Ruotsi tuottaa NHL-pelaajia hurjalla tahdilla, Suomikin pärjää kiekkomaiden vertailussa komeasti

iltalehti 21:25 20.10

Asukasmääriin suhteutettuna Suomi tuottaa kolmanneksi eniten NHL-pelaajia. Suomalaisia NHL-pelaajia on nähty tositoimissa tällä kaudella toistaiseksi 34, mikä on hieman vähemmän kuin edelliskaudella. Mutta miten suomalainen NHL-pelaajatuotanto vertautuu muuhun maailmaan tilastojen valossa? Pohjoisamerikkalainen urheilumedia The Athletic teki asiasta selvää omassa artikkelissaan, jota käytän tässä lähteenä. Kanadalaiset ovat olleet dominoivin kansallisuus NHL:ssä jo pitkään, mutta ero muihin on pienentynyt tasaisesti 1990-luvun puolivälistä lähtien. Tuohon aikaan taalaliigan pelaajista lähes kolme neljäsosaa oli lähtöisin Kanadasta. Vielä vuosikymmen sitten kanadalaisia oli noin puolet, mutta palkkakatto on tehnyt tehtävänsä – tällä hetkellä kanukkien osuus on enää rapiat 42 prosenttia.


Suomalainen hävittäjälentäjä suoritti 80-luvulla Neuvostoliitolle sukellustehtävää – jäi jumiin 6 kilometrin syvyyteen merenpohjaan

yle 16:45 20.10

Neuvostoliiton mukaan Mir-sukellusalukset tilattiin Suomesta merenpohjan tieteellistä tutkimista varten. Amerikkalaiset eivät uskoneet, että Suomi pystyisi rakentamaan aluksen.


Henri Kontinen nappasi Tukholmassa kauden toisen ATP-turnausvoittonsa

iltalehti 15:53 20.10

Henri Kontinen voitti Tukholmassa pelatun ATP-turnauksen nelinpelimestaruuden. Suomalainen tennisässä Henri Kontinen nappasi sunnuntaina vuoden 2019 toisen ATP-turnausvoittonsa, kun hän vei nimiinsä Tukholman avoimen tennisturnauksen nelinpelin yhdessä ranskalaisen Edouard Roger-Vasselinin kanssa. Suomalais-ranskalainen duo kaatoi sunnuntaina pelatussa finaalissa kroatialaisen Mate Pavicin ja brasilialaisen Bruno Soaresin suoraan kahdessa erässä 6–4, 6–2.


Tallinkin Silja Europalta löytyi toinenkin suomalainen ruumis – poliisi: kuolleet 25-vuotias nainen ja 21-vuotias mies

iltasanomat 13:43 20.10

Varhain sunnuntaiaamuna kahdessa eri hytissä tehtiin järkyttävä löytö: kaksi parikymppistä suomalaista oli menettänyt henkensä.


Lapissa vieraillut Kourtney Kardashian jakaa Suomi-tietämystään blogissaan: Syövät paljon poroa, lähes kaikki on gluteenitonta, kaikki liittyy jouluun...

iltalehti 11:14 20.10

Kardashianit -tosi-tv-ohjelma oli Suomelle upeaa mainosta: avantouintia, joulupukkia ja revontulia. Nyt Kourtney Kardashian taustoittaa reissuaan blogissaan. Kardashianit -tosi-tv-ohjelmasta televisioitiin lokakuun alussa jakso, jossa Kourtney Kardashian matkasi Rovaniemelle. Reissuseurueeseen kuuluivat hänen ja ex-mies Scott Disickin kolme lasta, sekä Scott ja hänen tuorein tyttöystävänsä Sofia Richie. Seurue majoittui Rovaniemellä Artic Treehouse -hotellissa, joka teki heihin vaikutuksen. Luvassa oli myös paljon tekemistä ja näkemistä: muun muassa avantouintia, kuksasta juomista, moottorikelkkailua, rekiajelua porojen kera, lämpöpukukelluntaa ja Joulupukin tapaamista. Suomalainen perheyritys pääsi myös maailmankartalle, kun Kardashianit pukivat joutsalaisfirman saunahatut päähänsä.


Suomalaistehtaat käyttivät orjien kasvattamaa sokeriruokoa – ruotsalais-suomalainen siirtomaaherruus huipentui orjakauppasatamaan Karibialla

yle 07:19 20.10

Ruotsi sai haltuunsa saaren Karibialta 1700-luvulla. Sen satamassa käytiin orjakauppaa yli sadan vuoden ajan.


Patrik Laine osti hotelliin television voidakseen pelata pleikkaria – nyt tähti teki täyskäännöksen: ”Kai se on lopullinen päätös”

iltalehti 14:06 19.10

NHL-tähti jätti Playstationin kotiin. Patrik Laine tunnetaan suurena videopelien ystävänä. Aiemmilla kausilla mies on joskus pelireissulla ostanut jopa uuden television saadakseen pelata kunnolla joukkuekavereidensa kanssa. Laine on tunnettu etenkin Fortnite-nimisen pelin ystävänä, ja suomalainen maalitykki kertoi jossain vaiheessa pelaavansa sitä jopa tunteja päivässä. Lisäksi suomalaisen suosiota on nauttinut NHL-videopeli.


Tarvittiin Olli Lindholmin kuolema herättämään suomalaismiehet - yksi järkyttyneistä oli Kasmir: ”En ole uskaltanut mennä lääkäriin”

iltalehti 07:31 19.10

Olli Lindholmin äkillinen kuolema alkuvuonna on saanut suomalaiset miehet kiinnostumaan terveydestään. Laulaja Kasmir kuuluu siihen suureen joukkoon, jotka heräsivät kiinnostumaan hyvinvoinnistaan vasta traagisen uutisen myötä. Moni suomalainen järkyttyi alkuvuonna, kun lyhyen ajan sisään kuoli kaksi kotimaista legendaa. Ensin Matti Nykänen. Ja muutamaa viikkoa myöhemmin Olli Lindholm. Lindholm oli kuollessaan 54-vuotias, Nykänen 55. Molemmilla olisi kuvitellut olevan ikävuosia vielä runsaasti edessä. Kuolinuutisten jälkeen raportoitiin, että suomalaiset miehet olivat alkaneet kiinnostumaan terveydestään. Terveystarkastusten suosio kasvoi ja uniapnean hoitoon tarkoitetut laitteet myytiin loppuun. Jälkimmäinen oli luultavasti seurausta siitä, että Lindholm oli sairastanut uniapneaa, mutta ei ollut suosituksista huolimatta ottanut käyttöön sen hoidossa käytettyä CPAP-ylipainelaitetta.


90 Päivää morsiamena jatkuu – mukana suomalainen Jasmin!

stara 20:40 18.10

Suomessakin esitetty suosikkisarja 90 Päivää morsiamena seuraa amerikkalaisia ihmisiä, joiden


Suomalainen NHL-vahti eksyi väärälle lentokentälle - näin avoimesti hän kertoo kommelluksistaan Yhdysvalloissa: ”Se on sellaista itsensä ja muiden viihdyttämistä”

iltalehti 12:39 18.10

Pittsburgh Penguinsin farmivahti Emil Larmi kertoo somessa kommelluksistaan. Emil Larmi meni väärälle lentokentälle ja oli myöhästyä lennolta. Larmi ei ole saanut autoa hankittua, koska amerikkalaiset autokauppiaat eivät vastaa hänen viesteihinsä.


Miljoona lankakerää solmussa – suomalainen Novita ajautui hankalaan tilanteeseen brexitin varjossa: “Emme voi olla tyytyväisiä”

yle 12:12 18.10

Lankavalmistaja Novita sekä vie tuotteitaan Britanniaan että tuo valtaosan villastaan sieltä. Pitkittynyt brexit-vääntö on aiheuttanut yritykselle päänvaivaa.


Kim Jong-un karautti pyhälle vuorelle – valkoisen propaganda­ratsun jaloista löytyi suomalainen yllätys

iltasanomat 09:27 18.10

Horze on suomalainen hevostarvikkeita myyvä kauppaketju, jolla on myymälöitä ulkomaita myöten. Valmistaja vakuuttaa, ettei sillä ole yhteyksiä Pohjois-Koreaan.


Opiskelija jäi sairauslomalle koulusta - rahat loppuivat: Nälkä ajoi leipäjonoon

iltalehti 06:02 18.10

Kuuralla on ongelmia tukien ja yleisen rahatilanteensa kanssa. Heikki Hursti, 64, on auttanut vähävaraisia 12 vuotta. Hän kertoo tarinansa tänään Some deep story -dokumenttisarjassa Sami Kieksille. Samalla Hursti kertoo, miten suomalainen yhteiskunta on vuosikymmenen aikana muuttunut. Aluksi ruokaa jonotti 200–300 ihmistä. Tätä nykyä luku on kymmenkertaistunut, enemmänkin.


”Elämäntyöni pilattiin - se loppui yhteen läsäriin” - kohupotkujen jälkeen Simo Rantalaista ei huolittu edes siivoojaksi

iltalehti 22:49 17.10

Simo Rantalainen oli 90-luvun alussa yksi Suomen tunnetuimpia tv-kasvoja. Kun hän sai potkut, ei hän heti tajunnut, että samalla loppui hänen koko tv-uransa. Toivomaansa toista mahdollisuutta Rantalainen ei koskaan saanut. Hyvät, pahat ja rumat -keskusteluohjelma oli 90-luvun alun Suomalainen tv-ilmiö. Suorapuheinen ja jopa räävitön ohjelma oli jotain sellaista, mihin kotimaiset tv-katsojat eivät olleet tottuneet. Kaksikko muun muassa testasi suorassa lähetyksessä pillereiden ja alkoholin sekakäyttöä. Toisessa jaksossa he ottivat yhteen nyrkkeilykehässä niin, että kokeneempi Rantalainen takoi Sarasvuon kasvot verille. Ohjelma teki nopeasti juontajistaan Jari Sarasvuosta ja Simo Rantalaisesta eturivin julkkiksia. Sarasvuo on sellainen yhä, mutta Rantalaisen tähti sammui lähes yhdessä yössä. Hän pahoinpiteli suomalaisen toimittajan lontoolaisessa yökerhossa ja sai sen seurauksena potkut.


Suomalainen sellu on maailmalla yhä kysytympää – nyt valmistaudutaan jo sellun hinnan nousuun ja jätti-investointeihin

yle 19:14 17.10

Selluloosan hinta heikentyi ja pudottaa metsäyhtiöiden tulosta sadoilla miljoonilla euroilla. Nyt ennusteet povaavat sellun hinnan nousua.


Suomalaisseuralta hämmentävä tarjous Mikko Rantasen NHL-pomolle – villejä ehdotuksia TPS:n syöksykierteen korjaamiseksi

MTV 16:56 17.10

Suomalainen urheiluseura Nousiaisten Ryhti on ottanut yhteyttä NHL-seura Colorado Avalanchen GM Joe Sakiciin auttaakseen kriisissä vellovaa TPS:ää.


Virolaislehti: Suomalaiskirurgi mukana operaatiossa – keihästähti Magnus Kirt yrittää päästä leikkauksella olympiakuntoon

yle 16:45 17.10

Virolainen Madis Rahu ja suomalainen Urho Väätäinen operoivat Magnus Kirtin olkapään.


Keihästähti Magnus Kirt joutuu leikkaukseen – suomalainen huippukirurgi tekee operaation

iltalehti 15:54 17.10

Virolaismedian mukaan Magnus Kirt leikataan Virossa. Viron Magnus Kirt nappasi Dohan MM-kisojen keihäänheitosta MM-hopeaa. Mestaruutta tavoitellut supertähti joutui pettymään finaalissa, sillä hän hajotti olkapäänsä kisassa.


Virolaislehti: Suomalainen huippukirurgi operoi Magnus Kirtin olkapään

iltasanomat 15:32 17.10

Urho Väätäisen potilaina olleet myös Antti Ruuskanen ja Janne Happonen.


Miss Suomi -kilpailija Jasmin osallistui 90 päivää morsiamena -kohuohjelmaan - amerikkalaisen Blaken perhe epäilee naisen motiiveja

iltalehti 15:22 17.10

Suosittu 90 päivää morsiamena jatkuu pian uusin jaksoin. Mukana ohjelmassa on 27-vuotias suomalainen Jasmin. TLC:n 90 päivää morsiamena -ohjelmaa on tehty jo useiden tuotantokausien verran. Ohjelma starttasi vuonna 2014. Uudella tuotantokaudella seurataan esimerkiksi suomalaisen Jasminin, 27, ja amerikkalaisen Blaken, 29, suhdetta. Pariskunnan osallistumisesta ohjelmaan kertoo esimerkiksi Entertainment Weekly. Pariskunnasta kerrotaan alkajaisiksi vain vähän. Suhde alkoi, kun Blake näki Jasminin profiilin sosiaalisessa mediassa ja ihastui heti. Kaksikko alkoi viestitellä toisilleen ja tutustuminen syveni.


Bolivialaiset äänestivät EU lykkää brexitiä ja purkkiorja törmättyä jalan­kulkijoihin

Hot topics