Bryssel lupasi vuokrata Saudi-Arabialle ilmaiseksi suurmoskeijan 99 vuodeksi - nyt sopimus halutaan purkaa iltalehti 05:48 15.12

Belgian parlamentin asettama tutkimuskomitea haluaa purkaa Brysselin keskustassa sijaitsevan suurmoskeijan vuokrasopimuksen. Vuonna 1967 rakennus vuokrattiin ilmaiseksi Saudi-Arabialle seuraavaksi 99 vuodeksi. Tutkimuskomitean mukaan suurmoskeijasta levitetään salafisti-sunnimuslimien äärikonservatiivista opetusta, jonka mukaan koko yhteiskuntaan tulisi saattaa voimaan sharia-laki. Oppiin kuuluu myös naisten alistaminen ja länteen muuttaneiden muslimien kotoutumisen estäminen. Salafistien mukaan esimerkiksi ihmisoikeuksien puolustaminen on osa lännen uuskolonialistista perintöä ja sotii islamia vastaan.


Näkökulma: Miksi suurmoskeijaa ei kannata rakentaa Suomeen? iltalehti 11:58 14.12

Oma näkemykseni on, että EU:ssa ja Suomessa lähes kaikilla toiminnassa olevilla moskeijoilla on kytköksiä poliittisen islamin kanssa, kirjoittaa Lähi-idän tutkija Alan Salehzadeh. Kaikki me suurmoskeijan vastustajat huokaisimme eilen helpotuksesta, kun Helsingin kaupunkiympäristölautakunta esitti, ettei suurmoskeijahankkeelle varata tonttia. Asia menee vielä kaupunginhallituksen käsittelyyn, mutta toivottavasti hekin tekevät samanlaisen järkipäätöksen. Edelleen on kuitenkin olemassa se riski, että suurmoskeijahanke saadaan runnottua läpi Helsingissä tai jossain muualla Suomessa. Iltalehden tietojen mukaan suurmoskeijan ja sen kylkeen kaavaillun muslimien monitoimikeskus-hankkeen kokonaiskustannukset kohoavat 110-140 miljoonaan euroon. Päälle tulevat usean miljoonan vuosittaiset käyttökustannukset. Tämä on huomattavasti kalliimpi hanke kuin muut pohjoismaiset moskeijat siitä huolimatta, että Suomessa islamin harjoittajien lukumäärä on huomattavasti muita Pohjoismaita pienempi. Kustannukset eivät kuitenkaan ole tässä se huolestuttavin osa.


Islamista luopunut todistaja suomalaisten terrorismioikeudenkäynnissä: ”Taistelemaan meneminen oli se juttu” iltalehti 00:03 12.12

Helsingin käräjäoikeuden terrorismirikosvyyhden todistajan mukaan hänen oli vaikea uskoa, että hänen kaverinsa olisivat niin pahoja, että he pystyisivät tappamaan ihmisiä. Kolmea suomalaista miestä syytetään Helsingin käräjäoikeudessa terroristisen rikoksen valmistelusta. Syyttäjän mukaan heidän oli tarkoitus lähteä Syyriaan vierastaistelijoiksi. Syytetyistä tiettävästi kaksi on käynyt Syyriassa. Kolmas kääntyi Turkissa takaisin. Käräjäoikeus kuuli maanantaina todistajaa, joka päätti luopua islamin uskosta ennen lähtöä. Hän sai tuomion kokonaisuuteen liittyvistä talousrikoksista, mutta terroristisen rikoksen valmistelussa hän on pelkästään todistajan roolissa.


Näkökulma: Miten Israel-Palestiina-rauhanprosessia saataisiin vietyä eteenpäin? iltalehti 13:57 11.12

Rauhan rakentaminen edellyttää laajoja kompromisseja sekä molemmilta osapuolilta itseltään, että myös kansainväliseltä yhteisöltä, kirjoittaa Lähi-idän tutkija Alan Salehzadeh. Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12. presidentti Donald Trump ilmoitti Yhdysvaltojen tunnustavan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi Tel Avivin sijaan, ja siirtävänsä sinne Yhdysvaltojen suurlähetystön. Trumpin lausunnon myötä monissa islamilaisissa maissa on nähty runsain mitoin mielenilmauksia, joissa Trump-nuket ovat roihunneet. Vahvin vastarinta on odotetusti ollut palestiinalaisten keskuudessa. He pitävät Itä-Jerusalemia omana pääkaupunkinaan. Maltillinen Fatah-puolue kutsui Trumpin lausuntojen myötä koolle valtavat mielenosoitukset kaduille, kun radikaalimpi Hamas ampui raketteja Israeliin ja vaatii intifada-kansannousua.


Palestiina julisti ”raivon päivät” protestina Trumpin Jerusalem-tunnustukselle - jopa 50 loukkaantunut väkivaltaisuuksissa iltalehti 20:48 07.12

Tilanteen pelätään kärjistyvän entisestään perjantain aikana. Palestiinalaismielenosoittajat ottivat yhteen israelilaissotilaiden kanssa Jerusalemissa, Länsirannalla ja Gazassa torstaina, kertovat kansainväliset uutistoimistot. Länsirantaa hallitseva palestiinalaishallinto julisti torstaina yleislakon, ja Gazassa hallitseva islamistinen Hamas-järjestö kehotti ihmisiä aloittamaan kolmannen intifadan, kansannousun, Israelia vastaan.


Ministeri: Britannia tappaa Isisin riveissä taistelevat kansalaisensa iltalehti 09:57 07.12

Islamilaisen tasavallan riveissä taistelevat Britannian kansalaiset pitää paikantaa ja tappaa eikä päästää takaisin kotimaahansa puolustusministeri Gavin Williamsonin mukaan. - Yksinkertaisesti sanottuna mielipiteeni on, ettei kuollut terroristi voi aiheuttaa harmia Britannialle, viime kuussa puolustusministeriksi nimitetty Williamson sanoin Daily Mail -lehdelle. - Meidän pitää tehdä kaikkemme tuhotaksemme ja eliminoidaksemme uhan, hän sanoi.


Tyly arvio Instagramissa huippusuositusta tennistähdestä – ”Kaikkein yliarvostetuin pelaaja” suomiurheilu 09:23 07.12

Tennistähti Svetlana Kuznetsova on antanut vähemmän mairittelevan arvion kilpasiskostaan. Kaksi Grand Slam -turnausta voittanut Kuznetsova kertoi R-Sportin haastattelussa lajin kaikkein yliarvostetuimman pelaajan median silmissä. Hän on...


Brittikanava: Islamistit aikoivat salamurhata pääministeri Theresa Mayn MTV 05:46 06.12

Brittimedia Sky News kertoo lähteisiinsä nojaten, että poliisi ja tiedustelupalvelu MI5 ovat paljastaneet terroristijuonen, jonka tarkoitus oli murhata pääministeri Theresa May.


Sky News: Islamistit aikoivat salamurhata Britannian pääministeri Theresa Mayn iltalehti 02:20 06.12

Terroristit suunnittelivat Britannian pääministeri Theresa Mayn salamurhaa. Asiasta uutisoi brittiläinen uutiskanava Sky News, jonka mukaan poliisin ja Britannian turvallisuuspalvelu MI5 saivat estettyä teon. - Tietojeni mukaan MI5:n johtaja Andrew Parker informoi tänään hallituksen ministereitä, kertoo Sky Newsin rikostoimittaja Martin Brunt.


Sukututkimussivuston villi teoria Mannerheimin ja profeetta Muhammedin sukulaisuudesta osoittaa absurdin lukeman esi-isien määrästä iltalehti 13:15 04.12

Sukututkimus voi olla jopa tähtitieteellistä matematiikkaa. Alan sivusto geni.com väittää, että Carl Gustaf Mannerheim on islamin profeetan Muhammedin suora 44. polven jälkeläinen. Harvoja suomalaisia sukujuuria on selvitetty yhtä tarkasti kuin marsalkka Mannerheimin edeltäjiä. Tuoreimmissa vahvistetuissa tutkimuksissa Mannerheimin suvun tarina on jäljitetty Saksaan, jossa hänen vanhin tunnettu esi-isänsä eli 1500-luvulla. Sukututkimussivusto Geni esittää harvinaisen raflaavan sukupuun Mannerheimille.


Iran kivahti Ranskalle: ”Ohjuksista ei neuvotella” iltalehti 10:17 04.12

Iran ei ottanut Ranskan presidentin puheita ystävällisesti vastaan. - Iranin islamilainen tasavalta ei todellakaan neuvottele puolustus- ja ohjusasioista, Iranin ulkoministeriön edustaja Bahram Qassemi sanoi Iranin valtionmediassa maanantaina. Qassemi vastasi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin taannoisiin puheisiin. Macron ehdotti, että Iranin pitäisi olla vähemmän aggressiivinen alueellaan ja avata ballististen ohjusten ohjelmaansa.


Pilkkaa veteraaneille ja ulkopoliittisia sammakoita - Trump lietsonut muslimivihaa valheilla useita kertoja iltalehti 05:15 30.11

Donald Trump jakoi Twitter-tilillään kolme muslimivastaista videota. Ainakin yksi niistä on valheellinen. USA:n presidentti tviittasi keskiviikkona kolme äärioikeistolaisen brittiaktivistin jakamaa videota. Ne oli julkaistu saatesanoilla "Islamistijoukko työntää teinipojan katolta ja hakkaa hänet hengiltä!, "Muslimi tuhoaa Neitsyt Marian patsaan!" ja "Muslimimaahanmuuttaja hakkaa kävelykeppiä käyttävän hollantilaispojan!". Videot olivat peräisin avoimen muslimivihamielisen Britain First -liikkeen varajohtajan Jayda Fransenin Twitter-tililtä. Fransenilla on taustallaan tuomio tapauksesta, jossa hän sätti hijabiin pukeutunutta muslimiäitiä.


Trump tviittasi Theresa Maylle: ”Älä keskity minuun” iltalehti 03:43 30.11

Britannian pääministeri Theresa May ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ympärillä pyörii orastava sanasodan uhka. Yöllä kello 3:n aikaan Suomen aikaa Trump tviittasi suoraan Maylle. - Theresa May, älä keskity minuun, keskity tuhoisaan radikaali-islamistiseen terrorismiin Iso-Britanniassa. Me pärjäämme ihan hyvin.


Islamistit ja poliisit ottivat yhteen Pakistanissa – useita kuolonuhreja, lähes 200 loukkaantui iltasanomat 11:42 26.11

Kapinaprotestit käynnisti islamistien pieni TLP-puolue, joka vaatii oikeusministeri Zahid Hamidin eroa.


Islamistit ja poliisit ottivat yhteen Pakistanissa – useita kuolonuhreja, lähes 200 loukkantui iltasanomat 11:42 26.11

Kapinaprotestit käynnisti islamistien pieni TLP-puolue, joka vaatii oikeusministeri Zahid Hamidin eroa.


Perussuomalaiset syyttää keskustaa islamilaisten arvojen ajamisesta iltalehti 19:15 22.11

Laura Huhtasaari syytti keskiviikkona eduskunnassa keskustaa siitä, että puolue haluaa Suomeen islamilaisia arvoja. Perussuomalaiset syytti eduskunnassa keskustaa siitä, että puolue haluaa Suomeen islamilaisia arvoja. Eduskunnan keskiviikkoisessa EU-keskustelussa puhunut kansanedustaja, presidenttiehdokas Laura Huhtasaari moiti keskustaa siitä, että puolue haluaa Suomeen islamilaisia arvoja.


Pääministeri Sipilä: ”Islamin läsnäolo haastaa meitä laajemminkin kehittämään uskonnollista lukutaitoamme” iltalehti 19:06 21.11

Pääministeri Juha Sipilä korosti uskonnollista lukutaitoa, jotta Suomessa ymmärrettäisi paremmin esimerkiksi islamia. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) nosti eurooppalaisia arvoja käsittelevässä seminaarissa esille uskonnon opetuksen tärkeyden, jotta muun muassa islamia ymmärrettäisi paremmin. - Nyt kun islam lukuisine tulkintoineen ja sen edustamat arvot ovat vahvemmin läsnä koko Euroopassa ja myös yhteiskunnassamme, saattaa kiusauksena olla rohkeasti lähteä vastustamaan itsellemme vieraiden arvojen rantautumista, Sipilä sanoi.


Isis valmisteli iskua joulumarkkinoille Saksassa: 500 poliisin suurratsia useissa osavaltioissa iltalehti 13:50 21.11

Kuusi Syyrian kansalaista on pidätetty terrori-iskun suunnittelusta epäiltynä. Saksassa on tehty tiistaina suurikokoinen poliisioperaatio useissa eri osavaltioissa. Kuusi ihmistä on pidätetty epäiltynä islamistisen terrorijärjestö Isisin jäsenyydestä. Pidätetyt ovat 20-28-vuotiaita Syyrian kansalaisia. Kiinniotettuja epäillään "asein tai räjähtein julkisella paikalla toteutettavan iskun valmistelusta", kertoi Frankfurtin syyttäjänvirasto. Lopullinen iskusuunnitelma ei kuitenkaan ollut vielä valmis.


Uutiset