Selvitys paljastaa pommin ministeri Bernerin hehkuttamasta Jäämeren radasta: Mikään vaihtoehdoista ei olisi taloudellisesti kannattava iltalehti 19:52 14.03

Jäämeren rata herättää myös kiivasta vastustusta pohjoisessa. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) viime viikon tiedotustilaisuudessa hehkuttama Jäämeren ratahanke ei ehkä olisi suomalaisten veronmaksajien kannalta niin auvoisa hanke kuin on annettu ymmärtää. - Jäämeren rata on tärkeä eurooppalainen hanke, joka kytkisi pohjoisen, arktisen Euroopan kiinteämmin osaksi Manner-Eurooppaa. Ratayhteys parantaisi useiden pohjoisen alueen elinkeinojen edellytyksiä. Työryhmä alkaa nyt selvittää tarkemmin Kirkkoniemeen tehtävää ratalinjausta, sanoi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.


YK:n selvitys: Suomi on maailman onnellisin maa iltasanomat 10:04 14.03

Kahtena aiempana vuonna Suomi on ollut viidennellä sijalla. Uusimman listan laatimisessa huomioitiin myös maahanmuuttajien kokemukset.


LM: Tuomarien sidonnaisuuksissa ongelmia - mukana vapaamuurareita ja kunnallispoliitikkoja iltalehti 08:01 14.03

Tilanne on heikoin korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO), kertoo Lännen Median selvitys. Tuomarien tietoja puuttuu lakisääteisestä sidonnaisuusrekisteristä. Asia käy ilmi Lännen Median tekemästä selvityksestä. Lännen Median selvityksestä paljastuu myös, että ulkopuoliset asiantuntijatehtävät ovat yleisiä yleis- ja hallinto-oikeuden tuomareille ja asiantuntijajäsenille. Kyselyssä noin joka kolmas vastannut kertoi tällaisista kytköksistä.


Ruokahävikki pienemmäksi lakien hienosäädöllä iltasanomat 11:23 12.03

Ruokahävikin syntymistä on mahdollista estää Suomessa lainsäädännön hienosäädöllä ilman elintarviketurvallisuuden vaarantumista. Tähän tulokseen päätyi Lexfoodwaste-selvityshanke, tiedottaa valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoimikunta.


Selvitys: Ruokahävikkiä saadaan vähennettyä näillä pienillä lakimuutoksilla ilman että elintarviketurvallisuus vaarantuu MTV 11:13 12.03

Ruokahävikin syntymistä on mahdollista estää Suomessa lainsäädännön hienosäädöllä ilman elintarviketurvallisuuden vaarantumista. Tähän tulokseen päätyi Lexfoodwaste-selvityshanke, tiedottaa valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoimikunta.


Eduskuntatyön sukupuolisesta tasa-arvosta saadaan tutkittua tietoa iltasanomat 09:47 12.03

Tasa-arvon toteutumisesta eduskunnassa tehdään selvitys.


Jopa tuhatta tyttöä käytetty hyväksi brittikaupungissa: pedofiilirinki sai toimia vuosikymmeniä, uhreja ei uskottu ja yksi perhe poltettiin kuoliaaksi iltalehti 08:06 12.03

Brittilehti Sunday Mirror on saanut selville, että Telfordissa paljastunut lasten paritusrinki ulottuu paljon laajemmalle ja pidemmälle kuin aiemmin on uskottu. Britannian Telfordissa on pyörinyt yli 30 vuotta rikollisten pyörittämä lasten hyväksikäyttörinki. Daily Mirrorin sunnuntaipainoksen Sunday Mirrorin selvitysten mukaan uhreja on vuosikymmenten varrella ollut jopa tuhat. Hyväksikäyttöjen ohella ainakin viisi ihmistä on kuollut joko suoraan tai välillisesti pedofiilien ja parittajien toiminnan takia. Uhrit ovat olleet enimmäkseen alaikäisiä tyttöjä, joista nuorimmat ovat olleet vain 11-vuotiaita.


Grahn-Laasonen Uutissuomalaiselle: Toisen asteen koulutuksen muuttamisesta maksuttomaksi tehdään laaja selvitys iltalehti 05:00 10.03

Karkean arvion mukaan maksuttoman toisen asteen koulutuksen järjestäminen maksaisi 100 miljoonaa euroa vuodessa. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) aikoo käynnistää laajan selvityksen siitä, voitaisiinko toisen asteen koulutus muuttaa kokonaan maksuttomaksi. Asiasta kertoo Uutissuomalainen. Laajan kokonaisselvityksen laatii pieni työryhmä, jonka jäsenistöä ei ole vielä lyöty lukkoon. Grahn-Laasosen mukaan ryhmän on tarkoitus aloittaa työt jo lähiviikkojen aikana.


Patriaan vaaditaan ulkopuolista selvitystä Ugandan takia – Juha Sipilän reaktio hämmästyttää uusisuomi 18:19 09.03

Vasemmistoliiton kansanedustajat vaativat ulkopuolista selvitystä valtionyhtiö Patriaan, jonka ympärillä on kuohunut Ugandassa kuolleen liikemiehen tapauksen vuoksi.


Vasemmistoliitto vaatii selvitystä Patriasta: ”Yhä epäselvää mitä Ugandassa tapahtui” iltalehti 16:09 09.03

Vasemmistoliitto vaatii ulkopuolista selvitystä Patrian ja suomalaismiehen kytköksistä - ja hämmästelee Lintilän ja Sipilän reaktioita. Oppositiopuolue vasemmistoliitto vaatii ulkopuolista selvitystä valtionyhtiö Patrian toimista. Kansanedustaja Silvia Modig on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle. Kirjallinen kysymys liittyy Ugandassa epäselvissä olosuhteissa kuolleen suomalaisen liikemiehen ja valtion asetarvikeyhtiö Patrian välisiin kytköksiin.


Selvitys Jäämeren rautatiestä on valmistunut - Kirkkoniemen ratalinjausta selvitetään tarkemmin iltalehti 15:35 09.03

Liikenne- ja viestintäministeriö on valinnut Jäämerelle Oulun, Rovaniemen ja Kirkkoniemen kautta kulkevan ratalinjauksen jatkoselvitettäväksi. Linjauksen ratkaisi Kirkkoniemen eduksi Suomen logistisen aseman, saavutettavuuden ja huoltovarmuuden parantuminen vaihtoehtoihin verrattuna. Kirkkoniemen linjaus oli kahdesta kärkiehdokkaasta edullisempi, tiedottaa Liikenne- ja viestintäministeriö. - Jäämeren rata on tärkeä eurooppalainen hanke, joka kytkisi pohjoisen, arktisen Euroopan kiinteämmin osaksi Manner-Eurooppaa. Ratayhteys parantaisi useiden pohjoisen alueen elinkeinojen edellytyksiä. Työryhmä alkaa nyt selvittää tarkemmin Kirkkoniemeen tehtävää ratalinjausta, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ministeriön tiedotteessa.


Jäämeren radan reitti jatkoselvitystä varten vahvistui – hinta kolme miljardia iltasanomat 14:31 09.03

Jäämeren radan reitiksi jatkoselvitystä varten on valikoitunut Rovaniemi–Kirkkoniemi-reitti, kertoi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) tiedotustilaisuudessa.


Turun haamukatsastusten selvitys nyt Trafin vastuulla - väitteitä myös pimeistä vuosikatsastuksista: ”Raha kuoressa, leimatut paperit paluupostissa” iltalehti 14:11 09.03

Pimeistä katsastuksista epäilty Turun ammattikorkeakoulu (Turku AMK) jättää selvitystyön Liikenteen turvallisuusviraston Trafin vastuulle. Turku AMK katsoo, ettei se itse pysty tutkimaan epäilyjä riittävän perinpohjaisesti. Turun ammattikorkeakoulu (Turku AMK) ei ole pystynyt varmistamaan, ovatko kaikki sen maahantuontikatsastamat autot todellisuudessa käyneet sen katsastusasemalla. - Nämä asiat on syytä penkoa vielä tarkemmin kuin mihin itse pystymme, myöntää Turku AMK:n toimitusjohtaja, rehtori Vesa Taatila.


Selvitysryhmä esittää: Valtion pitäisi kattaa englanninkielisen ylioppilastutkinnon lisäkulut MTV 10:12 09.03

Valtion pitäisi kattaa englanninkielisen ylioppilastutkinnon kulut mikäli tutkinto toteutetaan, esittää opetusministeriön asettama selvitysryhmä.


Pietarin Suomi-talon taloussotkut paisuivat niin, että valtio riensi apuun - Nimekkäitä suomalaisia vaaditaan vastuuseen varojen väärinkäytöksistä iltalehti 16:50 08.03

Pietarissa Suomi-taloa hallinnoineen Pietari-säätiön entisiltä hallituksen jäseniltä ja asiamiehiltä haetaan Helsingin käräjäoikeudessa reilun kymmenen miljoonan euron vahingonkorvauksia. Pietari-säätiön uuden hallituksen asiamiehen Panu Ståhlbergin tekemä selvitys säätiön entisen hallituksen taloudellisista väärinkäytöksistä on karua luettavaa. Selvitys koskee säätiön hallituksen toimia vuosien 2007 ja 2010 välisenä aikana. Todistusaineistosta käy ilmi säätiön tekemät miljoonien eurojen laittomat lahjoitukset. Laskujen kopiot paljastavat, miten säätiön asiamies laskutti kulujaan säätiöltä oman yhtiönsä kautta ja hyväksyi itse omat laskunsa, puumerkkinään kaksi hymiötä.


Yle: Ministeriö pyytää selvitystä jehovantodistajien käytännöistä rikosepäilyjen käsittelyssä MTV 23:16 07.03

Opetusministeriö pyytää jehovantodistajilta selvitystä heidän tavoistaan käsitellä yhteisön jäseniin kohdistuneita rikosepäilyjä, kertoo Ylen uutiset.


Yliopiston Apteekin johtaja kritisoi apteekkiselvityksen vertailua tarkoitushakuiseksi MTV 22:30 07.03

Yliopiston Apteekin toimitusjohtaja Jukka Niemi kritisoi apteekkisääntelyä pohtivan selvitysryhmän vertailua apteekkien katteista, josta puuttuu suomalaisapteekkien maksama apteekkivero.


Ministeriön selvityshenkilön näkemys lastensuojelun tulevaisuudesta kismittää ammattijärjestöä: ”Kriisi on ollut tiedossa jo kymmeniä vuosia” iltalehti 19:28 07.03

Sosiaali- ja terveysministeriön selvityshenkilö ei puolla sosiaalityöntekijän asiakasmäärän lakisääteistä mitoittamista. Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja selvittää lastensuojelun tilaa ja tulevaisuutta Sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta. Vuoden loppuun jatkuvan selvitystyön ensimmäisen vaiheen tuloksena Kananoja on linjannut että työn kuormittavuutta tulee keventää varhain annetulla tuella ja perhetyötä lisäämällä. Samaan aikaan hän ei puolla lastensuojelun sosiaalityöntekijän asiakasmäärän lakisääteistä mitoittamista. Ammattijärjestö Talentia on ajanut sosiaalityöntekijän asiakasmäärän lakisääteistä mitoittamista ratkaisuna sosiaalityöntekijöiden kuormitukseen, eikä niele Kananojan näkemystä toimen tarpeettomuudesta.


Uutiset