THL: Uusista alkoholitilastoista ei voi päätellä vielä mitään – Kauppa ennustaa hintamuutosta kesään uusisuomi 19:56 24.05

Valviran tänään julkaisemista alkuvuoden alkoholitilastoista ei voi päätellä oikeastaan mitään uuden alkoholilain vaikutuksista, toteaa THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä Uudelle Suomelle.


Levinneitä borrelioositapauksia tilastoitiin viime vuonna ennätysmäärä – näin ne jakautuvat Suomessa MTV 09:09 20.05

Vuonna 2016 laboratoriot ilmoittivat THL:n tartuntatautirekisterin mukaan 1931 borrelialöydöstä. Se on hieman enemmän kuin edellisen vuoden ennätysmäärä eli 1912 löydöstä.


THL:n ruokasuositus hämmentää pienten lasten vanhempia iltasanomat 05:14 19.05

Pienet määrät lehmänmaitoa eivät haitaksi.


THL:n ruokasuositus hämmentää pienten lasten vanhempia: Lastenruokien valmistajille satelee palautetta MTV 04:55 19.05

Vauvojen valmisruuissa oleva lehmänmaito ihmetyttää monia vanhempia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) virallisen Syödään yhdessä -ruokasuosituksen mukaan tavallinen lehmänmaito ei sovellu alle 12 kuukauden ikäisille lapsille. Ruokakaupoissa on kuitenkin tarjolla joitakin tuotteita, jotka sisältävät lehmänmaitoa.


THL ja Migri selvittivät: Turvapaikanhakijoiden terveyspalvelut ovat entistä paremmat iltalehti 17:44 10.05

Mielenterveyspalveluissa nuoret ja lapset saavat apua aikuisia paremmin. Aikuisten turvapaikanhakijoiden terveyspalveluiden saatavuudessa on vielä parantamisen varaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) selvitti turvapaikanhakijoiden maahantulon jälkeistä terveyspalveluiden saatavuutta yhdessä Maahanmuuttoviraston kanssa. Moni asia turvapaikanhakijoiden terveyspalveluissa on kuitenkin hyvin. THL:n ja Maahanmuuttoviraston tutkimuksen mukaan maahantulon jälkeisiä alkuterveystarkastuksia, tartuntatautien seulontatutkimuksia ja rokotuksia järjestettiin viime vuonna jo kattavasti. Tilanne on parantunut vuosien varrella. THL:n mukaan turvapaikanhakijoiden terveyspalveluiden saatavuus ja laatu ovat viime vuosina kehittyneet.


Rokotevastaisuus leviää Euroopassa – seurauksena rokkotautien ja hinkuyskän yleistyminen myös turistikohteissa MTV 09:14 28.04

Rokotusten ottamisessa on europarlamentin mukaan Euroopassa jo niin suuria puutteita, että rokotuskattavuusaste ei enää takaa yleistä suojaa rokotettavia sairauksia vastaan. THL:n asiantuntijan mukaan pahin tilanne on Itä-Euroopan maissa.


Tuhkarokko leviää Etelä-Euroopassa – matkalle lähtevä vauva kannattaa rokottaa MTV 05:06 28.04

Tuhkarokko on levinnyt epidemiaksi asti useissa eteläisen Euroopan maissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erityisasiantuntijan Mia Kontion mukaan alle vuoden ikäisen lapsen rokottaminen tuhkarokkoa vastaan on paikallaan, jos hän on lähdössä mukaan matkalle Italiaan, Kreikkaan, Ranskaan tai Romaniaan.


THL:n professori: rankaisemiseen perustuva huumepolitiikka epäonnistunut – "Aika tehdä perusteellinen arvio nykyisestä huumepolitiikasta" MTV 12:03 14.04

Uruguay laillisti viime vuonna kannabiksen käytön ja myynnin ensimmäisenä valtiona maailmassa. Kanada aikoo tehdä saman ensi kesänä. Myös moni Yhdysvaltojen osavaltio on laillistanut kannabiksen.


THL:n professori: "Rankaisemiseen perustuva huumepolitiikka epäonnistunut" MTV 10:53 14.04

Suomen tulisi harkita huumepolitiikkansa muuttamista, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen. STT:n haastatteleman Hakkaraisen mukaan nykyinen rankaisemiseen perustuva huumepolitiikka on epäonnistunut ja siitä olisi aika tehdä perusteellinen arvio.


Hallitus haluaa vahvistaa lapsistrategialla ”syntyvyyden positiivista kehitystä” - professori tuoreesta työllisyyspäätöksestä: ”Ei välttämättä paranna tilannetta” iltalehti 17:39 12.04

- Hallituksen pitää pystyä vakuuttamaan ihmiset siitä, että ensimmäinen tai seuraava lapsi kannattaa hankkia, THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler sanoo. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus käynnistää kansallisen lapsistrategian valmistelun. Strategialla on tarkoitus vahvistaa "lapsi- ja perhemyönteistä yhteiskuntaa sekä syntyvyyden positiivista kehitystä tulevaisuusorientoituneella tavalla". Hallitus linjasi kehysriihessä myös, että yli kolme kuukautta työttömänä olleen alle 30-vuotiaan työttömän voi jatkossa palkata määräaikaiseen työsuhteeseen ilman perusteltua syytä.


IL esittelee kohutun sote-korvausmallin - THL:n johtaja tyynnyttelee tietosuojahuolia: ”Olemme kaikki vain numeroita” iltalehti 18:59 11.04

- Tutkijoilla ei ole mahdollisuutta identifioida yhtä ainutta yksilöä sosiaaliturvatunnuksen tasolle, THL:n johtaja Markku Pekurinen sanoo. Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina, että jokainen suomalainen pisteytetään sote-uudistuksessa sen mukaan, miten paljon hän rasittaa terveydenhuoltoa. Uutinen herätti huolta yksityisyyden suojasta - tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kertoi Uudelle Suomelle vaativansa asiasta selvitystä THL:ltä.


Suurten kaupunkien nuorista vain osalle tarjolla maksuton ehkäisy MTV 03:00 08.04

Suurista kaupungeista vasta harva tarjoaa nuorille maksutonta ehkäisyä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on suositellut maksutonta ehkäisyä nuorille jo kymmenisen vuotta, mutta se on toteutettu vasta 10–20 kunnassa, arvioi THL:n erikoissuunnittelija Anna Heino.


Sote-asiakasmaksut kasaantuvat harvojen maksettaviksi – kymmenesosa maksaa puolet maksuista MTV 09:50 06.04

Lähes puolet suomalaisista maksaa vuosittain joitakin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja. Suuri osa maksuista kasautuu kuitenkin hyvin pienelle osalle väestöä, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimuksesta.


Hintojen piti liki puolittua: Miksi vahva olut ei olekaan halpaa ruokakaupassa? ”Näemme kesäjaksolla merkittävämmän muutoksen” iltalehti 12:57 05.04

THL:n mukaan alkoholilain vapauttamisen vaikutuksia ei voida vielä arvioida. - Ennakkoon kaupan alan toimijat arvioivat ruokakauppoihin siirtyvien juomien hintojen laskevan 40 prosenttia. Tällä hetkellä A-oluet näyttävät olevan kaupoissa huomattavasti tätä arviota kalliimpia. Hintakilpailua ei ole juurikaan ollut, vielä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Päihteet ja riippuvuudet -yksikön tutkimusprofessori Pia Mäkelä kirjoitti THL:n tiistaina. Mäkelän huomio on mielenkiintoinen.


THL: Lapsuudenkodin kosteusvaurio ei aiheuta pysyvää matala-asteista tulehdustilaa MTV 08:40 04.04

Kosteusvaurio kodissa, jossa asuu varhaislapsuudessa, ei johda pitkäaikaiseen matala-asteiseen tulehdustilaan. Tämä ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tekemästä tutkimuksesta.


Sillanpään mainitsema professori puolustaa metamfetamiinia - THL:n asiantuntija: ”Kun ihminen ei nuku ja bailaa vaan, niin kyllähän sillä on haittavaikutuksia” iltalehti 10:02 01.04

THL:n päihteisiin ja riippuvuuksiin perehtynyt kehittämispäällikkö Tuukka Tammi ei allekirjoita väitettä siitä, että metamfetamiini olisi mainettaan vaarattomampaa. A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki kertoo videolla syitä siihen, miksi kristallihuume on niin tappavaa. Laulaja Jari Sillanpää kertoi torstaina MTV:llä Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelmassa huumeiden käytöstään. Hän kertoi seuraavansa miesystävänsä kanssa professori Hartia.


THL:n asiantuntija poistaisi huumeiden käyttörikoksen rikoslaista: ”Merkinnällä rikosrekisterissä voi olla dramaattiset vaikutukset” iltalehti 08:04 01.04

Tammen mukaan on ongelmallista, että rikosrekisteriin jää merkintä siitä, jos henkilö jää kiinni huumausaineiden käytöstä, vaikka tämä olisi mahdollisesti kokeillut huumeita vain kerran. A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki kertoo videolla syitä siihen, miksi kristallihuume on niin tappavaa. THL:n päihteisiin ja riippuvuuksiin perehtynyt kehittämispäällikkö Tuukka Tammi on sitä mieltä, että huumausaineiden käytön rikoslaillisesta rangaistavuudesta on käytännössä enemmän haittaa kuin hyötyä. Hän on kirjoittanut asiasta blogikirjoituksen yhdessä THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkaraisen kanssa.


- koskee kaikkia Aalto ISn eduskunnassa Onko kuusi Facebookissa - Jari jopa +30 asteen koulutukseltaan Pelaa perjantain mies - myös Sipilä ”Matkoja Sipilä ”Matkoja tulee sota- ja kriisioppaan toimia sääntöjen mukaan”

Uutiset