Ainakin 40 ihmistä kuoli Keski-Afrikan tasavallan yhteenotoissa iltalehti 03:52 21.06

Ainakin 40 ihmistä on kuollut yhteenotoissa Keski-Afrikan tasavallassa tiistaina, kertovat ensiapu- ja turvallisuuslähteet. Lähteiden mukaan väkivaltaisuuksia oli kristittyjen anti-balaka-joukot ja muslimienemmistöisen entisten Seleka-joukkojen välillä. Levottomuudet alkoivat vain päivä sen jälkeen, kun alueelle oli sovittu tulitauko.


Ainakin 40 ihmistä kuoli Keski-Afrikan tasavallan yhteenotoissa iltasanomat 03:18 21.06

Levottomuudet alkoivat pian tulitauon solmimisen jälkeen.


Perussuomalaisten Huhtasaari sivalsi puhujanpöntöstä jopa presidenttiä – ”tämä oli härski näytelmä” iltasanomat 13:37 19.06

Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari kritisoi rankoin sanakääntein perussuomalaisista loikanneita, hallitusta ja jopa tasavallan presidenttiä hallituskriisistä.


Perussuomalaisilta raju ryöpytys hallitusratkaisulle: - Huhtasaari: "Härski näytelmä!" iltalehti 13:21 19.06

Perussuomalaisilta tuli täyslaidallinen hallitukselle: "Vallanhimoiset ihmiset asettavat itsensä muiden yläpuolelle". Perussuomalaisten eduskuntaryhmän ryhmäpuhuja, kansanedustaja Laura Huhtasaari, antoi tyrmäävän arvion ratkaisusta, jolla perussuomalaiset heitettiin ulos hallituksesta. - Härski näytelmä. Vallanhimoiset ihmiset asettavat itsensä muiden yläpuolelle. Päättäjät ovat heille oikeita, mutta jäsenistö väärä. Hurskasteluun on osallistunut uuden vaihtoehdon lisäksi myös muita. Jopa Tasavallan presidentti sortui tähän. Voi tätä kaksinaismoralismin määrää! Totuutta pitää vääristellä koko ajan, jotta saataisiin muita lyötyä, Huhtasaari puhui eduskunnassa.


Li Andersson hermostui Niinistön ja Haaviston maahanmuuttokeskusteluun - "olen lopen kyllästynyt" iltalehti 22:36 18.06

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kritisoi tasavallan presidentti Sauli Niinistöä ja vihreiden presidenttiehdokasta Pekka Haavistoa tulikivenkatkuisessa Facebook-päivityksessään. - Niin tasavallan presidentillä Sauli Niinistöllä kuin asemaan pyrkivällä Pekka Haavistollakin vaikuttaa olevan vaikeaa valita sanansa oikein puhuessaan maan harjoittamasta turvapaikkapolitiikasta, Andersson aloittaa. Anderssonin mukaan viime vuoden valtiopäivien avajaispuheessaan Sauli Niinistö valitsi sanansa niin, että yleisö tulkitsi hänen kritisoivan 50-luvulta asti voimassa ollutta YK:n pakolaissopimusta.


Presidentti Niinistö nauratti juhlayleisöä: Teemana on rakastu kesäyöhön – ”Me Jennin kanssa jatkammekin tätä tunnelmaa läpi koko yön” iltasanomat 20:40 17.06

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja hänen puolisonsa Jenni Haukion Kainuun maakuntamatka suuntautui Hossan kansallispuiston avajaisiin.


Sipilä poltti Niinistölle osoitetun erokirjeen Kesärannan saunassa - "En kuulemma olisi saanut tehdä sitä" iltalehti 22:48 14.06

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) oli vielä tiistaina matkalla Naantaliin tasavallan presidentin Sauli Niinistön luo ilmoittamaan hallituksensa erosta. Syynä eroilmoitukseen oli luottamuspula uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon hallitsemiin perussuomalaisiin. - Jotkut sanoivat, että hakevat uutta ryhmää, jos näin kävisi, mutta ei näin isoa suunnitelmaa ollut tai ei siitä minulle ainakaan kerrottu.


Perussuomalaisten hajoaminen nousi otsikoihin maailmalla: suomalainen oppitunti muukalaisvihasta iltalehti 03:22 14.06

Perussuomalaisten hajoaminen noteerattiin myös maailmalla. Suomessa ja maailmalla seurattiin tiistaina poikkeuksellista poliittista tapahtumaketjua. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä jakaantui tiistaina kahtia. Puolueen perustaja ja entinen puheenjohtaja Timo Soini siirtyi yli 20 muun eduskuntaryhmään kuuluneen kansanedustajan kanssa Uusi vaihtoehtoehto -ryhmään. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei toimittanutkaan eropaperia tasavallan presidentti Sauli Niinistölle, vaan hallitus pysyi kasassa. Suomalainen poliittinen jännitysnäytelmä oli dramaattinen esitys, joka uutisoitiin laajasti myös maailmalla. Muun muassa Svenska Dagbladetin toimittaja Annakaisa Suni kuvailee kirjoituksessaan perussuomalaisten puheenjohtajavaihdoksen jälkeisiä käänteitä suomalaiseksi oppitunniksi muukalaisvihasta. Hän pitää myös kirjoituksessaan nöyryytetyksi tullutta Timo Soinia itseään syyllisenä viime päivien tapahtumiin, koska päästi aikoinaan muukalaisvihamieliset voimat kehittymään.


Halla-aho ripitti tasavallan presidenttiä: "Otti melko kyseenalaisella tavalla kantaa henkilövalintoihimme" iltalehti 18:49 13.06

- Henkilökohtainen kantani on muuttunut, Jussi Halla-aho kommentoi presidentinvaaleja. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kritisoi työmiehen tuumaustunnilla tiistaina tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä perussuomalaisten henkilövalintoihin sotkeutumisesta. - Hän otti melko kyseenalaisella tavalla mielestäni kantaa meidän henkilövalintoihimme ja myös ministerivalintoihimme, Halla-aho sanoi.


Sipilä lensi itse tapaamaan tasavallan presidenttiä – perui tapaamisen viime hetkellä iltasanomat 18:03 13.06

Juha Sipilä oli menossa pikavauhtia tasavallan presidentti Sauli Niinistön luo Naantaliin viemään hallituksen eroanomusta. Kiire oli niin kova, että Sipilä lensi konetta itse.


Nobelisti Holmströmiltä kovaa kritiikkiä Kultarannassa: "Luottamus ei synny sillä, että lisätään läpinäkyvyyttä" iltalehti 07:00 13.06

Kultaranta-keskustelujen päätöskeskustelussa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja talouden nobelisti Bengt Holmström keskustelivat tulevaisuuden haasteista. Holmströmin mielestä epäluulo kansanedustajia - demokratian peruspilareita - kohtaan on kasvanut suureksi, sillä esimerkiksi sosiaalisen median tarjoama läpinäkyvyys antaa yleisölle väärän kuvan heidän toiminnastaan. Läpinäkyvyyden sijaan Holmström arvostaisi kansanedustajan osaamista. - Luottamus ei synny sillä, että lisätään läpinäkyvyyttä, koska se antaa väärän kuvan kansalle, että he luulevat heillä olevan tietoa. Mutta heillä on niin pieni osa siitä tiedosta, oli sitten miten paljon tahansa somessa ja miten paljon viestejä tahansa ja läpinäkyvyyttä tahansa, Holmström arvioi.


Presidentti Niinistö vastasi kritiikkiin Ylellä: "Olen yrittänyt siitä Kekkosesta vähän päästä eroon" iltalehti 22:11 12.06

Tasavallan presidentti ei sulata kritiikkiä siitä, että hän olisi puuttunut puheillaan puoluepolitiikkaan ja hallitustilanteeseen. Perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén sanoi aiemmin maanantaina STT:lle uskovansa, että ilman presidentti Sauli Niinistön eilistä lausuntoa kokoomus ja keskusta olisivat olleet valmiit jatkamaan hallituksessa perussuomalaisten kanssa. Packalén katsoi Niinistön ottaneen kantaa sisäpolitiikkaan ja osoittaneen kritiikkiä Jussi Halla-ahon suuntaan. Niinistö viittasi Kultarannassa siihen, että Halla-aho on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.


Paavo Väyrynen veti tukensa Niinistöltä - "Puuttui tasavallan presidenttinä hallitustilanteeseen" iltalehti 20:49 12.06

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ilmoitti kesken hallituskriisin, että hän ei tue Sauli Niinistön uudelleenvalintaa toiselle presidenttikaudelle. Väyrynen kummeksuu Kultaranta-keskusteluja ja "Niinistön puuttumista hallitustilanteeseen". - Ilmoitin noin puolitoista vuotta sitten, että kannatan Sauli Niinistön valintaa toiselle presidenttikaudelle luottaen siihen, että hän pitää Suomen Paasikiven linjalla - sotilaallisesti liittoutumattomana, puolueettomana maana. Nykyisen hallituksen toimikaudella on kuitenkin otettu selviä askeleita sotilaallisen liittoutumisen suuntaan. Olen hyväuskoisesti tulkinnut, että ne ovat toteutuneet valtioneuvoston tahdosta. Viime aikoina on alkanut näyttää yhä ilmeisemmältä, että Sauli Niinistö on tasavallan presidenttinä tätä kehitystä johtanut, Väyrynen kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan. Väyrysen mukaan Niinistö on unohtanut perustuslain mukaisen työnjaon, kun hän on muun muassa käynyt Suomen puolesta neuvotteluja EU:n ulkopoliittisen edustajan Frederica Mogherinin kanssa unionin yhteisen puolustuksen kehittämisestä.


Yle: Halla-aho ei kadu tekstejään - "Afrikkalainen ihmissaasta" ei Halla-ahon mielestä erityisen loukkaava termi iltalehti 09:12 12.06

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Ylelle, että maahanmuuttajien ihmisarvoa ei pidä asettaa kyseenalaiseksi. - Minä en irtisanoudu siitä, mitä olen sanonut. Olen kirjoittanut erilaisissa elämäntilanteissa erilaisia asioita, en osannut ennustaa omaa poliittista tulevaisuuttani. Kun olosuhteet muuttuvat, ilmaisunkin pitää muuttua, perussuomalaisten puheenjohtajaksi lauantaina valittu Jussi Halla-aho kommentoi vanhoja blogitekstejään Ylelle. Ylen jutussa siteerattiin muun muassa Halla-ahon 13.9.2007 julkaisemaa kirjoitusta, jossa Halla-aho käytti ilmaisua "Afrikan sarven ihmissaasta".


Kultaranta-keskustelut: EU:n ja Naton vastuunjakoa selkiytettävä iltalehti 00:02 12.06

Vuotuisten Kultaranta-keskustelujen avauskeskustelussa nähtiin tarpeelliseksi vahvistaa paitsi EU:n yhteistä turvallisuuspolitiikkaa, myös EU:n ja Naton välistä yhteistyötä. Kultaranta-keskustelut 2017 käynnistyivät sunnuntaina Naantalissa aurinkoisessa säässä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avasi keskustelut pohtimalla, kuinka EU voi tulevaisuudessa taata paremmin kansalaistensa turvallisuuden. - Kysymme itseltämme yhä enemmän, mitä voimme ja meidän täytyy tehdä yhdessä - Euroopan tasolla - suojellaksemme paremmin kansalaisiamme, yhteisiä etujamme ja arvojamme, Niinistö sanoi.


Presidentti Niinistö Halla-ahosta ja PS:n uudesta johdosta: "Olisi hyvä parantaa tapansa, en tiedä ovatko he luopuneet aiemmista puheistaan selvästi" iltalehti 17:09 11.06

Presidentti vastasi kysymyksiin perussuomalaisten puheenjohtajavaihdoksen mahdollista seurauksista Naantalin Kultarannassa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset Mikä teidän arvionne on hallitustilanteesta (Helsingin Sanomien kysymys)?


Uutiset