Ulkopolitiikasta ei ole entiseen malliin vaaliveturiksi Putinille iltalehti 19:15 23.08

Asiantuntijoiden mukaan kotimaan ongelmat saattavat nousta aiempaa enemmän esille Venäjän presidentinvaalikampanjassa. Venäjän ensi kevään presidentinvaalien tulosta on pidetty selvänä jo ennen kuin istuva presidentti edes asettuu ehdolle: Vladimir Putin voittaa jälleen. Amerikkalaisen Venäjä-tuntijan Regina Smythin mukaan tällainen käsitys sopii Kremlille, joka odottaa Putinin saavan ainakin 70 prosenttia äänistä ja äänestysprosentinkin nousevan 70:een.


Asiantuntijat: Arkkipiispan vaalien lasikatto voisi rikkoutua jo ensi vuonna iltalehti 04:37 20.08

Arkkipiispan vaalit järjestetään helmikuussa. Kirkon piispojen joukkoon on kova paine saada naispiispa, sanovat STT:n haastattelemat asiantuntijat. Asiantuntijat uskovat, että jo arkkipiispan vaaleihin etsitään vahvaa naisehdokasta, joka voisi toimia johtavana piispana.


Kenian presidentinvaalikiista oikeuteen – ainakin 17 kuollut mielenosoituksissa iltasanomat 18:57 16.08

Kenian elokuun alussa järjestetyt presidentinvaalit hävinnyt Raila Odinga sanoo vievänsä kiistan vaalien tuloksesta maan korkeimpaan oikeuteen.


Kenian presidentinvaalikiista oikeuteen: "Kolmansissa vaaleissa peräjälkeen kansan ääni on vaiennettu" iltalehti 18:40 16.08

Kenian elokuun alussa järjestetyt presidentinvaalit hävinnyt Raila Odinga sanoo vievänsä kiistan vaalien tuloksesta maan korkeimpaan oikeuteen. Odinga on väittänyt, että vaalien tulos oli järjestetty niin, että hänen vastaehdokkaansa Uhuru Kenyatta voittaisi vaalit. Odinga kehotti myös ihmisiä osoittamaan rauhallisesti mieltään vaalitulosta vastaan. Vaalien jälkeiset mielenosoitukset ovat jatkuneet päivien ajan, ja ne ovat toisinaan muuttuneet väkivaltaisiksi. Ainakin 17 ihmistä on kuollut protestien yhteydessä, joidenkin tietojen mukaan yli 20.


IL-analyysi: Sipilää kaadetaan jo kulisseissa - Vanhanen uskoo puheenjohtajan jatkavan iltalehti 14:14 15.08

Jos keskustan kannatusalho ei oikene, on mahdollista, että puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä saa Sotkamon puoluekokouksessa haastajan. Keskustalaisten Pyörät pyörimään -tempaus päättyi maanantaina Espooseen. Lauantaina pyöräilylle osallistunut keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä ehti suojaan ennen Kiira-myrskyn riepottelua, mutta poliittiselta vastatuulelta Sipilä ei ole välttynyt, sillä keskustan kannatus on kesän aikana vajonnut viisi prosenttiyksikköä eduskuntavaalien kannatusta alemmaksi, eli noin 16,5 prosenttiin.


Väyrynen varma presidentinvaalien toisesta kierroksesta: "Kaikki arviot tyhjän päällä" iltalehti 09:12 11.08

Väyrysen pitää saada 20 000 kannattajakorttia kasaan päästäkseen ehdokkaaksi. - Kaikki arviot, joita tänä päivänä tehdään, ovat täysin tyhjän päällä. Varsinainen vaalitilanne avautuu vasta joulukuun 6. päivän jälkeen, jolloin Niinistö aloittaa kampanjansa ja jos minä tulen ehdokkaaksi, niin minä aloitan kampanjani, Paavo Väyrynen kommentoi presidentinvaaliasetelmaa torstaina. - Mielestäni on hyvä, että tulee runsaasti ehdokkaita, tämä varmistaa sen, että vaaleissa tullaan käymään toinen kierros, Väyrynen lisäsi.


Kenialaiset jonottavat vaaliuurnille - jännitteistä huolimatta aamu sujunut rauhallisesti iltalehti 09:41 08.08

Keniassa äänestys tämänpäiväisissä vaaleissa on alkanut rauhallisesti, vaikka vaalipäivää on edeltänyt kireä jännitys. Kenialaiset äänestävät tänään muun muassa parlamentti- ja presidentinvaaleissa. Presidentti Uhuru Kenyatta kehotti eilen kansalaisia pysymään rauhallisina. Kenyatta hamuaa toiselle kaudelle, mutta hänen haastajansa Raila Odinga on ollut mielipidemittauksissa niin lähellä, ettei vaalien tulosta pysty ennakoimaan.


Ruandassa Kagame odotetusti presidentinvaalien voittoon iltalehti 05:15 05.08

Kagame on toiminut presidenttinä vuodesta 2000 ja sai yli 90 prosenttia äänistä edellisissä vaaleissa vuonna 2010. Keski-Afrikassa Ruandassa presidentti Paul Kagame on odotetusti voittamassa presidentinvaalit ylivoimaisesti. Maan vaalikomission mukaan jo kaksi kautta hallinnut Kagame on saamassa noin 98 prosenttia äänistä.


Ruandassa Kagame odotetusti presidentinvaalien voittoon – saamassa peräti 98 prosenttia äänistä iltasanomat 02:51 05.08

Paul Kagame on toiminut presidenttinä koko 2000-luvun ajan.


Näkökulma: Päivi Lipposen eläkekikkailu näyttää yhä rumemmalta - arvostettu valtiomies Paavo Lipponen mahdollisti tempun iltalehti 15:25 04.08

Päivi Lipposen tapaus saattaa hyvinkin olla viimeinen niitti kansanedustajien sopeutumiseläkkeelle, joka ei vastaa kansan oikeustajua, kirjoittaa Iltalehden toimittaja Marko-Oskari Lehtonen. Kansanedustajien avokätinen sopeutumiseläkejärjestelmä on tulevan politiikan syksyn kuuma peruna numero yksi. Sopeutumiseläke ei ole ehkä niin tärkeä kuin maakuntamalli (keskustalle) tai valinnanvapaus (kokoomukselle), mutta kyse on periaatteesta ja esimerkin näyttämisestä. Eduskunnan entinen puhemies ja nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö kokeili esimerkin näyttämistä ja pisti eduskuntaryhmien puheenjohtajat allekirjoittamaan lakialoitteen, jolla kritisoitu sopeutumiseläke poistettiin kaikilta vuoden 2011 vaalien jälkeen valituilta kansanedustajilta (uusilta kansanedustajilta). Niinistö muisteli 2010-luvun alun tapahtumia ja totesi, että vanhojen kansanedustajien eläkkeistä oli turha edes keskustella.


Media: Erikoissyyttäjä Mueller kutsui suuren valamiehistön koolle – Puolueet yrittävät estää Trumpia erottamasta Muelleria iltasanomat 04:53 04.08

Suuren valamiehistön koolle kutsuminen tarkoittaa, että Yhdysvaltain presidentinvaalien Venäjä-tutkinta saa uuden vaihteen päälle.


Reuters: Suuri valamiehistö lähettänyt jo haasteita Trump Jr:n Venäjä-tapaamiseen liittyen iltalehti 01:36 04.08

Yhdysvalloissa suuri valamiehistö on lähettänyt haasteita Donald Trump Jr:n ja venäläisasianajaja Natalia Veselnitskajan tapaamiseen liittyen. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters, joka samalla vahvistaa Wall Street Journalin aiemmin torstaina paljastaman tiedon suuren valamiehistön koolle kutsumisesta. Reutersin mukaan suuri valamiehistö on lähettänyt haasteita liittyen Trump Jr:n ja Kreml-kytköksistä tunnetun Veselnitskajan tapaamiseen, joka järjestettiin kesken Yhdysvaltain presidentinvaalien kesäkuussa vuonna 2016.


Ruandassa presidentti Kagamen vaalivoittoa ei uhkaa mikään iltalehti 10:27 03.08

Keskiafrikkalaisen Ruandan presidentti Paul Kagame jatkaa virassaan myös huomisten presidentinvaalien jälkeen. Kahdella muulla ehdokkaalla ei ole mitään mahdollisuuksia haastaa entistä kapinallispäällikköä, joka on käytännössä johtanut maataan vuoden 1994 kansanmurhasta lähtien. Kagamea on syytetty itsevaltaiseksi presidentiksi, joka on vaientanut kovin ottein opposition ja vapaan lehdistön. Ruanda on kuitenkin samalla kehittynyt Afrikan mittapuulla vakaaksi valtioksi, jossa talous on kasvanut voimakkaasti ja köyhyys vähentynyt.


Näkökulma: SDP:ssä ajetaan jo asemiin - ulkoministeriksi olisi tungosta iltalehti 21:23 02.08

SDP:ssä etsitään jo asemia tulevia ministeritaistoja varten. Kannatusmittausten perusteella demarit ovat seuraavien eduskuntavaalien jälkeen hallituspuolue ainakin kakkospuolueena. SDP:n oma tavoite on tietysti nousta ykköseksi eli pääministeripuolueeksi. Tällaiset näkymät saavat demarikellokkaat ajattelemaan tulevia ministeripaikkoja. Jos aikoo olla eduskuntavaalien jälkeen jaossa mukana, on syytä ajaa itsensä ajoissa hyviin asemiin ministeritehtäviä ajatellen.


Venezuelan vaalien tekniikasta vastannut yritys: Tuloksia manipuloitu ”ainakin miljoonalla äänellä” – kansa marssii Maduroa vastaan torstaina hs 17:30 02.08


Venezuelan vaalien tekniikasta vastanneen yrityksen mukaan tuloksia manipuloitu ”ainakin miljoonalla äänellä” – kansa marssii Maduroa vastaan huomenna hs 17:13 02.08


Kenian vaalikomissio: Sähköisestä äänestysjärjestelmästä vastaava viranomainen murhattiin iltasanomat 08:29 01.08

Keniassa on löydetty surmattuna korkea-arvoinen viranomainen, joka vastasi maan lähestyvien vaalien sähköisestä äänestysjärjestelmästä.


Uutiset