Ministeri Lintilä: Koulujen kesälomien siirtoa 1-2 viikolla mietittävä - "Kansantalouden näkökulmasta" iltalehti 11:40 18.08

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan koulujen alkaminen hiljentää kotimaanmatkailun heti elokuun alussa ja sen seurauksena monet matkailupalvelut supistuvat ja osin sulkeutuvat kokonaan juuri kun ulkomaiset matkailijat Suomessa eniten liikkuvat. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) pitää pohtimisen arvoisena koulujen loma-aikojen muuttamista viikolla tai kahdella nyky-yhteiskunnan ja perheiden tarpeita paremmin palveleviksi. Samalla lomat istuisivat Lintilän mukaan paremmin Keski-Euroopan lomarytmiin. Lintilä kertoi tiedotustilaisuudessaan Porissa tänään, että työ- ja elinkeinoministeriö TEM on valmis käynnistämään selvityksen kesälomien siirron taloudellisista vaikutuksista matkailuelinkeinolle


MTV: Markku jäisi eläkkeelle vuoden kuluttua - TE-toimisto tarjosi 100 päivää kestävää työnjohtajan koulutusta: "Tuntuu hirveältä" iltalehti 17:00 17.08

Vuoden päästä eläkkeelle jäävä mies ihmettee, kun TE-toimisto tarjosi hänelle kallista koulutusta. Ensi viikolla 61 vuotta täyttävä Markku on ollut työttömänä vuodesta 2015 lähtien. Aiemmin hän työskenteli rakennusmiehenä. Työ- ja elinkeinotoimiston kanssa asiat ovat sujuneet muuten hyvin, mutta nyt Forssell kertoo nyt TE-toimiston ehdottaneen 100 päivää kestävää talonrakentamisen rakennusalan työnjohtajan koulutusta, jossa hän oppisi muun muassa tietokoneohjelmointia, MTV kertoo.


Näkökulma: Vuoden 2005 lakimuutos mahdollisti kansanedustajien tuhansien eurojen supereläkkeet - ex-ministeri ei uskaltanut esitellä asiaa iltalehti 05:29 08.08

Kansanedustajien avokätinen sopeutumiseläkejärjestelmä on sarja poliittisia päätöksiä, ei perustuslailla suojattu etu, kirjoittaa Iltalehden toimittaja Marko-Oskari Lehtonen. - Sopeutumiseläke helpottaa työikäisen vaaleissa valitsematta jääneen tai yhteiskunnallisesta toiminnasta muuten sivuun jättäytyvän entisen poliitikon paluuta työ- ja elinkeinoelämään, kansanedustajan, valtioneuvoston jäsenen ja Suomesta Euroopan parlamenttiin valitun edustajan eläketurvaa koskevassa eduskunnan kanslian julkaisussa 1/2005 sanotaan. Väliaikaiseksi työttömyysturvaksi tarkoitetusta sopeutumiseläkkeestä on tullut harvojen ja valittujen etu, jota maksetaan eläkeikään saakka, ja joka pahimmillaan estää 40-50-vuotiaan, parhaassa työiässä olevan suomalaisen työllistymisen.


IL-analyysi: Tällä vauhdilla suurtyöttömyydestä kärsivä Suomi saavuttaa siedettävän työttömyyden rajan vuonna 2032 iltalehti 07:29 27.07

Suomen tulevat hallitukset saavat vetää kanilaumoja hatuistaan, mikäli suurtyöttömyys halutaan nujertaa, kirjoittaa Iltalehden toimittaja Marko-Oskari Lehtonen. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaiseman työllisyyskatsauksen mukaan Suomessa oli kesäkuussa 320 100 työtöntä työnhakijaa. Työvoimapoliittisten palveluiden (esimerkiksi palkkatuki, työvoimakoulutus, työkokeilu ja omaehtoinen opiskelu) piirissä oli lisäksi 108 300 henkilöä, joten laaja työttömyys oli kesäkuussa 428 400 henkilöä.


Työttömyyden lasku jatkuu - katso kotikuntasi tilanne iltalehti 17:39 25.07

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomessa oli kesäkuun lopussa 320 100 työtöntä työnhakijaa. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 12,2 prosenttia, joka on 1,7 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyys väheni laajalla rintamalla: Työttömyys väheni kaikkien ELY-keskusten alueilla, sekä miesten että naisten työttömyys väheni ja työttömyys väheni kaikissa ikäryhmissä, koulutusasteilla ja ammattiryhmissä. Myös pitkäaikaistyöttömyys jatkoi laskuaan.


Myllykosken bioetanolihankkeella kiire löytää uusi kumppani - kiinalaisyhtiö vetäytyi hankkeesta iltalehti 22:38 19.07

Jos Suomen Bioetanoli päätyy hakemaan jatkoaikaa työ- ja elinkeinoministeriön 30 miljoonan euron energiatuelle, ministeriö joutuu miettimään tarkkaan myöntämistä. Näin sanoo ministeriön energiaosaston hallitusneuvos Päivi Janka. Suomen Bioetanoli on jo vuosia suunnitellut bioetanolitehdasta Kouvolan Myllykoskelle. Yhtiö on saanut tuelle jo kaksi kertaa lisäaikaa. Alun perin tuki myönnettiin vuonna 2014.


Lukijat kertovat työkokeiluista - "Tämä on moraalisesti väärin" iltalehti 08:17 04.07

Iltalehti pyysi lukijoita kertomaan kokemuksistaan Työ- ja elinkeinotoimiston järjestämässä työkokeilussa. Suurimmalla osalla vastanneista on kielteinen suhtautuminen nykyiseen järjestelmään. Työkokeilu on Työ- ja elinkeinotoimiston työllistämispalvelu, jonka tavoitteena on selvittää työnhakijan mahdollisuuksia palata työmarkkinoille. Lukijoiden kommenteista käy ilmi, että varsinaisen palkkatyön saaminen on hankalaa työkokeilun jälkeen ja usein edessä on työkokeilukierre. Kokeilulla omalle alalle Olen tällä hetkellä työkokeilussa pääkaupunkialueella, jonne kuljen kehyskunnasta. Tiesin heti alusta alkaen, että heillä ei ole varaa maksaa palkkaa ja tuskinpa työkokeilun jälkeenkään on maksukykyä. Tiedän, että on hullua tehdä työtä mistä ei makseta palkkaa mutta pitkäaikaistyöttömällä ei ole paljoa vaihtoehtoja.


Sipilä: Järjestöavustusten jaossa ei tarvita poliittista ohjausta iltasanomat 17:46 27.06

Pääministeri Juha Sipilä (kes.) kummeksuu julkisuuteen noussutta tapausta työ- ja elinkeinoministeriön järjestöavustusten jaosta.


HS: Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti poistaa somalijärjestöiltä tuet iltalehti 12:42 26.06

Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö pitää erityisavustajan toimintaa pöyristyttävänä. Työministeri Jari Lindströmin (ps) erityisavustaja Sakari Puisto yritti Helsingin Sanomien mukaan pyyhkiyttää virkamiesten valmistelemalta listalta muun muassa kahden somalijärjestön avustukset kotouttamistoimintaan pois. - Erityisavustajat saavat virkamiesten esitykset tiedoksi. Puisto kävi listat tarkoin läpi ja halusi poistaa avustukset kuudelta järjestöltä. Kaksi näistä oli somalitaustaisia, TEM:n maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen kertoi HS:lle.


Nestettä uhannut polttoaineen jakelukatkos peruuntuu - yhtiön johto ja henkilöstö sopivat asian iltalehti 16:18 21.06

Nesteen henkilöstöryhmät ovat peruuttaneet ensi viikolle suunnittelemansa polttoaineiden jakelun keskeytyksen. Jakelu uhkasi keskeytyä viikoksi juhannuksen jälkeen. Peruuntumiseen vaikutti tieto siitä, että omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk) aikoo tavata henkilöstön edustajia ja keskustella tilanteesta. Tapaaminen on todennäköisesti ensi viikolla, vahvistettiin työ- ja elinkeinoministeriöstä keskiviikkona.


Yle: Suomi ei enää kiinnosta thaimaalaisia marjanpoimijoita iltalehti 09:47 19.06

Thaimaalaiset eivät ole enää tulossa Suomeen poimimaan marjoja yhtä innokkaasti kuin ennen, kertoo Yle. että thaimaalaisten marjanpoimijoiden määrän arvellaan tänä vuonna jäävän selvästi viime vuotta alhaisemmaksi. Työ- ja elinkeinoministeriöstä kommentoidaan Ylelle, että Thaimaassa poimijoita rekrytoivat tahot liioittelevat muun muassa marjanpoiminnasta maksettavaa palkkaa.


TEM selvitti: Tuulivoiman infraäänten terveyshaitoista ei mitään tieteellistä näyttöä iltalehti 09:40 16.06

Tuulivoimalaitosten tuottamien infraäänten suorista terveyshaitoista ei löydy tieteellistä näyttöä, todetaan työ- ja elinkeinoministeriön teettämässä selvityksessä. Luonnontieteellisen keskusmuseon arvion perusteella tuulivoiman lisärakentaminen ei todennäköisesti myöskään aiheuta Suomessa merkittävää uhkaa lintujen ja lepakoiden populaatioille, jos tuulivoimalat sijoitetaan sellaisille alueille, joissa lajien tiheydet ovat alhaisia ja törmäysten todennäköisyydet mahdollisimman vähäisiä.


TE-johtajat eri mieltä hallituksen kanssa työllisyyden parantamisesta iltalehti 16:08 12.06

Nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työllistymiseen vaikuttaa eniten se, ettei kokopäivätyötä ole tarjolla. Näin arvioivat työ- ja elinkeinopalvelujen (TE) johtajat, jotka ovat vastanneet Suomen sosiaali ja terveys ry:n (SOSTE) Sosiaalibarometriin. Kun työtä ei ole, työttömyysturvan alentamisella ja sen keston lyhentämisellä on vastaajien mielestä vain vähäisiä vaikutuksia työllisyyteen. Vastaajat eivät myöskään odota, että työllisyys paranisi lisäämällä sanktioita työttömille.


Tavoitteena työllistää 2500 maahanmuuttajaa - 10 miljoonan euron sijoitus iltalehti 10:00 02.06

Euroopan investointirahasto sijoittaa 10 miljoonaa euroa kokeiluun, jonka tavoitteena on työllistää 2500 maahanmuuttajaa Suomessa kolmen vuoden aikana sekä auttaa työnantajia saamaan tarvitsemaansa osaavaa työvoimaa. Työ- ja elinkeinoministeriön toteuttama kokeilu tehostaa maahanmuuttajien työllistymistä yksityisellä pääomalla. - SIB-mallissa uutta on se, että sijoittajat rahoittavat toiminnan ja kantavat taloudellisen riskin. Julkinen sektori maksaa vain todennetuista tuloksista - eli kun maahanmuuttaja työllistyy, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.


Uusi laki ottaa kotoutumisen osaksi yhteistä suunnittelua - ei enää irrallinen saareke iltalehti 18:36 01.06

Uusi kotoutumislaki on parhaillaan lausuntokierroksella. Laissa määritellään lähinnä, kuka viranomainen mitäkin tekee sen jälkeen, kun maahanmuuttajien kotouttaminen siirtyy maakunnille maakuntauudistuksen myötä. Nykyään kotouttamisesta vastaavat kunta ja TE-toimisto. - Vanhassa kotolaisssa kunta kotouttaa. Nyt kun sote lähtee, kunnat joutuvat aidosti pohtimaan, mikä niiden rooli on. Uudistuksessa TE-toimistot lähtevät maakunnalle kasvupalveluiksi, joka on laajempi kuin TE-toimisto. Sinne tulee myös yrittäjien tuki, mikä on maahanmuuttajien kannalta hyvä asia, koska monet heistä hakeutuvat yrittäjäksi, sanoo maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen työ- ja elinkeinoministeriöstä.


Euroopan investointipankki sijoittaa 10 miljoonaa Suomeen: Työllistämiskokeilussa maahanmuuttajia koulutetaan yritysten työvoimatarpeisiin iltalehti 15:53 01.06

Euroopan investointipankki sijoittaa 10 miljoonaa euroa suomalaiseen nopean työllistymisen kokeiluun, jossa maahanmuuttajia koulutetaan yritysten työvoimatarpeisiin yksityisellä pääomalla, kerrotaan työ- ja elinkeinoministeriöstä. TEMin mukaan kokeilun rahoittajiksi on jo tullut myös muutamia suomalaisia sijoittajia, muun muassa S-ryhmä. Maahanmuuttajat saavat työpaikalla tapahtuvan työhön koulutuksen lisäksi kieli- kotoutumiskoulutuksen.


CNN: Yhdysvaltain lähetystöt saaneet ohjeen syynätä viisumihakemuksia entistä tarkemmin yle 05:49 27.05

Hakijalta saatetaan vaatia tarkempia tietoja perheestä, työ- ja koulutustaustausta sekä sosiaalisen median käytöstä.


Yhdysvaltain lähetystöt alkavat syynätä viisumihakemuksia entistä tarkemmin iltalehti 05:26 27.05

Tarkempia taustatietoja voidaan vaatia muun muassa hakijan perheestä, työ- ja koulutustaustausta sekä sosiaalisen median käytöstä. Yhdysvaltain hallinto on antanut lähetystöilleen ympäri maailmaa luvan pyytää entistä tarkempia taustatietoja viisuminhakijoilta. Uusi ohjeistus antaa viisumihakemuksia käsitteleville virkailijoille luvan soveltaa tiukempia kriteerejä osaan hakijoista. Tämä voi sisältää esimerkiksi tavallista tarkempien taustatietojen vaatimista hakijan perheestä, työ- ja koulutustaustausta sekä sosiaalisen median käytöstä. Asiasta uutisoi CNN.


Pitkäaikais- ja piilotyöttömyys vähenivät, mutta työttömien määrä kasvoi – "Työmarkkinoiden imu on lisääntynyt" yle 11:51 24.05

Työ- ja elinkeinoministeriön neuvottelevan virkamiehen mukaan moni työvoiman ulkopuolella ollut on aktivoitunut työnhaussaan.


Uutiset