Professori hämmästelee hallituksen sote-kiirettä: ”Olisi järkevää siirtää puolella vuodella” uusisuomi 13:54 22.05

Sote- ja maakuntauudistusta sorvataan hiki hatussa, ja tällä viikolla saatetaan saavuttaa yksi välietappi, jos perustuslakivaliokunta saa lausuntonsa valinnanvapaudesta valmiiksi.


Sote-valinnanvapauden kohtalonviikko alkaa: ”Vaikeita asioita, siksi kestää” iltalehti 06:31 22.05

Eduskunnan perustuslakivaliokunta lausuntonsa kimppuun tiistaina - valmista pitäisi olla loppuviikosta. Eduskunnan puhemiesneuvosto käsitteli viime perjantain kokouksessaan sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen aikataulua. Kokouksen jälkeen puhemies Paula Risikko (kok) uskoi aikataulun pitävän, ja että sote- ja maakuntauudistuksen lakipykälät saadaan hyväksyttyä vielä ennen eduskunnan lomia - viimeistään heinäkuun alussa. Hän kuitenkin sanoi asian riippuvan perustuslakivaliokunnan valinnanvapautta koskevasta lausunnosta, jonka Risikko toivoi valmistuvan toukokuun aikana. Sote-uudistuksen aikatauluun vaikuttaa se, haluaako perustuslakivaliokunta lakiin muutoksia, ja jos haluaa, niin millaisia.


Pääkirjoitus: Maakuntavaaleja voisi myös siirtää iltasanomat 21:00 21.05

Eduskunnan perustuslakivaliokunta saanee tällä viikolla valmiiksi lausuntonsa hallituksen valinnanvapaus­esityksestä. Perustuslaki­valiokunnassa esitellään lausuntoluonnos tiistaina ja lausunnon loppukäsittelyyn on varattu aikaa loppuviikko.


Kirkko ei ala vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja - Porvoon piispan esitys hävisi äänestyksessä iltalehti 14:10 18.05

Kirkolliskokous kuitenkin pyytää piispainkokousta selvittämään vaihtoehtoja avioliittokäsityksestä vallitsevan erimielisyyden ratkaisemiseksi. Suomen evankelis-luterilainen kirkko ei ala vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Aloite kirkon avioliittokäsityksen laajentamisesta jätettiin kirkolliskokouksessa äänestysten jälkeen raukeamaan. Perustevaliokunta katsoi avioliittokäsitystä koskevassa mietinnössään, että aloitteen esittämät näkökohdat eivät anna riittäviä perusteluja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon nykyisen avioliittokäsityksen laajentamiselle tai muuttamiselle.


”Turhaa työtä” tehnyt ekonomisti hämmästyi: Kuinka hallitus voi tehdä näin? uusisuomi 13:05 17.05

Suomen Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio kertoo Uudelle Suomelle olevansa ihmeissään, kuinka sosiaali- ja terveysvaliokunta voi vain ilmoittaa, ettei anna lausuntoa julkisen talouden suunnitelmasta (JTS), kun asiakirjoille ja niiden käsittelylle on olemassa tietyt prosessit eduskunnassa.


Sote-riita repii valiokuntaa – hallitus­puolueet vastaavat opposition kritiikkiin: ”Halutaan antaa kuva, että täällä hutiloidaan” iltasanomat 20:59 16.05

Hallituspuolueiden edustajat puolustivat päätöstä raivata sote-valiokunnasta lisää työtunteja poikkeuksellisella tavalla.


Keskustasta heti kuitti oppositiolle: ”Se ei käy” uusisuomi 19:33 16.05

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen vastaa oppositiopuolueille, jotka ovat raivostuneet siitä, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta hallituspuolueiden päätöksellä anna lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksen rahoituskehyksestä.


Hallituspuolueiden sote-päätös raivostutti opposition: ”Tämä on ennennäkemätöntä ja törkeää” uusisuomi 18:47 16.05

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta keskeyttää talousasiantuntijoiden kuulemiset sote- ja maakuntauudistuksen rahoituskehyksestä eli julkisen talouden suunnitelmasta (JTS). Valiokunta ei siten anna myöskään lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksen rahoituskehyksestä.


Kärnä ei riitauta Väyrysen paluuta – vaatii silti perustus­lakivaliokuntaa arvioimaan asian iltasanomat 13:05 15.05

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) sanoo, ettei ole itse riitauttamassa millään tavalla keskustasta eronneen europarlamentaarikko Paavo Väyrysen paluuta eduskuntaan.


Kirkko tuskin laajentaa avioliittoa homopareille – ainakaan vielä MTV 15:46 14.05

Kirkolliskokous todennäköisesti hylkää aloitteen, joka sallisi myös samaa sukupuolta olevien vihkimisen avioliittoon. Aloitetta käsitellyt perustevaliokunta pitäytyisi nykyisessä avioliittokäsityksessä, vaikkakaan ei yksimielisesti.


Sote-asiantuntija aikatauluongelmasta: ”Erityisesti kokoomukselle pelottava vaihtoehto” uusisuomi 10:57 13.05

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen arvioi, että jos perustuslakivaliokunta velvoittaa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen noudattamaan maakuntavaalien suhteen Euroopan neuvoston suosittamia aikarajoja vaalit eivät siirtyisi vain seuraavien eduskuntavaalien ajankohtaan, vaan vielä


Kirkolliskokouksen valiokunta: Kirkon ei pitäisi alkaa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja MTV 16:15 11.05

Kirkolliskokouksen perustevaliokunta esittää, ettei evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous hyväksy kirkon avioliittokäsityksen laajentamista myös samaa sukupuolta olevia pareja koskevaksi.


Valiokunta esittää: Kirkon ei pidä laajentaa avioliittokäsitettä koskemaan samaa sukupuolta olevia iltalehti 14:47 11.05

Osa perustevaliokunnan jäsenistä allekirjoitti eriävän mielipiteen, jossa ajetaan avioliittokäsitteen laajentamista. Kirkolliskokouksen perustevaliokunta on saanut valmiiksi mietinnön edustaja-aloitteeseen, joka käsittelee kirkon avioliittokäsityksen laajentamista myös samaa sukupuolta olevia pareja koskevaksi. Kirkon julkaisemassa tiedotteessa sanotaan, että valiokunta tarkastelee yli 50-sivuisessa mietinnössään asiaa monesta näkökulmasta teologisesti ja yhteiskunnallisesti arvioiden muun muassa Raamatun tulkintaa sekä kirkollisen vihkimisen luonnetta jumalanpalveluksena.


Eriävä mielipide sote-lausunnosta: ”Lakiesitysten kunnollinen käsittely on ollut mahdotonta” uusisuomi 09:41 10.05

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaryhmä, kansanedustajat Tarja Filatov, Ilmari Nurminen ja Merja Mäkisalo-Ropponen jättivät keskiviikkona eriävän mielipiteen valiokunnan lausuntoon sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.


Rinteen uusi vaalilupaus - sote muuttuu ”merkittävästi”, jos SDP pääsee hallitusvaltaan iltalehti 17:00 05.05

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lupaa, että hallituksen ajamaa sote- ja maakuntauudistusta muutetaan merkittävästi, jos SDP äänestetään valtaan seuraavissa eduskuntavaaleissa. Parhaillaan eduskunnan valiokuntakäsittelyssä olevalla sote-uudistuksella riittää vastoinkäymisiä. Perjantaina sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) kertoi, että sote-uudistuksen käsittely lykkääntyy juhannuksen yli. Tämä puolestaan voi vaikuttaa maakuntavaalien siirtymiseen.


Väyrynen pääsee sittenkin äänestämään sotesta? Sosiaali- ja terveysvaliokunta otti kahden viikon aikalisän iltalehti 17:00 04.05

Hallituksella voi olla lakipaketista äänestettäessä vain kahden kansanedustajan enemmistö. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) kertoi perjantaina eduskunnassa, että valiokunta on ottanut kahden viikon aikalisän sote-uudistukseen liittyvien lakien käsittelyssä. - Hallituksen sisäisen kompromissin tuloksena kokonaisuudella on tietyt osat, joita on edellytetty tästä talosta ulos samaan aikaan. Olemme olettaneet, että juhannuksen jälkeisellä viikolla olisi ensimmäisen käsittelyn aika ja toinen käsittely olisi heinäkuun alussa, Kiuru haarukoi toimittajille.


Vuosikymmenen väistötilakuviolle piste: Lappeenranta saa uuden oikeustalon iltalehti 18:01 03.05

Uuden oikeustalon rakentamista puolsi valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta istunnossaan keskiviikkona. Lappeenranta saa uuden oikeustalon, tiedottaa oikeusministeriö. Uusi oikeustalo rakennetaan Lappeenrannan keskustaan valtion virastotalokortteliin, jossa se kohoaa purettavan Teletalon tontille. Uuteen oikeustaloon sijoitetaan sekä Etelä-Karjalan käräjäoikeus että Salpausselän syyttäjänviraston Lappeenrannan palvelutoimisto. Lisäksi uusi rakennus sijaitsee poliisilaitoksen yhteydessä.


IL-TV live kello 10: Miten maahanmuuttajat työllistyvät ja mitä se maksaa? iltalehti 09:43 03.05

Suomeen on viime vuosina tullut runsaasti maahanmuuttajia, kuten turvapaikanhakijoita, mutta miten heidän työllistymisensä on onnistunut? Eduskunnan tarkastusvaliokunta tilasi tutkimuksen maahanmuuttajien työllistymistä edistävien kotouttamistoimenpiteiden toimivuudesta ja kustannuksista. Nyt työ on valmistunut. IL-TV näyttää tarkastusvaliokunnan tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä. Tutkimuksen on tehnyt Kuntoutussäätiö. Tutkimusta johti VTT Mika Ala-Kauhaluoma.


Valiokunta hyväksyi Ceta-sopimuksen, jonka avulla ulkomainen yritys voi haastaa valtion oikeuteen - Arhinmäki ja Haavisto vastustivat iltalehti 11:34 27.04

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta päätti torstaina hyväksyä Ceta-sopimuksen, eli EU:n ja Kanadan välisen kauppa- ja investointisopimuksen. Seuraavaksi asiasta äänestää eduskunta. Laaja-alaisen talous- ja kauppasopimuksen tavoitteena on asteittainen ja vastavuoroinen sekä Maailman kauppajärjestön säännösten ja velvoitteiden mukainen kaupan vapauttaminen. Sopimus kattaa olennaisilta osin kaiken tavara- ja palvelukaupan. - Sopimuksen hyväksyminen on positiivinen signaali vapaakaupalle sekä erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille, valiokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) kommentoi tiedotteessa.


Perussuomalaisten Meri: Sipilä kosii pienpuolueita - ”härskiä kaupankäyntiä” iltalehti 12:16 25.04

PS:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri roimii pääministeriä Juha Sipilää (kesk), joka saattaa kosiskella oppositiopuolueita soteuudistuksen taakse. - Lähinnä kristillisdemokraateissa ja RKP:ssä voisi olla pohdintaa. Malli ei ole niin kaukana ajatuksista, joita heillä on, vaikka heillä on siinä kipupisteitä, Sipilä totesi Sipilän mukaan vielä tällaisia keskusteluja ei ole käyty, mutta valiokuntakäsittelyn jälkeen näin saatetaan tehdä. Silloin hallituspuolueet ovat saaneet enemmän tietoa uudistuksesta.


- nyt Hilda, -matkustajakoneen Aalto Hallituksen sote-esityksen antanut SJK hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa huitoo IIHF teki jo viisi uhria maakuntavaalien aikataulua maataloustukia - Suomen näyttelee Superpesiksen Nipah-viruksella jo viisi nyt hänen poikansa pakatut puoluekokoukselle yli 200 silti työllisyysasteen tehdystä konekaupasta - tuhoaa kaiken väkivalta­käyttäytymisestä” vuotta - ”Hienoa

Uutiset