Antti ja Juha tekivät lapsille suunnatun värityskirjan talvisodasta: ”Herättää varmasti ristiriitaisia tunteita” iltasanomat 06:54 08.12

Tekijöiden tavoitteena on, että lapset oppivat maan historiaa talvisodan värityskirjan kautta.


Näkökulma: Ensimmäistä kertaa itsenäisyyspäivänä juhlittiin myös muita kuin veteraaneja - ja se on Suomi 100 -juhlien paras asia iltalehti 20:55 07.12

Aiemmin itsenäisyyspäivä on tuntunut ahdistavalta sotamuistojen kaunistelulta, mutta 100-vuotisjuhlat toivat Suomen syntymäpäivän tälle vuosituhannelle, kirjoittaa Iltalehden toimittaja Sami Koski. Tuntematon sotilas, talvisodan ihme ja veteraanit. Näihin kolmeen asiaan Suomen itsenäisyyspäivät ovat rakentuneet viime vuosina.


Veteraani Markus Aaltonen, 99, kajautti laulun presidenttiparille – koko ajatus lähti leikkisästä heitosta iltasanomat 12:08 07.12

Itsenäisyyspäivän vastaanoton arvovaltaisimpia hetkiä nähtiin kättelyjen jälkeen, kun presidenttipari tervehti sotaveteraaneja kahvitilaisuudessa. Talvisodan veteraani, euralainen Markus Aaltonen, 99, piti huolen siitä, että hetkestä tuli vielä muistettavampi.


Presidenttiparille laulun kajauttanut veteraani Markus Aaltonen, 99, jännitti esitystään: ”Kun kerran jotain lupaa, niin se pidetään” iltasanomat 12:08 07.12

Itsenäisyyspäivän vastaanoton arvovaltaisimpia hetkiä nähtiin kättelyjen jälkeen, kun presidenttipari tervehti sotaveteraaneja kahvitilaisuudessa. Talvisodan veteraani, euralainen Markus Aaltonen, 99, piti huolen siitä, että hetkestä tuli vielä muistettavampi.


Sotaveteraani Markus Aaltonen, 99, antaa Sauli Niinistölle cd-levyn omaa musiikkiaan: Aikoo myös laulaa veteraanien kahvitilaisuudessa iltalehti 19:17 06.12

Euralainen Markus Aaltonen iloitsee siitä, että nykyisin sotaveteraaneja arvostetaan. Sotaveteraani Markus Aaltonen, 99, osallistuu Linnan juhliin nyt toista kertaa. Edellisellä kerralla Tarja Halosen aikana hän pääsi jopa halaamaan presidenttiä. - Silloin Halonen kutsui Linnaan talvisodan veteraaneja. Nyt mukanani on pojantyttäreni, Janna Aaltonen, veteraani kertoo.


Näin seuraat itsenäisyyspäivää koko illan - katso IL-TV:n suora lähetys Linnan juhlista! iltalehti 07:25 06.12

IL-TV:n suora lähetys Presidentinlinnan edustalta alkaa tiistaina noin klo 18. Lähetys jatkuu koko illan Linnan juhlien jatkoille asti. Iltalehti on mukana satavuotiaan Suomen itsenäisyyspäivän juhlinnassa koko päivän. Ennen presidentti Sauli Niinistön itsenäisyyspäivän vastaanoton alkamista juhlatunnelmaan voi virittäytyä katsomalla IL-TV:stä Pekka Parikan Talvisodan ja Rauni Mollbergin Tuntemattoman sotilaan. Klassikkoelokuvat ovat katsottavissa vielä tänään keskiviikkona iltaan asti. IL-TV julkaisee iltapäivällä Linna-studion, jossa toimittajat Anne Leinonen ja Leena Ylimutka ruotivat tulevan illan ohjelmaa ja kiinnostavimpia vieraita etukäteen. Tänä vuonna Linnaan on kutsuttu muun muassa kaksinkertainen F1-maailmanmestari Mika Häkkinen Marketa-vaimoineen, ex-uimari Jani Sievinen puolisonsa Maria Nyqvist kanssa, näyttelijä-laulaja Vesa-Matti Loiri, laulaja Alma, ohjaaja Aku Louhimies ja näyttelijäpariskunta Esko Salminen ja Aino Seppo.


IL-TV:llä katsottavissa Talvisota ja Mollbergin Tuntematon sotilas iltalehti 06:27 06.12

Iltalehden verkkosivuilla IL-TV:ssä on katsottavissa kaksi kotimaista klassikkoa vielä keskiviikkoiltaan asti. Iltalehti on kunnioittanut Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaa näyttämällä IL-TV:ssä Rauni Mollbergin Tuntemattoman sotilaan (1985) ja Pekka Parikan Talvisodan (1989). Elokuvat ovat katsottavissa Iltalehden internetsivuilla IL-TV:ssä vielä kaksi päivää. Katseluoikeus päättyy itsenäisyyspäivän iltana eli 6. joulukuuta. Molemmat elokuvat olivat aikoinaan yleisömenestyksiä. Talvisota keräsi 628 276 katsojaa ja oli 1980-luvun katsotuin elokuva Ere Kokkosen Uuno Turhapuro armeijan leivissä -komedian (1984) jälkeen. Mollbergin Tuntemattoman sotilaan puolestaan on nähnyt 590 271 suomalaista.


Kerttu Järvi syntyi tismalleen samana päivänä, kun Suomi itsenäistyi - ”Mummosta tuli Suomen historian kirja” iltalehti 10:00 03.12

Kerttu Järven elämä oli kirjaimellisesti pala Suomen historiaa: hän syntyi Suomen ensimmäisenä itsenäisyyspäivänä 1917 ja kuoli talvisodan päättymisen 75-vuotispäivänä vuonna 2015. Suomen ensimmäisenä itsenäisyyspäivänä syntynyt Kerttu Sofia Järvi (os. Nieminen) eli koko elämänsä Sysmässä. Kertun pojantytär Reetta Järvi-Niemi, 40, ei muista, että mummo olisi koskaan käynyt tanssimassa, mutta silti Kerttu ilmoitti läheisilleen tanssivansa polkkaa sinä päivänä, kun täyttää 100 vuotta. Päivä olisi samalla Suomen itsenäisyyden satavuotispäivä, joten polkkaan olisi todella ollut aihetta keskiviikkona 6.12.


Talvisodan muistomerkki paljastettiin Helsingissä iltasanomat 18:31 02.12

Hankkeen suojelijana toiminut presidentti Martti Ahtisaari sytytti teokseen valaistuksen kello 17. ISTV välitti tilaisuudesta HSTV:n suoran lähetyksen.


”En olisi uskonut, että näin komealta näyttää” – tällaisen vastaanoton Talvisodan ”läpiammuttu” teräspatsas sai Kasarmitorilla iltasanomat 20:58 30.11

Talvisodan kansallinen muistomerkki Valon tuoja paljastettiin torstaina Helsingin Kasarmitorilla. IS kysyi paljastustilaisuutta seuranneilta mitä mieltä he ovat ”reikäpatsaasta”.


Sotaveteraani Kauko Mäenpää, 98: ”Talvisota oli ainutlaatuinen - ja niin on tämä patsaskin” iltalehti 19:26 30.11

Kuvanveistäjä Pekka Kauhasen suunnittelema talvisodan muistomerkki on 10 metriä korkea ja 6 000 kiloa painava teräspatsas. Kuukauden kuluttua 99 vuotta täyttävä tamperelainen ylimetsänhoitaja Kauko Mäenpää seisoo sateisella Kasarmitorilla Helsingissä ja katselee sisään suuren teräspallon ikkunoista. - Näin yhtäkkiä tämän nähtyään ei voi olla kuin hämmästynyt: on tämä ihmeellisen hieno, Mäenpää päivittelee.


Talvisodan muistomerkki on paljastettu iltasanomat 18:20 30.11

Presidentti Martti Ahtisaari sytytti teokseen valaistuksen kello 17.


Suora lähetys juuri nyt: Talvisodan muistomerkki paljastetaan Helsingissä iltasanomat 17:25 30.11

Hankkeen suojelijana toiminut presidentti Martti Ahtisaari sytyttää teokseen valaistuksen kello 17. ISTV välittää tilaisuudesta HSTV:n suoran lähetyksen, joka alkaa kello 16.15.


Tällainen on Talvisodan muistomerkki - teräspallon päällä seisova 1000-kiloinen sotilashahmo iltalehti 16:10 30.11

Kuvanveistäjä Pekka Kauhasen suunnittelema Valon tuoja on 10 metriä korkea teräspatsas. Suora lähetys alkaa n. kello 16.45. Talvisota alkoi 30. marraskuuta 1939 ja tämän muistoksi Helsingin Kasarmitorilla paljastettiin tänään talvisodan kansallinen muistomerkki eli kuvanveistäjä Pekka Kauhasen Valon tuoja -niminen patsas.


Tällainen on Talvisodan muistomerkki - seuraa paljastamistilaisuutta IL-TV:n suorana lähetyksenä iltalehti 16:10 30.11

Kuvanveistäjä Pekka Kauhasen suunnittelema Valon tuoja on 10 metriä korkea teräspatsas. Talvisota alkoi 30. marraskuuta 1939 ja tämän muistoksi Helsingin Kasarmitorilla paljastetaan tänään talvisodan kansallinen muistomerkki eli kuvanveistäjä Pekka Kauhasen Valon tuoja -niminen patsas. Patsaan paljastaa hankkeen suojelija, presidentti Martti Ahtisaari. Tilaisuudessa pitävät puheen myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä Talvisotayhdistyksen puheenjohtaja, eversti evp. Ossi Kettunen.


Suora lähetys klo 16.15: Talvisodan muistomerkki paljastetaan tänään – yli 10-metrinen terässotilas iltasanomat 10:36 30.11

Hankkeen suojelijana toiminut presidentti Martti Ahtisaari sytyttää teokseen valaistuksen kello 17. ISTV välittää tilaisuudesta HSTV:n suoran lähetyksen, joka alkaa kello 16.15.


Edessä näkyi outo pimeys, sitten alkoi infernaalinen ulina – tällaiset olivat talvisodan ensimmäiset tunnit Rajajoella iltasanomat 05:30 30.11

Kaikki ei ollut niin kuin piti. 18-vuotias Jouko Eräkorpi seisoi säkkipimeässä yössä Rajajoen sillan luona vartiossa. Tämä on 100 tarinaa sodasta -sarjan 81. jakso.


Uutiset