Elina Lepomäki: Soten säästöarviossa paha virhe: ”jopa kahden miljardin heitto” - ministeriö kiemurtelee iltalehti 23:00 14.03

Kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen mukaan soten laskelmissa on merkittävä puute. Valtiovarainministeriö ei allekirjoita väitettä. Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki sai aikaan ison kohun ilmoittaessaan, että hän haluaa kuopata hallituksen tärkeimmät hankkeet eli sote- ja maakuntauudistukset. Yksi syy päätökselle oli se, ettei Lepomäki usko sotella saatavan aikaan säästöjä, vaan päinvastoin hän arvioi kustannusten kasvavan. Lepomäki kertoi keskiviikkona IL-TV:n Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa, että hän on huomannut merkittävän virheen valtiovarainministeriön (VM) sote-uudistuksen säästöarvion laskelmissa. Hallitus arvioi VM:n laskelmiin nojaten, että sote-uudistuksella saadaan aikaan kolmen miljardin euron säästö verrattuna siihen, mikä sote-menojen kehitys olisi ilman sote-uudistusta vuoteen 2029 mennessä. Lepomäki on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri.


Saudi-Arabia muutti lakiaan: Nainen voi saada lapsen huoltajuuden avioeron jälkeen iltalehti 18:27 13.03

Tähän asti naiset ovat joutuneet taistelemaan oikeudessa vuosien ajan edes nähdäkseen lapsiaan. Saudi-Arabian äidit voivat jatkossa saada lastensa huoltajuuden avioeron jälkeen ilman oikeudenkäyntiä, kertoi maan tiedotusministeriö lausunnossaan. Uudistuksella Saudi-Arabia muuttaa käytäntöään, jossa suositaan erittäin voimakkaasti miehiä huoltajuusasioissa. Saudi-Arabia on viime aikoina toteuttanut monia merkittäviä sosiaalisia ja taloudellisia uudistuksia, joissa myös naisten heikkoa asemaa on kohennettu. Uudistuksia vie läpi maan 32-vuotias kruununprinssi Mohammed bin Salman.


Kansanedustajat keskustelivat äitiyslakialoitteesta - tunteet kävivät kuumina puolin ja toisin iltalehti 22:24 21.02

Eduskunnassa keskusteltiin oikeusministeriön esitysluonnokseen perustuvasta kansalaisaloitteesta, jonka mukaan äitiyslakia tulisi muuttaa niin, että naisparin molemmat puolisot voisivat olla virallisesti äitejä heti lapsen synnyttyä. Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok) totesi avauspuheenvuorossaan, että käsittelyssä oleva kansalaisaloite on poikkeuksellinen, koska se vastaa sanasta sanaan oikeusministeriön vuonna 2015 valmistelemaa esitysluonnosta. - Uudistuksella voidaan siis vahvistaa lapselle toinen oikeudellinen vanhempi perheen sisäistä adoptiota nopeammin ja yksinkertaisemmin. Kyse on siis oikeudellisesta vanhemmuudesta, ei biologisesta tai geneettisestä vanhemmuudesta, Tolvanen muistutti.


Manchester United teki megatappion - seura syyttää Donald Trumpia iltalehti 16:11 08.02

Manchester United kirjasi torstaina noin 25,5 miljoonan euron tappion USA:n presidentin ideoiman verouudistuksen takia. Torstainen tulosjulkistus oli jälleen surkeaa kuultavaa osakkeenomistajille. Seuraa johtava varatoimitusjohtaja Ed Woodward perusteli New Yorkin pörssissä listatun Unitedin megatappiota presidentti Donald Trumpin verouudistuksella. Trumpin osoittaminen sormella on tietenkin hassua, koska presidentti itse rehenteli pitävänsä Unitedin omistavaa Glazerin perhettä ystävinään.


Grahn-Laasonen hoputtaa sopua perhevapaauudistukseen - otsikot ”Sannin kotkotuksesta” kohteensa mukaan ”turhan värikkäitä” iltalehti 07:57 22.01

Perhevapaauudistuksella patistetaan isiä hoitamaan lapsia kotiin. Naiset halutaan nopeammin takaisin työelämään. Aika käy vähiin hallituksen perhevapaauudistuksessa. Ministerityöryhmän pitäisi päästä sopuun tammikuun loppuun mennessä, mutta sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin) taustajoukoista on kuultu arvostelua. Helsingin Sanomat kirjoitti takkuisesta valmistelusta torstaina. HS:n mukaan siniset pilkkaavat uudistusta "Sannin kotkotukseksi".


Espoon kaupunginhallitus jyrähti länsimetron liityntäliikenteestä - ”Matka-ajat ovat osoittautuneet paikoin kohtuuttomiksi” iltalehti 21:12 15.01

Kaupunginhallitus toivoo tilanteeseen nopeita ratkaisuja. Espoon kaupunginhallitus haluaa selvityksen länsimetroon liittyvistä ongelmista. Kaupunginhallitus kertoo verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa, että ratkaisuja ryhdytään miettimään välittömästi. - Joukkoliikenteessä on ilmennyt ongelmia, joihin HSL ei ollut varautunut. Matkakokonaisuudet ja matka-ajat ovat osoittautuneet paikoin kohtuuttomiksi. Näille alueille on välttämätöntä löytää nopeasti ratkaisuja. Joukkoliikenteen toimivuudessa ja ratkaisujen kehittämisessä on tarkasteltava myös Espoon sisäistä liikennettä sekä kaikkien niiden alueiden käyttäjiä ja heidän matkatarpeita, joihin metrouudistuksella on vaikutusta, tiedotteessa sanotaan.


Oikeuskansleri Pöysti Ylellä: Sote-valmistelussa tehty paljon hyvää, virheistä opittu iltalehti 11:53 13.01

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti korostaa, ettei sote-uudistuksen tarve ole kadonnut mihinkään. Aiemmin sosiaali- ja terveysuudistuksen (sote) keskeisenä virkamiehenä toiminut, tuore oikeuskansleri Tuomas Pöysti uskoo sote-uudistuksella olevan hyvät mahdollisuudet onnistua. - Valmistelussa on tehty paljon hyvää. Virheistä on opittu. On hyviä mahdollisuuksia nykytilannetta parantavaan uudistukseen, sanoi Tuomas Pöysti Ylen TV1:n Ykkösaamussa.


Stockmann muuttaa etujaan: yli 2 500 eurolla ostavat kanta-asiakkaat pääsevät penkomaan Hulluille päiville ennen muita iltasanomat 21:08 03.01

Stockmannin mukaan uudistuksella halutaan tuoda eksklusiivista fiilistä shoppailuun.


Uutiset