EU-komissiolta muovistrategia: mikromuoveja vähennettävä, kierrätysmuovin laatustandardeja kehitettävä iltalehti 21:45 16.01

EU-komissio on julkaissut EU:n ensimmäisen muovistrategian, jonka tavoitteena on vähentää muovijätteen ja -roskan aiheuttamia ongelmia. Muovin tuotanto on maailmanlaajuisesti 20-kertaistunut 1960-luvun jälkeen, ja oli 322 miljoonaa tonnia vuonna 2015. Tuotannon odotetaan kaksinkertaistuvan 20 vuoden kuluessa. Strategiassa halutaan tehostaa muovin talteenottoa ja kierrätystä sekä tuotesuunnittelua, joka edistää muovituotteiden uudelleenkäyttöä, korjattavuutta ja kierrätystä. Samalla luodaan edellytyksiä uusille kiertotalouden innovaatioille ja investoinneille.


Huijarit hyödyntävät EU:n sisämarkkinoita – kymmeniä miljoonia euroja karkaa verottajan käsistä MTV 13:26 16.01

EU-sisäkaupan veropetokset aiheuttavat Suomessa vuosittain jopa 35 miljoonan euron verovajeen, arvioi Verohallinnon harmaan talouden selvitysyksikkö.


Nils Torvalds kritisoi IL:n tentissä Niinistön puheita EU:n turvatakuista: ”Pidän todella epäasiallisena” iltalehti 21:41 15.01

Presidenttiehdokas Nils Torvalds (r) haluaa Suomen Natoon, vaikka enemmistö kansasta ei halua Natoon. Rkp:n Nils Torvalds haluaa Suomen Natoon. Torvaldsin ongelma on siinä, ettei Nato-viesti uppoa kansaan. Kyselyissä Torvaldsin kannatus jumittaa prosentin vaiheilla. Se on todella vähän. Viime kuntavaalissa (2017) ja eduskuntavaalissa (2015) Rkp:n kannatus oli 4,9 prosenttia. - Uskomme vakaasti, että lukemat muuttuvat viimeisen viikon aikana kohtalaisen radikaalisti, Torvalds kommentoi kannatustaan Iltalehden presidenttitentissä maanantaina.


Näkökulma: Iranin ydinsopimus uhattuna, uhkailua ja sanktioita luvassa Trumpilta iltalehti 09:46 14.01

EU:n ulkopoliitikot voivat jälleen hengähtää: Trump on kuin onkin suostunut jatkamaan Iranin ydinsopimusta vielä 4 kuukautta. Kuulemma kuitenkin viimeistä kertaa, kirjoittaa Alan Salehzadeh. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on kiivaillut "häpeällisen huonoksi" luokittelemastaan ydinsopimuksesta jo pitkään. Hän on muun muassa todennut ydinsopimuksen olevan "yksi kaikkien aikojen huonoimmista ja yksipuolisimmista sopimuksista, jonka USA on koskaan solminut". Viimeinen niitti Trumpille olivat Iranin mielenosoitukset, joissa hallinto on arviolta tappanut yli 20 oman maan kansalaista. Nyt EU on kuitenkin saanut neljä kuukautta armonaikaa joko viilata sopimusta USA:n toivomaan suuntaan tai katsoa, kun Yhdysvallat irtisanoutuu sopimuksesta kokonaan irti.


Tsekki valitsee uuden presidentin - ennakkosuosikki on nykyinen presidentti Miloš Zeman, joka on hyvää pataa Putinin kanssa iltalehti 10:59 12.01

Vaalit kestävät kaksi päivää. Tsekki äänestää perjantaina ja lauantaina uudesta presidentistä. Yhdeksän ehdokkaan joukossa on myös istuva presidentti Miloš Zeman, 73. Zeman on tunnettu EU-kriittisyydestään ja Venäjä-myönteisyydestään, ja hän on vastustanut julkisesti EU:n Venäjä-pakotteita. Uutistoimisto AFP:n mukaan Zeman suhtautuu verrattain kielteisesti Eurooppaan tuleviin turvapaikanhakijoihin. Zeman oli vuosia sosiaalidemokraattisen puolueen jäsen, mutta erosi puolueesta 10 vuotta sitten ja perusti oman puolueen.


EU:n Mogherini: Iranin ydinsopimus toimii iltasanomat 13:43 11.01

EU:n ulkoministerin Federica Mogherinin mukaan Iranin ydinsopimus toimii.


Puolan pääministeri jätti vastaamatta kiusalliseen kysymykseen – toivoo parempia suhteita EU:n kanssa MTV 17:05 10.01

Puola toivoo voivansa pehmentää kiristyneitä jännitteitä EU:n kanssa, sanoo maan vastavalittu pääministeri Mateusz Morawiecki.


EU:n presidentti: Puola pysyy EU:ssa vain rahan takia - ”eivät välitä muusta” iltalehti 16:04 10.01

Donald Tusk varoittaa, että Puolan oikeistolaishallitus voi yrittää erota unionista. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Tusk kritisoi kovin sanoin Laki ja oikeus -puolueen (PiS) hallintoa Puolassa. - PiS:lle etu kuulua EU:hun on pohjimmiltaan se, mikä jää viivan alle. He eivät välitä lainkaan muista eduista, kuten yhteismarkkinasta, oikeusjärjestyksestä, taatusta turvallisuudesta tai muusta, Tusk sanoi puolalaislehti Tygodnik Powszechny.


Niinistö torjuu Väyrysen ja Vanhasen Nato-kritiikin Alman lehtien yhteishaastattelussa: ”Älyllinen loogisuus on kaukana” iltalehti 14:32 10.01

Niinistö sanoo Uuden Suomen, Kauppalehden ja Talouselämän yhteishaastattelussa sanovansa Natolle näissä olosuhteissa ei, mutta ei sano ”tulevaisuuteen ehdottomasti ei”. - Kuusi vuotta sitten sanoin, että aina on joku Paavo tunkemassa Natoa kurkustani alas. 12 vuotta sitten se oli Lipponen, 6 vuotta sitten se oli Väyrynen, ja nyt on yksi Matti lisää. Siis sanoisin, että älyllinen loogisuus on vähän kaukana kerta toisensa jälkeen ratsastaa samalla väitteellä, joka ei koskaan ole toteutunut, valitsijayhdistyksen ehdokas Sauli Niinistö kommentoi kilpailevien ehdokkaiden Niinistöä kohtaan esittämää kritiikkiä Uuden Suomen, Kauppalehden ja Talouselämän . Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen tiistaina, onko kokoomuksella ja Niinistöllä jonkinlainen piiloagenda, jossa EU:n ja Naton yhteistyötä lisäämällä "saadaan portti Suomen Nato-jäsenyydelle"


Päivi Nerg ja ministeriö tyrmäävät KHO:n vaatimuksen – Sote-uudistusta vaaditaan EU:n syyniin uusisuomi 10:53 10.01

Korkein hallinto-oikeus (KHO) katsoo, että sote-uudistuksen valinnanvapausmalli on vietävä Euroopan komission käsittelyyn sisältämiensä epäselvyyksien vuoksi.


Pietarin trollitehdas muutti kolme kertaa suurempiin tiloihin - töissä jopa 800 ihmistä iltalehti 10:06 10.01

Trollitehdasta epäillään merkittävästä roolista valheellisten uutisten tuottamisesta sekä levittämisestä muun muassa Britannian toissavuotisen Brexit-kansanäänestyksen ja Yhdysvaltain viimevuotisten presidentinvaalien yhteydessä. Pietarin kuuluisa trollitehdas on vuodenvaihteessa muuttanut kolminkertaisiin tiloihin, kertoi EU:n ulkosuhdehallinnon EEAS:n alaisuudessa toimiva, venäläisen valeuutistoiminnan seuraamiseen ja paljastamiseen EU:n jäsenmaissa erikoistunut disinfo-valeuutisyksikkö tiistaina. Tiedot perustuvat pietarilaisen Delovoj Peterburg talouslehden juuri ennen vuodenvaihdetta julkaisemaan raporttiin. Tähän mennessä trollitehtaan arviolta noin 800 työntekijää ovat työskennelleet Pietarin keskustan pohjoislaidalla Savuškininkatu 55:ssä noin 4 000 neliön tiloissa.


Vanhanen ihmettelee Niinistön Nato-puheita: ”Onko kokoomuksella ja Niinistöllä piiloagenda?” iltalehti 21:26 09.01

- Lasketaanko hänen valintansa ikään kuin kansan mandaatiksi Suomen Nato-polulle, Vanhanen kysyy. Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen lisäsi tiistaina kierroksia kampanjaansa tiukkaamalla tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä tämän Nato-linjauksista. Taustalla oli Niinistön Helsingin Sanomille antama haastattelu, jossa Niinistö sanoi, että "jos venäläiset alkavat nähdä koko lännen, EU:n ja meidät siinä mukana samanlaisina vihollisina kuin Naton, olemme menettäneet mahdollisuuden pysyä kriisien ulkopuolella".


Ranskan Macron vaatii EU:lta yhtenäistä linjaa kauppasuhteisiin Kiinan kanssa MTV 17:38 09.01

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan EU:n pitää kehittää kauppasuhteitaan Kiinan kanssa yhtenäisempään suuntaan.


Kiista juuston nimestä hiertää EU:n ja Meksikon kauppaneuvotteluja MTV 07:31 09.01

Juusto tahmeuttaa EU:n ja Meksikon kauppaneuvotteluja


Valkovenäläisen ihmisoikeusaktivistin piti puhua Helsingissä - katosi pari tuntia ennen puheenvuoroaan iltalehti 19:31 08.01

Tšetšeniassa vainottuja homoja tukeneen ihmisoikeusaktivisti Vjatšeslav Panasjukin oli tarkoitus puhua homovainoja paenneiden turvapaikanhakijoiden ongelmista EU:n alueella, mutta hän katosi saavuttuaan Helsinkiin. Pakkasukko Putinia vastaan -festivaalille Helsinkiin tulossa ollut ihmisoikeusaktivisti ei koskaan saapunut paikalle. Kyseessä on valkovenäläinen Vjatšeslav Panasjuk, joka on julkisuudessa tukenut Tšetšeniassa vainottuja homoja. Hän ei kuitenkaan koskaan ilmaantunut paikalle, ja hän myös lopetti äkillisesti kommunikoinnin festivaalin järjestäjien kanssa. Kansalaisaktivisti Antti Rautiainen kertoo, että hänen tietojensa mukaan Panasjuk saapui Helsinkiin perjantaina, mutta sunnuntaina yhteys tähän katkesi ja mies katosi.


Bulgaria aloittaa EU-puheenjohtajuuden – juhlallisuudet alkavalla viikolla MTV 05:59 07.01

Yksi EU:n tuoreimmista jäsenistä Bulgaria pitelee unionissa ohjia seuraavat kuusi kuukautta. Puheenjohtajuuden käynnistymistä juhlitaan Bulgariassa alkavalla viikolla.


Macron: Viimeaikainen kehitys hidastaa EU:n ja Turkin lähentymistä MTV 21:16 05.01

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaatii Turkkia noudattamaan lakia terrorisminvastaisessa taistelussa.


Ranskan Macron: Turkki ei saa lähiaikoina EU-jäsenyyttä iltalehti 21:15 05.01

Turkkia ei voida harkita EU:n jäseneksi maan heikon ihmisoikeustilanteen vuoksi. Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi perjantaina, että Turkin EU-jäsenyyden suhteen ei voida edetä. Macron kommentoi asiaa tiedotustilaisuudessa, jonka hän piti yhdessä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa Pariisissa. Macronin mukaan Turkkia ei voida harkita EU:n jäseneksi maan heikon ihmisoikeustilanteen vuoksi. Erdogan on johtanut maata kovalla kädellä, ja laajaa kansainvälistä kritiikkiä ovat herättäneet muun muassa heppoisin perustein vangitut toimittajat. Turkki on kertonut toimittajien olevan osallisia vuoden 2016 vallankaappausyritykseen.


Turkin ja Ranskan presidentit tapaavat – Pariisin-lounaalla paikkailtaneen Turkin ja EU:n kiristyneitä suhteita MTV 06:07 05.01

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapaa tänään Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Pariisissa.


Pääkirjoitus: Talous ei ratkaise EU:n ongelmia iltasanomat 21:00 04.01

Eurotalous kasvaa mutta ei tarpeeksi. EU:lla on enemmän ongelmia kuin pelkkä talouskasvu ratkaisee.


Uutiset