Jättihitti Freestyler täyttää 20 vuotta – mutta mitä ihmettä ”raka maka fou” tarkoittaa oikeasti? Testaa, osaatko laulun sanat

iltalehti 09:02 08.12

Lokakuussa 1999 julkaistu Bomfunk MC’s -yhtyeen Freestyler oli maailmanlaajuinen menestys, mutta mitä ihmettä Friistailö – raka maka fou. Streit fromma strapamatou tarkoittaa oikeasti? Kokeile Iltalehden testillä. Bomfunk MC’s -yhtyeen Freestyler -kappale soi 20 vuotta sitten kaikkialla. Oli Jyrkiä, MTV:tä, top 40 -listaa, ala-asteen ja yläasteen diskoa ja firman pikkujouluja. Lokakuussa 1999 julkaistua kappaletta on kuunneltu Youtubessa 170 miljoonaa kertaa ja se on ollut listaykkösenä Suomen lisäksi niin Ruotsissa, Saksassa, Australiassa, Norjassa, Uudessa-Seelannissa, Itävallassa, Sveitsissä, Turkissa, Belgiassa, Alankomaissa kuin Italiassakin.


Yläasteen luokanvalvoja huomasi, ettei Katilla ollut kaikki hyvin – se oli ratkaiseva käänne

iltasanomat 18:07 23.11

Kati Mikkola, 30, sairastui masennukseen 15-vuotiaana. Hän oli koulukiusattu koko kouluajan. Nyt hän elää hyvää elämää.


Anun ja Helmerin BB-romanssi sulatti katsojien sydämet – näin kaksikko kommentoi suhteen jatkoa Iltalehdelle

iltalehti 11:08 11.11

Anun ja Helmerin suhde on noussut muun muassa suomalaisten keskustelupalstojen yhdeksi suosikkipuheenaiheeksi tänä syksynä. Nyt kaksikko kommentoi Iltalehdelle, miten romanssi jatkuu. Jos on seurannut BB-uutisointia, Helmerin ja Anun lämmenneet välit ovat tuskin jääneet huomaamatta. Mitään draamaa kaksikon väleistä on turha hakea. Pienet pusut, koskettelu ja lähekkäin istuminen on muistuttanut enemmän yläasteen tai lukion ujoa ensirakastumista kuin maailman tunnetuinta tosi-tv:tä.


Samae Koskinen vaihtoi koulua kiusaamisen takia: ”Tuntui, että maailmassa ei ole ketään minua varten”

iltalehti 15:47 12.08

Muusikko on antanut kiusaajilleen anteeksi. Kokemukset ovat opettaneet myös empatiaa. Muusikko Samae Koskinen, 40, joutui koulukiusatuksi aloittaessaan yläasteen. Riihimäellä yhdeksäsluokkalaiset olivat tuolloin pomoja ja seiskaluokkalaiset olivat mopoja. – Yläasteen hierarkia tuntui pöyristyttävältä. Oli totaalista arvottomuutta ja fyysistä koskemattomuutta rikottiin. Se oli aika rajua, hän kertoo.


Katja Ståhlia alettiin kiusata kuudennella luokalla – kiusaamiseen suhtauduttiin vähättelevästi: ”Eihän ’älä välitä’ ole edes mikään neuvo”

iltalehti 09:00 12.08

Katja Ståhl joutui vuosia vaimentamaan itseään. Kiusaaminen päättyi yläasteen lopussa. Toimittaja-juontaja Katja Ståhlia alettiin kiusata kuudennella luokalla. Viidennellä luokalla oli vielä hauskaa, mutta sitten yhtäkkiä kouluun meno alkoi ahdistaa. Ståhl ei kuitenkaan missään vaiheessa miettinyt, että jättäisi menemättä kouluun. – Ei semmoinen tullut edes mieleenkään. Siitä olisi alkanut vaikea selitysten ketju, sillä poissaolo olisi pitänyt perustella kaikille jotenkin.


Opettajat kirjoittivat komedian koulun ongelmista – Minttu Mustakallio: ”Toivottavasti päättäjät katsoisivat tätä”

iltasanomat 07:05 07.08

Laura Malmivaara ja Minttu Mustakallio näyttelevät Kellot soi -komediasarjassa yläasteen rehtoreita. Huumorin keinoin käsitellään myös kriittisesti nykyistä koulumaailmaa.


erikoistilannepelaaminen kello 17 Suomen naiset jäivät niskalenkkiin Sebastian Aho takoi TPS tiukan taistelun vankiloihin tulossa jengiosastot

Hot topics