EU-kriitikko voittoon vaalien ensimmäisellä kierroksella – Tšekin presidentinvaalit ratkeavat kuun lopulla MTV 19:59 13.01

EU-kriittinen Milos Zeman sai eniten ääniä Tshekin presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Kukaan ehdokkaista ei saanut yli puolia äänistä, joten vaaleista järjestetään toinen kierros kuun lopulla. 


Tsekkiläiset äänestävät presidentistä – istuva presidentti suosikki, mutta vastassa vakavasti otettava vaihtoehto MTV 22:16 12.01

Tshekissä alkoi tänään perjantaina äänestetty presidentinvaaleissa. Vaaleista on todennäköisesti tulossa tiukka taisto. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Ensimmäisen kierroksen toinen äänestyspäivä on huomenna lauantaina.


Niinistö kommentoi ”Toista kierrosta ei tule” -letkautustaan ” Se oli sarkastinen heitto” iltalehti 21:22 12.01

Savon Sanomien mukaan Sauli Niinistö sanoi Kuopion torilla vaaleista, ettei toista kierrosta tulee. Niinistö avasi letkautusta Iltalehdelle. Presidentti Sauli Niinistö kertoi Iltalehdelle heittonsa "Toista kierrosta ei tule" taustaa. - Tapasin yllättäen basemmistoliiton Erkki Virtasen Kuopion torilla, hän sanoi huumorilla, että äänestän sua toisella kierroksella. Se on sellaista leukailua. Tokaisin siihen huumorilla, että sellaista ei tule, Niinistö sanoo.


Sauli Niinistö Iltalehden vaalitentissä: ”Aina on ollut joku Paavo tunkemassa Natoa kurkustani alas ja näköjään Mattikin on liittynyt kerhoon” iltalehti 16:11 12.01

Jatkokautta hakeva presidentti Sauli Niinistö avasi Iltalehden ehdokastenttien sarjan Alma-talossa perjantaina. Monet sanovat, että Sauli Niinistön ylivoima vie kiinnostuksen vaaleista, ja että vaalipäivänä 28. tammikuuta ainoa mielenkiintoinen asia on se, tuleeko toinen kierros vai ei. Alma Median kyselyssä 70 prosenttia kantansa ilmaisseista kannatti Niinistöä. Iltalehden haastattelussa Niinistö kommentoi suosiotaan varovaiseen tyyliin.


Pääkirjoitus: Venäjän vaaleista tuleekin selfiekilpailu iltasanomat 21:00 11.01

Nuorten selfiekilpailu on Kremlin yritys nostaa ennalta ohjattujen presidentinvaalien äänestysaktiivisuutta.


Tuomioja presidentinvaaleista: ”Jännitysmomentti on, voittaako Niinistö yhdellä vai kahdella kierroksella” iltalehti 07:52 08.01

Tuomioja oli valmis asettumaan presidentinvaaleissa Niinistön taakse. Erkki Tuomioja (sd) ehdotti kesäkuussa blogissaan, että SDP voisi harkita Sauli Niinistön tukemista presidentinvaaleissa. SDP päätyi asettamaan lopulta ehdokkaaksi Tuula Haataisen, jonka kannatus oli Ylen tuoreessa gallupissa vain kolme prosenttia. IL kysyi sunnuntaina Haataisen vaalitilaisuuteen osallistuneelta Tuomiojalta, mitä hän ajattelee siitä, että puolue lähti presidentinvaaleihin omalla ehdokkaalla.


Soinin kauhukuva eduskuntavaaleista: ”Uusi ulkoministeri saisi oppia mökeltämään feminististä ulkopolitiikkaa” iltasanomat 12:02 05.01

Ulkoministeri Timo Soinin mukaan ”punavihreän konkurssin” torjuminen lisää motivaatiota eduskuntavaaleja ajatellen.


Korkein oikeus hylkäsi Navalnyn vetoomuksen – jää ulos vaaleista MTV 15:13 30.12

Venäjän korkein oikeus on hylännyt oppositiojohtaja Alexei Navalnyn vetoomuksen maan keskusvaalilautakunnan päätöksen kumoamiseksi.


Korkein oikeus hyljäsi Navalnyn vetoomuksen – jää ulos vaaleista MTV 15:13 30.12

Venäjän korkein oikeus on hylännyt oppositiojohtaja Alexei Navalnyn vetoomuksen maan keskusvaalilautakunnan päätöksen kumoamiseksi.


Levada-keskuksen johtaja: Venäläisten kiinnostus presidentinvaaleihin historian alhaisin iltalehti 15:27 27.12

Vaaleista ovat nyt kiinnostuneet vain ne venäläiset, jotka todella kannattavat Vladimir Putinia, sanoo Levada-keskuksen johtaja Lev Gudkov. Venäjän riippumattoman tutkimuslaitoksen, Levada-keskuksen johtaja Lev Gudkov on sitä mieltä, että venäläisten kiinnostus presidentinvaaleihin on nyky-Venäjän historian alhaisin. - Suurin kiinnostus (presidentinvaaleihin) oli vuonna 1991, jolloin poliittinen tilanne oli täysin eri. Vaalikiinnostuksen ja äänestämisen trendi on ollut laskeva viimeisten kymmenen vuoden aikana, Gudkov kommentoi venäläismedialle.


Putin-kriitikkona tunnettu Aleksei Navalnyi sysättiin syrjään Venäjän presidentinvaaleista MTV 20:34 25.12

Venäjän presidentin Vladimir Putinin kovaääninen kriitikko ja maan näkyvin oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on suljettu pois Venäjän presidentinvaaleista, jotka järjestetään ensi vuoden maaliskuussa. 


Putin-kriitikkona tunnettu Aleksei Navalny sysättiin syrjään Venäjän presidentinvaaleista MTV 20:34 25.12

Venäjän presidentin Vladimir Putinin kovaääninen kriitikko ja maan näkyvin oppositiopoliitikko Aleksei Navalny on suljettu pois Venäjän presidentinvaaleista.


Kuninkaan joulupuhe: Espanjan kuningas toivoo vakaata Kataloniaa iltalehti 09:18 25.12

Espanjan kuningas Felipe VI toivoi joulupuheessaan, että Kataloniassa vältettäisi vastakkainasetteluja. Videolla kertaus juuri ennen joulua käydyistä Katalonian parlamenttivaaleista. Espanjan kuningas Felipe toivoi joulupuheessaan vakaata Kataloniaa. Hänen mukaansa Kataloniassa tulisi nyt ajatella yhteistä hyvää ja välttää vastakkainasettelua ja syrjäytymistä, jotka ovat aiheuttaneet vain epäjärjestystä.


Accuscore ennustaa nyt: Niinistö niukasti läpi ensimmäisellä kierroksella iltalehti 09:50 23.12

Analytiikkayhtiö Accuscore laati ennusteen presidentinvaalien ensimmäisestä kierroksesta. Analytiikkayhtiö Accuscore on tehnyt Iltalehden toimeksiannosta ennusteita viime vaaleista. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Accuscoren ennuste oli tarkin. Se ennusti parhaiten perussuomalaisten nousun ennen vaaleja. Accuscore ei tee omia kannatuskyselyjään, vaan käyttää muiden tuottamaa kyselyaineistoa ja simuloi niistä oman ennusteensa. Simuloinnista käytetään muun muassa tietoja edellisten vaalien äänestämisestä.


Vaalipäivä päätettiin Venäjällä: Presidentti valitaan 18. maaliskuuta iltasanomat 09:24 15.12

Venäjän duuman ylähuone on päättänyt ensi vuoden presidentinvaaleista.


Alabaman vaalit olivat märkä rätti Trumpin kasvoille iltasanomat 20:33 13.12

Yhdysvalloissa Alabaman osavaltion senaattorivaaleista muodostui nöyryyttävä takaisku presidentti Donald Trumpille.


Milloin on vaalipäivä ja missä äänestän? Tässä kaikki, mitä sinun täytyy tietää presidentinvaaleista MTV 14:41 13.12

Milloin presidentin valinta varmistuu ja milloin uusi presidentti astuu virkaan? Oikeusministeriö julkaisi faktapaketin vaaleista ja äänestämiskäytännöistä.


Venezuelan kriisi syvenee: presidentti aikoo sulkea opposition ulos presidentinvaaleista iltalehti 08:27 11.12

Presidentti haluaa sulkea kolme pääoppositiopuoluetta ulos ensi vuoden vaaleista. Venezuelan presidentti Nicolas Maduro sanoo, että kolmen oppositiopuolueen ei pitäisi saada osallistua presidentinvaaleihin ensi vuonna. Syynä on puolueiden järjestämä boikotti sunnuntain vaaleissa, joissa valittiin pormestarit reiluun 300 kaupunkiin ja kylään. Puolueiden mielestä vaalit palvelivat "Maduron diktatuuria". - He katoavat poliittiselta kartalta, Maduro sanoi voitonjuhlassaan Caracasissa sunnuntaina.


Uutiset