Helsingissä syksyn aikana useita tulipaloja, joiden sytyttämisestä epäillään lapsia tai nuoria - poliisi haluaa muistuttaa tulen vaaroista uudenvuoden alla iltalehti 15:26 18.12

Poliisi tutkii tulipaloja, joiden sytyttäjiksi epäillään jopa alle 10-vuotiaita lapsia. Vanhempia kehotetaan keskustelemaan kotona paloturvallisuudesta. Helsingin poliisi tiedottaa tutkineensa syksyn aikana useita tulipaloja, joiden sytyttämisestä epäillään lapsia ja nuoria. Epäillyt ovat pääasiassa alle 15-vuotiaita, nuorimmat jopa alle 10-vuotiaita. - Epäiltyjä tekijöitä on noin kymmenkunta, mutta tapauksia on enemmän. Osassa tapauksista on kyse vakavammasta oireilusta, eli lapsi tai nuori on pyrkinyt tahallisesti tuhoamaan arvokastakin omaisuutta. Monesti palo on kuitenkin syttynyt vahingossa tai tulella leikkimisen seurauksena, kertoo rikoskomisario Anne Hietala tiedotteessa.


Petostehtailu roimassa kasvussa 2010-luvulla - suuri osa rikoksista jää viranomaisilta piiloon iltalehti 11:40 18.12

Rikoksentorjuntaneuvoston mukaan viranomaisten ja pankkien pitää seurata petosrikollisuuden trendejä ja auttaa kansalaisia kiertämään huijareiden ansat. Petosrikollisuus on ollut selvässä kasvussa 2010-luvulla, selviää Rikoksentorjuntaneuvoston tuoreesta katsauksesta. Poliisin tilastoimat petokset ja niiden yritykset ovat kaksinkertaistuneet kuudessa vuodessa. Vuonna 2010 näitä tapauksia oli 20 380. Vuoteen 2016 mennessä määrä oli noussut 40 416:een. Muun muassa maksuvälinepetokset kolminkertaistuivat ajanjaksolla.


Vaasan jäähallin onnettomuuden tutkinta alkoi - Sportin ottelu vaarassa iltalehti 10:05 18.12

Raskasta joulua -konsertti keskeytyi sunnuntai-iltana, kun yleisön päälle putosi suuri ilmastointiputki. Viranomaiset ovat aloittaneet Vaasan jäähallin onnettomuuden teknisen tutkinnan. Pelastuslaitos sai hieman ennen puolta kahdeksaa sunnuntai-iltana suurhälytyksen romahduksesta tai räjähdyksestä. Suuri ilmastointiputki oli tipahtanut yleisön päälle Raskasta joulua -konsertissa. Vaasanseudun areenat -kuntayhtymän puheenjohtaja Mathias Skytte kertoo Iltalehdelle, että seitsemän ihmistä loukkaantui lievästi. Se, että vakavampia loukkaantumisia tai kuolemantapauksia ei tullut, on hänen mukaansa ainoa hyvä asia koko asiassa.


”Pedofiiliveljekset” saivat pitkät vankeustuomiot Ruotsissa sadoista raiskauksista iltalehti 13:10 15.12

Veljistä nuorempi sai 12 ja vanhempi 14 vuoden tuomion törkeistä lasten raiskauksista. Ruotsia järkyttäneessä lasten systemaattisessa raiskausvyyhdissä on jaettu tuomiot. "Pedofiiliveljeksiksi" mediassa nimetyt ruotsalaisveljekset tuomittiin 12 ja 14 vuoden vankeuteen. Tapauksia, joissa veljekset hyväksikäyttivät lapsia seksuaalisesti, on yhteensä yli 1 000. Uhreina oli viisi lasta.


Jotkut äideistä kieltäytyvät sikiön sykkeen seuraamisesta, johtanut cp-vammaan - Lääkärin mielestä taustalla epäuskoa lääketieteeseen iltalehti 06:29 14.12

Tampereen yliopistollisen sairaalan apulaisylilääkäri Jukka Uotila sanoo, että äidin toive lapsen sykkeen seuraamatta jättämisestä voi johtaa pahimmillaan lapsen kuolemaan. Tampereen yliopistollisen sairaalan naistentautien ja synnytysten osaston apulaisylilääkäri Jukka Uotilan mukaan jotkut luomusynnyttäjät toivovat, että sikiön sykettä ei seurattaisi synnytyksen yhteydessä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Lännen Media. Sikiön sykkeen seuraaminen kertoo lääkärille, kärsiikö vauva hapenpuutteesta. Sykkeen seuraamatta jättäminen voi johtaa pahimmillaan lapsen menehtymiseen. Uotilalla on tiedossa tapauksia, jossa kieltäytyminen sikiön sykkeen seuraamisesta on johtanut lapsen vammautumiseen.


Finnwatch: Suomessa toimii kymmeniä verovälttelyssä avustavia yrityksiä - osa järjestelyistä johtanut tuomioihin veronkierrosta iltalehti 10:04 13.12

Finnwatchin toiminnanjohtajan mukaan Suomi on monissa asioissa avoimuuden mallimaa, mutta verotuksessa näin ei kuitenkaan ole Finnwatchin raportissa verokonsulttien toimintaa on selvitetty muun muassa eläkelaitoksiin tehdyillä tietopyynnöillä ja yrityksille suunnatuilla kyselyillä. Raporttia varten tietoja kartoitettiin yli 80 yritykseltä. Osa Finnwatchin kyselyyn vastanneista avoimesti toimineista yrityksistä kertoi, että joitain niiden suunnittelemia tai avustamia järjestelyjä on katsottu Suomen tuomioistuimissa veronkierroksi. Kansainvälisesti tuomioistuimissa käsiteltyjä tapauksia on paljon - Finnwatchin raportti listaa näistä parisenkymmentä.


Trumpia ahdistelusta syyttäneet naiset vaativat presidenttiä tilille – kongressia pyydetty tutkimaan väitettyjä väärinkäytöksiä MTV 22:23 11.12

Presidentti Donald Trumpia seksuaalisesta häirinnästä julkisuudessa syyttäneet naiset vaativat Yhdysvaltain kongressia tutkimaan väitettyjä ahdistelutapauksia. Asiasta kertoo muun muassa uutiskanava CNN.


Muistatko vielä nämä Linnan juhlien mokat? Väsähtämisiä, etikettivirheitä, paljastelua ja porttikieltoja iltalehti 11:53 06.12

Vuosi toisensa jälkeen Linnan juhlien lähes 2 000 vieraan joukossa on heitä, jotka mokaavat. Linnan juhlien booli mainitaan usein petolliseksi. On tapauksia, joissa vieraat eivät ole ehtineet edes maistaa sitä ennen kuin vierailu on päättynyt lyhyeen. Nyttemmin jo edesmennyt, boheemista elämäntavastaan tunnettu runoilija Arto Melleri oli vuonna 1992 Linnaan saapuessaan boolitellut jo valmiiksi. Hänet ja ohjaajavaimonsa Nadja Pyykkö poistettiin tilaisuudesta. Myöhemmin runoilija mainitsi pöllytelleensä miestenhuoneessa pilveä.


Poliisi varoittaa: Urheiluseuroilta yritetään huijata valelaskuilla tuhansia euroja - huijareiden tilinumero suomalainen iltalehti 13:15 28.11

Helsingin poliisin tietoon on tullut viimeisen kuukauden aikana useita tapauksia, joissa urheiluseuroille on lähetetty kalasteluviestejä ja valelaskuja. Tähänastiset huijauslaskut ovat olleet suuruudeltaan noin kolmisentuhatta euroa. - Aiemmin valemaksuja on pyydetty urheiluseuroilta esimerkiksi ruotsalaiselle, englantilaiselle tai saksalaiselle tilille, ja tämä on useimmiten paljastanut laskun huijaukseksi. Nyt kuitenkin ensimmäistä kertaa siirtoa pyydetään suomalaiselle tilille. Urheiluseurojen ympäri Suomen kannattaa olla erittäin tarkkana laskujaan maksaessa, varoittaa rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisilaitokselta.


Nuorten huumeralli pyörii Iisalmen seudulla: Kymmenet teinit käyttäneet kannabista ja jopa Subutexia iltalehti 06:47 23.11

Poliisi tutkii kymmenien nuorten huumeiden käyttöä Pohjois-Savossa. Tapauksia tutkitaan Iisalmessa ja Iisalmen lähikunnissa. Poliisin mukaan rikosilmoituksia vyyhtiin liittyen on kirjattu kymmeniä. Käytetyt huumausaineet ovat olleet muun muassa kannabista ja buprenorfiinia sisältäviä erittäin voimakkaita huumausaineeksi luettavia lääkkeitä, jotka tunnetaan muun muassa Subutexin nimellä.


Suomenlinnan lautalla mahdollisia häirintätapauksia - Avovankilan johtaja puhutteli vangit iltalehti 17:39 17.11

Iltalehteen yhteyttä ottanut Suomenlinnan asukas kertoo, että jotkut lautalla avovankilaan palaavista miehistä ovat häirinneet muita matkustajia. Iltalehteen yhteyttä ottanut nainen kertoo, että Suomenlinnan avovankilaan iltaisin palaavista miehistä muutama on alkanut käyttäytyä häiritsevästi. Häntä itseään on häiritty sekä lautalla että kotimatkalla lauttarannasta asunnolle. - Aiemmin kiinnitin huomiota yhteen, joka seurasi kentällä jonkin matkan päässä ja kotirappuun päästyäni juoksin harppoen pari kerrosväliä ylöspäin. Mies tuli nopeasti perässä, ja ei asu talossa ja alkoi myös harppoa, nainen kertoo.


TE-toimisto patisti kuollutta naista työnhakuun - ”Kuulostaa kornilta ja karmealta” iltalehti 08:34 16.11

Johtajan mukaan tapauksia tulee aina silloin tällöin. Uudenmaan TE-toimisto lähetti naiselle kirjeen, jossa kehotetaan uusimaan työnhaku. "Työnhakusi on voimassa 29.11.2017 saakka. Mikäli haluat jatkaa asiakkaana kauemmin jätä yhteydenottopyyntö", kirjeessä sanotaan.


Poliisi toivoo lähipiiriä varoitettavan huijareista isänpäivänä - ”Saammeko ehdottaa puheenaihetta kahvipöytiinne” iltalehti 13:53 12.11

Poliisi kehottaa puhumaan lähipiirin kääntyneille ihmisille pankkitunnuksia kyselevistä huijareista. Helsingin poliisi on julkaissut Twitter-tilillään kuvan, jossa se ehdottaa tärkeää puheenaihetta isänpäivän kahvipöytiin. Poliisin tietoon on tullut lukuisia tapauksia, joissa poliisina esittäytyneet rikolliset ovat kysyneet erityisesti ikääntyneiltä ihmisiltä verkkopankkitunnuksia tai tunnuslukuja puhelimessa. Tiedoilla on viety tileiltä rahaa.


Janne Leskisen ystävä kuoli karmealla tavalla – tapaus muutti alppihiihtoa pysyvästi iltasanomat 10:46 10.11

Vasta 20-vuotiaan Gernot Reinstadlerin laskuonnettomuus on yksi lajin traagisimpia tapauksia.


Näkökulma: Katalonia, Kurdistan ja Skotlanti - ”Itsenäisyys kuin kaukainen unelma” iltalehti 09:31 10.11

Separatismi nostaa päätään Euroopassa ja Lähi-idässä, mutta innostus on toistaiseksi loppunut lyhyeen, kirjoittaa toimittaja Nina Järvenkylä. Espanjan Kataloniassa osa asukkaista vaatii itsenäisyyttä. Belgiassa ja Italiassa on ollut samansuuntaista liikehdintää, mutta se ei ole edennyt yhtä pitkälle kuin Espanjassa. Skotlannissakin asiasta äänestettiin. Itä-Ukrainassa separatistien toimet johtivat sotaan, joka jatkuu edelleen. Irakin Kurdistanissa liikehdintä muistuttaa vastaavia tapauksia Euroopassa, mutta sisällissodalta on toistaiseksi vältytty. Krimillä tilanne on toinen, koska vieras valta miehitti niemimaan suoraan ilman paikallisten separatistien apua.


Valepoliisien pankkitunnushuiputus jatkuu Pohjanmaalla yhä - tiedossa jo liki 70 tapausta iltalehti 16:18 07.11

Kuluvan vuoden aikana Pohjanmaan poliisin tietoon on tullut noin 70 tapausta, joissa poliisina esiintyneet ihmiset ovat urkkineet pankkitunnuksia. Rikosilmoituksia valepoliisien soitoista tulee edelleen Etelä-Pohjanmaan alueelta Lapualta, Alavudelta ja Kauhajoelta, sekä Vaasan ja Kokkolan alueilta. Suurimmassa osassa tapauksia poliisiksi puhelimessa itsensä esitelleet ovat jääneet vaille pankkitietoja. Tyypillisesti poliisina puhelimassa esiintyneet ovat väittäneet, että vastaajan pankkikortti olisi kopioitu ja tililtä olisi yritetty nostaa rahaa. Soittaja on vedonnut asian kiireellisyyteen ja tällä verukkeella pyytänyt pankkitunnuksia selvittääkseen asiaa. Poikkeuksetta puheluiden uhreiksi valikoituneet ovat olleet iäkkäitä ihmisiä, ja joissakin tapauksissa soittelijat ovat päässeet rahoihin käsiksi pankkitunnukset saatuaan. Suurimmat summat ovat olleet kymmeniä tuhansia euroja.


Lakimies koulujen seksuaalirikosepäilyistä: tietää tapauksia, joissa aikuinen on tapaillut nuorta koulun ulkopuolella ja ”lupaillut” jopa avioliittoa iltalehti 19:24 06.11

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen lakimies Riitta Silver korostaa, että jos nuori joutuu oppilaitoksessa seksuaalirikoksen uhriksi, tapausta ei pidä alkaa selvitellä koululla. Asia kuuluu poliisille ja nuori on ohjattava tukipalveluiden piiriin. Raiskauskriisikeskus Tukinaisen lakimies Riitta Silver kertoo, että kouluista tulee tämän tästä tietoja oppilaiden joutumisesta jonkinasteisten seksuaalirikosten uhreiksi. Siksi viimeisin uutinen epäillystä seksuaalisesta häirinnästä helsinkiläisessä Kallion lukiossa ei ole suoranaisesti yllätys. Osa koulun oppilaista ja kaksi opettajaa on kertonut joutuneensa miesopettajan seksuaalisen häirinnän kohteeksi vuosien ajan. - Näitä tulee meille säännöllisesti ja ihmetyttää se tapa, jolla niitä käsitellään koulumaailmassa, Silver toteaa.


Britannian puolustusministeri erosi seksisyytösten vuoksi iltalehti 22:32 01.11

Ministeri myönsi, että hänen käytöksensä ei ole ollut sopivaa. Britannian puolustusministeri Michael Fallon on eronnut tehtävästään. Hän on aikaisemmin pyytänyt anteeksi sitä, että oli laittanut kätensä toimittajan polvelle vuonna 2002. Britanniassa on viime päivinä tullut julki useita tapauksia, joissa poliitikkoja on syytetty seksuaalisesta häirinnästä tai pahemmista teoista.


Uutiset