mukaan hankinnan avulla kerätään tietoa maastoajoneuvon suorituskyvystä ja käytettävyydestä puolustusvoimien tulevaisuuden tarpeisiin.


Poliisi sai sakkotuomion syyttömän miehen pidättämisestä MTV 15:08 15.12

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina sakkoihin rikoskomisarion, joka pidätti syyttömän miehen Tampereella toissa vuonna.


Syytön mies pidätettiin kahdeksi päiväksi: Rikoskomisariolle 1 260 euron sakot iltasanomat 12:26 15.12

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisarion sakkoihin vapaudenriistosta.


Vain hyvin harva alkoholin ongelmakäyttäjä palaa kuntoutustuelta takaisin työelämään iltalehti 09:24 15.12

Alkoholin käyttöhäiriön diagnoosin saaneet palaavat harvoin kuntoutustuelta työelämään ja heidän kuolleisuutensa on suuri. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin, kuinka moni alkoholin ongelmakäyttäjä palasi töihin kuntoutustuelta eli määräaikaiselta työkyvyttömyyseläkkeeltä. Kaikista alkoholin käyttöhäiriön diagnoosin saaneista ja kuntoutustuen päättäneistä vain 92 henkilöä, eli vain 8 prosenttia, voitiin katsoa olevan työelämän käytettävissä.


Wada kutsui lajiliitot koolle – kaikkien dopingista epäiltyjen venäläisten nimet viimein julki? iltasanomat 22:32 14.12

Moskovan toimintakiellossa olevan dopinglaboratorion tietokanta luovutetaan yli 60 urheilujohtajalle.


Suomen ehdokas vetäytyy euroryhmän työryhmän pj-kisasta iltasanomat 21:21 14.12

STT:n tietojen mukaan valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimo vetäytyy euroryhmän työryhmän puheenjohtajakisasta.


Suomen sekaviestijoukkue jäi kauas mitalista - Laukkasen finaalipaikka päivän valopilkku iltalehti 20:13 14.12

Suomen 4x 50 metrin sekaviestijoukkue sijoittui seitsemänneksi Kööpenhaminan lyhyen radan EM-kisoissa. Joukkueessa uivat Jenna Laukkanen, Mimosa Jallow, Ari-Pekka Liukkonen ja Riku Pöytäkivi. Mitali jäi lopulta melko kauas, 1,05 sekunnin päähän. Mitalitrion muodostivat Hollanti, Valko-Venäjä ja Ranska. Kärkikolmikko mahtui vaivaisen neljän sadasosan sisään.


USA: Suhtautuminen Pohjois-Koreaan ei ole muuttunut – ulkoministeri: ”Puhutaan vaikka säästä” iltasanomat 03:37 14.12

Ulkoministeriön mukaan Tillersonin retoriikka ei merkitse politiikan täyskäännöstä.


USA: Neuvotteluja Pohjois-Korean kanssa ei aloiteta ennen kuin maa rauhoittuu MTV 23:05 13.12

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan maa on avoin keskusteluilla Pohjois-Korean kanssa, mutta keskustelujen aika ei ole juuri nyt.


Grahn-Laasonen: Lasten kieltenopiskelun tulisi alkaa viimeistään ensimmäisellä luokalla iltalehti 13:11 13.12

Opetus- ja kulttuuriministeriön selvitys Suomen kielivarannon tilasta ja tarpeista esittää, että vieraita kieliä alettaisiin opettaa lapsille nykyistä aiemmin. Professori, vararehtori Riitta Pyykkö luovutti laatimansa selvityksen Suomen kielivarannon tilasta ja kehittämistarpeista opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle keskiviikkona. Selvitys kattaa koko koulutusjärjestelmän, ja siihen sisältyy joukko toimenpide-ehdotuksia, joiden pohjalta suomalaisten kielitaitoa voidaan kehittää vastaamaan tulevaisuuden tarpeita. - Kielten oppiminen tulee varhaistaa alkamaan viimeistään ensimmäisellä luokalla, mielellään jo varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa, kuten selvityshenkilö esittää. On hienoa, että monet kunnat ovat jo tehneet pysyvän päätöksen kieltenopetuksen varhaistamisesta tällä hallituskaudella käynnistettyjen valtakunnallisten kokeilujen tuella, Grahn-Laasonen kertoo tiedotteessa.


Hallitus haluaa sakottaa alaikäisiä, jotka ostavat alkoholia lainapapereilla - rikosoikeuden professori tyrmää idean iltalehti 08:19 13.12

Hallitus haluaa sakottaa toiselle kuuluvan henkilöllisyystodistuksen väärinkäytöstä alkoholia ostettaessa. Rikosoikeuden professorin Kimmo Nuotion mukaan ongelma ei ole yhteiskunnallisesti merkittävä, ja siksi sitä ei pidä kriminalisoida. Hallitus haluaisi rangaista alaikäistä, joka ostaa alkoholia erehdyttämällä myyjää väärinkäyttämällä toisen henkilön papereita. Tätä koskeva säännösehdotus on alkoholilain kokonaisuudistusta koskevassa lakiesityksessä, jota eduskunta parhaillaan märehtii. Sosiaali- ja terveysministeriön mielestä erehdyttämisestä pitää rangaista tasapuolisuuden nimissä.


Venäjä rajoittaa linja-autoliikennettä Nuijamaan raja-asemalle iltalehti 21:07 12.12

Venäjän liikenneministeriö on päättänyt rajoittaa linja-autoliikennettä Saimaan kanavan huoltotiellä maaliskuun loppuun saakka. Venäjän liikenneministeriö on päättänyt rajoittaa linja-autoliikennettä Saimaan kanavan huoltotiellä tämän viikon maanantaista maaliskuun loppuun saakka. Rajoitus koskee vain linja-autoja, ei henkilöautoja tai tavaraliikennettä. Toistaiseksi rajoitetaan vain Nuijamaan raja-aseman kautta Venäjän suunnalta tulevaa liikennettä. Muut rajanylityspaikat toimivat normaalisti. Liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteen mukaan tieto asiasta on saatu Venäjän varaliikenneministeri Sergei Aristovilta.


Italiaan julistettiin hätätila Itävallan kaasuräjähdyksen vuoksi iltalehti 19:25 12.12

Maan energiatilanne on erittäin vakava. Itävallassa tapahtui tiistaina aamulla maakaasun risteysaseman räjähdys Baumgartenissa, joka on tuontikaasun suurin jakelukeskus. Sen kautta kaasua on kulkenut muun muassa Italiaan ja Balkanin maihin. Italian teollisuusministeriön mukaan maan energiatilanne on vakava. Maahan julistettiin tiistaina hätätila.


Transsukupuoliset voivat värväytyä Yhdysvaltojen armeijaan Trumpin esityksestä huolimatta MTV 06:15 12.12

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin mukaan transsukupuoliset voivat värväytyä armeijaan tammikuun ensimmäisestä päivästä lähtien. Asiasta kertoo muun muassa CNN.


Yhdysvallat tuomitsee Venezuelan presidentin Nicolas Maduron uhkauksen iltasanomat 04:20 12.12

Ulkoministeriön mukaan tulevien presidentinvaalien pitää olla vapaat ja reilut.


Helsingin keihäänheiton olympiavoittaja on kuollut: Menehtyi Suomen itsenäisyyspäivänä iltalehti 22:34 11.12

Yhdysvaltalainen ex-keihäänheittäjä Cy Young on kuollut kotikaupungissaan Kalifornian Modestossa. Kuolemasta kertoo paikallislehti Modesto Bee. 89-vuotiaana kuollut Young nukkui pois kotonaan Suomen itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. Lehden mukaan hän oli jo jonkin aikaa kärsinyt aivojen verenkiertohäiriön aiheuttamasta muistisairaudesta. Cy Young muistetaan ennen muuta Helsingin olympialaisista vuonna 1952. Amerikkalainen voitti Olympiastadionilla miesten keihäänheiton kultamitalin tuolloisella olympiaennätyksellä 73,78. Hopeaa otti maanmies Bill Miller, ja pronssia Suomen Toivo Hyytiäinen. Hyytiäisen jääminen pronssille oli pienoinen pettymys, sillä karsinnassa hän oli heittänyt koko porukan parhaan tuloksen.


Uusi MH17-paljastus on piinallinen Venäjälle - saattaa sitoa Kremlin vastuuseen alasampumisesta iltalehti 20:31 11.12

Kenraalieversti Tkatšev oli radiokutsu ”Delfiini” ja yksi avaintekijöistä matkustajakoneen pudotuksessa, tutkijaryhmä kertoo. Vapaaehtoinen tutkijaryhmä Bellingcat kertoo selvittäneensä, että Ukrainassa kesällä 2014 alas ammutun malesialaisen matkustajakoneen tutkijoita kiinnostanut ”Delfiini” on hyvin todennäköisesti venäläinen kenraalieversti Nikolai Fjodorovitš Tkatšev. Hollannin poliisi on pyytänyt yleisön apua kahden radiokutsun, ”Delfiinin” ja "Orionin" henkilöllisyyksien selvittämiseksi. Radiokutsut olivat aktiivisia alasampumisen aikana.


Asiantuntijat: Sote-palveluista uhkaa tulla epä­tasa-arvoisia – syynä maa­kuntien määrä iltasanomat 14:41 11.12

Maakuntien liian suuri määrä estää yhdenvertaisten palveluiden tuottamisen, arvioi sosiaali- ja terveysministeriön kokoama asiantuntijaryhmä.


Japani, Etelä-Korea ja Yhdysvallat aloittivat yhteisen ohjuspuolustusharjoituksen MTV 14:41 11.12

Japani, Etelä-Korea ja Yhdysvallat aloittivat tänään kaksi päivää kestävän ohjuspuolustusharjoituksen, kertoo AFP. Etelä-Korean puolustusministeriön mukaan tarkoitus on harjoitella Pohjois-Korean ohjusten jäljittämistä. Ministeriön mukaan harjoitus käydään merellä Korean niemimaan ja Japanin tuntumassa.


MaRa tyrmää lakiehdotuksen ravintolaruoan alkuperämerkinnöistä: raskas byrokratia estää juuri sen, mitä halutaan edistää iltalehti 12:28 11.12

Matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö MaRa ei kannata ravintoloille tulevaa velvoitetta ilmoittaa raaka- aineiden alkuperä. Maa- ja metsätalousministeriö ehdottaa, että ravintoloiden pitäisi ilmoittaa kuluttajille käyttämiensä lihan ja kalan sekä kalajalosteiden alkuperä kirjallisesti. Ehdotuksen taustalla on ministeriön halu edistää kotimaisten raaka-aineiden ja pientuottajien tuotteiden käyttöä.


Uutiset