Frozen 2-elokuva kunnioittaa saamelaiskulttuuria, mukana kansallisasuja ja kuksia: ”He todella kuuntelivat meitä”

iltalehti 09:10 12.12

Disneyn vuoden 2013 jättimenestys Frozen saa tänä jouluna jatkoa Frozen 2- elokuvalla. Saamelaisia konsultoitiin elokuvan teon aikana. Frozen 2 -elokuva saa Suomen ensi-iltansa 25. joulukuuta. Elokuva jatkaa prinsessasiskosten Annan ja Elsan tarinaa kaukana pohjoisessa. Alkuperäiselokuva sai inspiraatiota etenkin norjalaisesta kulttuurista. Annan asussa oli viitteitä norjalaiseen kansallisasuun ja Arendellen rakennukset olivat saaneet innoituksensa norjalaisesta arkkitehtuurista.


Ilkka Remeksen trillereistä tekeillä pohjoismainen suurtuotanto - 6/12-elokuvan pääosaan tuleva Jasper Pääkkönen: "Remes ei ole enää liian iso valkokankaalle"

yle 14:13 11.12

6/12 on Remes-sarjan ensimmäinen elokuva. Antti J. Jokisen ohjaaman elokuvan on tarkoitus saada ensi-iltansa syksyllä 2021.


Tänään tv:ssä: Apulanta-yhtyeen tarina elokuvana

stara 12:40 05.12

Vuonna 2016 ensi-iltansa saanut kotimainen Teit meistä kauniin -elokuva kertoo


Viihdelehti Stara.fi

stara 12:40 05.12

Vuonna 2016 ensi-iltansa saanut kotimainen Teit meistä kauniin -elokuva kertoo


Pidetyn pikkukaupungin lääkärin synkkä salaisuus: Varasti ja myi yli 200 vauvaa

iltalehti 06:31 04.12

Thomas J. Hicks (1888–1972) pyöritti mustan pörssin kauppaa vastaanottonsa takaovelta. Amerikkalainen Thomas J. Hicks oli pidetty pikkukaupungin lääkäri, jolla oli synkkä salaisuus. Hän teki mustan pörssin kauppaa vauvoilla. Biologisilta vanhemmiltaan varastettujen pienokaisten kohtaloista kuullaan TLC:llä uudessa sarjassa, joka sai lokakuussa ensi-iltansa USA:ssa.


Talvisota-elokuvan dokumenttimateriaalissa näkyy ”virhe” – mitä asetta puna-armeijan sotilas kantaakaan?

iltasanomat 20:15 30.11

Syksyllä 1989 ensi-iltansa saaneen Talvisota-suurelokuvan kuvauksista tehtiin harvoin nähty dokumentti. Tästä materiaalista löytyy mielenkiintoinen ”virhe” liittyen puna-armeijan sotilaiden aseistukseen.


Frozen 2 rikkoi jo ennätyksen – historian menestynein animaation ensi-ilta

stara 12:40 29.11

Disneyn odotettu Frozen 2 -animaatioelokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa ja 37


Pamela Tolan hulvaton Teräsleidit-elokuva kokoaa kasaan huikean näyttelijäkaartin – katso traileri

iltasanomat 08:00 26.11

Pamela Tolan ohjaama Teräsleidit saa ensi-iltansa tulevana keväänä.


Uutuuskirja: Aleksi Mäkelän ja Speden välit katkesivat tylysti Romanovin kivissä: ”Mitä helvettiä te ootte mun rahoilla tehneet?”

iltalehti 11:25 24.11

Aleksi Mäkelän ja Speden välit menivät poikki Romanovin kivet kuvausten johdosta. Juha Veijosen uudessa Näyttelijä Juha Veijosta -nimeä kantavassa elämäkerrassa (kirjoittanut Heidi Karvonen) käydään läpi vuonna 1993 ensi-iltansa saaneen Romanovin kivet -elokuvan kuvauksia. Romanovin kivet sai alkunsa Pertti Spede Pasasen ideasta, sillä hän halusi tehdä toimintaelokuvan, jonka pääosissa on Samuli Edelmann ja Santeri Kinnunen. Veijosella oli elokuvassa pieni rooli.


Hurja kirjapaljastus Häjyt-kuvauksista: Raju ryyppääminen vei 135-kiloisen Samuli Edelmannin sairaalan letkuihin

iltalehti 07:28 23.11

Häjyt-elokuvan kuvauksissa juotiin ankarasti viinaa. Juha Veijonen kertoo Heidi Karvosen kirjoittamassa elämäkerrassaan Näyttelijä Juha Veijosta, miten Häjyt-elokuvan kuvauksissa juotiin ankarasti. Aleksi Mäkelän ohjamaa Häjyt elokuvaa kuvattiin Kauhavalla, Ala-Härmässä ja Vaasassa, ja ensi-iltansa se sai tammikuussa 1999. Idea elokuvaan oli syntynyt, kun Mäkelä oli nähnyt kuvan Rannanjärvestä ja Isontalon Antista.


Tunnistaisitko heidät vielä? Tältä Yksin kotona -elokuvan tähdet näyttävät nykyään - murtovarkaat ovat jo harmaahapsisia

iltalehti 19:55 19.11

Yksin kotona -klassikkoelokuvan julkaisusta tulee tänä vuonna kuluneeksi 29 vuotta. Jouluklassikko Yksin kotona sai ensi-iltansa vuonna 1990 ja teki päänäyttelijästään Macaulay Culkinista, 39, aikansa lapsitähden. Culkin näytteli elokuvassa 10-vuotiasta Kevin McCallisteria joka jää surkean sattumuksen vuoksi yksin kotiin muun perheen matkatessa joululomalle. Joulun aikaan asuinalueella kiertää murtovarkaita ja Kevin pistää niille kampoihin mielikuvituksellisia ansoja kehitellen. Elokuva sai myöhemmin kolme jatko-osaa. Yksin kotona 2 – Eksynyt New Yorkissa -elokuvassa Kevin päätyy eroon perheestään suurkaupunkiin. Culkin tähditti vain kahta ensimmäistä elokuvaa. Lapsitähtenä Culkin hurmasi muun muassa Tyttöni mun -elokuvassa sekä Riku Rikas -elokuvassa.


Kohuttu Joker nousi Suomen vuoden katsotuimmaksi elokuvaksi

mtv 14:30 16.11

Tiedotteen mukaan Todd Phillipsin ohjaama Joker-elokuva on kerännyt tähän mennessä Suomessa noin 350 000 katsojaa ja noussut Suomen katsotuimmaksi elokuvaksi tänä vuonna. Maailmanlaajuisesti Jokerin lipputulot kolkuttelevat jo miljardin rajaa. Jokerin levittää Suomessa SF Studios ja se sai ensi-iltansa elokuvateatterissa 4.10.2019.


Joker on jättimenestys: Suomessa vuoden katsotuin ja maailmalla ensimmäinen miljardin tuottanut K-18-elokuva

iltalehti 13:28 16.11

Lokakuussa ensi-iltansa saanut synkkä Joker on kerännyt Suomessa tänä vuonna enemmän katsojia kuin mikään muu elokuva. Jokerin syntytarinan kertova elokuva Joker on noussut Suomen tämän vuoden katsotuimmaksi elokuvaksi. Todd Phillipsin ohjaama Joker-elokuva on kerännyt tähän mennessä Suomessa 345 221 katsojaa ja noussut maamme katsotuimmaksi elokuvaksi tänä vuonna.


Ylistetty dokumentti: Maria Callas uhriutui huolella - ”Muut käyttäytyivät vielä huonommin”

iltalehti 08:08 16.11

Itseään pikemminkin hassuttelevana pitänyt Maria Callas joutui mielestään syyttä suotta silmätikuksi. Vaikkei oopperamusiikki sytyttäisikään, löytyy kriitikoiden ylistämästä Maria Callas -dokumentista muutakin kiinnostavaa. Sitä ei silti käy kieltäminen, että Maria Callas (1923–1977) laulaa sielunsa kyllyydestä Tom Volfin ohjauksessa. Se saa nyt ensi-iltansa perinteisen tv:n puolella Teemalla \& Femillä. Maksullisessa C Moressa viime vuonna valmistunut dokumentti on ollut katsottavissa jo hyvän tovin Maria by Callas -nimellä. Callasin esitykset kertovat omalta osaltaan oopperadiivan kiehtovaa tarinaa. Lihaa luiden ympärille on saatu aikaisemmin julkaisemattomasta arkistomateriaalista, tv-haastatteluista, kotifilmeistä, perhevalokuvista, yksityisestä kirjeenvaihdosta ja päiväkirjamaisista merkinnöistä. Siksi dokumentin ääni on yksin La Divinaksi kutsutun jumalaisen Callasin, uhriutumisineen kaikkineen. Milloin Callas on väärin ymmärretty, milloin muut ovat joka tapauksessa käyttäytyneet vielä häntäkin huonommin – ja hänet vain on otettu jostain tuntemattomasta syystä silmätikuksi.


Kansallisteatteri siirtää ensi-iltaa parilla viikolla - näyttelijä sairastui

iltalehti 15:29 12.11

Kansallisteatteri kertoo siirtävänsä odotetun esityksen ensi-iltaa. Näytelmä Kauppamatkustajan kuolema saa ensi-iltansa suunniteltua myöhemmin. Mika Myllyahon ohjaama Kauppamatkustajan kuolema saa ensi-iltansa 26.11.2019. Ensi-illan oli tarkoitus olla keskiviikkona 13.11.2019. Ennakkonäytäntö on luvassa 23.11.2019. – Joudumme valitettavasti siirtämään ensi-iltaa näyttelijän sairastumisen vuoksi. Haluamme taata tarpeellisen toipumisajan. Pahoittelemme asiakkaille aiheutuvaa vaivaa ja toivomme näyttelijälle rauhan toipua, Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho kertoo näytelmän kotisivulla.


Kalle Päätalo -oopperaa on valmisteltu yli 20 vuotta ja nyt se saa viimein ensi-iltansa – kaikki alkoi oudosta rahakiistasta Juice Leskisen kanssa

iltasanomat 07:05 11.11

Säveltäjä Vesa Haapaniemi oli tv-tähti jo ennen kuin Kalle Päätalo aloitti Iijoki-sarjansa ja Juice Leskisestä tiedettiin mitään.


Frozen II -elokuva sai maailmanensi-iltansa – elokuvaan haettiin onnistuneesti inspiraatiota pohjoisen luonnosta ja saamelaiskulttuurista

yle 15:29 08.11

Hollywoodissa järjestettyyn ensi-iltaan kutsuvieraina osallistuneet saamelaiset ovat tyytyväisiä historiallisen yhteistyön tulokseen.


Suomesta löytyi entuudestaan täysin tuntematon Helene Schjerfbeckin teos – aihe yllätti asiantuntijan

iltasanomat 13:59 08.11

Tyttö Barösundista saa maailman ensi-iltansa 15. marraskuuta Ateneumissa.


Juice Leskisen kirjoittama teksti odotti julkaisua yli 15 vuotta: Ooppera Kalle Päätalon romaanista vihdoin ensi-iltaan

yle 12:58 07.11

Juice Leskisen sanoittama Juoksuhautojen jälkeen -ooppera saa ensi-iltansa maanantaina Tampereella.


ennen koulun joulujuhlaa harvinaisinta Laineen namupassi lykkäsi EUn sopua nähtiin eräs saamassa murskavoiton sharia-valtioon kuin Suomi aloitti Euro valtiomiesten joukkoon –

Hot topics