Venäjän vaalikomitea: Putinia äänesti Krimillä yli 92 prosenttia - Poroshenko pitää täytenä potaskana iltalehti 11:57 19.03

Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon mukaan ylipäätään Venäjän presidentinvaalien pitäminen Krimin alueella on laitonta, koska Krimin ei ole virallisesti vahvistettu kuuluvan Venäjään. Venäjän vaalikomitean mukaan Vladimir Putin olisi saanut peräti 92,15 prosenttia äänistä Krimin niemimaan alueella. Yhteensä Putin sai 76,66 prosenttia kaikkien vaaliuurnille vaivautuneiden äänistä. Ukrainan presidentti Petro Poroshenko pitää Putinin kannatusprosentteja täysin mahdottomina ja vilpillisinä. Hän totesi, että ylipäätään Venäjän presidentinvaalien pitäminen Krimin niemimaalla on laitonta.


Kanerva: Venäjän kutsumilla tarkkailijoilla ei minkäänlaista pätevyyttä iltasanomat 21:44 18.03

Etyjiltä on tiedossa kritiikkiä myös Ukrainan suuntaan.


Ukraina esti venäläisten äänestämisen maaperällään – Venäjä kritisoi voimakkaasti iltasanomat 15:15 18.03

Ainoastaan diplomaattipassin omistavat venäläiset ovat päässeet äänestämään presidentinvaaleissa Ukrainan alueella.


Kansallissankariksi noussutta naislentäjää syytetään terrori-iskun suunnittelusta Ukrainassa – keskisormen näyttämisestä kuuluisaksi tullut nainen halutaan oikeuteen MTV 18:05 15.03

Ukrainan Jeanne d’Arciksi kutsutun Nadija Savtshenkon maine näyttää rapautuvan nopeasti. Venäläisessä vankilassa kaksi vuotta virunut ukrainalainen sotasankari nousi vapauduttuaan Ukrainassa kansallissankariksi. Nyt häntä syytetään aseellisen iskun suunnittelusta maan parlamenttiin.


Ukrainan hallitukselta kova urheilupäätös – ministeri perusteli ratkaisua Venäjän ”röyhkeydellä ja vihamielisyydellä” iltasanomat 21:28 14.03

Ukrainan hallitus on kieltänyt maansa urheilijoita osallistumasta Venäjällä järjestettäviin kilpailuihin.


Ukrainan hallitukselta kova päätös – ministeri perusteli ratkaisua Venäjän ”röyhkeydellä ja vihamielisyydellä” iltasanomat 21:28 14.03

Ukrainan hallitus on kieltänyt maansa urheilijoita osallistumasta Venäjällä järjestettäviin kilpailuihin.


Venäjä aloitti jo viisukiukuttelun - uhkaa väitteiden mukaan sensuroida Irlannin Euroviisuesityksen iltalehti 14:05 14.03

Euroviisuihin on pari kuukautta aikaa, mutta Venäjä on aloittanut jo kiukuttelun. Venäjä tekee tänä vuonna paluun Euroviisuihin. Viime vuonna kun maa joutui jättämään Kiovan Euroviisut väliin Ukrainan viranomaisten päätöksellä. Venäjän edustaja Julia Samoilova, kun oli esiintynyt Venäjän itseensä liittämällä Krimillä. Viisuja ei myöskään näytetty Venäjän valtiollisilla kanavilla.


Työmaille tehtiin valvontaisku pääkaupunkiseudulla: 11 henkilöllä väärennetyt Romanian henkilökortit iltalehti 17:00 13.03

Pääkaupunkiseudun työmaille tehdyssä valvontaiskussa paljastui useita väärennettyjä asiakirjoja. Rajavartiolaitoksen alainen Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö suoritti 5. maaliskuuta yhdessä Keskusrikospoliisin sekä aluevalvontaviraston kanssa valvontatarkastuksia useisiin pääkaupunkiseudulla sijaitseviin työmaihin. Kohteina olevilta työmailta tavattiin yhteensä 11 henkilöä, jotka olivat rekisteröityneet Suomeen työntekijöiksi väärennettyjä Romanian henkilökortteja käyttäen. Henkilöitä epäillään törkeästä väärennyksestä ja rekisterimerkintärikoksesta. Epäillyt ovat Ukrainan ja Georgian kansalaisia.


EU jatkoi Venäjän vastaisia Ukraina-pakotteita iltasanomat 12:56 12.03

Euroopan unioni jatkoi maanantaina venäläisille henkilöille ja yhteisöille Ukrainan kriisin vuoksi langetettuja talouspakotteita puolella vuodella.


Putinin mukaan Nord Stream 2 ei ole poliittinen hanke - tutkijan mukaan se on juurikin sitä iltalehti 07:01 11.03

Venäjän presidentti Vladimir Putin kieltää jyrkästi, että Venäjä harjoittasi geopolitiikkaa uudella kaasuputkella. Venäläinen uutistoimisto Tass vastikään uutisoi, ettei presidentti Vladimir Putin pidä Nord Stream 2 -hanektta vaihtoehtona Ukrainan läpikulkukaasuputkelle. Putinin mukaan Nord Stream 2 ja Turkish Stream vain lisäävät vaihtoehtoja. - Tiedätte meidän kantamme. Me kannatamme tämän projektin täytäntöönpanoa, ja se on epäilemättä täysin epäpoliittinen. Se on puhtaasti taloudellinen ja ennen kaikkea kaupallinen hanke, Putin totesi helmikuun lopussa tavatessaan Itävallan liittokansleri Sebastian Kurzin.


Suomalaisia rauhanturvaajia Itä-Ukrainaan? Timo Soini näkee hankkeessa suuria ongelmia iltasanomat 19:22 08.03

Suomen ulkopoliittisen johdon rivit ovat suorat mahdollisessa Itä-Ukrainan rauhanturvaoperaatiossa, vakuuttaa ulkoministeri Timo Soini.


Ukraina esti viime vuonna Venäjän osallistumisen viisuihin - nyt Ukrainan osallistuminen on vaakalaudalla iltalehti 14:10 07.03

Ukraina on jo valinnut edustajansa, mutta taloudelliset ongelmat saattavat estää sen osallistumisen Lissabonin Euroviisuihin. Ukrainan, viime vuoden viisuisännän, osallistuminen tämän vuoden Euroviisuihin on uhattuna. Syynä on se, ettei Ukrainan hallitus pysty takaamaan riittävää rahoitusta UA: PBC:lle (Ukrainan julkinen yleisradioyhtiö), ja koko yhtiötä uhkaa toiminnan loppuminen huhtikuun loppuun mennessä. UA: PBC on juuri se yhtiö joka vastaa tänä vuonna maan euroviisuosallistumisesta. Mikäli yhtiön toiminta on loppunut, ei Ukraina voi viisuihin osallistua.


Kiovassa metroaseman lähellä räjähti kaksi kranaattia iltalehti 07:46 07.03

Yksi ihminen loukkaantui yöllisessä räjähdyksessä Lesnaja-aseman lähellä. Ukrainan pääkaupungissa räjähti kaksi kranaattia Lesnaja-metroaseman vieressä. Yöllä tapahtuneessa räjähdyksessä loukkaantui viimeisimpien tietojen mukaan yksi ihminen. Vieressä ollut Toyota-merkkinen auto paloi poroksi.


Näkökulma: Energia on valtaa - Venäjä kiristää Ukrainaa ja Eurooppaa kaasulla iltalehti 15:49 06.03

Venäjä kurittaa Ukrainaa kaasutoimitusten katkolla keskellä kylmintä talvea, kirjoittaa toimittaja Nina Järvenkylä. Venäjä käyttää energiaa vallan välineenä. Venäjän energiayhtiö Gazprom on jälleen sulkenut kaasuhanat Ukrainaan, ja edelleen Keski-Eurooppaan. Ukrainan epävakauttaminen on Venäjän intresseissä. Se on tullut selväksi Krimin miehityksen ja Itä-Ukrainan sodan myötä. Ukraina rämpii sodassa, jonka loppua ei näy. Se yrittää tehdä uudistuksia kuten kitkeä korruptiota ja asettaa taloutensa länsiasentoon. Pitkät energiakatkokset keskellä talvea eivät näitä tavoitteita edistä.


Ulkoministeri Soini Ukrainassa: ”Kyllähän energia on yksi poliittisen vallankäytön väline” iltalehti 14:29 06.03

Ulkoministeri Timo Soini tapasi Ukrainassa ulkoministeri Pavlo Klimkinin ja presidentti Petro Poroshenkon. Ulkoministeri Timo Soini vieraili Kiovassa Ukrainan ja Venäjän kaasukiistan ollessa kuumimmillaan. Soini kertoo Iltalehdelle, että kyseessä on Ukrainalle äärimmäisen tärkeä kysymys paitsi maan oman kaasunsaannin kannalta niin myös eurooppalaisesta näkökulmasta luotettavuuden kannalta. - Kyllähän energia on yksi poliittisen vallankäytön väline, Soini toteaa.


Venäjän kaasutoimitukset Ukrainaan katkolla - Ukraina rajoittaa kaasun käyttöä iltalehti 10:51 06.03

Venäjä on jälleen kieltäytynyt toimittamasta kaasua Ukrainaan. Venäjän kaasutoimitukset Ukrainaan takkuavat jälleen. Toimituskatkot vaikuttavat myös Euroopan kaasutoimituksiin. Venäjän valtion omistama Gazprom ei toimita kaasua Ukrainaan siitä huolimatta, että Tukholman välimiesoikeus viime viikolla näin kehotti. Gazprom jätti toimittamatta Ukrainan ennakkoon maksaman kaasuerän. Gazprom valittaa välimiesoikeuden ratkaisusta. Yhtiö haluaa purkaa toimitussopimuksen.


Venäjä ei aloittanutkaan maakaasutoimituksia? – Ukrainassa palellaan ja suljetaan kouluja iltasanomat 23:26 02.03

Ukrainan viranomaiset kehottivat perjantaina kouluja, päiväkoteja ja yliopistoja sulkemaan ovensa sekä tehtaita leikkaamaan tuotantoaan.


Yhdysvallat myy panssarintorjuntaohjuksia Ukrainaan iltalehti 18:03 02.03

Yhdysvaltain hallinto hyväksyi panssarintorjuntaohjusten myynnin Ukrainaan. Ukrainan presidentti Petro Poroshenko toivotti perjantaina tervetulleeksi tiedon, jonka mukaan Yhdysvallat myy panssarintorjuntaohjuksia Ukrainalle. Poroshenkon mukaan aseet auttavat torjumaan Venäjän aggressiota Itä-Ukrainassa. Venäjä ei asekauppaa hyväksy.


Putin pitää tänään odotetun puheensa – Lupaa kansalle hyvinvointia, huomioi todennäköisesti myös Ukrainan MTV 09:47 01.03

Presidentti Vladimir Putin pitää tänään vuotuisen puheensa Venäjän parlamentille Kremlissä.


Näkökulma: Missä Venäjä, siellä ongelma iltalehti 17:11 27.02

Ukraina voi oikeutetusti pelätä, että Venäjä vesittää Itä-Ukrainaan suunnitellun YK:n rauhanturvaoperaation, kirjoittaa toimittaja Nina Järvenkylä. Ukrainan puolustusministeri Stepan Poltorak totesi tiistaina Helsingissä, ettei hän näe mahdollisena Venäjän osallistumista mahdolliseen YK:n rauhanturvaoperaatioon Itä-Ukrainassa. Hän sanoi kutakuinkin niin, että Venäjä luo ensin itse ongelman ja sitten ilmaantuu luomaansa ongelmaa ratkaisemaan. Poltorakin huoli on aiheellinen. Kuvio Ukrainassa on selkeä. Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja aloitti sotatoimet Itä-Ukrainassa. Venäjä edelleen tukee niin sanottuja kansantasavaltoja muun muassa aseellisesti. Itä-Ukrainan separatistialueilla ei muutoin kuin Venäjän tuella olisi mahdollista jatkaa sotatoimia.


Uutiset