Nestettä uhannut polttoaineen jakelukatkos peruuntuu - yhtiön johto ja henkilöstö sopivat asian iltalehti 16:18 21.06

Nesteen henkilöstöryhmät ovat peruuttaneet ensi viikolle suunnittelemansa polttoaineiden jakelun keskeytyksen. Jakelu uhkasi keskeytyä viikoksi juhannuksen jälkeen. Peruuntumiseen vaikutti tieto siitä, että omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk) aikoo tavata henkilöstön edustajia ja keskustella tilanteesta. Tapaaminen on todennäköisesti ensi viikolla, vahvistettiin työ- ja elinkeinoministeriöstä keskiviikkona.


Yle: Suomi ei enää kiinnosta thaimaalaisia marjanpoimijoita iltalehti 09:47 19.06

Thaimaalaiset eivät ole enää tulossa Suomeen poimimaan marjoja yhtä innokkaasti kuin ennen, kertoo Yle. että thaimaalaisten marjanpoimijoiden määrän arvellaan tänä vuonna jäävän selvästi viime vuotta alhaisemmaksi. Työ- ja elinkeinoministeriöstä kommentoidaan Ylelle, että Thaimaassa poimijoita rekrytoivat tahot liioittelevat muun muassa marjanpoiminnasta maksettavaa palkkaa.


TEM selvitti: Tuulivoiman infraäänten terveyshaitoista ei mitään tieteellistä näyttöä iltalehti 09:40 16.06

Tuulivoimalaitosten tuottamien infraäänten suorista terveyshaitoista ei löydy tieteellistä näyttöä, todetaan työ- ja elinkeinoministeriön teettämässä selvityksessä. Luonnontieteellisen keskusmuseon arvion perusteella tuulivoiman lisärakentaminen ei todennäköisesti myöskään aiheuta Suomessa merkittävää uhkaa lintujen ja lepakoiden populaatioille, jos tuulivoimalat sijoitetaan sellaisille alueille, joissa lajien tiheydet ovat alhaisia ja törmäysten todennäköisyydet mahdollisimman vähäisiä.


TE-johtajat eri mieltä hallituksen kanssa työllisyyden parantamisesta iltalehti 16:08 12.06

Nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työllistymiseen vaikuttaa eniten se, ettei kokopäivätyötä ole tarjolla. Näin arvioivat työ- ja elinkeinopalvelujen (TE) johtajat, jotka ovat vastanneet Suomen sosiaali ja terveys ry:n (SOSTE) Sosiaalibarometriin. Kun työtä ei ole, työttömyysturvan alentamisella ja sen keston lyhentämisellä on vastaajien mielestä vain vähäisiä vaikutuksia työllisyyteen. Vastaajat eivät myöskään odota, että työllisyys paranisi lisäämällä sanktioita työttömille.


Tavoitteena työllistää 2500 maahanmuuttajaa - 10 miljoonan euron sijoitus iltalehti 10:00 02.06

Euroopan investointirahasto sijoittaa 10 miljoonaa euroa kokeiluun, jonka tavoitteena on työllistää 2500 maahanmuuttajaa Suomessa kolmen vuoden aikana sekä auttaa työnantajia saamaan tarvitsemaansa osaavaa työvoimaa. Työ- ja elinkeinoministeriön toteuttama kokeilu tehostaa maahanmuuttajien työllistymistä yksityisellä pääomalla. - SIB-mallissa uutta on se, että sijoittajat rahoittavat toiminnan ja kantavat taloudellisen riskin. Julkinen sektori maksaa vain todennetuista tuloksista - eli kun maahanmuuttaja työllistyy, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.


Uusi laki ottaa kotoutumisen osaksi yhteistä suunnittelua - ei enää irrallinen saareke iltalehti 18:36 01.06

Uusi kotoutumislaki on parhaillaan lausuntokierroksella. Laissa määritellään lähinnä, kuka viranomainen mitäkin tekee sen jälkeen, kun maahanmuuttajien kotouttaminen siirtyy maakunnille maakuntauudistuksen myötä. Nykyään kotouttamisesta vastaavat kunta ja TE-toimisto. - Vanhassa kotolaisssa kunta kotouttaa. Nyt kun sote lähtee, kunnat joutuvat aidosti pohtimaan, mikä niiden rooli on. Uudistuksessa TE-toimistot lähtevät maakunnalle kasvupalveluiksi, joka on laajempi kuin TE-toimisto. Sinne tulee myös yrittäjien tuki, mikä on maahanmuuttajien kannalta hyvä asia, koska monet heistä hakeutuvat yrittäjäksi, sanoo maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen työ- ja elinkeinoministeriöstä.


Euroopan investointipankki sijoittaa 10 miljoonaa Suomeen: Työllistämiskokeilussa maahanmuuttajia koulutetaan yritysten työvoimatarpeisiin iltalehti 15:53 01.06

Euroopan investointipankki sijoittaa 10 miljoonaa euroa suomalaiseen nopean työllistymisen kokeiluun, jossa maahanmuuttajia koulutetaan yritysten työvoimatarpeisiin yksityisellä pääomalla, kerrotaan työ- ja elinkeinoministeriöstä. TEMin mukaan kokeilun rahoittajiksi on jo tullut myös muutamia suomalaisia sijoittajia, muun muassa S-ryhmä. Maahanmuuttajat saavat työpaikalla tapahtuvan työhön koulutuksen lisäksi kieli- kotoutumiskoulutuksen.


CNN: Yhdysvaltain lähetystöt saaneet ohjeen syynätä viisumihakemuksia entistä tarkemmin yle 05:49 27.05

Hakijalta saatetaan vaatia tarkempia tietoja perheestä, työ- ja koulutustaustausta sekä sosiaalisen median käytöstä.


Yhdysvaltain lähetystöt alkavat syynätä viisumihakemuksia entistä tarkemmin iltalehti 05:26 27.05

Tarkempia taustatietoja voidaan vaatia muun muassa hakijan perheestä, työ- ja koulutustaustausta sekä sosiaalisen median käytöstä. Yhdysvaltain hallinto on antanut lähetystöilleen ympäri maailmaa luvan pyytää entistä tarkempia taustatietoja viisuminhakijoilta. Uusi ohjeistus antaa viisumihakemuksia käsitteleville virkailijoille luvan soveltaa tiukempia kriteerejä osaan hakijoista. Tämä voi sisältää esimerkiksi tavallista tarkempien taustatietojen vaatimista hakijan perheestä, työ- ja koulutustaustausta sekä sosiaalisen median käytöstä. Asiasta uutisoi CNN.


Pitkäaikais- ja piilotyöttömyys vähenivät, mutta työttömien määrä kasvoi – "Työmarkkinoiden imu on lisääntynyt" yle 11:51 24.05

Työ- ja elinkeinoministeriön neuvottelevan virkamiehen mukaan moni työvoiman ulkopuolella ollut on aktivoitunut työnhaussaan.


TEM: Suomessa 304 300 työtöntä huhtikuussa - myös pitkäaikaistyöttömyys jatkoi laskuaan iltalehti 09:30 24.05

Työttömien määrä oli huhtikuussa 36700 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien osuus työvoimasta oli 11,6 prosenttia. Suomessa oli huhtikuun lopussa yhteensä 304 300 työtöntä työnhakijaa. Se on 36 700 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien määrä väheni 13 000 henkeä maaliskuuhun verrattuna. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) työllisyyskatsauksesta.


Työnvälitys siirtymässä yksityisille yrityksille - Ministeriö myöntää: Paljon voi mennä pieleen iltalehti 16:40 19.05

Työ- ja elinkeinoministeriö myöntää, että isossa muutoksessa paljon voi mennä vielä pieleen. Hallitus suunnittelee te-toimistojen lakkauttamista vuonna 2019. Te-toimistojen tehtävät siirtyisivät tuleville maakunnille, jotka voisivat antaa ne tehtäväksi yksityisille yrityksille ja järjestöpohjaisille palveluntuottajille. Tavoitteena on, että kilpailutus aiheuttaisi säästöjä. - Sillä, kuinka tehokasta julkinen työnvälitys on, on kansantaloudellisesti todella isot vaikutukset. Vuositasolla puhutaan äkkiä kymmenien ja satojen miljoonien eurojen tehostumisesta, sanoo kehittämispäällikkö Jarkko Tonttila työ- ja elinkeinoministeriöstä.


Kaleva: STUK arvioi Fennovoimaa koskevan lausuntonsa valmistuvan ensi vuoden lopussa iltalehti 05:11 19.05

Säteilyturvakeskus (STUK) on informoinut työ- ja elinkeinoministeriötä Fennovoiman rakentamislupahakemukseen liittyvän lausunnon ja turvallisuusarvion viivästymisestä, kertoo Kaleva. Ministeriö toivoi saavansa STUKin lausunnon ja arvion tänä vuonna, mutta nyt niiden arvioidaan valmistuvan vasta vuoden 2018 lopussa. Arvion toteutuminen riippuu muun muassa siitä, pysyykö Fennovoima päivittämässään aineistojen toimitusaikataulussa, ja ovatko toimitettavat aineistot riittävän kattavia ja laadukkaita.


Tiedätkö, mistä tunnettu Kalinka-laulu kertoo? Testaa, kuinka hyvin tunnet Venäjän! iltalehti 09:08 15.05

Kaikki suomalaiset tietävät Venäjästä jotakin, mutta perustuuko tieto faktoihin ja kuinka paljon todella tiedät? Sen saat selville Iltalehden Venäjä-testillä. Itänaapurilla on aina ollut iso merkitys Suomelle. Ensin oli suuri ja mahtava Neuvostoliitto. Sen hajottua perillinen Venäjä on ollut Suomen tärkeä yhteistyö- ja kauppakumppani. Venäjän markkinat ovat merkittävä markkina-alue monelle suomalaiselle yritykselle. Venäjän-vientiä harjoittaa noin 4 000 suomalaista yritystä ja tuontia 1 300 yritystä.


Moatazin työnantaja järkyttyi käännytyspäätöksestä: "Suoraan sanottuna hävettää olla suomalainen" iltalehti 05:51 15.05

Lähes vuoden ravintola Siltasessa työskennelleen Moataz Jalal Mohammed Al-Rashidin käännytyspäätös on järkyttänyt miehen työ- ja vapaaehtoisyhteisöä. Helsingin Kalliossa sijaitsevan Siltasen ravintolapäällikkö Mikko Hyypiä kertoo Moatazin tehneen häneen ja koko työyhteisöön vaikutuksen hyvin lyhyessä ajassa. - Hän tuli paikanpäälle ravintolaan ja kertoi kyselleensä useista eri paikoista töitä. Hän kertoi avoimesti olevansa turvapaikanhakija ja jätti CV:nsä luettavaksi. Näin, että hänellä oli laajaa hotellikokemusta ja annoin hänelle koevuoron, Hyypiä kertoo lähes vuoden takaisesta tutustumisesta.


TEM: Pitkäaikaistyöttömien määrä laskee nyt nopeasti - eläketuki houkuttaa eläkkeelle? iltalehti 10:07 10.05

TEM:n mukaan Juha Sipilän (kesk) hallituksen tavoite 72 %:n työllisyysasteesta 2019 ei toteudu. Työttömien työnhakijoiden määrä vähenee nyt nopeammin kuin vielä viime syksynä ennustettiin, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö (TEM). - Tänä vuonna työttömiä työnhakijoita ennustetaan olevan yhteensä noin 314 000, mikä on keskimäärin 35 000 henkeä vähemmän kuin viime vuonna. Ensi vuonna työttömien työnhakijoiden määrän ennustetaan laskevan 30 000 henkeä ja 2019 yhteensä 15 000 henkeä, TEM:n tänään julkistamassa työmarkkinaennusteessa sanotaan.


Lännen Media: Suomi hakee EU:lta 3,5 miljoonan tukea Anttilasta ja Stockmannista irtisanotuille iltalehti 06:47 06.05

Hakemus ei ole läpihuutojuttu, sillä Anttilan ja Stockmannin vaikeudet voidaan nähdä myös luonnollisena kaupan kehityksenä. Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee Euroopan globalisaatiorahastolle hakemusta Anttilasta ja Stockmannista irtisanottujen tukemiseksi, kertoi Lännen Media lauantaina. Sen tietojen mukaan haettava tukisumma olisi noin 3,5 miljoonaa euroa, mikä vastaisi Hollannin viime vuonna saamaa kaupan alan tukipakettia. Raha käytettäisiin esimerkiksi työttömäksi jääneiden ihmisten uudelleenkouluttamiseen.


Virkamiesarvio yritystuista julki: Vain noin 10 prosenttia tuista edistää yritysten uusiutumista iltalehti 12:28 05.05

Yli 60 prosenttia tuista on kohdistettu kustannuskilpailukyvyn säilyttämiseen. Virkamiesselvityksen mukaan vain noin kymmenen prosenttia yritystuista edistää yritysten uusiutumista. Yritystukia maksetaan tänä vuonna neljän miljardin edestä. Suorien tukien määrä on noin 1,1 miljardia euroa ja verotukien määrä noin 2,9 miljardia. Hallitus ei koskenut puoliväliriihessään yritystukiin lainkaan. Työ- ja elinkeinoministeriön perjantaina julkaistun virkamiesselvityksen mukaan vain noin kymmenen prosenttia yritystuista edistää yritysten uusiutumista. Yli 60 prosenttia tuista on kohdistettu kustannuskilpailukyvyn säilyttämiseen.


Musiikin harrastaja katsottiin yhtäkkiä yrittäjäksi – vaaditaan maksamaan 8500 euroa: "En ole saanut rahaa mistään" yle 08:31 05.05

Musiikinharrastaja Tommi Ignatiusta pyydetään maksamaan takaisin työttömyystukea. Työ- ja elinkeinoministeriö aikoo muistuttaa TE-toimistoja lain oikeasta tulkinnasta.


Kasvava uusi palvelu haluaa helpottaa itsensä työllistämistä - "Ei tarvitse ryhtyä yrittäjäksi" iltalehti 09:16 03.05

SuoraTyö-palvelun kautta maksettiin huhtikuussa palkat 300 000 työtunnista, yritys kertoo. SuoraTyö-palvelu on voimakkaassa kasvussa, toimitusjohtaja Jani Laatikainen kertoo. Palvelun tarkoituksena on poistaa työllistymistä ja työllistämistä estävät kynnykset. Palvelun kautta maksettiin huhtikuussa palkat 300 000 työtunnsta. SuoraTyö-palvelu on voimakkaassa kasvussa, yritys kertoo.


Uutiset