Tuntemattomalle sotilaalle sataa kehuja Ruotsissa: ”Vaikuttavaa!” iltalehti 20:16 18.12

Tuntematon sotilas -elokuva vetää katsojia elokuvateatteihin Ruotsissa. Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas kerää kehuja ja katsojia Suomessa. Elokuvan on nähnyt Suomessa jo yli 600 000 katsojaa, ja hyvin menee Ruotsissakin. Tuntematon sotilas sai ensi-iltansa naapurimaassamme 6. joulukuuta, ja nousi ensi-iltaviikollaan viidenneksi katsotuimmaksi elokuvaksi.


Yhä useampi suomalainen hyväksyy eutanasian: kuolemantutkija toisti 20 vuoden jälkeen kysymyksen dementikosta sikiöasennossa - tuloksissa selvä ero iltalehti 17:04 18.12

Kuolemaa ja eutanasiaa tutkinut on havainnut, että suomalaisten asenteet eutanasiaa kohtaan ovat muuttuneet myönteisempään suuntaan. Kansalaisaloitteen muodossa edennyt pyrkimys laillistaa eutanasia Suomessa on vain yksi signaali sen puolesta, että eutanasian kannatus saattaa olla suomalaisten keskuudessa kasvava trendi. Lain puolesta nimensä kirjoitti yli 63 000 henkilöä. Kansalaisaloitteen käsittelyyn ottoon vaaditaan 50 000 nimeä.


Hurmaavia pikkukuninkaallisia! Suomessa käyneen prinssi Williamin perhe tuoreessa potretissa mtv 16:39 18.12

Britannian hovi julkaisi uuden kuvan prinssi Williamin ja Catherinen perheestä. Kuvassa huomion varastavat perheen lapset.


Kansanedustaja: ”Tuliko Hesarista varoittava esimerkki?” uusisuomi 14:26 18.12

Kansanedustaja Matti Torvinen (sin.) pohtii blogissaan, kuinka tärkeä Suomessa on saada voimaan lakikokonaisuus, joka suojelee yhteiskuntaa ja sen toiminnasta kertovia journalisteja.


Journalistiliiton puheenjohtaja: Liian aikaista arvioida vaikutusta sananvapaustilanteeseen MTV 13:54 18.12

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho pitää Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehtyä kotietsintää järeänä ja erittäin poikkeuksellisena toimenpiteenä. Hän ei muista vastaavaa aiemmin Suomessa tapahtuneen.


Turvallisuussalaisuuden paljastaminen tuli lakiin Sauli Niinistön oikeusministeriaikana MTV 12:18 18.12

Turvallisuussalaisuuden paljastaminen kirjattiin lakiin Suomessa vuonna 1995, Paavo Lipposen (sd.) ensimmäisen hallituksen aikana. Pykälä on presidentti Sauli Niinistölle hyvin tuttu, koska hän toimi lain säätämisen aikaan oikeusministerinä.


Petteri Järvinen: HS:n jutussa ei turvallisuutta vaarantavaa tietoa – "Jos venäläiset eivät ole noita tietoja tienneet, he eivät ole palkkansa arvoisia" MTV 10:47 18.12

Huomenta Suomessa vieraillut tietokirjailija Petteri Järvinen arvioi, että Helsingin Sanomien lauantaina julkaistussa jutussa ei varsinaisesti ollut uutta tai kansallista turvallisuutta vaarantavaa tietoa.


Keskustelu uudesta alkoholilaista jatkuu – "Kaikkien vuosien jälkeen kysymys etämyynnistä jää epäselväksi" MTV 08:59 18.12

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen ja Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa ruotivat aamun Huomenta Suomessa perjantaina eduskunnan hyväksymää alkoholilakia. 


HS:n juttu saattanut antaa ulkomaiden tiedustelulle uutta tietoa – Professori: "Ei ole toimittu oikein" MTV 07:55 18.12

Huomenta Suomessa vieraillut Aalto-ylipiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll pitää Helsingin Sanomien haltuunsa saamien asiakirjojen vuotoa ja niiden julkaisua vakavana asiana.


Professori: HS:n julkaisemat tiedot saattaneet antaa ulkomaiden tiedustelulle uutta tietoa MTV 07:55 18.12

Huomenta Suomessa vieraillut Aalto-ylipiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll pitää Helsingin Sanomien haltuunsa saamien asiakirjojen vuotoa ja niiden julkaisua vakavana asiana.


Suomessa vielä harvat käyttävät bitcoineja - sijoittajien riskien ymmärrys silti huolena MTV 05:46 18.12

Suomessa vielä harvat ovat käyttäneet virtuaalivaluutta bitcoinia. Suomen Pankin mukaan bitcoinin käyttö maksuvälineenä on vähentynyt Suomessa sen saamasta huomiosta huolimatta.


Lännessä sataa tänään lunta ja räntää - katso tästä päivän sää iltalehti 05:24 18.12

Keli on koko maassa pilvinen, ja Pohjois- ja Itä-Suomessa myös pakkasella. Forecan sääennusteen mukaan maan länsiosissa sataa tänään räntää ja lunta. Ajokeli on huono Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.


Enontekiöllä harkitaan "seriffin" pestaamista niukan poliisivoiman takia – apua saa odottaa muuallakin kuin pohjoisessa MTV 03:00 18.12

Suomessa on suuria eroja siinä, miten pitkään poliisia pitää odottaa eri kunnissa. Jos esimerkiksi henki tai terveys on uhattuna, poliisin apua saa keskimäärin noin viidessä minuutissa pääkaupunkiseudulla ja käytännössä alle kymmenen minuutin lähes kaikissa maakuntakeskuksissa.


”Hämmästyttävää, miten vähän tiedustelusta on julkisesti keskusteltu - Suomen ei pidä ottaa askeltakaan tuolla polulla” uusisuomi 18:28 17.12

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto linjaa, että kun tiedustelulainsäädäntöä uusitaan Suomessa, oikeusturvakysymykset ovat keskeisiä.


Intian megatähdet lomailevat Suomessa: kuva Lapin lumimaisemasta villitsi miljoonat somessa – häämatka nousi otsikoihin maailmalla iltasanomat 17:15 17.12

Intialaiset megatähdet Anusha Sharma ja Virat Kohli viettivät häämatkaansa Lapissa.


HS:n vastaava päätoimittaja lupaa avata päätöstä salaisen tiedon julkaisemisesta: ”Valmistelen parhaillaan tekstiä, jossa valaisen toimintamme taustoja” iltalehti 16:53 17.12

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi kertoo asiasta Twitterissä. Lauantaina Helsingin Sanomat julkaisi selvityksen Keski-Suomessa Tikkakoskella sijaitsevasta Viestikoekeskuksesta. Osa jutussa kerrotuista faktoista sisälsi salattuja tietoja, ja jutun teon jälkeen sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistö, puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) sekä useat puolustusvoimissa työskentelevät lyttäsivät HS:n alkuperäisen uutisen - ja nimenomaan salaisten tietojen käyttämisen jutun lähteenä. Keskusrikospoliisi ilmoitti myös aloittavansa tutkinnan lehden jutusta, jossa salattua tietoa oli päätynyt vääriin käsiin.


Perheväkivalta Suomessa: Apusoittoja tulee tukilinjalle niin paljon, että kaikkiin ei ehditä vastata MTV 15:53 17.12

Läheisissä ihmissuhteissaan väkivaltaa tai sen uhkaa kokenut etsii apua usein internetin kautta. Tästä syystä näkyvyys netin hakukoneissa on ensiarvoisen tärkeää puhelimitse toimivan Nollalinjan kaltaisille palveluille, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Johanna Hietamäki.


Supertähdet, joista emme ole kuulleetkaan, lomailevat Suomessa - Lappi-kuvalla jo yli 2 miljoonaa tykkäystä iltalehti 14:59 17.12

Bollywood-näyttelijä Anushka Sharma ja krikettitähti Virat Kohli ovat häämatkalla Lapissa. Anushka Sharma ja Virat Kohli menivät Instagramin perusteella naimisiin aiemmin tällä viikolla. Häämatkakohteeksi tähtipari on valinnut kylmän ja lumisen Lapin. Kuva on mitä ilmeisimmin Suomesta, sillä kuten Kauppalehtikin kertoo, on Kohlilla päässään Luxyry Action -pipo. Luxury Action on suomalaisen Janne Honkasen perustama yritys joka kuskaa Lappiin varakkaita ihmisiä.


HS:n kohuartikkeli on noteerattu myös Venäjällä: ”Suomessa julkaistu salaista tietoa venäläissotilaiden vakoilusta” iltalehti 14:00 17.12

Helsingin Sanomien Puolustusvoimien sotilastiedustelua käsittelevä artikkeli on ylittänyt uutiskynnyksen Venäjällä. Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina muun muassa Puolustusvoimien sotilastiedustelusta kertovan artikkelin, joka perustui osittain salaiseen aineistoon. Kohuartikkeli käynnisti rikostutkinnan ja se on noteerattu myös itänaapurissamme Venäjällä.


HS:n tiedustelujuttu noussut uutiseksi myös Venäjällä – "Suomessa syntyi skandaali, kun mediassa ilmestyi salaista tietoa" MTV 13:39 17.12

Helsingin Sanomien juttu Viestikoekeskuksesta sekä siitä noussut kohu ovat nousseet uutiseksi myös monessa venäläisessä mediassa.


Uutiset