Erikoissairaanhoitoa koskeva asiakasseteli soten "kipeä kohta" – ministeri toppuuttelee huolta päivystyksestä MTV 09:19 16.12

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon mukaan eilen päättynyt lausuntokierros osoitti, että erikoissairaanhoitoa koskeva asiakasseteli on valinnanvapauslakiesityksen "kipeä kohta". Muutoksia, ainakin yksityiskohtiin, on tulossa.


Pirkanmaan sairaanhoitopiiri älähti soten valinnanvapaudesta: Vaarantaa päivystävän sairaalan toiminnan iltalehti 13:43 11.12

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus on ottanut kantaa sote-uudistukseen kaavailtuun valinnanvapauslakiin. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen näkemyksen mukaan valinnanvapauslakiin liittyy merkittäviä epäkohtia, jotka toteutuessaan vaarantavat suomalaisen erikoissairaanhoidon parhaiten toimivan osan, eli päivystävän sairaalan toiminnan. Valinnanvapauslakiin sisältyvä asiakassetelin käyttö vaikeuttaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mielestä päivystysvalmiuden ylläpitämistä.


Orpo Ylellä sotesta: ”Yksityinen on hyvä renki, mutta huono isäntä” iltalehti 11:29 09.12

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sanoi Ylen Ykkösaamussa, että sotessa eletään ratkaisun hetkiä ja siksi ilmassa on hermostuneisuutta. - Sotessa lähestytään tämän hallituksen ratkaisun hetkiä. Meillä on suurin osa lainsäädännöstä eduskunnassa, ainoastaan valinnanvapauslaki on sakkokierroksella, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sanoi haastattelussa (9.12.). Orpon mukaan soten viivästyminen ja viime metrien "hermostuneisuus" ovat syynä siihen, miksi viime aikoina on nähty isoja terveyspalveluiden kokonaisulkoistuksia, kuten esimerkiksi Meri-Lapissa on tehty.


Sote-asiantuntijoilta taas madonluvut valinnanvapauslaille: voi lisätä ”palvelushoppailua” ja eriarvoisuutta iltalehti 08:05 05.12

Arviointiryhmään kuuluva professori Pentti Arajärvi (sd) kirjoittaa, että ”asiakassetelin tarjoamisen pakko” on perustuslain vastainen. Asiantuntijaryhmän mukaan valinnanvapauslaki voi heikentää sellaisten potilaiden palvelujen saatavuutta, jotka eivät pysty valinnanvapautta käyttämään. Valinnanvapaus voi asiantuntijaryhmän mukaan johtaa ”käänteiseen priorisointiin”, eli se voi heikentää päivystyksen ja vaativan sairaanhoidon resursseja, jos lääkärit ja potilaat kaikkoavat yksityisiin yhtiöihin.


Hallituksen kohtalonhetki koittaa keväällä - miten käy soten perustuslakivaliokunnassa? iltalehti 08:11 25.11

Kokoomusta tylyttäneet keskustalaiset korostavat käsittelevänsä valinnanvapauslakia puhtaasti oikeudellisena kysymyksenä. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen kohtalonhetki koittaa kevättalvella, kun parhaillaan lausuntokierroksella oleva valinnanvapauslaki tulee eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyyn. Hallitus on sitonut sote-uudistuksen ja maakuntauudistuksen yhteen. Jos valinnanvapauslaki ja sote-uudistus sitä myöten kaatuu, myös keskustalle tärkeä maakuntauudistus on vaarassa.


Keskustan lääkäriedustajat älähtivät sotesta: "Laaja valinnanvapaus ratkaisematon ongelma" iltalehti 09:23 20.10

Lääkärikansanedustajien mielestä asiakassetelien laaja käyttö pirstoo erikoissairaanhoidon kokonaisuuden. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset lääkärijäsenet Niilo Keränen, Pekka Puska ja Martti Talja kirjoittavat kannanotossaan, että uuden valinnanvapausesityksen ratkaisematon ongelma on erikoissairaanhoitoon tuleva varsin laaja valinnanvapaus. - Meitä arveluttaa erikoissairaanhoidon asiakassetelien käyttö esityksen tarkoittamassa laajuudessa. On suuri vaara, että julkistettu valinnanvapauslakiesitys ja laaja asiakassetelien laaja käyttö pirstoo erikoissairaanhoidon kokonaisuuden, lääkäriedustajat kirjoittavat.


Uutiset