BBC: Ranskalaistutkijoiden mukaan vuonna 2016 mereen syöksyneen egyptiläiskoneen ohjaamossa syttyi tulipalo MTV 06:35 07.07

Vuonna 2016 Välimereen syöksyneen EgyptAirin koneen ohjaamossa syttyi ranskalaistutkijoiden mukaan todennäköisesti tulipalo, uutisoi BBC.


Ratkesiko pudonneen egyptiläiskoneen mysteeri? – Ranskalaistutkijat BBC:lle: ohjaamossa todennäköisesti tulipalo iltasanomat 03:56 07.07

Vuonna 2016 Välimereen syöksyneen EgyptAirin koneen ohjaamossa syttyi ranskalaistutkijoiden mukaan todennäköisesti tulipalo, uutisoi BBC.


Kansainvälinen tutkijaryhmä aloitti Nicaraguan väkivaltaisuuksien selvittämisen iltasanomat 02:57 04.07

Kansainvälisten tutkijoiden ryhmä on aloittanut Nicaraguan kuukausia jatkuneiden väkivaltaisuuksien selvitystyön.


”Historian epäonnisimman miehen" pää ei murskautunutkaan tulivuoren purkauksen voimasta singahtaneen kiven takia – mies kuoli harvinaisesti siitä huolimatta MTV 07:02 01.07

Toukokuussa arkeologit löysivät vuonna 79 kuolleen miehen luurangon lähellä Vesuviuksen tulivuorta, Pompejin raunioilta. Tutkijoiden ensimmäinen analyysi oli seuraava: mies oli lähtenyt pakoon tulivuoren purkausta, mutta matka sai ikävän käänteen - suuri kivi singahti hänen päähänsä. Tämä ei kuitenkaan välttämättä pidä paikkaansa.


Giuliani: Trump saattaa ”puhdistaa” Venäjä-tutkinnan armahduksillaan iltasanomat 02:25 16.06

Presidentti Donald Trumpin asianajaja Rudy Giuliani vaatii Venäjä-tutkijoiden itsensä tutkimista.


Jättipuiden mysteerikuolemat hämmästyttävät tutkijoita – osa puista ehti elää yli 2500 vuotta MTV 11:56 12.06

Afrikassa kaikkein vanhimmat ja suurimmat apinanleipäpuut ovat kuolleet viimeisen 12 vuoden aikana, kertoo BBC. Tutkijoiden mukaan syy voi löytyä ilmastonmuutoksesta.


Trumpin asianajaja haluaa nähdä kaikki Venäjä-tutkinnan dokumentit iltasanomat 08:43 30.05

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asianajaja sanoo, ettei Trump suostu liittovaltion poliisin FBI:n Venäjä-tutkijoiden kuultavaksi ennen kuin Trumpin lakitiimi on saanut kaikki tutkintaan liittyvät dokumentit.


Tutkijoiden tyrmäys: Alkon monopolille ei ole uskottavia perusteita - ”Miksi suomalaiset olisivat niin erilaisia kuin muut? ” iltalehti 07:00 27.05

Tutkijat Kimmo Herttua ja Kari Poikolainen katsovat, että alkoholin saatavuutta ja hintoja voitaisiin rajoittaa muutoinkin kuin monopolilla. Etelä-Tanskan yliopiston kansanterveystieteen laitoksen tutkimusyksikön johtaja, tohtori Kimmo Herttua huomauttaa, että alkoholimonopoli on poikkeuksellinen järjestely länsimaissa. - Siitä huolimatta tai ehkä juuri sen takia alkoholiongelmat ovat vähäisempiä muualla kuin monopolimaissa. Jos monopolin puuttuminen ei ole ongelma, miten sen purkaminen sitten olisi ongelma, Herttua kysyy.


YK:n ihmisoikeusneuvosto lähettää asiantuntijaryhmän Gazaan tutkimaan epäiltyjä sotarikoksia iltasanomat 19:07 18.05

YK:n ihmisoikeusneuvosto on äänestänyt lähettävänsä Gazan alueelle kansainvälisten sotarikostutkijoiden ryhmän.


Tutkijoiden mukaan rikkaruohomyrkky glyfosaatti vaikuttaa suolistobakteereihin ”turvallisinakin” annoksina - kemikaalijätti Monsanto syyttää salaisesta agendasta iltalehti 12:46 18.05

Rotilla tehdyn tutkimuksen valossa glyfosaatti vaikuttaisi suolistobakteereihin ja lisääntymisterveyteen. Rikkaruohomyrkkynä käytetty glyfosaatti voi häiritä lisääntymisterveyttä, geenejä ja hyviä suolistobakteereja silloinkin, kun annokset ovat viranomaisten turvallisina pitämiä. Tällaisia viitteitä antaa uusi rotilla tehty Pilottitutkimus tarkoittaa, että koeasetelma on laajuudeltaan ja kestoltaan tavanomaista suppeampi.


Tutkijat löysivät Anne Frankin päiväkirjasta tuhmia vitsejä iltalehti 03:23 16.05

Holokaustissa kuolleesta Anne Frankista tuli päiväkirjansa takia maailmankuulu, mutta siitä huolimatta hän oli tavallinen teinityttö, joka nautti hölmöstä huumorista. Hollantilaistutkijat ovat löytäneet Anne Frankin kuuluisasta päiväkirjasta ennennäkemätöntä sisältöä. Päiväkirjassa on peräti kaksi sivua aiemmin julkaisematonta materiaalia, jonka 13-vuotias Frank oli itse päättänyt sensuroida jälkipolvilta liimaamalla tekstin päälle ruskeaa paperilla. Tutkijoiden mukaan salatut sivut sisältävät tuhmia vitsejä. Yksi niistä kertoo saksalaisista sotilaista hollantilaisten naisten kimpussa, toiset miehistä, jotka yllättävät vaimonsa pettämästä. Saksankielisten vitsien huumori ei valitettavasti säilytä mahdollista huumoriarvoaan käännettynä.


24-metrinen jättiaalto rikkoi ennätyksiä Uudessa-Seelannissa – kahdeksankerroksisen talon korkuinen! MTV 13:14 14.05

Tutkijoiden mukaan havaittu aalto on eteläisellä pallonpuoliskolla suurin laatuaan. Mittausten mukaan se kohosi lähes 24 metrin korkeuteen, kertoo BBC.


Ruotsalaistutkijat loivat uuden, ennennäkemättömän vahvan aineen - Tämän rinnalla hämähäkinseitti on haurasta iltalehti 23:18 10.05

Ruotsalaistutkijoiden mukaan nanokuitua voidaan hyödyntää esimerkiksi lentokoneen ja auton raaka-aineena. Jos suurin supersankarisi on Spiderman, saatat tulla surulliseksi. Hämähäkin seitin valta-asema voittamattomana materiaalina on nimittäin horjumassa.


Sosiaalinen media on lisännyt tutkijoiden turvattomuuden tunnetta – myös sananvapaus huonontunut MTV 14:21 09.05

Sosiaalinen media on lisännyt Suomessa tutkijoiden turvattomuuden kokemusta. Näin on siitä huolimatta, että yliopistoissa työskentelevät arvioivat niiden turvallisuustilanteen yleisesti ottaen hyväksi, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.


Some uusi uhka yliopistojen turvallisuudelle - ”Ei voi olla koskaan varma, joutuuko videoitavaksi ja sosiaaliseen mediaan levitettäväksi” iltalehti 12:26 09.05

Sosiaalinen media on lisännyt yliopistotutkijoiden turvattomuuden kokemusta, kertoo tutkimus. Juuri valmistuneen yliopistojen turvallisuustutkimuksen mukaan nähtävissä on uudenlaisten uhkien (kuten uhkaaminen ja uhkaava, yllättävä tai arvaamaton käyttäytyminen, vihapuhe, tietojärjestelmiin tunkeutuminen, henkinen väkivalta, fyysisen väkivallan mahdollisuus) aiheuttamien turvattomuuden kokemusten, huolten ja pelkojen lisääntyminen. Uutena uhkana pidetään muun muassa sosiaalisen median vaikutuksia tutkijoiden sananvapauteen. 24 prosenttia henkilöstöstä katsoo tutkijoiden sananvapauden tilan heikentyneen viimeisen kahden vuoden aikana. Ongelma koetaan erityisen suurena yhteiskuntatieteellisillä aloilla, jonka vastaajista lähes puolet kokee tutkijoiden sananvapauden kärsineen.


Tutkijat opettivat Kim-hämähäkin hyppäämään käskystä – ”Tämä on hämmästyttävää” iltasanomat 19:49 08.05

Tutkijoiden mukaan Phidippus regius -lajin hämähäkki saattaa käyttää ponnistaessaan viisinkertaista voimaa omaan painoonsa nähden.


Mitä on suomalainen sisu? - BBC kysyi suomalaistutkijoilta ja Veikka Gustaffsonilta iltalehti 12:00 08.05

Sisu tarkoittaa ennen kaikkea sinnikkyyttä ja kestävyyttä. Suomalainen sisu on päässyt jälleen otsikoihin - tällä kertaa Britanniassa. Maan yleisradioyhtiö BBC käsitteli hiljattain sisun olemusta , johon oli haasteltu muun muassa suomalaisia tutkijoita ja vuorikiipeilijä Veikka Gustaffsonia. BBC:n haastattelemien suomalaistutkijoiden mukaan käsitys sisusta syntyi Suomen itsenäistymisen aikoihin. Silloin tarvittiin jotakin, jonka avulla uutta kansakuntaa määriteltiin. Sisun avulla selvittiin myös talvisodasta, ja sisulla selitetään Suomen menestystä eri urheilulajeissa.


Hennalan joukkomurhan tutkimus sai aikaan kiivan sananvaihdon – "Vaikein ja paineisin väitöstyö" MTV 12:56 05.05

Väitöskirja punaisten naisten joukkomurhista Hennalassa vuonna 1918 on roihauttanut poikkeuksellisen kiivaan sananvaihdon tutkimuksen tekijän ja historiantutkijoiden välille. Historioitsijat arvostelevat tapaa, jolla muistitietoja on käytetty todisteena tapahtumista.


Maailman vanhin hämähäkki kuoli - pitkän iän salaisuus leppoisassa elämäntyylissä iltalehti 20:34 28.04

Kunnioitettavaan 43 vuoden ikään ehtinyt hämähäkkinaaras on kuollut. Kaivajahämähäkkinaaras eli pitkän elämänsä tutkijoiden seurannassa Länsi-Australiassa. Koruttomasti Numero 16:ksi nimetty yksilö löytyi vuonna 1974 käynnistetyssä tutkimuksessa. Curtin-yliopiston Leanda Mason sanoo sen tarjonneen tutkijoille tilaisuuden perehtyä kaivajahämähäkkien käyttäytymiseen ja ryhmädynamiikkaan. - Tutkimuksen avulla havainnoimme, että kaivajahämähäkkien pitkäikäisyys on yhteydessä niiden paikallaan istuvaan elämäntyyliin erämaassa ja hitaaseen aineenvaihduntaan, Mason kertoo.


Pohjois-Korean ydinkoekeskuksessa tapahtui romahdus - syynä todennäköisesti aiemmat kokeet iltalehti 07:10 26.04

Kiinalaiset tutkijat ovat päätelleet pohjoiskorealaisen ydinkoekeskuksen romahtaneen osittain. BBC kertoo kiinalaisten tutkijoiden havainnoista, joiden mukaan Pohjois-Korean Punggye-rin ydinkoekeskuksen romahtaneen ainakin osittain, mahdollisesti tehden siitä käyttökelvottoman. Keskusta on käytetty kuuteen ydinasekokeeseen vuoden 2006 jälkeen. Tutkijoiden mukaan vuoren sisällä sijaitseva koekeskus olisi romahtanut syyskuisten ydinasekokeiden jälkeen. Tutkijoiden spekulaatiot vaikuttavat todenperäisiltä, sillä lauantaina Kim Jong-un ilmoitti yllättäen keskeyttävänsä maan ydinkokeet.


Janecky, 58, kisat, Saksan GP, Poisjääntipäivitys

Uutiset