Näkökulma: Terrori-iskut jatkuvat niin kauan, kun islamistien kanssa lepsuillaan iltalehti 13:29 19.08

Euroopassa tehtyjen terrori-iskujen määrä on tuskin taittumassa laskuun, kirjoittaa kansainvälisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh. Islamin nimissä tehtyjen terrori-iskujen määrä on ollut tasaisessa kasvussa: Europolin tuoreen raportin mukaan pelkästään viime vuonna Euroopassa tehtiin yli 700 jihadistiseen terrorismiin liittyvää pidätystä, ja luku on kasvanut voimakkaasti viimeiset kolme vuotta. 14 ihmistä kuoli ja 130 loukkaantui Espanjan Barcelonan terrori-iskussa tällä viikolla. Nyt poliisi epäilee, että eilen Suomessa koettiin ensimmäinen terrori-isku, kun marokkolaismies puukotti ihmisiä Turussa.


Näkökulma: Tuoko Trumpin ja Putinin yhteistyö rauhan Syyriaan? iltalehti 13:00 08.07

Syyrian rauhanneuvotteluja järjestetään tuon tuostakin, mutta nyt vihdoin kantautuu uutisia, joita voi oikeasti pitää käänteenä parempaan, kirjoittaa geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh. Eilen Donald Trump ja Vladimir Putin keskustelivat Syyrian tilanteesta G20-kokouksen yhteydessä. Tuloksena oli, että Yhdysvallat ja Venäjä pääsivät sopimukseen tulitauosta, joka koskee Syyrian lounaisosaa eli aluetta Jordanian, Israelin ja Irakin rajan tuntumassa. Alueeseen kuuluu muun muassa pääkaupunki Damaskos. Tulitauon on määrä astua tänään voimaan.


Sivulliset nujersivat epäillyn terroristin: "Löin häntä vatsaan" - imaami pelasti iltalehti 10:33 19.06

Kolme miestä taklasi epäillyn, kun hän nousi autostaan. Väkijoukkoon ajanut mies yritti paeta paikalta, mutta ei päässyt pitkälle. Silminnäkijät kertoivat Buzzfeedille, että kolme miestä taklasi epäillyn terroristin maahan ja piteli häntä siinä poliisien tuloon asti. Yksi heistä oli Abdulrahman Saleh Alamoudi. Hänen mukaansa he pitelivät tekijää maassa parikymmentä minuuttia.


Sivulliset nujersivat epäillyn terroristin: "Ihmiset hakkasivat häntä" - imaami pelasti iltalehti 10:16 19.06

Kolme miestä taklasi epäillyn, kun hän nousi autostaan. Väkijoukkoon ajanut mies yritti paeta paikalta, mutta ei päässyt pitkälle. Silminnäkijät kertovat Buzzfeedille, että kolme miestä taklasi epäillyn terroristin maahan ja piteli häntä siinä poliisien tuloon asti. Yksi heistä oli Abdulrahman Saleh Alamoudi. Hänen mukaansa he pitelivät tekijää maassa parikymmentä minuuttia.


Näkökulma: Mitä vaihtoehtoja Qatarilla on päästä ulos kiusallisesta konfliktista? iltalehti 15:43 06.06

Nyt kun moni tärkeä naapuri on kääntänyt selkänsä Qatarille, on pikkuisen maan mietittävä huolellisesti strategiansa, kirjoittaa Lähi-idän tutkija Alan Salehzadeh. Kesäkuu toi mukanaan ikävän käänteen pikkuiselle Qatarille, kun upporikkaan kääpiövaltion ainoa maaraja Saudi-Arabiaa vastaan suljettiin ennennäkemättömän poliittisen kiistan seurauksena. Selkkauksen taustalla on Qatarin myötämielisyys Irania kohtaan. Vaikka konflikti ei ole ensimmäinen Qatarin ja Saudi-Arabian välillä, on se tähänastisista konflikteista rajuin. Mikäli rauhanomaiseen ratkaisuun ei kyetä, on mahdollista, että Qatar hyppää pysyvästi Iranin kelkkaan. Tämä lisäisi merkittävästi rauhattomuuksia Lähi-idässä


Näkökulma: Lepsut länsimaat lihottavat radikaaleja islamisteja - historiasta ei ole opittu mitään iltalehti 20:01 29.05

Länsimaiden tulisi ottaa tiukempi ote radikaaleihin islamisteihin, kirjoittaa Lähi-idän konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh. Manchesterin iskun räjäyttäjä osallistui 16-vuotiaana islamistisen isänsä kanssa taisteluihin Muammar Gaddafia vastaan Libyassa. Sen jälkeen he palasivat Britanniaan ja jatkoivat omaa elämäänsä, kunnes poika tappoi yli 20 ihmistä konsertissa. Miksi heidän toimiinsa ei puututtu? Valitettavasti kyseessä ei ole yksittäistapaus, vaan länsimaissa elää ja on elänyt runsaasti islamisteja. Heidän annetaan oleskella melko vapaasti ja paikoin heidän toimintaansa jopa tuetaan. Lepsuilu islamistien kanssa on kuitenkin hengenvaarallista peliä. Poliittinen islam on turmiollinen ideologia, jonka pesäkkeitä ei saa jättää kytemään.


Tiukka vastalause Helsingin suurmoskeijalle - "Muslimiveljeskunnan hanke, palvelee poliittista islamia" iltalehti 15:27 26.05

IL-TV:n Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa vieraillut Alan Salehzadeh vastustaa Helsinkiin suunniteltua suurmoskeijaa. Geopolitiikan tutkija Salehzadeh perusteli kantaansa erikoistoimittaja Susanne Päivärinnalle. - Suurmoskeija on muslimiveljeskunnan hanke. Sitä johdetaan Qatarista. Täällä on erilaisia etnisiä ryhmiä. Heidän mukaansa on 70 000, mikä on ihan väärin, lasketaan meikäläisetkin, Salehzadeh sanoo ja viittaa itseensä.


Terrorismin tutkija yllättää: "Pelko on terveellistä" iltalehti 09:37 25.05

Geopolitiikan ja terrorismin tutkija Alan Salehzadeh kommentoi ajankohtaisia kysymyksiä IL-TV:n Sensuroimaton Päivärinta - ohjelmassa. Salehzadeh on eri mieltä siitä yleisesti terrorismin yhteydessä toistetusta ajattelutavasta, että pelolle ei saa antaa valtaa, kun erikoistoimittaja Susanne Päivärinta tämän nosti esiin. - Ihan väärä slogan! Pelko on terveellistä, oikeasti. Pelon kautta pystyy analysoimaan asioita ja muuttamaan suhtautumistaan. Voi päivittää omia ajatuksiaan ja rakentaa uudestaan omaa järjestelmäänsä, jotta pystyy suojelemaan hienoa ja tasa-arvoista yhteiskuntaa. Pelko on siksi terveellistä, Salehzadeh perusteli.


Terrorismitutkijan kova arvio: Suomessa kävelee tikittäviä aikapommeja, isku mahdollinen - "Heidät pitäisi karkottaa" iltalehti 20:03 24.05

Geopolitiikan tutkija Alan Salehzadeh analysoi IL-TV:n Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa terrorismin uhkaa Suomessa. Salehzadehin mukaan terrorismi ei lopu koskaan siihen, että terroriristijärjestö tuhotaan. - Ideologia ei kukistu vankiloissa eikä lopu sotatoimien kautta. Täytyy suunnata sotatoimet ja taistelu terrorismituotteen sijaan terrorismituotantotehdasta vastaan. Pitäisi lopettaa suurvaltojen interventio ja sotatoimet Lähi-idässä. Muuten tämän kaltaiset järjestöt lisääntyvät koko ajan.


Näin Isis aivopesee nuoria Manchesterin kaltaisiin iskuihin - asiantuntija kertoo iltalehti 19:23 24.05

Geopolitiikan tutkija Alan Salehzadeh vieraili keskiviikkona IL-TV:n Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa. Manchesterin järkyttävä terrori-isku on luonnollisesti yhä monilla päällimmäisenä mielessä. Äärijärjestö Isis on ilmoittautunut iskun tekijäksi. Salehzadeh avasi studiossa Isisin logiikaa ja tapaa tehdä nuorista miehistä tällaisia iskuja tekeviä terroristeja. Salehzadehin mukaan Isis kertoo eri viestintävälineissään aina, että länsimaat ovat hyökänneet milloin minnekin ja tuhonneet islamilaismaailman. Tällä houkutellaan lännessä asuvia nuoria islamilaisia, jotka ovat radikalisoitumassa.


Sensuroimaton Päivärinta tänään: lestadiolaisista poispotkittu puhuu suunsa puhtaaksi iltalehti 10:15 24.05

IL-TV:n Sensuroimaton Päivärinta -ohjelman neljännessä jaksossa puhutaan rajuista aiheista. Erikoistoimittaja Susanne Päivärinnan vieraaksi studioon saapuvat vanhoillislestadiolaisista poispotkittu teologian tohtori ja pappi Johannes Alaranta sekä geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja luennoitsija Alan Salehzadeh. Alaranta puhuu ohjelmassa lestadiolaisuudesta, siihen liittyvistä seksuaalisista hyväksikäyttötapauksista, valehtelusta, ehkäisystä ja muista säännöistä. Ovatko asiat nyt parantuneet vanhoillislestadiolaisliikkeessä pedofiliakohun jälkeen? Salehzadehilla puolestaan riittää sanottavaa islamista ja terrorismista - joka on nyt Manchesterin iskun jälkeen taas valitettavan ajankohtainen aihe.


Näkökulma: Iranissa liberaaliksi naamioitu ehdokas voitti, mutta todellisuudessa vaalit ovat valheellinen näytelmä iltalehti 13:29 20.05

Länsi on ehtinyt riemuitsemaan Hasan Ruhanin voitosta, mutta Iranissa valtaa pitää presidentin sijaan islamistinen johtaja Khamenei, kirjoittaa Lähi-idän tutkija Alan Salehzadeh. Lännessä huokaistaan nyt helpotuksesta, sillä Iranin presidentinvaalit voitti “liberaali” Hasan Ruhani, joka on maan istuva presidentti. Hänet muistetaan historiallisesta ydinohjelmasopimuksesta, jonka seurauksena Iran on osittain vapautunut sitä kohtaan asetetuista pakotteista ja ottanut varovaisia askeleita länttä kohtaan. Se, että vaalit voitti “liberaali” ehdokas, antaa toivoa orastavien kauppasuhteiden jatkumiselle. On kuitenkin syytä muistaa, että Iranissa presidentillä on hyvin rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa politiikkaan. Viime kädessä kaikesta päättää uskonnollinen ylin johtaja, ajatollah Khamenei.


Uutiset