Britannian tasa-arvovaltuutettu: pomojen asenteet raskaana olevia naisia ja äitejä kohtaan pimeältä keskiajalta iltalehti 19:47 19.02

Johtajat haluavat, että naiset kertoisivat raskaana olostaan työpaikkaa hakiessaan. Britannian tasa-arvolakien toteutumista valvova komissio kertoi maanantaina, että työnantajien asenteet ovat kuin "pimeältä keskiajalta", mitä tulee raskaana oleviin naisiin ja äiteihin. Equality and Human Rights Commission (EHRC) , johon vastasi 1 106 yksityisellä sektorilla toimivaa ylemmän tason päättäjää. Liki 60 prosenttia heistä oli sitä mieltä, että naisen tulisi kertoa raskaudestaan työtä hakiessaan. Yli kolmasosan mielestä naisilta on hyväksyttävää kysyä heidän perhesuunnitelmistaan. Lisäksi lähes puolet piti sopivana kysyä, oliko hakijalla pieniä lapsia ja suunnilleen yhtä suuren osan mielestä naisen pitäisi työskennellä samalle työnantajalle vähintään vuoden ennen lasten hankkimista.


Opetusalan työnantaja kyllästyi tylytykseen - ”Työehtosopimusneuvotteluita on leimannut poikkeuksellisen aktiivinen viestintä julkisuudessa” iltalehti 13:20 18.02

”Nykyinen neuvotteluiden aikainen viestintä voi antaa hyvinkin virheellisen kuvan todellisista yhteistyön edellytyksistä.” Sivistystyönantajat arvostelee opetusalan ammattijärjestö OAJ:ta ja julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOa niiden viestinnästä koskien käynnissä olevia neuvotteluja. Järjestön mukaan yliopistojen ja yksityisen opetusalan työehtosopimusneuvotteluita on leimannut poikkeuksellisen aktiivinen viestintä julkisuudessa erityisesti näiden tahojen toimesta. - Neuvotteluiden aikainen toisen osapuolen syyttely ja tilanteen dramatisoiminen ei ole vastuullista neuvottelutoimintaa. Tarkoitusperä toiminnalle sekä siitä viestimiselle, tulisi pohjautua haluun tehdä yhteistyötä, aivan kuten toiminnan kannalta tärkeimmällä, paikallistasolla tapahtuu, kirjoittaa Sivistystyönantajien toimitusjohtaja Teemu Hassinen järjestön julkaisemassa tiedotteessa.


Opetusalan työnantaja kypsyi ryöpytykseen: ”Syyttely ja dramatisoiminen ei ole vastuullista neuvottelutoimintaa” uusisuomi 11:41 18.02

Sivistystyönantajien mukaan yliopistojen ja yksityisen opetusalan työehtosopimusneuvotteluita on leimannut poikkeuksellinen aktiivinen viestintä erityisesti opetusalan ammattijärjestön OAJ:n ja julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn taholta.


TES-neuvottelut jäissä: PAM uhkaa siivoojien ja talonmiesten lakolla iltalehti 20:50 14.02

Kiinteistöpalvelualan lakot alkaisivat maaliskuun alussa, mikäli työehtosopimusta ei saada sitä ennen aikaiseksi. Palvelualojen ammattiliitto PAM on antanut lakkovaroituksen kiinteistöpalvelualalle. Lakko koskisi siivoojia, kiinteistöhoitajia ja talonmiehiä kahdessatoista yrityksessä eri puolilla maata. PAMin ja Kiinteistötyönantajien väliset neuvottelut katkesivat eilen tiistaina osapuolten palattua neuvottelupöytään liki kahden viikon tauon jälkeen. PAM on sanonut tiedotteessaan, ettei edellytyksiä neuvottelujen jatkamiselle ollut.


PAM katkaisi kiinteistöpalvelualan neuvottelut – jatko selviää tänään MTV 10:00 14.02

Palvelualojen ammattiliitto PAM katkaisi eilen Kiinteistötyönantajien kanssa käydyt työehtosopimusneuvottelut. PAM:n tiedotteen mukaan neuvotteluiden jatkamiselle ei ollut edellytyksiä.


SDP ei sulata keskustan kritiikkiä: ”On aika julkeaa” iltalehti 09:16 14.02

SDP:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta ei sulata keskustan kritiikkiä siitä, että SDP ei olisi edistänyt tasa-arvoa työelämässä. Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni tiedotti tiistaina, että hänen mielestään keskustelussa perhevapaauudistuksesta on vähälle huomiolle jäänyt se, mitkä puolueet ovat lähimpänä työmarkkinajärjestöjä. - Suurin valta työelämän tasa-arvon parantamisessa on niillä puolueilla, jotka nyt äänekkäimmin heittelevät leimakirveitä ja syyllistävät kotona lapsiaan hoitavia vanhempia. Työnantajien Eteläranta on käytännössä Kokoomuksen miehittämä. Ammattiyhdistysliikkeen Hakaniemi on puolestaan käytännössä SDP:n hallinnassa.


Keskusta iskee tasa-arvolla kokoomusta ja SDP:tä: Eteläranta ja Hakaniemi hallussa - ”naisen euro edelleen pienempi” iltalehti 15:34 13.02

Keskustan varapuheenjohtajan Katri Kulmunin mukaan kokoomuksella ja SDP:llä on suurin valta työelämän tasa-arvon parantamisessa. Keskustan varapuheenjohtajan Katri Kulmunin mukaan keskustelussa perhevapaauudistuksesta on vähälle huomiolle jäänyt se, mitkä puolueet ovat lähimpänä työmarkkinajärjestöjä. - Suurin valta työelämän tasa-arvon parantamisessa on niillä puolueilla, jotka nyt äänekkäimmin heittelevät leimakirveitä ja syyllistävät kotona lapsiaan hoitavia vanhempia. Työnantajien Eteläranta on käytännössä Kokoomuksen miehittämä. Ammattiyhdistysliikkeen Hakaniemi on puolestaan käytännössä SDP:n hallinnassa.


Kuntatyönantajat hyväksyi kunta-alan neuvottelutuloksen iltasanomat 13:13 13.02

Kuntatyönantajien (KT) valtuuskunta on hyväksynyt kunta-alan neuvottelutuloksen, KT kertoo.


AL: Yliopistojen professorit ja muu henkilökunta antoivat lakkovaroituksen - 2,1 %:n palkankorotus ei riitä iltalehti 19:13 12.02

Yliopistojen professorit, opettajat ja muu henkilökunta aikovat jättää lakkovaroituksen, kertoo Aamulehti.. mukaan yliopistojen työntekijät kokevat, että Sivistystyönantajien 2,1 prosentin palkankorotustarjous kaksivuotiselle sopimuskaudelle ei ole riittävä. Tarjouksen mukaan yliopistojen työntekijöiden palkkoja korotettaisiin 1. huhtikuuta 2018 yhden prosentin yleiskorotuksella. Vastaavasti 1. huhtikuuta 2019 vuorossa olisi 0,6 prosentin yleiskorotus. Näiden kahden yleiskorotuksen päälle työnantaja esittää 0,5 prosentin paikallista järjestelyerää, joka jaettaisiin 1. kesäkuuta 2019, AL kirjoittaa.


Satamalakko peruuntuu työnantajien hyväksyttyä sovintoesityksen MTV 12:59 09.02

Satamien työriitaan on saatiin ratkaistua työnantajien hyväksyttyä sovintoesityksen.


Kunta-alan neuvotteluissa ei ratkaisua - Työnantajapuoli: ”Viimeisiä haasteellisia kysymyksiä” iltalehti 21:17 07.02

Neuvottelut jatkuvat torstaina. Lomarahakompensaatio hiertää edelleen kunta-alan työsopimusehtoneuvotteluissa. Kunta-alan työehtosopimusneuvottelut päättyivät keskiviikkona illalla tuloksettomina. Neuvottelut jatkuvat torstaina kello 17. Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalosen mukaan neuvotteluissa haetaan ratkaisua viimeisiin "haasteellisiin kysymyksiin". Yksittäisistä asioista Jalonen mainitsee lomarahakompensaation, mutta ei tarkenna sen enempää neuvottelutilannetta.


Riita 300 milj. eurosta: Kunta-alan neuvottelut jatkuvat tänään uusisuomi 09:09 07.02

Kunta-alan työehtosopimusneuvottelut jatkuvat keskiviikkona alkuillasta, kertoi KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen tiistaina illalla.


Yli 180 000 kuntatyöntekijää ylityökieltoon – iskee julkisiin palveluihin: ”Asiakaskäyntejä voi peruuntua” uusisuomi 17:17 05.02

Kunta-alan työntekijöiden kattava ylityö- ja vuoronvaihtokielto tulee aiheuttamaan heikennyksiä julkisissa palveluissa, arvioi KT Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas Uudelle Suomelle.


Kuntatyönantajien Jalonen hoitajien liittojen vaatimuksesta: ”Kohtuutonta. Siitähän sovittiin jo” iltalehti 20:00 04.02

Kuntatyönantajat pitävät tärkeänä kansalaisten hengen ja terveyden turvaamista kaikissa tilanteissa. Kuntatyönantajien Markku Jalonen pitää kunta-alan järjestöjen vaatimusta lomarahaleikkausten perumisesta kohtuuttomana. Alan työehtosopimusneuvottelut ovat katkenneet. - Tästähän sovittiin samojen järjestöjen kanssa kilpailukykysopimuksessa ja kunta-alan työ- ja virkaehtosopimuksessa.


Kiinteistöpalvelualan neuvottelut jumissa - PAM: Työnantajalla halu heikentää ehtoja, mutta ei neuvotella iltalehti 14:39 01.02

Palvelualojen ammattiliitto PAM neuvotteli tänään kiinteistöpalvelualan työehdoista. Neuvottelut jäivät valitettavan lyhyiksi. PAM ja Kiinteistötyönantajat neuvottelivat toista kertaa kiinteistöpalveluajan työehdoista. Neuvottelut jäivät jälleen torsoksi, kun PAMin puheenjohtaja Ann Selinin mukaan neuvotteluja leimasi työnantajaliiton mittava heikennyslista ja haluttomuus neuvotella. PAMin arvion mukaan kiinteistötyönantajien tekemät esitykset työehtosopimukseen alentaisivat alan työvoimakuluja 8 prosenttia. Vaikutus työntekijöille olisi PAMin mukaan reippaasti miinusmerkkinen.


SAK julkaisi oman lakkokuvansa: ”Taidan arvata miksi EK:n kuvassa ei ole Tanskaa” uusisuomi 18:54 31.01

Keskusjärjestö SAK on julkaissut oman tilastokuvansa vastavetona työnantajien EK:n kuvaan, joka nousi uutiseksi asti. Työmarkkinajärjestöjen väittelystä kertoo Talouselämä.


Miljoonien työntekijöiden ammattiliitto hylkäsi työnantajien ehdotuksen – jättilakot uhkaavat Saksan teollisuutta MTV 16:58 29.01

Saksalainen teollisuuden ammattiliitto IG Metall julkaisi tänään tietoja vuorokauden mittaisista lakoista, joita se aikoo toteuttaa Saksassa loppuviikon aikana, kertoo uutistoimisto Reuters.


Sivistystyönantajat vaatii JHL:ää perumaan työtaistelun: ”Lakko on laiton” iltalehti 01:23 24.01

Sivistystyönantajat vaatii myös työrauhaa neuvotteluiden jatkumiselle. Sivistystyönantajat kertoo tiedotteessaan Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n järjestävän keskiviikoksi koko päivän kestävän lakon Helsingin yliopiston kiinteistöpalvelut Oy:ssä. Sivistystyönantajien mukaan lakko on laiton, koska heidän mukaan yhtiön työntekijöihin sovellettava Yliopistojen yleinen työehtosopimus on voimassa. Sivistystyönantajat kertoo tiedotteessaan käyneensä JHL:n ja Pardian kanssa aktiivisesti neuvotteluja, jotta osapuolet pääsisivät sopimukseen Helsingin kiinteistöpalvelut Oy:ssä sovellettavan työehtosopimuksen ehdoista.


Uutiset