VATT tutki: Työttömyyden aikainen työskentely lisääntynyt – kannusteet ovat hyvät uusisuomi 10:45 06.07

Työttömien tarttuminen osa-aika ja pätkätöihin on lisääntynyt tällä vuosikymmenellä, ilmenee Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n tänään julkistamasta selvitystä.


Tätä Jari Lindström osasi odottaa – Uudesta perumisesta repesi riemu uusisuomi 19:03 05.07

Oppositiopuolueissa on iloittu hallituksen päätöksestä perua lakihanke, joka olisi sallinut alle 30-vuotiaiden työttömien työllistämisen määräaikaisiin työsuhteisiin ilman erillistä perustetta.


SAK vaatii hallitusta vetämään pois 2 lakihanketta: ”Olemme valmiit toimiin, jos nämä etenevät eduskuntaan” uusisuomi 18:32 28.06

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta siirtäisi työttömien aktivoinnin osaksi sosiaaliturvan kokonaisuudistusta, tulevien hallitusten huoleksi.


SAK haluaa kaksi lakihanketta pois käsittelystä – uhkailee työpaikkakohtaisilla toimilla, jos lakiesitykset etenevät eduskuntaan MTV 13:04 28.06

Työmarkkinajärjestö SAK vaatii hallitusta vetämään pois pienten yritysten irtisanomisia ja alle 30-vuotiaiden työttömien määräaikaisuuksien sallimista koskevat lakihankkeet.


Työtön, näin karenssit ovat keventymässä – Lindström tarkensi, mitä ”aktiivimalli 2” tarkoittaa uusisuomi 10:53 28.06

Ennalta kritisoitu työttömien ”aktiivimalli kakkonen” tarkoittaisi myös erittäin merkittävää muutosta työttömyysturvan karensseihin, tiedotti työ- ja elinkeinoministeriö torstaina.


Työtön, näin täysin karenssit ovat muuttumassa – Lindström tarkensi, mitä ”aktiivimalli 2” tarkoittaa uusisuomi 10:53 28.06

Ennalta kritisoitu työttömien ”aktiivimalli kakkonen” tarkoittaisi myös erittäin merkittävää muutosta työttömyysturvan karensseihin, tiedotti työ- ja elinkeinoministeriö torstaina.


Pääkirjoitus: Li Andersson (vas) moittii keskiluokkaa turhaan – eniten kansalaisten arjesta ovat vieraantuneet poliitikot itse iltasanomat 21:00 24.06

Kansanedustaja, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson huolehtii mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa (24.6.) keskiluokan etääntymisestä muun muassa työttömien arjesta.


Aktiivimallia kierretään nyt työkyvyttömyyseläkehakemusten avulla – "Onhan se moraalitonta" MTV 16:56 15.06

Vuoden alusta voimaan tullut työttömyysturvan aktiivimalli näkyy kasvavina hakemusmäärinä, kerrotaan työeläkeyhtiö Varmasta. Myös työttömien järjestössä ilmiö on tunnistettu.


Uutissuomalainen: Aktiivimalli tuonut Kelalle 11 000 uutta toimeentuloasiakasta MTV 12:29 07.06

Työttömien aktiivimalli on johtanut siihen, että Kelalla on 11 000 uutta toimeentulotukiasiakasta, kirjoittaa Uutissuomalainen torstaina.


Brittitutkimus kyseenalaistaa ”aktiivimallin” - työttömien rankaisu johti liki katastrofiin iltalehti 06:29 24.05

Tukien varassa olevien ihmisten rankaisu vaikuttaa toisin kuin toivottiin, laaja brittitutkimus paljastaa. Viiden vuoden ajan Britanniassa tehty tutkimus osoittaa, että keppi on huono tapa motivoida työttömiä ja saada heidät jäälleen työvoiman piiriin. Usean yliopiston voimin toteutetun ja Yorkin yliopiston johtaman tutkimuksen tulokset julkaistiin tiistaina. Tulos on yksiselitteinen: ihmisten rankaiseminen pienentämällä tai epäämällä sosiaalietuuksia ei toimi. Sen sijaan ehdollinen sosiaaliturva ajaa ihmiset köyhyyteen, heidän terveytensä heikkenee ja saa jotkut turvautumaan rikollisuuteen henkensä pitimiksi.


Ministeriö: Työttömien määrä väheni huhtikuussa 3,6 prosenttia iltalehti 10:19 23.05

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomessa oli huhtikuun lopussa 254 600 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä väheni 9 500:lla. Ministeriön tuoreen mukaan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli huhtikuun lopussa yhteensä 254 600 työtöntä työnhakijaa, mikä on 49 700 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien määrä väheni huhtikuussa 9 500:lla. Pitkäaikaistyöttömiä oli 80 600, mikä on 28 600 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 98 900 eli 19 200 vähemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan. Myös lomautukset vähenivät 6 700:lla.


Työttömien edustaja järkyttyi, muttei yllättynyt Susanna Kosken kovista sanoista: ”Symbolisoivat laajemmin tämän hallituksen toimintaa” iltalehti 16:17 16.05

Työttömien keskusjärjestön Jukka Haapakoski kehottaa työttömiä äänestämään. Työttömien keskusjärjestön Jukka Haapakoski on seurannut Ylen A-studion jälkeen virinnyttä keskustelua pitkäaikaistyöttömyydestä. Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Kosken esiintymistä pitkäaikaistyöttömälle Anna-Maija Tikkaselle on pidetty empatiakyvyttömänä. Haapakoski on lukenut Kosken sanomisista lehdistä.


Yhdysvalloissa historiallinen tilanne: jokaista työtöntä kohden avautui työpaikka iltasanomat 05:14 12.05

Työpaikkojen määrän suhde työttömien määrään on suurin koko tilaston historiassa.


Syöpäleikkaus siirtyi influenssan takia - aktiivimallin leikkuri iski Jaanaan: ”En voi ymmärtää, että sairauden takia rangaistaan” iltalehti 13:20 07.05

Kelasta vahvistetaan, että tällä hetkellä aktiivimallin leikkuri voi iskeä käytännössä työkyvyttömiin. Työttömyyskassat ja TE-toimistot ovat tuoneet esille, että etenkin työttömien, joilla on puutteita työkyvyssä, on vaikea täyttää aktiivimallin ehtoja. Tällainen tilanne on Jaanalla (nimi muutettu). Hän on sairastanut usean vuoden ajan vakavaa syöpää. Leikkausten välillä hän on ollut välillä töissä ja välillä opiskellut.


SAK: Aktiivimalli syrjii osaa työttömistä - ”Hallitus jatkaa työttömien kurittamista loppuun saakka” iltalehti 07:55 27.04

SAK:n mukaan aktiivisuusehto täyttyy parhaiten palvelualoilla, mutta huonoiten teollisuuden, kuljetuksen, sekä julkisten- ja hyvinvointialojen työttömillä. SAK:laisista työttömyyskassoista kerätyt tiedot kertovat keskusjärjestön mukaan karua kieltä aktiivimallin toteutumisesta. Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön mukaan ensimmäisen tarkastelupisteen tulokset viittaavat siihen, että aktiivimallin ehtojen täyttäminen on vahvasti riippuvainen osaamisalasta ja iästä. Arvion mukaan SAK:laisista ansiopäivärahaa saavista hieman alle puolet, 47 %, on täyttänyt aktiivisuusehdon ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Tulokset ovat samansuuntaisia kuin Kelan aiemmin julkaisemat tiedot, joiden mukaan ehdon on täyttänyt 50,7 % työttömyysturvan saajista.


Mitä tapahtuu työttömien palveluille maakunta­uudistuksessa? "Rauniot tulevat savuamaan teidän jäljiltänne" iltasanomat 19:08 18.04

Yksityisten yritysten mahdollisesti kasvava rooli työvoimapalveluissa huoletti eduskuntaa, kun se tänään pääsi keskustelemaan maakuntauudistukseen liittyvästä kasvupalvelulaista.


Seuraa suorana: Eduskunta grillaa hallitusta kehysriihen päätöksistä iltalehti 13:53 17.04

Eduskunnan täysistunnossa käydään tänään lähetekeskustelu hallituksen kehysriihen esityksistä. Suora lähetys alkaa kello 14. Eduskunnan täysistunnossa käydään tänään lähetekeskustelu hallituksen kehysriihen esityksistä. Hallitushan suuntasi esityksillään lisärahaa muun muassa muunto- ja täydennyskoulutukseen. Kovaa väittelyä synnyttävät varmaankin esitykset pienten yritysten irtisanomisoikeuden parantamisesta ja alle 30-vuotiaiden työttömien määräaikaisuusvaatimusten väljentämisestä.


Hallituksen kehysriihi: Alle 30-vuotiaiden työttömien määräaikaisia työsopimuksia ei tarvitse jatkossa perustella - irtisanomista pienfirmoissa helpotetaan iltalehti 06:14 12.04

Hallitus aikoo helpottaa nuorten työttömien työllistämistä valmistelemalla työsopimuslain muutoksen. IL-TV seurasi hallituksen kehysriihtä - videolla poimintoja. Työsopimuslain muutoksen myötä työnantaja saisi tehdä vähintään 3 kuukautta yhtäjaksoisesti työttömänä työnhakijana olleen, alle 30-vuotiaan nuoren kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman laissa muutoin säädettyä perusteltua syytä.


Hallituksen kehysriihi: Pienfirmoissa alle 30-vuotiaille jatkossa määräaikaisia työsopimuksia ilman perusteita iltalehti 21:30 11.04

Hallitus aikoo helpottaa nuorten työttömien työllistämistä valmistelemalla työsopimuslain muutoksen. IL-TV seurasi hallituksen kehysriihtä - videolla poimintoja. Työsopimuslain muutoksen myötä työnantaja saisi tehdä vähintään 3 kuukautta yhtäjaksoisesti työttömänä työnhakijana olleen, alle 30-vuotiaan nuoren kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman laissa muutoin säädettyä perusteltua syytä.


Hallitus lisää työnantajien valtaa: Irtisanominen helpottuu – tavoitteena helpottaa työllistämistä uusisuomi 20:26 11.04

Työnantajien valta lisääntyy hallituksen kehysriihen päätöksillä. Tavoitteena on alentaa työllistämisen kynnystä. Irtisanominen helpottuu alle 20 hengen yrityksissä ja alle 30-vuotiaiden työttömien määräaikaisuudelle ei enää vaadita perustetta.


häiriköinyt kisamaskotti vohkittiin Niinistö kommentoi huippukokousta Partasen syytä olla ylpeä ylpeä –

Uutiset