Näkökulma: Sipilän hallituksen kovin koitos - Valinnanvapauslaki kuumentaa tänään eduskunnan iltalehti 07:29 14.03

Eduskunnassa nähdään keskiviikkona sote-melskeen kuumin välietappi kun valinnanvapauslaista käydään lähetekeskustelu. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus esittelee eduskunnalle tärkeimmän lakiesityksensä. Valinnanvapauslaki on sosiaali- ja terveyspalveluiden (sote) uudistamisen avain. Sote- ja maakuntauudistus on valtava lainsäädäntöurakka. Hallitus on tehnyt selväksi, että lakipaketti on kokonaisuus, josta ei voi jättää mitään osaa rannalle. Hallituksen esitys soten valinnanvapaudesta on eduskunnan lähetekeskustelussa keskiviikkona. Siitä alkaa kesään kestävä sotelakien käsittely, joka ratkaisee sote- ja maakuntauudistuksen sekä Sipilän hallituksen kohtalon. Jos sote- ja maakuntauudistus ei mene lävitse, loppuu siihen käytännössä myös Sipilän hallitus.


Hallitus antoi eduskunnalle esityksen valinnanvapauslaista – ministeri lupaa "perustuslainkestäväksi" MTV 21:24 08.03

Hallitus antoi tänään paljon kritiikkiä herättäneen esityksensä niin kutsutuksi valinnanvapauslaiksi eduskuntaan. Muut sote- ja maakuntalait ovat olleet lähes vuoden eduskunnassa odottamassa valinnanvapauslakia.


Hallintus antoi eduskunnalle esityksen valinnanvapauslaista – ministeri lupaa "perustuslainkestäväksi" MTV 21:24 08.03

Hallitus antoi tänään paljon kritiikkiä herättäneen esityksensä niin kutsutuksi valinnanvapauslaiksi eduskuntaan. Muut sote- ja maakuntalait ovat olleet lähes vuoden eduskunnassa odottamassa valinnanvapauslakia.


Orpon sote-vastaus nauratti eduskunnassa: ”Hallitus haluaa pelastaa Suomen kansainvälisiltä terveysjäteiltä!” iltalehti 18:39 08.03

Kokoomuksen puheenjohtaja näpäytti SDP:n Rinnettä valinnanvapauslupausten pettämisestä. Eduskunnan kyselytunnilla torstaina keskusteltiin odotetusti sote-uudistuksesta, jonka pitkään odotettu valinnanvapauslakipaketti julkistettiin vain muutama tunti ennen kyselytunnin alkua. Oppositio kävi laajalla rintamalla hallituksen kimppuun, sillä jokainen oppositioryhmä oli etukäteen valmistellut kysymyksen juuri sote-uudistuksesta.


Valinnanvapauslaki nostatti opposition niskavillat pystyyn: ”Surullinen esimerkki siitä, miten kasvojen menettämisen pelko menee hyvän sote-mallin edelle” iltalehti 14:24 08.03

Oppositiopuolueet ovat ottaneet kantaa hallituksen esittelemään valinnanvapauslakiin. Perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja vihreät tyrmäävät Juha Sipilän hallituksen tänään esittämän valinnanvapauslain. - Esityksellään hallitus rikkoo ohjelmansa, jonka mukaan ensin oli tarkoitus uudistaa julkisten sote-palveluiden integraatio ja rakenteet. Toisessa vaiheessa oli tarkoitus selvittää siirtyminen yksikanavaiseen rahoitukseen ja laajentaa valinnanvapautta, perussuomalaisten eduskuntaryhmä toteaa


Hallitus julkistaa kiistellyn valinnanvapauslakiesityksen MTV 13:29 08.03

Hallitus esittää uusien maakuntien perustamista sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista 1.1.2020 alkaen. Kokonaisuutta koskeva tiedotustilaisuus järjestetään tänään klo 13.30 valtioneuvoston tiedotustilassa.


Seuraa suoraa lähetystä: Hallitus julkistaa kiistellyn valinnanvapauslakiesityksen MTV 13:29 08.03

Hallitus esittää uusien maakuntien perustamista sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista 1.1.2020 alkaen. Kokonaisuutta koskeva tiedotustilaisuus järjestetään tänään klo 13.30 valtioneuvoston tiedotustilassa.


Näkökulma: ”Jos emme saa sotea valmiiksi, häviämme vaalit” - tässä syy hallituksen sote-kiirehdintään iltalehti 12:46 08.03

Soten valinnanvapaudesta tuli poliittinen paradoksi, jota ohjaa vallanhimo, kirjoittaa Iltalehden Kreeta Karvala. Miten Suomessa päädyttiin tilanteeseen, jossa eri poliittisia laitoja edustavat tahot sekä hallitutuspuolueesta että oppositiostakin haluavat yllättäen samaa, eli viedä sote-lait EU-komission syyniin? Lyhyt vastaus sote-paradoksiin on se, että eri laitaa edustavat tahot ennakoivat EU-notifikaation loppupäätelmät vastakkaisin tavoin, mutta itselleen suosiollisesti. Palataan juurille Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen viimeinen matka alkaa (ehkä) tänään, kun soten valinnanvapauslaki lähtee eduskuntaan.


Yle: Valtaosa kokoomuksen kansanedustajista seisoo tällä hetkellä sote-uudistuksen takana iltalehti 08:10 08.03

Yle kysyi kokoomuksen kansanedustajille heidän sote-kannoistaan. Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki viime viikolla, että hän aikoo äänestää hallituksen sote-uudistusta vastaan, jonka jälkeen muuta muukin kokoomuksen edustaja otti kantaa aiheeseen. Valtaosa Ylen tavoittamista kokoomuksen kansanedustajista (25 vastaajaa) kertoi nykytietojen valossa äänestävänsä valinnanvapauslakiesityksen puolesta. Ainoastaan Lepomäki kertoi äänestävänsä lakiesitystä vastaan. Osa vastaajista kertoi kantansa äänestyspäätösten suhteen olevan tässä vaiheessa vielä ehdollinen, koska viimeisintä hallituksen esitystä eduskunnalle ei vielä kyselyn tekohetkellä ollut annettu.


Valinnanvapauslaki menossa eduskunnan käsittelyyn MTV 05:22 08.03

Hallituksen odotetaan antavan sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta koskevan lakiesityksen eduskunnalle tänään.


Valinnanvapauslaki menossa eduskunnan käsittelyyn iltasanomat 01:53 08.03

Poliittinen keskustelu sote- ja maakuntauudistuksesta on kuumentunut esityksen viimeistelyn edetessä.


Pääkirjoitus: Soten tuskainen loppusuora alkaa iltasanomat 21:00 07.03

Viime aikoina sote-keskustelu on käynyt äärimmäisen kovilla kierroksilla. Torstaina asia tulee taas eduskuntaan, kun valinnanvapauslakiesityksen käsittely alkaa.


Sipilä uskoo eduskunnan hyväksyvän sote- ja maakuntauudistuksen ennen kesää MTV 17:11 07.03

Pääministeri Juha Sipilä kummastelee sote- ja maakuntauudistuksen kriitikkojen vaatimusta viedä valinnanvapauslaki EU-komission arvioitavaksi.


Kokoomuksen Koski: Valinnanvapauslaki vaarassa jumittua EU-oikeudelliseen tarkasteluun iltasanomat 16:21 06.03

Kuplinta soten ympärillä jatkuu kokoomuksessa.


Ministeri Orpon nettikolumni: Tarve sote-uudistukselle ei katoa minnekään MTV 14:02 06.03

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta on jälleen käyty vilkasta julkista keskustelua. Olemme pitkällä. Lakipaketin viimeistä osaa, valinnanvapauslakia viimeistellään parhaillaan, kirjoittaa kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo MTV Uutisten nettikolumnissaan.


Mediamylläkän ympäröimä Lepomäki ei ollut juttutuulella - kokoomuksen ryhmyri tiukkana: ”Valinnanvapauslaki ei ole omantunnonkysymys” iltalehti 18:12 01.03

Kalle Jokisen mukaan kokoomus on sitoutunut viemään sote-uudistuksen läpi. Sote-kapinan käynnistänyt Elina Lepomäki (kok) poistui kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksesta torstai-iltapäivällä mediamylläkän keskellä. Lepomäki kiirehti kokoomuksen ryhmähuoneesta rappusiin ja totesi lyhyesti, että ryhmässä käytiin sote-uudistuksesta "hyvin laaja keskustelu".


Suomen sote osui keskelle EU-mylläkkää – Opposition vaatima syynäys käytännössä hyödytön uusisuomi 17:49 27.02

Valinnanvapauslakien lähettäminen EU-komission tarkastettavaksi olisi nykyisessä tilanteessa käytännössä hyödytöntä, katsoo sote-uudistusta valmistellut virkamiesjohto.


EU-tuomioistuimen päätös mursi Sipilän hallituksen selityksen - valinnanvapauden riskit paisuvat iltalehti 12:09 21.02

EU:n tuomioistuin on kumonnut päätöksen, johon Sipilän hallitus on nojannut selittäessään, miksei se vie valinnanvapautta EU:n komission ennakkotarkastukseen. Valinnanvapauslakia koskevilta hallituksen oikeudellisilta tulkinnoilta on kaatunut yksi tärkeä perustelu, kun Euroopan unionin tuomioistuin kaksi viikkoa sitten kumosi Slovakian valinnanvapausjärjestelmää koskevan EU:n komission päätöksen. Suomen hallitus on rakentanut valinnanvapauslain oikeusperusteita keskeiseltä osaltaan juuri Slovakian esimerkkiin, joka nyt on lentänyt kaaressa nurin.


Uutiset