Vastareaktiot jatkuvat: Etelä-Afrikka tekee virallisen protestin Trumpin persläpimaakommentista iltalehti 12:28 15.01

Etelä-Afrikka jättää tänään virallisen diplomaattisen valituksen USA:n lähetystöön, maan ulkoministeriö kertoo. USA:n presidentin Donald Trumpin kielenkäyttö hiertää Afrikassa. Trump väitetysti kuvaili torstaina maahanmuuttoa käsitelleessä tapaamisessa Afrikan maita, Haitia ja El Salvadoria "persläpimaiksi" ja totesi, ettei Yhdysvaltojen pitäisi ottaa vastaan ihmisiä näistä maista. Etelä-Afrikka vaatii USA:n lähetystöltä selitystä asiasta.


UM vahvistaa: Kaksi suomalaista kadonnut Madeiralla ja Skotlannissa - maiden viranomaisiin ollaan yhteydessä iltalehti 13:48 14.01

Ulkoministeriö on saanut tiedot ja vahvistaa, että Skotlannissa ja Madeiralla on kadonnut kaksi suomalaista. Ministeriö ei voi ottaa kantaa kadonneiden henkilöllisyyteen. Iltalehti uutisoi aiemmin sunnuntaina, että 38-vuotias suomalaisnainen on kadonnut Skotlannin-matkallaan ja 35-vuotias suomalaismies on kadonnut Madeiralla.


Suuri turvallisuuskokous Sälenissä alkoi kohun keskellä - DN: Ruotsin ulkoministeriö antanut virheellisen kuvan puolustusraportista iltalehti 13:02 14.01

Ulkoministeri Margot Wahlströmin politiikka joutuu paineisiin Sälenin konferenssissa. Dagens Nyheter-lehden mukaan Ruotsin ulkoministeriö on kaunistellut Ruotsin hallitukselle teetetyn puolustuspoliittisen raportin sanomaa. DN kysyy, voivatko muut puolueet luottaa sosiaalidemokraattien turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan. Puolustusraportissa todetaan, että sotilaallista hyökkäystä Ruotsiin ei voida pois sulkea ja että suurempi eurooppalainen konflikti voi alkaa hyökkäyksellä Ruotsiin.


Lehti: 35-vuotias suomalaismies kateissa Madeiralla iltasanomat 01:31 14.01

Katoamistapaus on Suomen ulkoministeriön tiedossa.


22-vuotias suomalaisnainen kuoli Intiassa – miesystävä sairaalahoidossa MTV 15:02 10.01

Suomalainen 22-vuotias nainen on kuollut Intian Chennaissa, kertovat intialaismediat The Hindu ja The Time of India. Suomen ulkoministeriö vahvistaa naisen kuoleman MTV Uutisille.


Nuori suomalaisnainen menehtyi Intiassa – miesystävä toimitettiin sairaalahoitoon iltasanomat 13:15 10.01

Suomen ulkoministeriö vahvistaa intialaislehtien uutisen.


Ulkoministeriössä kymmenkunta kokenut seksuaalista häirintää MTV 21:11 09.01

Ulkoministeriö ei ole onnistunut kitkemään seksuaalista häirintää, vaikka tapausten määrä vaikuttaakin vähentyneen. Kaikkiaan toistakymmentä ihmistä ministeriössä ja Suomen ulkomaan edustustoissa kertoo kokeneensa viime vuoden mittaan seksuaalista häirintää.


HS: Ulkoministeriössä kymmenkunta kokenut seksuaalista häirintää MTV 20:09 09.01

Ulkoministeriö ei ole onnistunut kitkemään seksuaalista häirintää, kertoo Helsingin Sanomat.


HS: Ulkoministeriössä kymmenkunta kokenut seksuaalista häirintää iltasanomat 20:07 09.01

Ulkoministeriössä tehtiin työtyytyväisyysselvitys marraskuun lopulla.


USA syyttää Pakistania saamattomuudesta terrorismin vastaisissa toimissa – jäädyttää suuren osan turvallisuusavustaan MTV 05:43 05.01

Yhdysvaltain hallinto jäädyttää suurimman osan Pakistanille maksamastaan ulkomaanavusta. Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoi asiasta torstaina, uutisoi The Washington Post.


Norja perui aseviennin Arabiemiraatteihin - syynä Jemenin sota iltalehti 14:36 03.01

Norja ilmoitti keskiviikkona peruvansa aseiden ja ammusten viennin Arabiemiraatteihin Jemenin sodan takia. - Aseellisen konfliktin kehitys Jemenissä syksyllä 2017 on ollut vakavaa ja humanitaarinen tilanne aiheuttaa syvää huolta, Norjan ulkoministeriö sanoi lausunnossaan. Arabiemiraatit on osa Saudi-Arabian johtamaa koalitiota, joka on taistellut Jemenissä maaliskuusta 2015 lähtien.


USA epäilee Pohjois-Korean Kimin yrittävän lyödä kiilaa Etelä-Korean ja USA:n välille: "Emme anna niin tapahtua" MTV 23:18 02.01

Koreoiden väliset keskustelut sopivat Yhdysvaltojen ulkoministeriölle, vaikka Kim Jong Unin vilpittömyys herättääkin epäilyksiä. Ministeriön mukaan päätös mahdollisen tapaamisen järjestämisestä kuuluu Etelä-Korealle.


Ulkoministeriöstä tulee vihdoin myös virallisesti ulkoministeriö iltasanomat 08:13 31.12

Ulkoministeriön virallinen nimi muuttuu vuoden alussa ulkoasiainministeriöstä ulkoministeriöksi.


Turkki raivostui turvapaikan myöntämisestä loikkariupseerille, Kreikan hallitus yrittää kumota päätöksen iltasanomat 23:15 30.12

Turkin ulkoministeriö suomi lauantaina päätöstä, jossa loikanneelle turkkilaiselle lentoperämiehelle annettiin Kreikasta turvapaikka.


Iran pidättänyt hallitusta vastustavia mielenosoittajia - USA tuomitsee pidätykset iltalehti 06:30 30.12

Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti perjantaina tuomitsevansa Iranissa hallitusta vastustavien mielenosoittajien pidätykset. Yhdysvaltain ulkoministeriö tiedotti perjantaina pitävänsä mielenosoituksia tiukasti silmällä. Se kehotti kaikkia maita julkisesti tukemaan Iranin kansalaisia ja heidän vaatimuksiaan perusoikeuksien kunnioittamisesta. Torstaina useissa Iranin kaupungeissa alkaneet mielenosoitukset levisivät perjantaina mun muassa pääkaupunki Teheraniin.


Reuters: Myös Venäjältä on toimitettu öljyä Pohjois-Koreaan - Venäjän ulkoministeriö ei kommentoi iltalehti 02:43 30.12

Kiinan lisäksi myös venäläiset säiliöalukset ovat toimittaneet öljyä Pohjois-Koreaan. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters, jonka mukaan venäläiset säiliöalukset ovat toimittaneet Pohjois-Koreaan öljyä tai öljytuotteita, kuten esimerkiksi polttoainetta, ainakin kolme kertaa viimeisten kuukausien aikana. Venäjä on maailman toiseksi suurin öljyntuottaja. Öljyn tai öljytuotteiden myynti Pohjois-Koreaan rikkoo YK:n Pohjois-Koreaa vastaan asettamia pakotteita.


Disko vai politiikan linnake? Ulkoministeriö valaistiin räikeästi: ”uudenvuoden aattona räiskyy enemmän” iltalehti 22:42 29.12

Ulkoministeriö muuttaa ensi vuonna nimensä, uudistaa visuaalisen ilmeen ja täyttää 100 vuotta. Muun muassa näiden asioiden vuoksi Katajanokalla sijaitseva rakennus on valaistu kuin disko konsanaan. Helsinkiläismies ikuisti ulkoministeriön valoshown videolle. Kuvauspaikkana on Pohjoisranta Helsingin Kruununhaassa. Eteläisessä Helsingissä joulukuun pimeydessä perjantai-iltana liikkeellä olleet ovat saattaneet hieraista silmiään katsoessaan kohti merellistä Katajanokan kaupunginosaa.


Guatemalan presidentti ilmoitti siirtävänsä Israelin lähetystönsä Jerusalemiin iltalehti 02:11 25.12

Presidentti Jimmy Morales kertoi asiasta Facebookissa. Guatemalan presidentti Jimmy Morales kertoi Facebookissa Guatemalan siirtävän Israelin lähetystön Tel Avivista Jerusalemiin. Presidentti Morales kertoi antaneensa asiasta määräyksen ulkoministeriölle keskusteltuaan ensin Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa. Guatemala seuraa ilmoituksellaan Yhdysvaltoja, sillä presidentti Donald Trump ilmoitti aiemmin siirtävänsä maan suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin.


Pohjois-Korea kokee YK:n pakotteet sotatoimiksi iltalehti 07:12 24.12

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto vastasi Pohjois-Korean marraskuisiin ohjuskokeisiin pakotteilla, jotka maa nyt tuomitsee. Pohjois-Korea on ottanut kantaa YK:n turvallisuusneuvoston pakotteisiin. Reutersin mukaan maan ulkoministeriö kokee pakotteet sotatoimiksi ja on uhannut rangaista tahoja, jotka tukivat YK:n pakotteita. YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi Pohjois-Korean toimet kokouksessaan perjantaina ja päätti yksimielisesti rajoittaa maan öljyn saantia, kriittisen tärkeiden tuontituotteiden saantia ja kieltämällä maalta kaiken jäljellä olevan merkittävän viennin. Myös Pohjois-Korean pääasialliset kauppakumppanit, Kiina ja Venäjä äänestivät pakotteiden puolesta.


Uutiset