Makedonian ulkoministeri: Haluamme ratkaisun kiistaan maan nimestä iltalehti 18:07 17.08

Makedonia haluaa ratkaisun Kreikan kanssa pitkään jatkuneeseen kiistaan maan nimestä, sanoo Suomessa vieraillut ulkoministeri Nikola Dimitrov. Hänen mukaansa vakavat neuvottelut asiasta alkavat todennäköisesti tänä syksynä. Kreikan vastustus on ollut tärkeä este Makedonian pyrkimyksille päästä EU:n ja Naton jäseneksi. Dimitrovin mukaan jäsenyys molemmissa olisi tärkeää sekä Makedonialle itselleen että Balkanin alueen vakaudelle.


Britannia ei halua minkään muuttuvan Pohjois-Irlannissa brexitin jälkeen iltalehti 17:31 16.08

Epäilijöiden mukaan rajasta Britannian ja EU:n välillä voi tulla takaovi molempiin suuntiin. Britannia jatkoi keskiviikkona brexit-linjaustensa julkistamista. Hallituksen mukaan tulevalle EU:n ulkorajalle Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille ei saa tulla minkäänlaisia konkreettisia osoituksia rajan olemassaolosta, kuten tarkastuspisteitä. Ehdotuksen taustalla on muun muassa halu vaalia vuoden 1998 pitkäperjantain rauhansopimusta, joka päätti tasavaltalaisten ja unionistien konfliktin Pohjois-Irlannissa. Myös Irlannin ja Britannian nykyisen vapaa liikkuvuuden matkustusalueen halutaan pysyvän ennallaan brexitin jälkeen.


Kokoomus luopuisi EU:n ulkopuolelta tulevien työlupien tarveharkinnasta iltasanomat 12:37 15.08

Kokoomus on esitellyt budjettiriiheen kuuden kohdan ohjelmansa osaajien saamiseksi työelämään, puhuttavin ehdotus on EU:n ulkopuolelta tulevien työlupien tarveharkinnasta luopuminen.


EU hätäkokoukseen munaskandaalin vuoksi - komissaari haluaa lopettaa loanheiton iltalehti 10:22 11.08

EU pitää hätäkokouksen myrkkymunaskandaalin vuoksi. Kokoukseen osallistuvat skandaalin piirissä olevien maiden avainministerit, sanoo EU:n terveyskomissaari. Komissaari Vytenis Andriukaitisin mukaan kokoukseen osallistuvat myös kaikkien jäsenmaiden elintarviketurvallisuudesta vastaavien virastojen edustajat. Andriukaitis kehotti samalla Hollantia, Belgiaa ja Saksaa lopettamaan keskinäisen sanasotansa.


EU hätäkokoukseen myrkkymunaskandaalin vuoksi iltasanomat 10:18 11.08

Kokoukseen osallistuvat skandaalin piirissä olevien maiden avainministerit, sanoo EU:n terveyskomissaari.


Espanja lupaa olla hamuamatta Gibraltaria brexit-neuvotteluissa iltalehti 14:54 06.08

Espanja ei vaadi Gibraltaria itselleen EU:n ja Britannian brexit-neuvotteluissa, lupaa ulkoministeri Alfonso Dastis. Hän sanoo, ettei halua vaarantaa brexit-sopimusta vaatimalla muutosta Gibraltarin asemaan, koska Britannia ei sitä hyväksyisi. Espanjan eteläkärjessä sijaitseva Gibraltar on kuulunut Britannialle vuodesta 1713, mutta Espanja haluaisi sen itselleen. Espanjan on pelätty käyttävän brexitiä hyväkseen ja vaativan sananvaltaa Gibraltarin asioihin.


Lehti: Britannia valmistautunut maksamaan noin 40 miljardia euroa lähtiessään EU:sta iltalehti 04:09 06.08

Sunday Telegraph perustaa tietonsa hallituslähteisiinsä. Sunday Telegraph -lehden tietojen mukaan Britannia on valmistautunut maksamaan noin 40 miljardia euroa erorahaa lähtiessään Euroopan unionista. Lehti perustaa tietonsa hallituslähteisiinsä. Lehden mukaan Britannia maksaisi vastaavan summan vain osana sopimusta, joka sisältää kaupankäynnin EU:n kanssa.


Suomen, Tanskan ja Alankomaiden pääministerit: ”Ilman uudistuksia ja sopeuttamistoimia taloutemme kärsivät” iltasanomat 15:37 05.08

EU:n osuus maailmankaupasta on noin kolmannes, ja alueen työpaikoista 31 miljoonaa nojaa EU:n ulkopuoliseen vientiin.


Puoluehallitus ehdottaa: Laura Huhtasaaresta PS:n presidenttiehdokas iltalehti 18:45 04.08

Perussuomalaisten puoluehallitus on nimittänyt kansanedustaja Laura Huhtasaaren puolueen kärkiehdokkaaksi tammikuiseen presidenttikisaan. Lopullisesti asian päättää puoluevaltuusto. Huhtasaari nosti puheessaan esiin Suomen ulkopoliittisen linjan ja totesi EU:n olevan ongelma. Huhtasaari linjasi, että Suomen on syytä odottaa Brexit-sopimusten valmistumista. Suomessa on odotellessa kuitenkin Huhtasaaren mukaan tehtävä tilaa keskustelulle mahdollisesta EU-erosta.


Puoluehallitus ehdottaa: Laura Huhtasaaresta PS:n presidenttiehdokas - "en aio lähteä häviämään" iltalehti 18:42 04.08

Perussuomalaisten puoluehallitus on nimittänyt kansanedustaja Laura Huhtasaaren puolueen kärkiehdokkaaksi tammikuiseen presidenttikisaan. Lopullisesti asian päättää puoluevaltuusto. Huhtasaari nosti puheessaan esiin Suomen ulkopoliittisen linjan ja totesi EU:n olevan ongelma. Huhtasaari linjasi, että Suomen on syytä odottaa Brexit-sopimusten valmistumista. Suomessa on odotellessa kuitenkin Huhtasaaren mukaan tehtävä tilaa keskustelulle mahdollisesta EU-erosta.


Eurobarometri: Luottamus unioniin ja euron kannatus korkeimmillaan moneen vuoteen – EU:n suurimpana haasteena pidetään terrorismia hs 19:12 03.08


EU:n ja Turkin välisestä pakolaissopimuksesta on tullut riippakivi, jonka avulla Erdo?an pönkittää valtaansa – Siksi se pitäisi purkaa hs 06:43 02.08


Euroopan lääkevirastoa hakee 19 kaupunkia iltalehti 13:20 01.08

Euroopan lääkevirastoa hakee kaikkiaan 19 kaupunkia, EU-komissio kertoo. Helsingin lisäksi virastoa hakevat Amsterdam, Ateena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bryssel, Bukarest, Kööpenhamina, Dublin, Lille, Milano, Porto, Sofia, Tukholma, Malta, Wien, Varsova ja Zagreb. Virasto siirtyy EU:n jättävästä Britanniasta johonkin muuhun EU-maahan.


May: Vapaa liikkuvuus EU:n ja Britannian välillä lakkaa keväällä 2019 – ministerien näkemykset ristiriidassa hs 17:17 31.07


Theresa May: Britannian ja EU-maiden välinen vapaa liikkuvuus loppuu vuonna 2019 iltalehti 14:51 31.07

Pääministerin tiedottaja kertoo hallituksen päättäneen jo joistain erosopimuksen maahanmuuttoon liittyvistä yksityiskohdista. Pääministeri Theresa Mayn tiedottaja ilmoitti maanantaina, että Iso-Britannian ja EU:n jäsenmaiden välinen kansalaisten vapaa liikkuvuus päättyy vuoden 2019 alussa. Asiasta kertoo Reuters. - Vapaa liikkuvuus loppuu maaliskuussa 2019, tiedottaja kertoi toimittajille.


Suomi jätti lääkevirastohakemuksensa - toimitilat löytyivät Helsingin Vallilasta iltalehti 14:40 31.07

Suomi on jättänyt Euroopan unionille hakemuksensa saadakseen Euroopan lääkeviraston Helsinkiin. Virasto siirtyy EU:n jättävästä Britanniasta johonkin muuhun EU-maahan. Suomen hakemuksessa korostetaan, että lääkevirasto ja Helsingissä jo oleva Euroopan kemikaalivirasto muodostaisivat terveyden suojelun huippuosaamisen keskuksen.


Raportti: Jos Britannia jättää EU:n sisämarkkinat, tullitarkastuksista tulisi maalle yli miljardin punnan lasku vuodessa hs 09:04 31.07


Määräaika Britannialta vapautuvan EU:n lääkeviraston hakemiseksi umpeutuu EU:n jäsenmaille iltasanomat 03:47 31.07

EU:n lääkeviraston uudesta sijaintipaikasta päätetään unionin yleisten asioiden neuvoston yhteydessä marraskuussa.


Määräaika Britannialta vapautuvan EU:n lääkeviraston hakemiseksi umpeutuu EU:n jäsenmaille iltalehti 03:15 31.07

Suomi pyrkii saamaan viraston Helsinkiin EU:ssa umpeutuu tänään jäsenmaille määräaika hakea Britannialta vapautuvan EU:n lääkeviraston uudeksi sijoituspaikaksi. Suomi pyrkii saamaan viraston Helsinkiin. Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (uv.) on aiemmin sanonut, että Helsingillä on mahdollisuuksia saada lääkevirasto, vaikka kilpailu on kova. Suomen ja Helsingin erityisinä vahvuuksina Mattila pitää lääkealan osaamista, hyviä yhteyksiä ja turvallisuutta. Alueellistamiskiista hiekottaa


Uutiset