Tämä taulukko paljastaa: Keskustassa kytee kapina iltalehti 07:19 23.06

Viime eduskuntavaalien voittajapuolueen keskustan syvissä riveissä kytee kapina, kertoo Iltalehden kyselytutkimuksen tausta- aineisto. Merkittävä osa keskustaa viime eduskuntavaaleissa äänestäneistä on siirtynyt kilpailevien puolueiden kannattajiksi tai arpoo mielessään muun puolueen äänestämistä taikka on aikeissa jättää seuraavat vaalit väliin.


Viranomaiset: Venäjä yritti hakkeroida vaalikoneita 21 Yhdysvaltain osavaltiossa iltalehti 01:44 22.06

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuudesta vastaavan viraston viranomaiset todistivat keskiviikkona Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitean edessä. Viraston kyberturvallisuudesta vastaavan osaston johtohenkilöihin lukeutuvien Jeanette Manfran ja Samuel Lilesin mukaan venäläishakkereiden kohteena oli 21 osavaltiota Yhdysvaltain presidentinvaalien aikana. Viraston entinen johtaja Jeh Johnson painotti, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on vaalihakkeroinnin takana. Johnson kutsui asiaa faktaksi.


Pääministeri May esiintyi nöyränä parlamentin ensimmäisessä kokoontumisessa iltalehti 21:45 21.06

Britannian pääministeri Theresa May on esitellyt kahdeksan lakiesitystä Britannian erottamiseksi Euroopan unionista. Valtavasta lakipaketista kertoi keskiviikkona Britannian parlamentissa kuningatar Elisabet. Parlamentti oli keskiviikkona koolla ensimmäistä kertaa sitten parin viikon takaisten parlamenttivaalien. Istuntokausi alkoi perinteisellä kuningattaren puheella, jossa esitellään hallitusohjelma.


Presidentti Niinistöltä tukensa vetänyt Väyrynen: Miksi Suomi ajaa EU:n puolustusta? iltalehti 21:10 21.06

Euroopan parlamentin jäsenelle Paavo Väyrysestä on käsittämätöntä, miksi Suomi on mukana edistämässä EU:n puolustuksen kehittymistä. Keskustan kunniapuheenjohtaja, Euroopan parlamentin jäsen Paavo Väyrynen on muun muassa Yhdysvaltain presidentinvaalien ja Britannian EU-euron myötä tullut siihen johtopäätökseen, että "ihmiskunta ja Eurooppa ovat siirtymässä uuteen aikakauteen". - Silloin kun kylmän sodan kausi päättyi ja sosialistinen järjestelmä luhistui, käynnistyi globalisaatio ja ylikansallinen yhdentyminen. Ne ovat tuottaneet suuria ongelmia ja toisaalta ihmiset kokevat, että heillä ei ole enää juurikaan mahdollisuuksia vaikuttaa omaan arkeensa vaikuttaviin asioihin.


USA:n viranomaiset: ”Venäläishakkerien kohteena oli 21 osavaltiota presidentinvaalien aikana” hs 21:04 21.06


Britanniassa parlamentin määrä kokoontua ensi kertaa vaalien jälkeen iltalehti 06:52 21.06

Britannian parlamentin on tänään määrä kokoontua ensimmäistä kertaa sitten parlamenttivaalien. Istuntokausi alkaa perinteisellä kuningattaren puheella, jossa esitellään hallitusohjelma. Puheen on määrä alkaa Suomen aikaa puoli kahdelta iltapäivällä. Puheen sisältöä käsitellään parlamentissa myöhemmin iltapäivällä.


Sipilä: Hallituksen parlamentaarisen pohjan muutos ei anna aihetta uusille vaaleille iltalehti 12:40 19.06

Hallituksen parlamentaarisen pohjan muutos ei anna aihetta ennenaikaisten eduskuntavaalien järjestämiseksi, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk). Uusia vaalien järjestäminen on Sipilän mukaan tarpeen vain erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa.


Tutkija: Ranskan alhainen äänestysprosentti voi aiheuttaa Macronille ongelmia myöhemmin iltalehti 10:51 19.06

Presidentti Emmanuel Macronin puolue otti vaaleissa murskavoiton Ranskan alhainen äänestysprosentti on ongelmallinen demokratian kannalta, sanoo Turun yliopiston tutkija Laura Parkkinen. Parlamenttivaalien äänestysaktiivisuus jäi alle 44 prosenttiin, mikä on alhaisin luku vuosikymmeniin. Presidentti Emmanuel Macronin keskustalainen puolue tukijoineen otti vaaleissa murskavoiton: se sai 351 paikkaa 577-paikkaiseen parlamentin alahuoneeseen. Selvästä parlamenttienemmistöstä huolimatta puolueen ajamat uudistukset voivat ajautua vielä vaikeuksiin, jos kansalaiset aktivoituvat niitä vastaan, Parkkinen varoittaa.


Ranskan äänestystulos on valmis -  Macronin puolueelle murskavoitto iltalehti 06:33 19.06

Vaalien suurin häviäjä sosialistit menetti yli 200 paikkaa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin keskustalainen puolue tukijoineen saa 351 paikkaa 577-paikkaisen parlamentin alahuoneesta, ilmenee lopullisesta vaalituloksesta. Tulos on Macronin Tasavalta liikkeellä -puolueelle murskavoitto, mutta jää silti kauaksi ennusteiden 470 paikasta.


Ranskan parlamenttivaalien äänestys päättyi – Ennuste: Macronin puolueelle selvä voitto, 355 paikkaa 577:stä hs 22:38 18.06


Sosialisteille nöyryyttävä tappio Ranskan parlamenttivaaleissa - puolueen puheenjohtaja erosi saman tien iltalehti 22:06 18.06

Ovensuukyselyt lupaavat sosialistipuolueelle 32 paikkaa 577-paikkaisessa parlamentin alahuoneessa. Puolueen puheenjohtaja Jean-Christophe Cambadélis ilmoitti välittömästi erostaan sunnuntai-iltana ensimmäisten ovensuukyselytulosten jälkeen. Cambadélis itse menetti paikkansa parlamentissa jo vaalien ensimmäisellä kierroksella. Le Figaron mukaan Cambadélis'n henkilökohtaisen häviön jälkeen hänen paikkansa puolueen johdossa kyseenalaistettiin vahvasti.


Tasavalta ei ole liikkeellä – Ranskan parlamenttivaalien surkea äänestysprosentti tietää ongelmia Macronille hs 21:55 18.06


Ranskan parlamenttivaalien äänestys päättyy kello 21, ensimmäiset ennusteet tulevat heti perässä – Mitä ovat Macronin lupaamat uudistukset? hs 20:34 18.06


Ranska äänestää parlamenttivaalien toisella kierroksella - äänestysprosentti jäämässä historiallisen huonoksi iltalehti 20:29 18.06

Presidentti Macronin puolueelle povataan murskavoittoa. Ranskan parlamenttivaalien toisen kierroksen äänestysprosentti uhkaa romahtaa verrattuna aiempiin vuosiin. Iltapäivällä äänensä oli antanut 35,3 prosenttia äänioikeutetuista, kun samaan aikaan edellisissä parlamenttivaaleissa osuus oli 46,4. Äänestysaktiivisuus uhkaa jäädä vain 42 prosenttiin. Alhaista äänestysaktiivisuutta osattiin odottaa. Ensimmäisellä kierroksella äänestämässä kävi vain vajaat 49 prosenttia äänioikeutetuista. Ranskassa onkin huolestuttu äänestysaktiivisuuden laskusta, koska se nakertaa uuden hallituksen legitimiteettiä. Asiantuntijat ovat syyttäneet muun muassa vaaliväsymystä.


Uutiset