Töihin tai kouluun ei pitäisi koskaan mennä ennen aamukymmentä, unitutkija sanoo iltalehti 21:35 14.01

Oxfordin yliopiston unitutkija haluaisi eroon liian varhaisista aamuherätyksistä. Ajatusta kannatetaan myös Ruotsissa, kertoo Expressen. Unitutkimukseen erikoistunut lääkäri Paul Kelley on Expressenin mukaan sitä mieltä, ettei työ- tai koulupäivää saisi aloittaa ennen kello kymmentä. Hänen mukaansa ihmiskeho ei pysty muuttamaan luontaista vuorokausirytmiään ja heräämään tiettyyn aikaan. Hänen mukaansa keho seuraa luonnostaan auringon nousua ja laskua, eikä kyseessä ole tietoinen valinta. Tutkijan mukaan luontaista rytmiä varhaisemmat aamuherätykset ovat yhteiskunnallinen ongelma. Ihmiset eivät yksinkertaisesti ole riittävän virkeitä heti aamusta, ainakaan ennen kuin he ovat täyttäneet 55 vuotta. Erityisen vaikeaa varhain nouseminen on 14-24 -vuotiaille. Siksi tutkija haluaisikin, että koulupäivien alkua siirrettäisiin myöhempään.


Suomeen on luotu Twitter-käyttäjien bottiverkosto, väittää F-Securen tutkija – asiantuntija pitää perusteluja heikkoina MTV 07:38 12.01

Tuntematon taho on koonnut tunnettuihin suomalaisiin Twitter-käyttäjiin kohdistuvaa bottiverkostoa Suomen presidentinvaalien alla, väittää tietoturvayhtiö F-Securen tutkija. Sosiaalisen median asiantuntija pitää tutkijan perusteluja heikkoina.


Tyly tutkimustulos: suomalaisten älykkyysosamäärä on laskenut huomattavasti 1990-luvun puolivälin jälkeen iltalehti 10:05 02.01

Tunnetun älykkyystutkijan James Flynnin mukaan älykkyysosamäärä on laskenut myös Norjassa ja Tanskassa. Ihmisten älykkyys nousi huimaa vauhtia 1900-luvulla. Koulutusohjelman ja työelämän muuttuminen rationaalisempaan ja abstraktimpaan suuntaan on nostanut ihmisten älykkyysosamäärää kolmella pisteellä vuosikymmenessä. Pitkän aikavälin positiivista älykehitystä kutsutaan Flynnin ilmiöksi uusiseelantilaisen älykkyystutkijan James R. Flynnin mukaan. Nyt Flynn on julkaissut Michael Shayerin kanssa uuden tutkimuksen, jonka mukaan kehityksen suunta on kääntynyt laskuun Suomessa ja Skandinaviassa.


Tutkijan huomio aktiivimallikeskustelusta: ”Peilaa vasemmiston ja oikeiston peruseroa” uusisuomi 18:54 31.12

Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlund sanoo, että Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aktiivimallista käynnissä oleva kiivas keskustelu peilaa vasemmiston ja oikeiston peruseroa.


Tähtitietelijä-maisterista tuli pysäköinninvalvoja - ”Joskus tekee mieli takoa päätä seinään” iltalehti 07:03 31.12

Tähtitieteilijä ja filosofian maisteri Matias Hyvärinen ei saa alansa töitä eikä enää edes haaveile saavansa. Hänestä on tullut pysäköinninvalvoja. Kajaanissa syntynyt Matias Hyvärinen on koulutukseltaan tähtitieteilijä ja filosofian maisteri, mutta ammatiltaan pysäköinninvalvoja. Se tuntuu ensi kuulemalta käsittämättömältä, mutta Hyvärisellä ei ole oikein vaihtoehtoja - ja pysäköinninvalvojana tienaa joka tapauksessa kolme kertaa enemmän kuin apurahojen varassa elävänä tutkijana. Hyvärinen opiskeli aikoinaan planeettageologiaa eli tähtitiedettä. Opinnot kestivät kahdeksan vuotta. Gradu käsitteli Marsin tulivuoria, niiden rakenteita ja kerrostumia.


Video keskiaikaisesta kävelystä ampaisi hitiksi – pyrittiin välttämään ”mielipuolten ja barbaarien hillittömiä eleitä” iltasanomat 09:48 28.12

Tutkijan mukaan keskiajalla haluttiin astella elegantisti ja välttää tömistelevää ja karhumaista kävelytyyliä.


Virtuaaliseinä vauhdittaa pyöräilyä – virtuaalitodellisuuden mullistusta odotetaan kuitenkin vielä MTV 05:24 22.12

Pelaamisen ja liikkumisen yhdistävät digitaaliset liikuntapelit saavat yhä uusia ominaisuuksia. Seuraava askel tutkijan mukaan ovat virtuaalimaailmoja ja lisättyä todellisuutta hyödyntävät elämykselliset pelit.


21-vuotias räppäri löytyi kuolleena keikkabussista - kuolinsyynä huumeet iltalehti 18:58 09.12

Vain 21-vuotias räppäri Lil Peepin kuolinsyyksi on varmistunut huumeet. Erityisesti Youtubessa mainetta niittänyt rap-artisti Lil Peep kuoli 15. marraskuuta. Hänet löydettiin kuolleena keikkabussista Arizonan Tucsonissa. Huumeita epäiltiin alusta alkaen kuolinsyyksi, ja epäilykset ovat saaneet vahvistuksen. Lil Peep kuoli kuolinsyytutkijan mukaan xanaxin ja fentanyylin yliannostukseen. Kuoleman arvellaan olleen vahinko. Xanax on bentsoihin kuuluva lääke, joka on tarkoitettu esimerkiksi ahdistuksen ja paniikkihäiriön hoitoon. Lääke voi aiheuttaa voimakasta riippuvuutta.


Tutkija: Trumpin Jerusalem-päätös vahvistaa jihadisteja iltasanomat 15:23 07.12

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi vahvistaa tutkijan mukaan äärijärjestöjä.


Jihadismitutkijan haaste suomalaisille: "Olisi syytä muistaa marsalkka Mannerheimin sanat" uusisuomi 09:39 06.12

Jihadismin tutkija, sotatieteiden maisteri Atte Kaleva arvioi, että yhteiskunnallinen polarisoituminen on nousemassa vakavaksi uhkaksi Suomelle.


KRP lähetti asiantuntijan auttamaan Maltan toimittajamurhan tutkimuksissa MTV 19:29 05.12

Keskusrikospoliisi lähetti Maltalle kokeneen tutkijan avustamaan Maltan toimittajamurhan tutkimuksissa, kertoi KRP:n päällikkö Robin Lardot STT:lle tiistaina. Toimittaja ja bloggari Daphne Caruana Galizia kuoli Maltalla autonsa räjähdyksessä lokakuun puolivälissä.


USA:n ulkoministerivaihdoksen taustalla erimielisyydet konflikteista? - ”Trump tahtoo nopeita tuloksia” iltalehti 22:04 30.11

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan mukaan toistaiseksi on hankalaa arvioida, millaiseksi Yhdysvaltojen ulkopoliittinen linja muuttuisi, jos Mike Pompeo nousee ulkoministeriksi Rex Tillersonin tilalle. Yhdysvaltalaismedia New York Times uutisoi torstaina, että maan presidentti Donald Trump aikoo antaa ulkoministeri Rex Tillersonille potkut ja korvata hänet keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajalla Mike Pompeolla. Uutistoimisto Reutersin mukaan suunnitelmaa on laadittu useiden viikkojen ajan. Valkoinen talo ei ole kiistänyt asiaa. Merkkejä mahdollisesta potkujen antamisesta voikin ajatella olleen näkyvissä. Tillersonilla ja Trumpilla on ollut erimielisyyksiä muun muassa Iranin ydinsopimuksesta ja Pohjois-Korean tilanteen hoidosta.


Espoolainen tyttö pärjää koulussa paljon paremmin kuin kainuulainen poika - ”Totta kai pitää olla huolissaan” iltalehti 15:00 21.11

Pisa-tulosten paljastama ongelma on tutkijan mukaan se, että heikkojen osaajien osuus on kasvanut merkittävästi. Suomi on perinteisesti ollut tunnettu siitä, että perheen taustan, hienosti sanottuna sosioekonomisen aseman, vaikutus koulumenestykseen on koko maailman tasolla pientä. Enää näin ei näytä olevan. - Sosioekonomisen aseman vaikutus on kasvanut Pisa 2015 -aineiston perusteella niin, että nyt ollaan tässä OECD:n keskimääräisessä arvossa, kertoo tutkija Jouni Vettenranta Jyväskylän yliopistosta.


Hirvi kuin dalmatialainen! Täplikäs kaunotar hämmästytti Sauvossa - ”Aika jännän näköinen otus” iltalehti 12:26 15.11

Tutkijan mukaan vaaleita ja täplikkäitä hirviä nähdään Suomessa vain muutaman kerran vuodessa. Esa Villikka ikuisti lokakuisena pakkasaamuna poikkeuksellisen komean hirvipariskunnan. - Lähdimme kaverini kanssa ajelemaan ja kaveri sanoi siinä tiellä, että tuossa oli valkoinen hirvi. Vastasin, että no älä nyt hulluja puhuja, eihän sellaisia olekaan, Villikka muistelee.


Suomalaistutkijat löysivät ehkä kaikkien aikojen räjähdyksen – repikö supermassiivinen musta aukko tähden hajalle? iltasanomat 07:46 14.11

Suomalaistutkijan johtama ryhmä löysi uuden populaation äärimmäisen kirkkaita räjähdyksiä kaukaisista galakseista. Kyseessä voi olla yksi kaikkien aikojen kirkkaimmista supernovaräjähdyksistä.


Suomalaistutkijan johtama ryhmä teki harvinaisen löydön - yksi kaikkien aikojen kirkkaimmista supernovaräjähdyksistä? iltalehti 18:48 13.11

Tutkijatohtori Erkki Kankareen johtama kansainvälinen tutkijaryhmä on löytänyt uuden populaation äärimmäisen kirkkaita räjähdyksiä etäisistä galakseista. Suomen Akatemian tiedotteen mukaan kyseessä voi olla yksi kaikkien aikojen kirkkaimmista supernovaräjähdyksistä. Supernovaräjähdys tarkoittaa massiivisten tähtien räjähdystä. Tutkimus keskittyy kirkkaaseen räjähdykseen, joka havaittiin Havaijilla sijaitsevalla teleskoopilla.


”Olin silloin koditon nisti, nyt työssäkäyvä perheenisä” – tutkija: kriisissä isä heitetään usein ö-mappiin iltasanomat 13:44 12.11

Viranomaiset pitävät tutkijan mielestä yllä äitimonopolia ja työntävät ongelmaperheen isät ö-mappiin.


Koulututkija HS:ssä: Peruskoulu on ajautunut tilaan, joka vaarantaa oppilaiden tasa-arvon ja jatko-opinnot iltalehti 09:30 11.11

Helsingin yliopiston kouluhistorian tutkijan, Jari Salmisen mukaan huolellisesti suunnitellusta ja palkitusta peruskoulusta ei ole enää paljoa jäljellä. (11.11.) kirjoittanut Helsingin yliopiston tutkija Jari Salminen on sitä mieltä, että suomalainen peruskoulu on ajautunut muutamassa vuodessa sekavaan tilaan, joka vaarantaa oppilaiden oikeusturvan, ja jatko-opintojen kannalta tasa-arvoisen kohtelun. Salmisen mukaan huolellisesti suunnitellusta, tarkasti ohjatusta sekä systemaattisesti kehitetystä peruskoulusta on vain muisto jäljellä koska koulut ovat joutuneet innovaatiopuheen, epämääräisen opetussuunnitelmareformin sekä monien samanaikaisten hanke- ja muutosprosessien kohteeksi.


Nimitutkija paljastaa: Näitä perisuomalaisia nimiä ei ole annettu yli 50 vuoteen – joukossa presidentin nimi iltasanomat 07:07 04.11

Nimistötutkijan mukaan nimi pudotetaan pois kalenterista vasta pakon edessä.


Keskustelutilaisuus Helsingin yliopistolla peruttiin - professorin väitetään syyllistyneen raiskauksiin iltalehti 05:35 02.11

Asiasta kertoo Kirkko ja Kaupunki -lehti. Sveitsiläissyntyisen islamtutkijan, professori Tariq Ramadanin vierailu Helsingin yliopistoon 10.11. on peruttu. Ramadanin oli määrä tulla tähdittämään keskustelutilaisuutta, jonka teemana olisi ollut Islam ja radikalisoitumisen ehkäiseminen.


Uutiset